29/10/14

Κάιρο, Αθήνα, Λευκωσία καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες

Κάιρο, Αθήνα, Λευκωσία καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Λευκωσία: Σαφέστατο μήνυμα προς την Τουρκία, όπως αυτή σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σε δηλώσεις μετά την τριμερή συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος καλούν όλα τα κράτη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της. Καλούν επίσης την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να μην επαναλάβει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Παράλληλα, οι Υπουργοί των τριών χωρών έστειλαν το μήνυμα ότι η συνεργασία τους δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας αλλά αποτελεί πόλο έλξης για όλες τις χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, επισήμαναν ότι η συνεργασία τους εδράζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας.

Οι τρεις Υπουργοί αποφάσισαν, επίσης, διεύρυνση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα περιλαμβανομένης της στενής συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις.Επίσης, σήμερα, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των Υπουργών

ΥΠΕΞ Κύπρου: Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε ότι οι τρεις πλευρές εξέτασαν την πρόοδο των τριμερών πολιτικών διαβουλεύσεων και εξέφρασαν την άποψη ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου και συνεργασίας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της ειρήνης, της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Συμφωνήσαμε επίσης να διευρύνουμε το διάλογο σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης και της στενής συνεργασίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και διασκέψεων όπως και σε προσπάθειες ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ και του Αραβικού Κόσμου”, είπε.

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι και οι τρεις υπογράμμισαν ότι τέτοιες αυθαίρετες και μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

“Εκφράζοντας την προσήλωση και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας στην οποία είμαστε και τα τρία κράτη συμβαλλόμενα μέρη, καλούμε από κοινού όλα τα κράτη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της ΚΔ επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της και καλούμε την Τουρκία να διακόψει όλες τις αυθαίρετες σεισμικές έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποφύγει οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα στο μέλλον” είπε ο κ. Κασουλίδης.

Αυτή η συνεργασία, τόνισε, δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας αλλά απεναντίας αποτελεί πόλο έλξης για όλες τις χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί ή χώρια για προώθηση της σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερωτηθείς για τη Συνάντηση Κορυφής στο Κάιρο, είπε ότι το γεγονός ότι συνέρχεται στο επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από μόνο του εκπέμπει ένα σημαντικό μήνυμα ότι οι τρεις χώρες σε αυτή τη συνεργασία θα αναλώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να συμβάλουν στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής.

Όπως είπε, η αιγυπτιακή πλευρά θα καθορίσει τα υπόλοιπα και θα υπάρξει η διακήρυξη του Καϊρου.

Σημείωσε ότι υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία στο περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής.

“Τονίζοντας την περιφερειακή σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, και την εντατικοποίηση των διερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε από κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και της μόλυνσης που προκαλούν οι εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων”, συνέχισε.

Επίσης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συμφώνησαν ότι από κοινού θα προωθήσουν τον τουρισμό, εξέτασαν ιδέες προώθησης κοινών τουριστικών πακέτων και ενίσχυσης της ναυτιλιακής σύνδεσης των τριών χωρών.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, είπε πως πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή, Συρία, Ιράκ, Γάζα, Λιβύη αλλά κυρίως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη χερσόνησο του Σινά υπογραμμίζουν ότι η τρομοκρατία είναι ξεκάθαρα μια απειλή που ξεπερνά σύνορα, επηρεάζοντας όλες τις χώρες της περιοχής και επιτάσσουν την ανάγκη για συνεργασία των μετριοπαθών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν τις περιφερειακές προκλήσεις.

Ερωτηθείς εάν το σύμφωνο έρευνας και διάσωσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος θα συμπεριλάβει και την Αίγυπτο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε αλλά σημείωσε ότι η ευθύνη έρευνας και διάσωσης αντικατοπτρίζει το FIR κάθε χώρας, “οπότε ξέρουμε ποιες είναι οι αντίστοιχες ευθύνες μας αλλά τίποτε δεν μας εμποδίζει να συνεργαστούμε σε μια κατάσταση είτε δημιουργείται στη μια ζώνη ευθύνης ή στην άλλη”.

ΥΠΕΞ Ελλάδας: Στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το τριμερές σχήμα έχει αποκτήσει πλέον και ουσιαστικό περιεχόμενο και σημείωσε ότι η επικείμενη πρώτη τριμερής συνάντηση κορυφής στέλλει μήνυμα πολιτικής αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά ουσιώδη τη συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο της συνεργασίας αλλά και για την κατάσταση στην περιοχή, λέγοντας ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και έχουν ισχυρή επιθυμία να διαδραματίσουν ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.

Σημείωσε ότι η Αίγυπτος είναι η χώρα κλειδί για όλες τις θετικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω του μεγέθους και της ιστορίας της, ενώ Κύπρος και Ελλάδα, ως μέλη της ΕΕ, είναι και χώρες μεσογειακές και πολύ κοντά στην περιοχή της κρίσης, γεγονός που δημιουργεί `ένα τρίγωνο με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για τις τρεις χώρες αλλά και για την ΕΕ και την ευρωμεσογειακή συνεργασία γενικότερα.

Υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια πολύ στέρεη βάση για τη συνεργασία αυτή που είναι το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, είπε ότι η τριμερής συνεργασία δεν έχει κανένα αρνητικό ή επιθετικό χαρακτήρα απέναντι σε οποιονδήποτε γείτονα “αντιθέτως θέλουμε όλοι να διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα συναίνεσης, συνεργασίας και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας”.

Κάνοντας αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της ΚΔ, είπε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια “εν εξελίξει προσβολή του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας η οποία πρέπει να παύσει το συντομότερο δυνατόν”, κάτι που θα διευκολύνει την επανάληψη του διαλόγου στο Κυπριακό αλλά και την επάνοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

Ανέφερε ακόμη ότι οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν εις βάθος για την ενεργειακή πολιτική, θέματα που αφορούν την εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και συνεργασία στον τουριστικό τομέα.

ΥΠΕΞ Αιγύπτου: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου είπε ότι η συνεργασία αποβλέπει στην προώθηση των κοινών αξιών που μοιράζονται οι τρεις χώρες και της κοινής αντίληψης για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

Στη συνάντηση, είπε, συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών και διεθνών θεμάτων και υπήρξε συναντίληψη σε πολλά θέματα αλλά και στο πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έχουν ενώπιόν τους οι τρεις χώρες.

Είναι επιθυμία μας, πρόσθεσε, να εμβαθύνουμε περαιτέρω την τριμερή αυτή συνεργασία και να καταστούμε πρότυπο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί μια προσπάθεια που έχει θετικό και ειρηνικό χαρακτήρα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε σε σχέση με τη συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της Κύπρου και πρόσθεσε ότι η συνεργασία που υπάρχει και τα νομικά εργαλεία που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών θα εφαρμοστούν με καλή πίστη και στο πνεύμα συνεργασίας που ήδη υπάρχει μεταξύ τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που καθορίζει όλα τα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα όπως όλες οι δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό, είπε, είναι σημαντικό για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Σε ερώτηση εάν το σύμφωνο έρευνας και διάσωσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος θα συμπεριλάβει και την Αίγυπτο, είπε ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τις τρεις χώρες αλλά και για άλλες και πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα να ωριμάσουν οι συνθήκες προκειμένου να προχωρήσει το θέμα αυτό.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Στόχος της Λευκωσίας είναι να διευρύνει την τριμερή συνεργασία (Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου) και να δημιουργηθεί ένας άξονας των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Όπως σημειώνεται αρμοδίως, θα αποτελεί ένα μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας. Ήδη λειτουργούν, ως γνωστό, δυο επικαλυπτόμενες και εν πολλοίς συμπληρωματικές συνεργασίες της Ελλάδος και της Κύπρου με Κάιρο και Τελ Αβίβ.

Η σημερινή σύναξη των ΥΠΕΞ των τριών χωρών, Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα διεύρυνσης αυτής της στρατηγικής συνεργασίας, στην οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν οι χώρες της περιοχής (Ισραήλ, Λίβανος, Ιορδανία), μέχρι και κράτη του Κόλπου. Τούτο, πέραν από τη δημιουργία ενός άξονα, διαμορφώνει μέσα από τη συνεργασία σε διάφορα επίπεδα μια σταθερή παράμετρο ειρήνης και συνεννόησης.

Η χρονική συγκυρία πραγματοποίησης αυτών των κινήσεων ευνοεί τη Λευκωσία και στη διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων, αν και ο σχεδιασμός δεν αφορά μόνο τον παράγοντα Τουρκία και πώς αντιμετωπίζεται. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στην Αλγερία, συνέπεσε να βρίσκεται εκεί και ο Αιγύπτιος ομόλογός του. Με την ευκαιρία αυτή πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση, στα πλαίσια δείπνου εργασίας, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν και τα ζητήματα αυτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας με το Κάιρο έχει ενοχλήσει σφόδρα την Άγκυρα, η οποία εκφράζει δημοσίως όπως και παρασκηνιακώς την αντίδραση της για την εξέλιξη αυτή. Είναι προφανές πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως με τη συνεργασία αυτή, που ενδεχομένως και να διευρυνθεί, θα αποκλειστεί από την περιοχή και δεν θα μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο που επιθυμεί. Ένα ρόλο περιφερειακής δύναμης. Διά της διπλωματικής οδού η Τουρκία θέλησε να διαμηνύσει ευθέως ή έμμεσα πως δεν θα αποδεχθεί «τετελεσμένα» με τη συνεργασία αυτή.

Σημειώνεται συναφώς ότι την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται στην Κύπρο (5-6 Νοεμβρίου), ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν και ζητήματα συνεργασίας των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ελλάδας, δήλωσε πως «το γεγονός ότι θα βλέπετε να διεξάγεται μια τριμερής διάσκεψη Αιγύπτου-Ελλάδος- Κύπρου, το γεγονός ότι θα βλέπετε να γίνονται προσπάθειες να αποτελέσουμε τον πυρήνα και το μοντέλο για επέκταση της συνεργασίας με όσες χώρες της περιοχής το επιθυμούν, με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός από μόνο του».

Κασουλίδης: Οι ενεργιακοί σχεδιασμοί συνεχίζονται

«Εμείς δεν πρόκειται να θεωρήσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσουν το ενεργειακό πρόγραμμα όπως έχει καταστρωθεί και η εταιρεία ΕΝΙ θα συνεχίσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα των γεωτρήσεών της».

Αυτό δήλωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος εξέφρασε τη λύση του γιατί η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις αλλά και επειδή «η διεθνής κοινότητα δεν έχει εξεύρει εκείνους τους τρόπους που θα την ανακαλέσει στην τάξη». Ερωτηθείς αν έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς τον διεθνή παράγοντα, ο κ. Κασουλίδης απάντησε «κινήσαμε Γη και Ουρανό».

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στους εορτασμούς για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν το ενεργειακό πρόγραμμα όπως έχει καταστρωθεί.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το επετειακό μήνυμα για τον κυπριακό λαό είναι το μήνυμα του θάρρους με το οποίο θα μπορέσουμε να υπερβούμε τις παρούσες δύσκολες και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Συγκεκριμένα είπε πως «για τον κυπριακό λαό το σημερινό μήνυμα είναι το μήνυμα του θάρρους, ότι οι παρούσες δύσκολες συνθήκες που περνά η Κύπρος μας για ακόμα μια φορά, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι μικρή και φιλειρηνική, θα μπορέσουμε να τις υπερβούμε και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά, κυρίως όσον αφορά στην απόλαυση των δικαιωμάτων μας, όπως αυτά καθορίζονται από τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και τον διεθνή νόμο, αλλά και γενικότερα για την απελευθέρωση όλων των σκλαβωμένων εδαφών της πατρίδας μας».
 

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.