28/4/14

Περίεργη απουσία της κυβερνησης απο τις εκδηλώσεις για την Αρμένικη γενοκτονία. ΟΥΔΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ!

Τι συμβαίνει; Σας τράβηξαν το αυτί απο το Προξενείο; Εν όψει μάλιστα του αντιρατσιστικου που οι τουρκοπρακτορες πιέζουν να μην αναφερθεί ονομαστικά η γενοκτονια των χριστιανικών λαών;

20140428-095150.jpg Πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 27 Απριλίου 2014 και ώρα 11.30 π.μ. στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, η κεντρική πολιτική εκδήλωση μνήμης για την 99η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.
Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Οργανωτικής επιστροπής, εκφώνησε ο κ. Αγκόπ Αρακελιάν.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Βλάσης Αγτζίδης.

Ο κ. Αγτζίδης κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι Αρμένιοι υπήρξαν συστηματικός στόχος της κεντρικής εξουσίας από την εποχή του απολυταρχικού ισλαμικού καθεστώτος στα τέλη του 19ου αιώνα. Όμως, από την εποχή που οι ακροδεξιοί Νεότουρκοι στρατιωτικοί κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1908 μια νέα κατασταλτική μέθοδος κάνει την εμφάνισή της. Στη θέση των παλιών ενστικτωδών αντιδράσεων της οθωμανικής εξουσίας κατά των χριστιανικών κοινοτήτων-των ραγιάδων, εκπονείται πλέον ψύχραιμα και κυνικά ένα σχέδιο, με βάση το οποίο στοχοποιούνται ομάδες του πληθυσμού, διαμορφώνεται μια ιδεολογία κοινωνικού αποκλεισμού και μεθοδικά, σε ειρηνικούς καιρούς -αρκετά χρόνια πριν την «τελική λύση»- οργανώνεται ο μηχανισμός της εξόντωσής τους.»
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Αγτζίδης ανέφερε, «Ως αποκαλυπτικός επίλογος της τραγικής αυτής κοινής πορείας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής μπορεί να θεωρηθεί η πώληση των οστών των θυμάτων. Το 1924 πολλά εμπορικά πλοία μετέφεραν από τουρκικά λιμάνια σε γαλλικά , πολλά φορτία ανθρώπινων οστών για «βιομηχανική χρήση». Γάλλοι επιχειρηματίες τα αξιοποίησαν για βιομηχανική χρήση, Βρετανοί τα μετέφεραν με τα πλοία τους και οι Έλληνες κυβερνήτες επέτρεψαν την απρόσκοπτη μεταφορά τους από το Αιγαίο παρόλες τις σφοδρές διαμαρτυρίες των επιζώντων προσφύγων, Ελλήνων και Αρμενίων…»
Στην εκδήλωση εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Τραγάκης.
Χαιρέτισμο απηύθηνε επίσης εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αττικής η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης κα. Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου.
Στην εκδήλωσε παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Γκαγκίκ Γαλατζιάν.
Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας απηύθυνε χαιρετισμό η κα. Μντλέν Μπαλατλιάν.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές κκ. Παπαδημούλης Δημήτρης, Βασίλης Καπερνάρος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Γιαννακάκη, Αποστόλος Κακλαμάνης, Προκόπης Παυλόπουλος, Κώστας Κατσαφάδος, Νικόλαος Μίχος, Ελένη Ζαρούλια, ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, εκπρόσωποι των κομμάτων, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κα. Νανά Σπυροπούλου, οι Δήμαρχοι Πειραιά και Νϊκαιας-Ρέντη κκ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και Γίωργος Ιωακειμίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους Πρέσβεις και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι των χωρών, Ρωσίας, Σερβίας, Κροατίας, Κονγκό , Ιράκ, Αιγύπτου, Ισπανίας, Κίνας, Λιβύης και Ανγκόλας.
Παρευρέθηκαν επίσης οργανώσεις Ασσυρίων και Ποντιακών σωματείων.
Ακολούθησε μουσική παρέμβαση με Αρμένικη παραδοσιακή μουσική.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.
Στεφάνι κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Ακόλουθος Αμυνας της Πρεσβείας της Αρμενίας, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας της Ελλάδος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.