31/10/14

Στο πακέτο και αμυντική συμφωνία Ρωσίας-Κύπρου

Στο πακέτο και αμυντική συμφωνία Ρωσίας-Κύπρου
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται ότι θα μεταβεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Μόσχα για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα υπογραφούν συμφωνίες, μεταξύ αυτών και αμυντική.

Η πρόσκληση διαβιβάσθηκε χθες στη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο πρέσβη στη Λευκωσία, Stanislav Osadchiy. Υπενθυμίζεται συναφώς πως Πούτιν και Αναστασιάδης καθόντουσαν δίπλα-δίπλα στο δείπνο που παρέθεσε η ιταλική προεδρία της Ε.Ε. στο Μιλάνο, με αφορμή την ευρωασιατική σύνοδο, στις 17 Οκτωβρίου και τέθηκε στην κουβέντα τους και το θέμα επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στη Μόσχα. Είναι προφανές πως η ρωσική πλευρά κινήθηκε αστραπιαία και ξεκίνησε τις διαδικασίες για να δρομολογηθεί διά της διπλωματικής οδού η μετάβαση Αναστασιάδη στη ρωσική πρωτεύουσα.

Διπλωματικές πηγές θεωρούν σημαντικό το γεγονός ότι θα γίνει αυτή η επίσκεψη σε μια δύσκολη για την Κύπρο περίοδο, λόγω των τουρκικών προκλήσεων αλλά και της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Με τη Ρωσία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπάρχει δυνατότητα να συζητηθούν και τα δύο αυτά κεφάλαια και να παραχθεί και αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να προετοιμάσουν καλά την επίσκεψη και ενόψει της υπογραφής συμφωνιών, θα προηγηθούν διαβουλεύσεις σε υπουργικό επίπεδο. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, κατά την επίσκεψη Αναστασιάδη στη ρωσική πρωτεύουσα θα υπογραφούν τέσσερις τουλάχιστον συμφωνίες.

Πρώτο, θα υπογραφεί αμυντική συμφωνία, η οποία θα αφορά πρωτίστως διευκολύνσεις που θα προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως πληροφορούμαστε, οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Δεύτερο, θα υπογραφεί συμφωνία για θέματα οικονομίας. Θα προηγηθεί συνάντηση της μικτής υπουργικής επιτροπής Ρωσίας- Κύπρου.

Τρίτο, θα υπογραφεί συμφωνία για θέματα παιδείας, που αφορούν στην αναγνώριση πτυχίων.

Τέταρτο, θα υπάρξει συμφωνία για θέματα Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία περίοδο μετέβη στη Μόσχα για επαφές δυο φορές ο προεδρικός απεσταλμένος, Σώτος Ζακχαίος, ο οποίος συζήτησε και τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ νωρίτερα και τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο. Η Λευκωσία με κάθε ευκαιρία, διαβιβάζει στη Μόσχα τις απόψεις και θέσεις της, ενώ η ρωσική πλευρά παρουσιάζεται να κατανοεί την κυπριακή στάση στο Ουκρανικό.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Stanislav Osadchiy, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε πως συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία και τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας. Ο κ. Osadchiy είπε ότι «συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διάφορα θέματα καθώς και τα συμβάντα σε αυτή την περιοχή και γενικά για τις διμερείς μας σχέσεις».

Ανέφερα στον Πρόεδρο, όπως πρόσθεσε, ότι ο Πρόεδρος Πούτιν τον περιμένει στη Μόσχα και, συζητήσαμε το θέμα της επισκέψεως του στη Ρωσία. Όπως σημείωσε, το θέμα αυτό το συζήτησαν και οι ίδιοι οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Πούτιν κατά το γεύμα που είχαν στο Μιλάνο. Ο Ρώσος διπλωμάτης είπε πως μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία. Κληθείς να πει αν η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας της στην περιοχή, ο κ. Osadchiy είπε ότι «η Ρωσία έχει δηλώσει τη θέση της σε αυτό το θέμα. Ως Πρέσβης δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο γιατί δεν είναι στην αρμοδιότητά μου», ανέφερε.

mignatiou.com ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

4 σχόλια:

 1. Κάνει και κάτι πολύ σημαντικό/καλό ο Αναστασιάδης, ειδικά αν η αμυντική συμφωνία συμπεριλαμβάνει όχι μόνο διευκολύνσεις αλλά και ρωσικές εγγυήσεις για ασφάλεια Κύπρου/ΑΟΖ. Τουλάχιστον με τις Τουρκικές προκλήσεις γίνεται πασιφανές ότι συνομιλίες με την Τουρκία είναι παραλογισμός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Περί τα τέλη Αυγούστου με το άρθρο μου ‘’ Ο Κατσιαρίστρας και οι Καστιαρίζοντες’’ αναφέρθηκα στην δίκη του πρώην υπουργού Ντίνου Μιχαηλίδη (άλλως Κατσιαρίστρα) στην υπόθεση με τις μίζες του Τζοχανζόπουλου, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα και στον εικονιζόμενο πιο κάτω πρώην βουλευτή και πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κυβερνόντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρίστο Πουργουρίδη. Στο άρθρο μου αυτό που αναδημοσιεύθηκε και στον κυπριακό τύπο εξήρα το θάρρος και την τόλμη του Χρίστου Πουργουρίδη ο οποίος τον τελευταίο καιρό ασκεί δρυμεία κριτική στα πολιτικά κόμματα και στους θεσμούς της Κύπρου. Ταυτόχρονα όμως του έκανα και κριτική ότι, ενόσω ήταν βουλευτής δεν ήταν τόσο σκληρός στην κριτική του όπως είναι σήμερα και ότι έχασε την ευκαιρία να γράψει ιστορία με το να καταγγείλει όσα καταγγέλλει σήμερα και να παραιτηθεί. Στο ίδιο άρθρο μου κάλεσα τον κύριο Πουργουρίδη να ενώσει την φωνή του μαζί μου και να βγάλει στην φόρα όσα γνωρίζει για το βρώμικο κομματικό κατεστημένο.
  Προχθές ο κύριος Πουργουρίδης σε συνέντευξη του σε τοπικό ραδιοσταθμό της Λεμεσού ανάφερε ότι σας αναφέρω και εγώ για χρόνια σε σχέση με την σαπίλα και την διαφθορά που επικρατεί στα κυπριακά κόμματα. Όπως θα διαβάσετε στο απόσπασμα της συνέντευξης του πιο κάτω αναφέρει μεταξύ άλλων την σχέση που έχουν τα πολιτικά κόμματα με τον υπόκοσμο, τους λαθρέμπορους και την χρηματοδότηση τους από αυτούς όσο και από εταιρείες και οργανισμούς του εξωτερικού. Αυτό που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν η ομολογία του ότι για την σχέση των κομμάτων και την χρηματοδότηση τους από τους παράνομους έχει στοιχεία να το αποδείξει.  Σε μια ευνομούμενη χώρα και όχι στην κυπριακή μπανανία, μια τέτοια δήλωση και βαριές κατηγορίες κοινητοποιεί άμεσα την Γενική Εισαγγελία η οποία επεμβαίνει αυτεπάγγελτα και καλεί αυτόν που κάνει τις αποκαλύψεις να καταθέσει τα σχετικά στοιχεία που λέει ότι κατέχει για να τα διερευνήσει. Στην δική μας περίπτωση οι Γενικοί μας Εισαγγελείς δεν ίδρωσε το αυτί τους για αυτά που άκουσαν. Απεδείχθη για ακόμη μια φορά ότι τόσο η Γενική Εισαγγελία όσο και η Δικαστική Εξουσία είναι πιόνια και υποχείρια της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας που τους διόρισε και συγκαλύπτουν με το αζημίωτο βέβαια όλες τις βρωμιές της εκάστοτε κυβέρνησης και των κομμάτων. Η αδιαφορία του Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση της δωροδοκίας κομμάτων από την εταιρεία Focus Maritime του στενού συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου επιβεβαιώνει τα πιο πάνω και με δικαιώνει για την σκληρή κριτική που ασκώ γα τόσα χρόνια.  Η Δικαιοσύνη είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας και όταν αυτή όπως επίσης και οι άλλοι θεσμοί καταρρακόνονται τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ευνομούμενο και δημοκρατικό κράτος.  Διαβάστε πιο κάτω απόσπασμα των συγκλονιστικών αποκαλύψεων του Χρίστου Πουργουρίδη:  Όμηρος Αλεξάνδρου

  http://omirosalexandrou.blogspot.com.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. «Υπόκοσμος και λαθρέμποροι χρηματοδοτούν κόμματα»

  << Μετά από αρκετό καιρό ο Χρήστος Πουργουρίδης έκανε την επανεμφάνισή του προβαίνοντας σε βαριές κατηγορίες ως προς τις πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ, άνθρωποι του υποκόσμου και της νύχτας, άτομα αναμεμειγμένα στο λαθρεμπόριο χρηματοδοτούν τα πολιτικά κόμματα.

  Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 6» της Λεμεσού, ο κ. Πουργουρίδης υποστήριξε ότι τα κόμματα στην Κύπρο -και ιδιαίτερα ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ- παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως βοήθεια από «νεφελώδεις» -όπως τις χαρακτήρισε- καταστάσεις για τις κομματικές και προεκλογικές τους εκστρατείες. Κληθείς από τον Γιώργο Παυλίδη να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, ο Χρήστος Πουργουρίδης ανέφερε ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα κόμματα παίρνουν χρήματα από τον υπόκοσμο, από ανθρώπους της νύχτας, όπως και από το μεγάλο κεφάλαιο. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Τα κόμματα στην Κύπρο έπαιρναν εκτεταμένες χρηματοδοτήσεις από ξένους αλλά και από Κύπριους που μεταξύ άλλων είναι αναμεμειγμένοι σε λαθρεμπόριο τσιγάρων». Οι πάντες, συνέχισε, ήξεραν ότι τα άτομα αυτά έκαναν παράνομες εξαγωγές τσιγάρων σε Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες ανατολικές χώρες και την ίδια στιγμή «προσέφεραν χοντρές εισφορές στα κόμματα».

  Στη συνέχεια διερωτήθηκε εάν είναι πιο επιλήψιμο «να παίρνει ένα κόμμα χρήματα από τον υπόκοσμο ή από ένα άτομο που κατακλέβει το τραπεζικό σύστημα και που στη συνέχεια κάνει εισφορές στα κόμματα μέσω αχυρανθρώπων του. Επίσης διερωτήθηκε εάν «μας ενοχλεί περισσότερο όταν ένας Άραβας που διαμένει στην Κύπρο και ασχολείται με λαθρεμπόριο δίνει χρήματα στα κόμματα μέσα σε μαύρες σακούλες και δεν μας ενοχλεί το γεγονός ότι άνθρωποι που καταλήστεψαν τις τράπεζες έδιναν στα κόμματα εκατομμύρια».

  Τέλος ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε ως γελοία τη δήλωση της ηγεσίας του κόμματός του ότι αν αποδειχθεί πως πήρε χρήματα από τη «Focus», τότε θα βρει τρόπους να τα επιστρέψουν στους πολίτες.>>

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ενημέρωση από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
  Αγαπητοί φίλες και φίλοι

  Την Δευτέρα 3/11/2014 είμαι καλεσμένος στην εκπομπή ‘’ Έχεις Μέσο’’ που παρουσιάζει το τηλεοπτικό κανάλι ‘’ΜΕΓΑ’’ Κύπρου. Η εκπομπή η οποία έχει μεγάλη ακροαματικότητα καταπιάνεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία.

  Για 13 χρόνια τώρα επικοινωνώ μαζί σας μέσω του διαδυκτίου και σας μεταφέρω τους έντονους προβληματισμούς μου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η παρουσία μου στην εκπομπή αυτή η οποία αρχίζει στις 2 και τελειώνει στις 4 το απόγευμα διεξάγεται με τηλεφωνικές παρεμβάσεις του κοινού και θα είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε από κοινού τα προβλήματα του τόπου μας και να προτείνουμε λύσεις. Η δική σας τηλεφωνική παρέμβαση θα μου δώσει την ευκαιρία να πω από αέρος κάποιες σκληρές αλήθειες που θα προβληματίσουν.

  Όμηρος Αλεξάνδρου

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.