28/10/14

“Ποιός είναι λοιπόν πατριώτης;”

    Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko
Τη νύχτα της 30ης προς 31η Μάη του 1941, μέσα στη βαθιά Κατοχή, ο Γλέζος και ο Σάντας κατεβάζουν τη μισητή σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη. Ποιός Έλληνας δεν είναι περήφανος για εκείνη την πράξη;
    Ναι, αλλά τότε υπήρχαν και εκείνοι που έλεγαν αυτά:

Η εφημερίδα «Βραδυνή» της 1ης Ιουνίου 1941 καταγγέλλει σαν «παράφρονες ή όργανα ξένης προπαγάνδας» αυτούς που κατέβασαν την χιτλερική σημαία η οποία αξίζει «την προσήκουσαν τιμήν και τον ειλικρινή σεβασμόν»…

    Μέσα στη ναζιστική σκλαβιά ορθώθηκε το ανάστημα του αδούλωτου λαού για την αποτίναξη του φασιστικού ζυγού, για την εθνική απελευθέρωση και την αναδημιουργία της Ελλάδας: 

«Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ. Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα (…). Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό. Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θα’ναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας»
 (Από το ιστορικό γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη, γραμματέα του ΚΚΕ, 31 Οκτώβρη 1940)

.

    Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν και εκείνοι οι προσκυνημένοι, τα ελληνόφωνα όργανα του κατακτητή, τα φασιστικά Τάγματα Ασφαλείας και της θηριωδίας, προς τα οποία επιδαψίλευαν δάφνες ο Χίτλερ και ο Χίμλερ:

    
Η 28η Οκτωβρίου είναι η ημέρα μνήμης και τιμής για τους πραγματικούς πατριώτες, τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που έδωσαν τον αγώνα για το ψωμί, την τιμή και τη λευτεριά. Και ο όρκος τους ήταν αυτός:
   «Εγώ, παιδί του Ελληνικού Λαού, ορκίζομαι ν’ αγωνιστώ πιστά στις τάξεις του ΕΛΑΣ για το διώξιμο του εχθρού από τον τόπο μας, για τις ελευθερίες του Λαού μας, κι ακόμα, να είμαι πιστός και άγρυπνος φρουρός προστασίας στην περιουσία και το βιός του αγρότη. Δέχομαι προκαταβολικά και την ποινή του θανάτου αν ατιμάσω την ιδιότητά μου ως πολεμιστής του Έθνους και του λαού καιυπόσχομαι να δοξάσω και να τιμήσω το όπλο που κρατώ και να μην το παραδώσω εάν δεν ξεσκλαβωθεί η Πατρίδα μου και δεν γίνει ο Λαός νοικοκύρης στον τόπο του»
    (Ο Όρκος της πρώτης αντάρτικης ομάδας του ΕΛΑΣ στη Ρούμελη που έγραψε ο Άρης Βελουχιώτης και δόθηκε το 1942 στη Γραμμένη Οξιά).
    Αλλά και τότε δεν έλειψαν εκείνοι που βρέθηκαν απέναντι στον ελληνικό λαό. Εκείνοι που βγήκαν από τις τάξεις του φασιστικού και δολοφονικού μεταξικού καθεστώτος, από τις τάξεις εκείνων που διόρισαν πρωθυπουργό τον Μεταξά το 1936, τους απόντες από το μεγαλειώδες «Όχι» του ελληνικού λαού στα βουνά, στις πόλεις και τα χωριά. Υπήρχαν οι δοσίλογοι και οι μαυραγορίτες, οι γερμανοτσολιάδες και οι ταγματασφαλίτες. Αυτοί που όταν ο ελληνικός λαός πολεμούσε και απελευθέρωνε τη χώρα από τους κατακτητές, εκείνοι έδιναν τον παρακάτω όρκο:

«Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως ΕΙΣ ΤΑΣ ΔΙΑΤΑΓΑΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ. Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθεισομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς, ότι διά μίαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ».
(Ο Όρκος των Ταγμάτων Ασφαλείας)…

    Έτσι ήταν τα πράγματα τότε.
Τότε, στις 29 Οκτώβρη του 1944, την ώρα που οι απόντες και οι άκαπνοι από τον αγώνα ενάντια στον φασισμό επέστρεφαν στην Ελλάδα συνοδεύοντας τον Σκόμπυ, ο Άρης Βελουχιώτης, μιλώντας στην απελευθερωμένη Λαμία παρουσίαζε την πολιτική του ΕΑΜ εκ μέρους του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ και τόνιζε: «Ο ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ υποσχέθηκαν στο λαό την πάλη ενάντια στον κατακτητή και την απελευθέρωση της χώρας μας. Αυτές τις υποσχέσεις τις τηρήσαμε».
    Σε εκείνη την ιστορική ομιλία, που στην ουσία αποτελούσε μια οξυδερκή ανακεφαλαίωση του τετραετούς αγώνα που είχε προηγηθεί, της πολιτικοϊδεολογικής σύγκρουσης που είχε έρθει στο προσκήνιο, αλλά που αποδείχτηκε και ασφαλής πρόγνωση όσων ακολούθησαν, ανάμεσα στα άλλα έλεγε:

    «(...) Μας κατηγορούν ότι είμαστε όλοι κομμουνιστές και ισχυρίζονται ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ είναι σκεπασμένες κομμουνιστικές οργανώσεις. Μα αυτή η κατηγορία μπορεί ν' αποτελέσει ντροπή ή έπαινο; Το Κομμουνιστικό Κόμμα δε βαδίζει τώρα για τον κομμουνισμό. Το ΚΚΕ έχει βέβαια στο Πρόγραμμά του σαν τελική του επιδίωξη τον κομμουνισμό. Μα όχι για τώρα. Τον κομμουνισμό θα τον επιβάλλετε σεις, ο λαός κι όχι το ΚΚΕ (...)
    Μα ας πούμε ότι το ΚΚΕ θα εφαρμόσει τον κομμουνισμό. Λένε ότι ο κομμουνισμός χαλνά τις εκκλησιές και γδέρνει τους παπάδες. Τόσο χαζοί είναι λοιπόν οι κομμουνιστές να χαλάσουν τις εκκλησιές, που δεν τους εμποδίζουν σε τίποτα; Οι εκκλησιές μας φταίνε ή τα καράβια του Εμπειρίκου; (...)
    Συνεπώς, καταλαβαίνετε τώρα ότι αυτοί που διαδίδουν αυτές τις συκοφαντίες επιδιώκουν άλλους σκοπούς, προσπαθώντας με το μέσο αυτό της συκοφαντίας να εξαπατήσουν το λαό και να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους πάνω του. Αν, μάλιστα, εξετάσουμε βαθύτερα το πράμα αυτό, θα δούμε ότι αυτοί είναι άθρησκοι, γιατί σ' αυτούς δεν υπάρχει ίχνος θρησκευτικής συνείδησης κι ο μόνος που λατρεύουν είναι ο Θεός Μαμμωνάς, ο Θεός του χρήματος (...)
    Θα δώσουμε στο λαό τα οικονομικά μέσα για να μπορεί να μη σκορπάει την οικογένειά του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Μας κατηγορούν ότι θέμε να καταργήσουμε τα σύνορα και να διαλύσουμε το κράτος. Μα το κράτος εμείς το φτιάχνουμε σήμερα, γιατί δεν υπήρξε, μια που αυτοί οι ίδιοι το είχανε διαλύσει. Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς, το μόνο που διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, όπου βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε. 
    Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ; Όταν έξαφνα στα 1929 - 31 το κράτος ζήτησε, λόγω της οικονομικής κρίσης που μάστιζε τότε τη χώρα μας, να κατεβάσουν οι ξένοι ομολογιούχοι το ποσοστό που πληρώναμε σε τοκοχρεολύσια, οι Άγγλοι δέχτηκαν να το μειώσουν σε 35%, αλλά οι Έλληνες ομολογιούχοι αρνήθηκαν.
    Να λοιπόν, ποιος είναι ο πατριωτισμός τους! Αυτός φτάνει μέχρι το σημείο που δεν θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα. Αυτοί λοιπόν οι ίδιοι που μας κατηγορούν ότι επιδιώκουμε την κατάργηση των συνόρων και την διάλυση του κράτους, αυτοί τα ξεπουλάνε αυτά στην πρώτη ευκαιρία.
    Μας κατηγορούν επίσης, ότι εμείς επιβουλευόμαστε την τιμή. Βλέπετε, όλοι αυτοί οι "ηθικοί", που όταν περπατάνε μπερδεύουνται τα κεφάλια τους στα σύρματα, μιλάνε για τιμή! Αυτοί που πούλησαν τις γυναίκες και τις αδελφές στον κατακτητή, για να κάνουν τα νταραβέρια μαζί του και μας σκλάβωσαν διπλά, αυτοί πάνε τώρα να μας πείσουν ότι είναι οι κέρβεροι της τιμής και της ηθικής. Με αυτά τα μέσα προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό για να συνεχίσουν το ξεζούμισμα και την εκμετάλλευσή του (...).
    Όταν ήταν εδώ ο κατακτητής, αυτοί θέλανε τότε την τάξη. Εμείς θέλαμε την αταξία για να κάνουμε ανυπόφορη τη ζωή του κατακτητή. Τώρα αυτοί θέλουνε την αταξία. Μα εμείς θέλουμε την τάξη. Αυτοί είναι οι οργανωτές του εμφυλίου πολέμου για να εκμεταλλεύουνται το λαό μας. Αυτοί είναι οι λύκοι, που προσπαθούν να κατασπαράξουν το κοπάδι, εμάς, εσάς, όλους μας, το λαό δηλαδή (...)».

   
 Έτσι ήταν τότε τα πράγματα. Είναι υπόθεση του καθενός να απαντήσει αν εκείνο το ερώτημα -

«Ποιος είναι λοιπόν πατριώτης; Αυτοί ή εμείς;» - ισχύει και σήμερα…

enikos

email: mpog@enikos.gr 

37 σχόλια:

 1. Μα και σήμερα...? Δε θα σταματήσει ποτε αυτή η προσπάθεια καπηλείας της εθνικής αντίστασης από το soviet της Ελλάδος η μήπως πρέπει να το λέμε νεοφιλελεύθερο σοβιέτ πια?

  Λίγο ντροπή δεν υπάρχει? Το ΕΛΑΣ λοιπόν δεν ήταν η μοναδική αντιστασιακή οργάνωση στην Ελλάδα. Το ΕΛΑΣ παρα το ότι ξεκίνησε με σκοπό την απελευθέρωση της πατρίδας και του Έθνους, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε όργανο του ΚΚΕ, του κόμματος δηλαδή, που ονειρευόταν να θέσει τη χωρα υπό τη σοβιετική σφαίρα επιρροής, εκμεταλλευόμενο ωστόσο τις λίρες Αγγλίας, τις οποιες έριχναν οι Άγγλοι για να προκαλέσουν δολιοφθορές στους Γερμανούς.

  Εντέλει το ΕΛΑΣ, απολύτως αδικαιολόγητα και προδοτικά και καταπατώντας τον όρκο που είχαν δώσει, επιτέθηκε εναντίον των άλλων ισχυρών ανταρτικων ομάδων και τις εξολόθρευσε, όπως ήταν το "ΕΔΕΣ", το οποιο δέχθηκε το 43 διπλή επίθεση από ΕΛΑΣ και Γερμανούς με αποτέλεσμα την υποχώρηση των δυνάμεων του, αλλα και την οργάνωση του Ψαρού, τον οποιον και δολοφόνησαν αναίτια οι ΕΛΑΣΙΤΕΣ. Όλα αυτά είναι καταμαρτυρούμενα από ΕΛΑΣΙΤΕΣ και γραμμένα στα βιβλία τους, όπου και οι ίδιοι απορούν γιατί διατάχθηκαν αυτές οι επιθέσεις!

  Εγώ δεν τους κατηγορώ όλους, την ευθύνη φέρει πλήρως η ηγεσία του ΚΚΕ, ο αντάρτης ακόμα και οι καπετάνιοι πολλές φορες δεν είχαν λόγο, λάμβαναν μια διαταγή η μια πληροφορία και έπρεπε να δράσουν αναλόγως και τηρουμενων των συνθηκών, δεν μπορεί κανεις να τους κατηγορήσει πέρα από το ότι δεν κριτίκαραν την πολιτική ηγεσία του κόμματος, η οποια ήταν υπεύθυνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό! Ο Ρόλος δε της ηγεσίας του ΚΚΕ γίνεται ακόμα πιο περίεργος αν αναρωτηθεί κανεις την ιστορική διαδρομή του Ζαχαριάδη από που πέρασε και πως επιβίωσε, αλλα δεν είναι φυσικά ο μονος!

  Επειδή λοιπόν η περίοδος της αντίσταση είναι πολύ σκοτεινή, καλά θα κάνει κανεις να μην υπερηφανεύεται αλλα να διαλογίζεται για το πως θα αποφευχθούν τα σφάλματα της περιόδου εκείνης!

  Τέλος επειδή πολλοί λένε τάγματα ασφαλειας και φαντάζονται στρατιές να περιφέρονται στην εξοχη κυνηγώντας αντάρτες, θα πρέπει να ειπωθεί πως τις περισσότερες φορες τα τάγματα ασφαλειας ήταν οι άνδρες των χωριων, που απλώς ήθελαν να υπερασπιστούν τα σπίτια τους από τις ληστρικές επιθέσεις του ΕΛΑΣ! Οπωσδήποτε υπήρχαν και πλιατσικολόγοι και Ναζιστές, αλλα αυτοί ήταν ελάχιστοι ακόμα και μέσα στα τάγματα ασφαλειας!

  Οποιος περηφανεύεται για εκείνη την περίοδο είναι κατά τη γνώμη μου εντελώς ανόητος. Το ανταρτικο ύστερα από τον γοργοπόταμο μετατράπηκε σε έναν εμφύλιο σπαραγμό με απόλυτη αρχική υπαιτιότητα του ΕΛΑΣ και οι προθέσεις είχαν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές με την επιχείρηση του Γοργοπόταμου, όπου το ΕΛΑΣ ουσιαστικά τελευταία στιγμή αποφάσισε να συμμετάσχει, δυσχεραίνοντας ως τότε την κατάσταση και μη θέλοντας να αφήσει τη δόξα στο "ΕΔΕΣ"!

  Αρκετά με την καπηλεία και ειδικά μέρα μνήμης όχι του ανταρτικου, αλλα μέρα μνήμης των ηρώων του έπους της Αλβανίας, του πολεμου που ο ριζοσπάστης δεν ήθελε να γίνει!

  Το ποιος είναι πατριώτης φαίνεται στην πράξη και δε γράφεται σε κομματικά ταμπελάκια! Πάψτε μίζερα ανθρωπάκια να προσπαθείτε να διχάζεται τους Έλληνες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κομμουνιστικο παραληρημα!!!!
  ολα φρικτα ρεπουσια κομουνιστικα ψεματα!
  πατριωτες οι διεθνιστες απατριδες κομουνιστες?????? σε λιγο θα μας πειτε οτι και οι τζιχαντιστες ειναι ευσεβεις χριστιανοι!!!!!

  πατριωτικη πραξη ηταν να παει ολος ο ελληνικος λαος με γερμανους ιταλους τουρκαλμπαν και μπουλγκαρ κατακτητες ακομα και με τουρκους για να πολεμησει τους εαμοβουλγαρους γενοκτονους του ελληνικου λαου τους σχιζοφρενεις φανατικους θρησκοληπτους μπολσεβικιστες-μεσιανιστες που ηθελαν(και θελουν ακομα) να επιβαλλουν την αρρωστημενη θρησκεια τους τον μπολσεβικισμο τους δια της βιας στον ελληνικο λαο και στην ανθρωποτητα, εξοντωνοντας δισεκατομμυρια ανθρωπους αντιφρονουντες που δεν τους θελουν.
  οι τζιχαντιστες ειναι αθωες παιδουλες μπροστα στα σοβιετικα κτηνη που ντυθηκαν ανθρωποι το 74 και κοροιδεψαν και ξεγελασαν τους πανιβλακες αστους!


  ας μην ντρεπομαστε αλλο και να το φωναζουμε παντου οτι χιλιες φορες καλυτερα συνεργασια με γερμανους τουρκους ισλαμιστες και λοιπα κτηνη και με το διαβολο ακομα,παρα με κομουνιστες!
  οι κομουνιστες ηταν οι μεγαλυτεροι και θανασιμοι εχθροι του λαου μας. μετα ολοι οι αλλοι κατακτητες μαζι

  αυτο ηταν το κκε δειτε εδω

  «Τα μέλη του ΚΚΕ δέχονται τη Γερμανική Κατοχή με χαρά και αγαλλίαση. Η Γερμανία είναι σύμμαχος της Ρωσίας, συνεπώς και δική τους... Το ΚΚΕ τότε, όπως και όλα τα κομμουνιστικά κόμματα του κόσμου, είχαν πάρει στα σοβαρά το σύμφωνο Στάλιν-Χίτλερ, είχαν πιστέψει στη σταθερότητά του και στη μονιμότητά του και δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στο ένα και στο άλλο σκέλος της συμμαχίας... Βρίσκανε κοινά σημεία και ιδεολογική συγγένεια με το ναζιστικό κόμμα... Οι σταλινικοί κρατούμενοι ήταν γεμάτοι χαρά και ενθουσιασμό για τις νίκες των δύο συνεταίρων, της Γερμανίας και της Ρωσίας, επειδή θεωρούσαν δικές τους αυτές τις νίκες...».
  (Άγις Στίνας, παλαιό στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ - «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ»)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τὸν ἐμφύλιο μᾶλλον τὸν προεκάλεσαν οἱ ἄγγλοι, γιὰ νὰ μὴν πάρῃ τίποτε ἄλλο ἡ Ἑλλὰς πλὴν τῶν Δωδεκανήσων.
  Έδῶ τὴν πατήσαμε σὰν ἔθνος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προς τους σχολιαστές
  ναμην μεταφέρουμε την παθογένεια της δεκαετίας του '40 στο σήμερα.
  Είναι λάθος.
  Αφήστε τις αναρτήσεις να μιλήσουν από μόνες τους.
  Ο κόσμος διαβάζει και κρίνει.
  Και τη μια και την άλλη άποψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. κονιον
  δεν υπηρξε κανενας εμφυλιος και δεν προκαλεσαν τιποτα οι αγγλοι.
  οι κομουνιστες ξεκινησαν τον εσωτερικο πολεμο για να δωσουν τη δυνατοτητα στην πατριδα τους τη σοβιετια να πιεσει να κερδισει αλλα πραγματα αλλου

  και φυσικα την πατησατε(και θα την πατησετε και παλι αποτι βλεπω...)γιατι δεν καταλαβατε τι εστι μπολσεβικισμος τι εστι κοκκινη πανουκλα. μονο οι βενιζελικοι καταλαβαν αλλα σημερα δεν υπαρχουν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. σαββας
  δεν μεταφερουμε καμια παθογενεια
  υπαρχει απο μονη της
  οι αριστερα την μεταφερει. ζει και αναπνεει για νεο εμφυλιο
  δεν θα στρουθοκαμηλιζει η αλλη πλευρα οπως το κανει 40 χρονια τωρα ξορκιζοντας το κακο, κρυβομενη πισω απο το δαχτυλο της και ζωντας με ψεματα δεχομενη συνειδητα την διαστρεβλωση της ιστοριας υποχωρωντας συνεχεια στις ορεξεις του μπολσεβικικου κτηνους, οπως υποχωρει σε ολα τα μετωπα δουλοπρεπως με τουρκια αλμπανια μπουλγαροσκοπια κ.λ.π...
  πρεπει επιτελους να δουμε καταματα και να αποδεχτουμε τη σκληρη πραγματικοτητα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "Τὸν ἐμφύλιο μᾶλλον τὸν προεκάλεσαν οἱ ἄγγλοι, γιὰ νὰ μὴν πάρῃ τίποτε ἄλλο ἡ Ἑλλὰς πλὴν τῶν Δωδεκανήσων.
  Έδῶ τὴν πατήσαμε σὰν ἔθνος"


  Πες τα Konion.

  Μια ζωή σε αυτόν τον τόπο σφαζόμαστε για το τίποτα αντί να είμαστε πρακτικοί και να κοιτάμε το συμφέρον του τόπου.

  Τα έλεγα στον peter πριν μισό μήνα περίπου:

  http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/10/12-1944.html#.VE-vuPl_uik

  Η κάθε μεγάλη δύναμη απλώς γνωρίζει τις αδυναμίες των Ελλήνων και το εκμεταλλεύεται με τον τρόπο της. Καλά κάνει. Η κάθε χώρα έχει συμφέροντα. Οι Έλληνες απλώς δεν το έχουμε καταλάβει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ peter susic

  Δεν χρειάζεται τόσος φανατισμός.

  Στην Ελλάδα φυσικά και δεν ταίριαζε και δεν ταιριάζει το κομμουνιστικό σύστημα.

  Μπορούμε να κερδίσουμε για την πατρίδα μας περισσότερα μέσω αστικής δημοκρατίας(και σωστών διπλωματικών ελιγμών) στην περιοχή του κόσμου που βρισκόμαστε.Επίσης, μπορούμε να το πετύχουμε κι αν αλλάξουμε νοοτροπία και υπάρξει αξιοκρατία σε αυτόν τον τόπο μια μέρα.

  Αν το κράτος μας βρισκόταν πχ στη Λατινική Αμερική, τότε σε εκείνη την Ελλάδα θα ταίριαζε το σύστημα της Κούβας που κάποιοι το κατηγορούν. Για την περιοχή της η Κούβα είναι υπέροχο μέρος για να ζει κάποιος.

  Έχουν καλό σύστημα παιδείας, υγείας, αθλητισμού. Ακόμα και στην Θρησκευτική ελευθερία δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα.

  Τα σπίτια είναι φτωχικά μεν αλλά δεν υπάρχουν παραγκουπόλεις.

  Επίσης όλοι έχουν ένα πιάτο φαγητό. Όχι κρέας ή αστακό αλλά ένα πιάτο φαγητό το έχουν.

  Στο δημοκρατικό Μεξικό το εμπόριο ναρκωτικών και η εγκληματικότητα είναι λερναία ύδρα και η παιδεία και η υγεία δεν μπορούν να συγκριθούν με της Κούβας.

  Αν τουρίστας περπατάει στο δρόμο του Μεξικό, ειδικά σε κάποιες περιοχές δεν πρέπει να φοράει οτιδήποτε μπορεί να φανεί πολύτιμο διότι θα κινδυνεύει.

  Επίσης στο Μεξικό δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι θα έχουν ένα πιάτο φαγητό. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση τέτοιας χώρας σε αυτή την περιοχή του πλανήτη.

  Η Κούβα λοιπόν είναι ίσως η μόνη περίπτωση τέτοιου καθεστώτος που ταιριάζει στη χώρα για την περιοχή του πλανήτη στην οποία βρίσκεται.

  Αν οι Κουβανοί είχαν αστική δημοκρατία θα είχαν συμμορίες ναρκωτικών, παραγκουπόλεις με δικούς τους "νόμους" και θα βλέπανε μεν το κρέας ή το ipad στην βιτρίνα αλλά δεν θα είχαν χρήματα να το αγοράσουν. Τουλάχιστον τώρα δεν το βλέπουν το ipad για να πουν "Φτου δεν έχω χρήματα να το πάρω" και τα πολύ βασικά για να ζήσουν τα έχουν.
  Στην περιοχή τους είναι "βασιλιάδες".


  Στην άλλη άκρη του χάρτη, η Βόρεια Κορέα. Σαφώς και δεν της ταιριάζει ένα τέτοιο καθεστώς. Εκεί ο κόσμος και βασανίζεται πολύ και πεινάει.

  Μια δημοκρατική και ενωμένη Κορέα θα ήταν μια υπερδύναμη 75-100 εκατομμυρίων ψυχών με ισχυρότατες ΕΔ 2-6 εκατομμυρίων, με υπερσύγχρονα όπλα και πυρηνικά, ισχυρή πρωτογενή παραγωγή που θα εξασφάλιζε αυτάρκεια και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

  Ένας μικρός γίγαντας ικανός να "προσγειώσει" είτε με το καλό είτε με το άγριο τις φιλοδοξίες της Κίνας. Από τη μια η Ινδία και από την άλλη μια τέτοια ενωμένη Κορέα δεν θα άφηναν περιθώρια στην Κίνα. Αυτή που περισσότερο από άλλους γεωπολιτικούς παίκτες δεν θέλει ενωμένη Βόρεια και Νότια Κορέα σε ένα κράτος είναι η Κίνα. Είναι ο εφιάλτης των Κινέζων.


  Από την Κορέα πάμε πάλι σε άλλο σημείο του χάρτη.

  Μουσουλμανικά κράτη. Δημοκρατία και Ισλάμ δεν ταιριάζουν που να χτυπιόμαστε όλοι. Δυστυχώς αλλά είναι η πραγματικότητα. Χρειάζονται δικτατορίες είτε βασιλιά είτε στρατηγό.
  Το θέμα είναι να είναι συνεργάσιμος με τη διεθνή κοινότητα και να εξασφαλίζει ένα καλό επίπεδο ζωής στο λαό ανάλογα με τις δυνατότητες της χώρας του.

  Το σύστημα λοιπόν που ταιριάζει σε κάθε χώρα είναι θέμα γεωγραφίας και συνθηκών που επικρατούν.

  Να είμαστε πρακτικοί.

  Με ποιο σύστημα απ' όλα μπορεί να κερδίσει τα περισσότερα η πατρίδα μου σε κάθε επίπεδο? Αυτό το σύστημα μου αρέσει. Τα άλλα είναι για να σκοτώνονται τα φανατισμένα κορόιδα.

  Στην Ελλάδα και τα συμφέροντα της ταιριάζει η Δημοκρατία. Όσες φορές ξεφύγαμε ακολούθησε καταστροφή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Σὲ κάποιους συνιστῶ νὰ διαβάσουν ἢ νὰ ξαναδιαβάσουν τὰ Πολιτικὰ τοῦ Ἀριστοτέλη.
  Γεωπόνε ἀπὸ τὴν Θεσσαλινίκη ἂν καὶ Θεσσαλονικιὸς δὲν ἔχεις διαβάσει ἀπὸ ὅτι φαίνεται τὰ Πολιτικὰ τοῦ Σταγειρίτη Δασκάλου.

  Στὴν Ἑλλάδα καὶ τὰ συμφέροντά της ταιριάζει ἠ Δημοκρατία. Ὅσες φορές ξεφύγαμε ἀκολούθησε καταστροφή.

  Ἡ φράση σου αὐτὴ δὲν βλέπω νὰ εἶναι σωστὰ τεκμηριωμένη καὶ φυσικὰ βρίθει πολλῶν ἀπαντήσεων ποὺ ἀπαιτοῦν κριτικὴ σκέψη μετὰ ἀπὸ
  τὸ ἐρώτημα. Τί εἶναι πολίτευμα;

  Καὶ κάτι ἄσχετο ἀλλὰ τὸ ἐρώτημα αὐτὸ μοῦ ἔρχεταισυνεχῶς ὅταν μιλᾶμε γιὰ τὸν Μανώλη Γλέζο. Δὲν ἔχει ποτὲ ἀναζητηθῇ ἡ σημαία τῶν Γερμανῶν ποὺ κατεβάσαν ἀπὸ τὴν Ἀκρόπολη ὁ Σάντας καὶ ὁ Γλέζος. Δὲν ὑπάρχει οὔτε ἕνα κομματάκι της στὸ πολεμικὸ Μουσεῖο. Τὸ ἐρώτημά μου θεωρεῖται ἁπλὸ ἀλλὰ δὲν πιστεύω ὅτι μπορεῖ νὰ δοθῇ ἀπάντηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Οι κομουνιστές-αριστεροί μιλάνε για αντίσταση στους γερμανούς όταν ήταν φίλοι και συνεργάτες;(βλέπε σύμφωνο φιλίας-συνεργασίας ριπερντροπ-μολοτοφ μεταξύ γερμανίας-σοβετικής ένωσης)

  Είναι τόσα πολλά τα φύλλα της εποχής εκείνης των εφημερίδων ριζοσπάστης, βήμα, εθνος που υμνούσαν τους γερμανούς και που όλα βρίσκονται στο διαδίκτυο και όλα τους έχουν διαβαστεί πολλές φορές από παρα πολλούς Έλληνες που μάλλον για κανα χαζό και αμαθή ψάχνει απελπισμένα ο μπογιόπουλος να του πουλήσει το παραμυθάκι του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. γεωπονος ειπε
  Στην Ελλάδα φυσικά και δεν ταίριαζε και δεν ταιριάζει το κομμουνιστικό σύστημα.

  δεν μενδιαφερουν τα συστηματα φιλε δεν καταλαβες καλα....
  ας ειχαν τα κοινωνικοπολιτικα συστηματα τους την οικονομια τους ας αγωνιζοταν για ολα αυτα αλλα ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!
  αυτοι ειναι ανθελληνες μισελληνες και εχθροι καθε τι εθνικου και ελληνικου δεν το καταλαβες ακομα???

  δεν θα με πειραζε εμενα προσωπικα να βγει καποιο κομμα να αγωνιστει για αταξικες προλεταρικακες οικονομιες και κοινωνιες (οπως οι εθνικομπολσεβικοι του μαυρου κρινου για παραδειγμα)αλλα να μην βλεπει του αλλους ελληνες σαν εχθρους που πρεπει να σφαχτουν, να μην εχει σαν σχεδιο οταν ο ελληνικος στρατος εμπλακει σε πολεμο με την τουρκια ας πουμε, αυτοι να χτυπησουν πισωπλατα τον ελληνικο στρατο να τον καταστρεψουν και εν συνεχεια με μια συμμαχια με τους λαθροεποικους τους, να σφαζουν γυναικοπαιδα εδω μεσα εξαφανιζοντας καθε τι εθνικο και ελληνικο, οπως ηθελαν να ανατιναξουν την ακροπολη το 44,και παιρνοντας παντα το μερος των εχθρων του ελληνισμου σε ολα τα ζητηματα (τουρκων μπουλγκαρων αλμπανων κ.λ.π.

  γιαυτο φωναζω σε οσους βλακες δεν εχουν αντιληφθει ακομα τον θανασιμο κινδυνο εδω μεσα της συμπραξης αριστερων και λαθροεποικων και της σχεδιαζομενης σφαγης εκατομμυριων ελληνων σε μια μαρξιστοισλαμικη εξεγερση(που θα κανει το ισλαμικο κρατος να φαινεται οαση ειρηνης) σε περιπτωση ευνοικων συνθηκων γιαυτους,και οταν παρουν εντολη απεξω, σε περιπτωση παρατεταμενης κυβερνητικης ασταθειας η κενου εξουσιας οπως το 41 που τηνκοπανησε η χαζοβιολικη αστικη δεξιουλικη ταξη με τον γελοιο μασωνο κιναιδο αγγλοδουλο βασιλια τους στο καιρο και αφησε μονο του τον ελληνικο λαο στα νυχια των 4 κατακτητων και κυριως των εαμοβουλγαρων φονιαδων

  καταλαβες τωρα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Oxi savva den prepei na ksexaneme. Emeis zitisame sygnomi gia oti kaname lathos enantion athoon. Autoi omos den exoune zitisei sygnomi akoma..Mikra asia, Thraki, makedonia, egglimata, paidomazoma.
  I istoria ton Koumouniston ana ton kosmo mialei apo moni tis. Rossia Gulag, ekteleseis...Polonia Katin ...Ougaria 1956 epanastasi via ...Tsexoslovakia...epanastasi enantion tou Paradeisou Polonia 1980 solidarnosk. . Alla as erthoume sta dika mas

  Kapote katigorousane tin dexia gia tis giortes misous. Tora omos exoune autoi kathe xrono ta stalinika apolithomata san ton Mpogiopoulo kai sia girtazoune ton DSE i lystosymmorites, slavofoniades gia tin pleiopsifia tou Ellinikou Laou pano ston Grammo. As rotisei o mpogiopoulos ta thymata tis egglimatikis prakseis ton Fainon i tou meligala i sta tartara euritanias prota Na min miliso gia ta egglimata kata ton pontion pano stin Makedonia. Eimai sigouros ta ksereis kalitera apo emena, . Alla kanei pipila. Enas gleiodis anthropos pou zei me to parelthon kai tin agapi gia ena ektroma einai o idios ena ektroma me patera ton tou stalin kai olous tous anthelines pou yperetisan kato apo tin kokkini simeia. Oso afora tin mauri meria tou fasismou einai akrivos to idio kai aparalekti. O tropos antimetopisis ton politikon exthron tous einai gnostos. Tha to ksanapo o gelios mpogiopoulos me ta 16 kai bale akinita syggrafeas tou k...as dosei ston ftoxo lao merika apo ta enoikia pou pernei kai meta milame gia laiki epanastasi. oso gia tin vlameni psychanomali Soultana kai ta egglimata tis einai gnosta. Mia anakrisi pigaine o kosmos panos to vouno kai den ksanagirize pote.


  Αν οι Κουβανοί είχαν αστική δημοκρατία θα είχαν συμμορίες ναρκωτικών, παραγκουπόλεις με δικούς τους "νόμους" και θα βλέπανε μεν το κρέας ή το ipad στην βιτρίνα αλλά δεν θα είχαν χρήματα να το αγοράσουν. Τουλάχιστον τώρα δεν το βλέπουν το ipad για να πουν "Φτου δεν έχω χρήματα να το πάρω" και τα πολύ βασικά για να ζήσουν τα έχουν.
  Στην περιοχή τους είναι "βασιλιάδες". KALA MAS DOULEVEIS TORA????
  Tora pame ston Geopono. Pragmati Sto mexiko den yparxei alithini dimokratia alla mia europaiki Aristokratiki elit pou me ton thesmo tis dimokratias kyvernai
  Gia osous den kseroune oi perisoteroi apo tin elit einai apo families conquistadores kataloipa pou dioikoune tous entopioius indianous. Tora se sxesi me tin kouva kai tin Boreia korea oute kan na zisitame peri dimokratias. Toulaxiston sto mexiko mporeis na tin kopaniseis eleuthera, na pas stin ekklisia eleuthera. Alla apo ftoxia na fane kai oi kotes..Oso gia tin kouva geopone auti i oraia xora exei tin imera nosokomes kai iatrines pou to vrady poulane to kormi tous gia 20 dollaria sto kathe ellina pou troei astako me 8 dollaria kai pidaei morfomenes kopeles gia to tipota stin paralia . Oso gia farmaka an den allaze o Raoul kastro merikes politikes oute aspirini den tha eixane na pioune. Pame stin threiskeia Geopone. O fidel einai kokkinos eukairiakos fasistas pou prodose akoma kai ton kardinalio pou ton esose apo ton mpatista zitontas amnistia to 1955. (...Archbishop Enrique Pérez Serantes )Gia na min po kai proin synodiporous tou...Simera ,gia proti fora tha ktisi i proti katholiki ekklisia ena kainourio Nao apo to 1959 stin Kouba . Otan milame na milame opos prepei kai oxi me aisthimata ilithiotitas kai anatheorismou.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. An exeis eidiki karta syntrofe geopone stin Kouba pernas kala. An oxi stineis pisino stous ksenous. Nai exoune paideia allla me tin proti eukairia to skane sto eksoteriko. Akoma kai i omada baseball tin ekane syntrofe. Min mperdeueis ton romantismo pou sou poulaei to Elliniko aristero rempelo me armani foresia ..me tin pragmatikotita. KAI EPISIS MIN MPERDEUEIS TO MEXIKO ME TIN KOUVA...ALLO 10 kai allo 100 ekatomyria ..OSO gia ta dikamas ta koumounia einai apolithiomata tou parelthontos pou psaxnoune revans me kathe meso. KATASTREFONTAS THREISKIA, EKPAIDEUSI, ETHNIKI TAUTOTITA, KRATOS THESMOUS. Alli mia fora tha to ksanapo. O MAUROS FASISMOS EINAI TO IDIO ME TON KOKKINO. NA MIN TO KSEXNAME POTE KAI AUTO EPISIS.
  PARAMENOUNE ATHANATOI OI PONTIOI TIS MAKEDONIAS POU POLEMISANE TOUS BOULGAROUS KAI TOUS KOUMOUNISTES, ATHANATOS O PSAROS POU DOLOFONITHIKE APO TON ZOULA KATA ENTOLI TIS SOULTANAS KLARAS VELOUXIOTI, ATHANATOS O GRIVAS KAI O ZERVAS KAI OLOI DIMOKRATES KAI SOCIALISTES KAI BASILIKOI POU POLEMISANE TON FASISMO KAI TON KOUMOUNISMO. NA MIN KSEXNAME KAI TON IOANNI METAXA ATHANATOS ..OSTE EMEIS SIMERA NA MILAME KAI NA TSAKONOMASTE ELEUTHERA ANTI NA MAS PIDANE TIS GYNAIKES KAI ADERFES OI KSENOI...OI ROSSIDES KAI OI OUKRANEZES DEN KANOUNE KONSOMANSION GIATI TO THELOUNE..I ANAGI TOUS EKANE... Etsi gia na min ksexniomaste kai gia ta 2 grammata tou Zaxariadi kai to symfono Molotov Ribbentrop.. to OPLA, TIN ITHOPIOS APOSTOLAKI KAI TIN APANTHROPI DOLOFONIATIS KAI TA 10 XILIADES THYMATA OMIROI TOU EAM STA DEKEMVRIANA....SYNTROFIA OPOS EIPE KAI O AIMNISTOS STRATIGOS LEBEDEV GIA TON KOUMOUNISMO STIN ROSSIA . TO POTAMI DEN GYRIZEI PISO OSA ONEIRA KAI NA KANETE.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Erxomaste stin erotisi tou Mpogiopoulou pios einai patritois? Autos pou agapaei tin patridatou tin threiskia tou
  (koultoura tou) kai tin oikogeneia tou. KAI oxi tous Ratsistes kai SAVOURA MARX kai ENGGELS

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. I Panagia paei mprosta kai piso Oi Ksinfolonxes.
  Etsi mathame kai etsi tha pethanoume.

  (X) ELLINAS
  Aimnistoi kai athanatoi oi 7.969 Ellines stratiotes pou pethanane gia tin ELLADA. KATARAMENOI OSOI AUTOMOLISANE APO TIS ODIGIES TOU KKE.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Οι καημένοι οι παπούδες μας δεινοπάθησαν ,ξύλιασαν ,πολέμησαν και πέθαναν στον Γράμμο για να διώξουν τα κο-μούνια και ο εθνάρχης όπως αποκαλούνται οι προδότες σήμερα τα έμπασε απο την πίσω πόρτα ,,έτσι για να τυρανήσουν και πάλι τον Ελληνικό λάο ...σκ@τ@ στα κόκαλα του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Αιώνια καταισχύνη ας καλύψει τους ταγματασφαλίτες αλλά και τους ΕΛΑΣίτες που χτύπησαν άλλους αντιστασιακούς. Κι ας πάψουμε πια να υπερασπιζόμαστε όσα μας χωρίζουν. Το '40 φανήκαμε έθνος και γι' αυτό αντέξαμε 6 μήνες, γι' αυτό ντροπιάσαμε τους μέχρι τότε ανίκητους. Ζήτω ο ΕΔΕΣ, ζήτω ο ΕΛΑΣ, ζήτω η ΕΚΚΑ, μα πάνω απ' όλα ζήτω ο ανώνυμος Έλληνας φαντάρος που πολέμησε το '40 στα βουνά της Πίνδου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Το ερώτημα του Αρη παραμένει αναπάντητο. Αλλωστε για αυτό υπάρχουν οι φανοστάτες για αυτούς που κρατούν το κεφάλι ψηλά όχι που το σηκώνουν. Μέρα που είναι χαίρομαι ιδιαίτερα για εκπομπές όπως αυτή αναφορικά με τον Ταγματαρχη Κασλά. Λυπάμαι για την απουσία εκπομπών αναφορικά με την πραγματική διάσταση της Εποποιίας της Πίνδου .

  Οταν ένας πολιτισμος δίδαξε την διαλεκτική και την σύνθεση κάποιοι Ελληνες σήμερα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αναζητηση της καθαρότερης αλήθειας με την χρήση της και αρκούνται σε κραυγές και σε γενικολογες παρατηρησεις και παραινέσεις.

  Φυσικά ελπίζω να ακουσαν τα όσα θετικα΄ανέφερε ο Μανώλης Γλέζος για τον Σωκράτη και τον Αριστοτελη ως και τα οσα θετικα΄για την υποθεση των γερμανικών αποζημιώσεων. Αξιο επισημάνσης το εργο του Κου Γκιουλέκα "Όλοι οι Έλληνες, ήρωες"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ειναι γνωστο οτι τοτε οι εφημεριδες ηταν στα χερια των Γερμανων και εκδιδονταν απο εκεινους...
  Ομως για να καταλαβετε ολοι οτι μονο η αριστερα δεν πολεμησε στον πολεμο του 1940 (φυσικο γιατι ηταν συμμαχοι με τους Ναζιστες) προσεξτε οτι καθε χρονο ΚΑΝΕΙ (η αριστερα) ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ... και ειναι φυσικο γιατι ΔΕΝ ΗΤΑΝ δικος τους αγωνας... φαντασθειτε αν ηταν κομμουνιστικος ο αγωνας θα προτεινανε ποτε καταργηση παρελασεων ? Η τοτε θα λεγανε ειναι απαραιτητες ?
  Το 1940 ο Μεταξας ειπε το ΟΧΙ μονος του , χωρις να ρωτησει τον λαο ουτε καν τον Βασιληα.. ο Μεταξας εκανε την περιφημη αμυντικη γραμμη των οχυρων, ο Μεταξας κερδισε τον πολεμο με τον στρατο που τον στηριζε, ο Μεταξας εκανε γενικη επιστρατευση στα κρυφα και με ατομικες προσκλησεις, οι μαχες δοθηκαν απο στρατηγους και αξιωματικους του στρατου του Μεταξα (αφου ηταν δικτατορας..) τα σχεδια μαχης ηταν της κυβερνησεως Μεταξα, ο Μεταξας εξοπλισε την Ελλαδα σε 4 χρονια, και τελος ηταν το καθεστως του ΜΕΤΑΞΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΓΑΓΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΕΝΑ ΠΟΛΕΜΟ …
  Αν ψαχνουμε για ριψασπηδες και μηδισαντες τετοιους θα βρουμε ΜΟΝΟ στην αριστερα και στα εντυπα της τοτε (αλλωστε ηταν συμμαχοι του Χιτλερ οι αριστεροι -συμφωνο Ριμπεντρο/Μολοτωφ- και μοιρασαν σαν καλα φιλαρακια την Πολωνια) στην αριστερα και τα ‘ωραια’ της τοτε συνθηματα οπως ‘ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΥΡΕ Η ΒΑΣΙΛΟΜΕΤΑΞΙΚΗ ΣΠΕΙΡΑ’ η το αλλο χαριτωμενο ‘ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ’ …’ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ’.. ‘ΒΟΥΤΥΡΟ ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΟΧΙ ΚΑΝΟΝΙΑ’ .ετσι ‘πολεμησε’ η αριστερα…

  Έρχεται η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στις 7 Δεκεμβρίου 1940, κι ενώ έχει απελευθερωθεί η Βόρεια Ήπειρος, βάζει το κερασάκι πάνω στην τούρτα της προδοσιας εκδίδοντας ένα ακόλουθο μανιφέστο (ΚΚΕ-Επίσημα Κείμενα, τόμος Ε’), όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

  ” Ο πόλεμος αυτός προκλήθηκε από τη βασιλομεταξική σπείρα, που διατάχτηκε από τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές, δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με την υπεράσπιση της πατρίδος μας. Ούτε είναι βέβαια «πόλεμος κατά του φασισμού», όπως δήλωσε κυνικά ο αρχιφασίστας Μεταξάς, ο δήμιος του λαού μας. Μα ούτε και πόλεμος για την απελευθέρωση των ελληνικών μειονοτήτων της Αλβανίας απ’ το ζυγό του ιταλικού φασισμού και της αλβανικής αστοτσιφλικάδικης κλίκας, γι’ αυτό ο πόλεμος αυτός δεν μπορεί να ‘χει καμμία σχέση με την ελευθερία…

  Καλούμε τους πολεμιστές μας ν’ αρνηθούν να πολεμήσουν πέρα απ’ τα σύνορα της πατρίδας μας. Τι ζητάμε στην Αλβανία; Που μας πάνε; Ο λαός μας δε θέλει δεύτερο Σαγγάριο.”

  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ :

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Eνω μαινεται ο πολεμος, η Κ.Ε του ΚΚΕ καλεί με ανακοίνωση την οποία κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου 1941 τους Έλληνες να ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ...ΗΡΩΪΚΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ!!
  ‘’Η Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. καλεί τους φαντάρους, τους ναύτες και τους αεροπόρους μας να πάρουν στα χέρια τους την διοίκηση των μονάδων τους, εκλέγοντας προσωρινές επιτροπές που να αντιπροσωπεύουν όλους, από τον στρατιώτη μέχρι τον στρατηγό, όσους συμφωνάνε σε τούτο το πρόγραμμα δράσης. Να προτείνουν ειρήνη στους απέναντι αντιπάλους τους και να απαιτήσουν από το άλλο μέρος παραίτηση της Κυβέρνησης και σχηματισμό προσωρινής, αντιπολεμικής, αντιδιχτατορικής Κυβέρνησης μετώπου εθνικής σωτηρίας – ειρήνης, σταμάτημα του πολέμου, ακύρωση των πολιτικών και στρατιωτικών συμφώνων που κλείστηκαν από τους Εγγλέζους και προσανατολισμό της χώρας προς την Σοβιετική Ένωση. Η Κ.Ε. καλεί την εργατική τάξη και ιδιαίτερα τους εργάτες μεταφορών, ναυτεργάτες, λιμενεργάτες, αυτοκινητιστές και εργάτες πολεμικών εργοστασίων να εφαρμόσουν το πιο φαρδύ ενιαίο, εργατικό, αντιπολεμικό μέτωπο, με τους αρχηγούς και με τους εργάτες όσους συμφωνούνε στη πλατφόρμα του μετώπου εθνικής σωτηρίας – ειρήνης συγκροτώντας επιτροπές εργασιακές και σωματειακές ομάδες να παλέψουν με συγκεντρώσεις, με διαδηλώσεις, με οικονομική και πολιτική απεργία…Να κάνει (ο λαός) ότι μπορεί για να σταματήσει τον πόλεμο που έφερε η αγγλόδουλη σπείρα προκαλώντας την Ιταλική εισβολή…Να πάρη παράδειγμα ολόκληρος ο ελληνικός λαός από τον ηρωικό αδελφό λαό της Βουλγαρίας’’
  Ο «ΗΡΩΪΚΟΣ» ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΕΙΣΕΒΑΛΛΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ !
  Η απόφαση αυτή (ΚΕ του ΚΚΕ μέσα Μαρτίου 1941), επαναλαμβάνοντας τα προηγούμενα, καταγγέλει τον πόλεμο, κυρήσει την ειρήνη, προτρέπει την ανατροπή «της αγγλόδουλης σπείρας Γλυξμπουργκ-Κορυζή- Μανιαδάκη» και αποφαίνεται ψευδόμενη:
  «Λόχοι, συντάγματα, ολόκληρα ξεσηκώνονται αψηφώντας στρατοδικεία και τουφεκισμους, κάθε μέρα πυκνώ¬νουν χιλιάδες εργαζόμενοι τις φάλαγγες του αγώνα.,.το κόμμα μας οφείλει να οξύνει την επαναστατική τους επαγρύπνηση... να σφυρηλατήσει το ενιαίο εργατικό αντιπολεμικό μέτωπο..» ( «Τα Επίσημα κείμενα του Κ.Κ.Ε.» τόμος 5°^ σελ. 17 επ. και ο «ριζοσπάστης» της 28 Μαρτίου 1941).

  Αυτές, λοιπόν, ήταν οι θέσεις του ΚΚΕ απέναντι στον πόλεμο του '40 πριν ακόμα επιτεθούν εναντίον της Ελλάδας οι σιδηρόφρακτες, μεραρχίες του Γ' Ράιχ (6 Απριλίου1941) και πριν ακόμα οι δυνάμεις αυτές στραφούν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης..
  Ήταν η εποχή που ο ελληνικός λαός γιόρταζε τις νίκες του στρατού μας και τραγουδούσε το «κορόιδο Μουσσολίνι.

  Αυτα λεγανε οι ‘πατριωτες’του ΚΚΕ ενω οι ‘φασιστες’ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟΝ ΕΙΣ ΧΩΡΙΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ
  Μηπως να θυμησω την ανατιναξη απο την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ (ΠΕΑΝ) του κτηριου του εθνικοσοσιαλιστικου κομματος τον Σεπτεμβριο του 1942 οπου σκοτωθηκαν 48 Γερμανοι και 29 ελληνες εθνικοσοσιαλιστες και ετσι δεν επετευχθη ποτε συγκροτηση ελληνικου στρατιωτικου εθνικοσοσιαλιστικου σωματος που θα πολεμαγε για τον Χιτλερ.. για αυτα τα παληκαρια και την κοπελια (Μπιμπα) που εκτελεσθηκαν απο του συμμαχους της αριστερας ..
  Η είδηση της ανατίναξης του κτιρίου της ΕΣΠΟ πέρασε γρήγορα τα σύνορα της Ελλάδας. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Λονδίνου και Μόσχας μίλησαν με ενθουσιασμό για το εγχείρημα, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην τότε κατεχόμενη Ευρώπη. Το ΕΑΜ, είτε από επίδειξη κτηνωδους μικρότητας , καταδίκασε το εγχείρημα κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη και πρόωρη ατομική τρομοκρατία» και το χαρακτήρισε «προβοκάτσια», ενώ εκτίμησε ότι ο Περρίκος ήταν άνθρωπος της Γκεστάπο και ότι σύντομα επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος.
  Φυσικα ο Περρικος εκτελεσθηκε στην Καισαριανη …
  Αυτη ηταν παντα η αριστερα…. μικροψυχη – αντεθνικη και ξενοδουλη ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Ελένη Παπαδάκη 1903-1944

  Ηθοποιός/Σκηνοθέτης Pethane
  apo ta syntrofia tou Akrita demek aristeros PIPILA SYNTROFIA PIPILA..MAUROS FASISMOS ISON KOKKINOS
  Δεκεμβριανά: Η Δολοφονία με Τσεκούρι της Μεγάλης Ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη από το "Τιμημένο" ΚΚΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Θλιβερές λεπτομέρειες σκηνοθετούν το προσωπικό της δράμα. Η Ελένη δεν υποδύεται πια κανέναν ρόλο. Πρωταγωνιστεί στο τραγικό τέλος της ίδιας της ζωής της. Την νύχτα της 21ης προς 22α Δεκεμβρίου του 1944, μέσα σε μια Αθήνα που παραπαίει και κοχλάζει από το μίσος, η άτυχη τραγωδός θα συλληφθεί από τον ΕΛΑΣ και θα μεταφερθεί στο διυλιστήριο της Ούλεν στο Γαλάτσι, που έχει μετατραπεί σε κολαστήριο. Ο «καπετάν Ορέστης» θα βγάλει την καταδικαστική απόφαση: Θάνατος με τσεκούρι! H Ελένη στη θέα του τσεκουριού ουρλιάζει βλέποντας το επερχόμενο τέλος. Ο δολοφόνος της την εκτελεί με μια σφαίρα στον αυχένα.

  Όταν στις 26 Ιανουαρίου του 1945 άρχισε η εκταφή των πτωμάτων, βρέθηκε και το δικό της μαζί με μερικά άλλα σε έναν λάκκο. Δυο μέρες αργότερα έγινε η κηδεία της στον Άγιο Γεώργιο τον Καρύτση. Μαθητές της Δραματικής Σχολής απέθεσαν κλαριά πάνω στο φέρετρο, ενώ πλήθος καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου μέσα σε μια φορτισμένη από πένθος κι αγανάκτηση ατμόσφαιρα, παραβρέθηκε στην κηδεία.

  O KOSMOS OMOS DEN KSEREI TIPOTES SIMERA. MONO TIS MAKAKIES POU TSAMPOUNAEI TO TSYRIZA KAI TO KKE.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Οταν θα αναφέρεις το πόσοι εκτλέστηκαν καταδικασμένοι απο παράνομα στρατοδικεία, με συνοπτικές εξωδικαστικές αποφάσεις απο ταγματα θανάτου, στα ξεροονήσια και στις φυλακές θα έχεις συμπληρώσει το πάζλ του εμφυλίου.

  Ομως άλλο η ΕΘνική Παλλαική αντίσταση και άλλο ο Εμφύλιος.Αλλο οι Επαναστατικές οργανώσεις και άλλο οι δωσίλογοι συνεργάτες των Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων. Αλλο το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ και άλλο η ΟΠΛΑ. Αλλο ο ΕΛΑΣ πρίν το 1943 και αλλο ο ΕΛΑΣ του μετά το 1943 και άλλο και ο Δημοκρατικός Στρατός. Στα γράφω απλά γιατι διαφαίνεται η σύγχυση σου ολοκάθαρα και ειναι κρίμα να βασανιζεσαι, το θέαμα που ξεδιπλώνεις με τα γραφόμενα σου δεν προκαλεί και τις καλύτερες εντυπώσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. KΑΤΑ την πρώτη περίοδο τής κατοχής στην Ελλάδα, τα Ιταλικά στρατεύματα ήτανε
  πολυαριθμότερα από τα γερμανικά. Αργότερα μόνο, όταν οι γραμμές ανεφοδιασμού και
  επικοινωνίας του Άξονα εξαρθρώθηκαν και αποκοπήκανε σε μεγάλη κλίμακα χάρη στις
  επιχειρήσεις σαμποτάζ ειδικών συμμαχικών ομάδων καταστροφής και τη δράση του στρατού
  του Ζέρβα, οι Γερμανοί υποχρεωθήκανε να κατεβάσουνε περισσότερα δικά τους
  στρατεύματα στην Ελλάδα. Τελικά όμως οι Γερμανοί αντιμετώπισαν ακόμα σοβαρότερες
  δυσχέρειες, όταν βρεθήκανε στην ανάγκη να συγκεντρώσουν αρκετές δυνάμεις για ν'
  αντικαταστήσουν ολότελα τούς Ιταλούς μετά την ιταλική συνθηκολόγηση.
  Οι Έλληνες κομμουνιστές, έκαμαν ότι ακριβώς χρειαζόταν για να διευκολυνθούν οι εν
  ολοκληρωτισμώ ομοϊδεάτες τους, οι Γερμανοί ναζήδες: Εξαπολύσανε τον εμφύλιο πόλεμο
  εναντίον των αληθινών Ελλήνων πατριωτών. Το έγκλημα τους κατέστησε πολύ ελαφρότερο
  το έργο των Γερμανών τυράννων.
  Το φαινόμενο τής γενέσεως και τής αναπτύξεως του ΕΑΜ θα μείνει στην ιστορία τής
  εποχής μας σα μια κλασική περίπτωση κομμουνιστικής συνωμοσίας εις βάρος ενός έθνους.
  Οι Έλληνες κομμουνιστές, μειονότητα ασήμαντη πριν από το πόλεμο, ξέρανε πολύ καλά πώς
  το Ελληνικό "Έθνος δε θ’ ανεχότανε ποτέ το τυραννικό τους σύστημα. Μόλις όμως πάτησε η
  γερμανική μπότα το ελληνικό χώμα, οι Έλληνες κομμουνιστές νοιώσανε πώς η συμφορά που
  είχε πλήξει την Ελλάδα τούς έδινε μια περίφημη ευκαιρία να επιβάλουνε το καθεστώς τους
  στο Έθνος. Μερικοί εγκληματικοί πολιτικοί αγύρτες είδανε να τους προσφέρεται η
  δυνατότητα να εγκαθιδρύσουνε τον κόκκινο φασισμό στην Ελλάδα.
  Καταλαβαίνανε, πάντως, οι Έλληνες μπολσεβίκοι πως η άθλια προσπάθεια τους θα
  ήτανε καταδικασμένη σε αποτυχία αν την αρχίζανε φανερά ως μπολσεβίκοι. Φτιάξανε λοιπόν
  το ΕΑΜ, από τα αρχικά των τριών λέξεων «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο». Δεδομένου
  ότι οι Ερυθροί δεν έχουν ηθική άλλην από εκείνη πού εξυπηρετεί τούς σκοπούς του
  Κομμουνισμού, δε διστάσανε να εξαπατήσουνε τον Ελληνικό Λαό με τρόπο εγκληματικά
  επαίσχυντο. Σερβίρανε πρώτα στους πατριώτες το ψέμα πώς το ΕΑΜ είχε συγκροτηθεί από
  όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδος. Η ασύστολη αυτή απάτη είχε έναν απώτερο σκοπό —
  έναν απαίσιο σκοπό. Πραγματικά, βλέπουμε τους κομμουνιστές να χρησιμοποιούν αργότερα
  εναντίον των πατριωτών που είχανε το σθένος να μην υποκύψουνε στις απειλές των ερυθρών
  φονιάδων, το επιχείρημα ότι, αφού το ΕΑΜ έκλεινε μέσα του όλα τα Εθνικά Ελληνικά
  Κόμματα, ήτανε και ή μόνη Εθνική Απελευθερωτική Κίνηση συνεπώς κάθε Έλληνας πού δεν
  έσπευδε να προσχώρηση στο ΕΑΜ ή ανήκε σε άλλη οργάνωση ήταν εθνοπροδότης.
  Ωστόσο, άπατες και τρομοκρατία και σφαγές δε στάθηκαν ικανές να παρασύρουνε τη
  μάζα των αληθινών Ελλήνων. Οι άξιοι ηγέτες του Απελευθερωτικού Αγώνα καταγγείλανε
  αμέσως τη συνωμοσία. Τ' αληθινά παλικάρια που είχανε παρασυρθεί, αποκηρύξανε το ΕΑΜ
  χωρίς δισταγμό. Έτσι, παρά τα ψευτοκόμματα πού παρατάσσει και τις ποικιλόμορφες μάσκες
  πού φόρεσε, το ΕΑΜ έμεινε ότι ήτανε στην αρχή: σπείρα κομμουνιστών προδοτών και
  δολοφόνων. Μια σπείρα όμως πού έχει καρφώσει τα νύχια της σε χιλιάδες δύστυχους
  Έλληνες, που ξεκινήσανε γι' απελευθερωτικό αγώνα και καταντήσανε δούλοι του
  εγκλήματος και του τρόμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


 26. Ο/Η Γρέγος Ακρίτας είπε...

  Ομως άλλο η ΕΘνική Παλλαική αντίσταση και άλλο ο Εμφύλιος.Αλλο οι Επαναστατικές οργανώσεις και άλλο οι δωσίλογοι συνεργάτες των Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων. Αλλο το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ και άλλο η ΟΠΛΑ. Αλλο ο ΕΛΑΣ πρίν το 1943 και αλλο ο ΕΛΑΣ του μετά το 1943 και άλλο και ο Δημοκρατικός Στρατός. Στα γράφω απλά γιατι διαφαίνεται η σύγχυση σου ολοκάθαρα και ειναι κρίμα να βασανιζεσαι, το θέαμα που ξεδιπλώνεις με τα γραφόμενα σου δεν προκαλεί και τις καλύτερες εντυπώσεις

  Sou exo pei kopse tin Proini augi kai ton apogeumatino rizospasti kanei kakko ston eggefalo. To pios exei synxisei sta grapta tou fainete opos grafei kai ti grafei..ALLO EAM 1943?? Allo EAM 1944?? To opla I ELLAS?? Pou telioses sxoleio dikemou kai pion kathodigiti eixes. Allios pos I Makkakia den exigitai???
  OSO GIA TIN SOULTANA OSO KAI NA THELIS NA KRYFTEIS TON AGAPAS TON DOLOFONO

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. ROTA TO PSARO , TOUS PONTIOUS STIN MAKEDONIA TOUS PETHAMENOUS STA TARTARA KAI STOUS FAINOUS kai meta ela me ton kidemonasou..MIA ZOI PRODOTES EISTE. O KOUMOUNISMOS KAI O FASISMOS EINAI TO IDIO NOMISMA ME ALLI OPSI.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. ΚΑΛΟΣ κομμουνιστής, ιδεολόγος κομμουνιστής δεν υπάρχει Όλοι είναι φτιαγμένοι από
  την ίδια πάστα. Με μία μόνο διαφορά: οι μορφωμένοι είναι οι χειρότεροι, οι πιο ανάλγητοι,
  οι πιο σαδιστές. Φτάνει ν' αναφέρω μία περίπτωση.
  Να, όμως, και ένα ακόμα δείγμα τής κομμουνιστικής κτηνωδίας :
  Το βόρειο τμήμα της Ηπείρου είναι τόσο άγονο, ώστε ή παραγωγή του σε δημητριακά δε
  φτάνει ούτε για το λιγοστό μπομποτόψωμο των φτωχών κατοίκων. Πριν από τον πόλεμο, οι
  χωρικοί κατεβαίνανε με τα μουλάρια τους στους πλούσιους κάμπους τής Θεσσαλίας για ν’
  αγοράσουνε στάρι και καλαμπόκι ή ν' ανταλλάξουν τα κτηνοτροφικά προϊόντα τους με ότι
  τους χρειαζόταν.
  Στο διάστημα όμως τής κατοχής, οι μπολσεβίκοι απαγορεύσανε στους φτωχούς
  Ηπειρώτες την κάθοδο προς Θεσσαλία. Μόνο όσοι είχανε προσχωρήσει στο ΕΑΜ και ήταν
  εφοδιασμένοι με δελτία ταυτότητος του ΕΑΜ είχανε το δικαίωμα να πάνε στο θεσσαλικό
  κάμπο για στάρι.
  Τους άλλους, τη συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών Ηπειρωτών χωρικών, οι
  κομμουνιστές τούς καταδικάζανε στον εξ ασιτίας θάνατο — έκτος αν αποφασίζανε και αυτοί
  να συμμορφωθούν.
  Στην προσπάθεια τους αυτή να εξαναγκάσουνε με τέτοιες βρωμερές και άτιμες μεθόδους
  το Λαό της Ηπείρου να υποκύψει στην τυραννία τους, οι κομμουνιστές απέτυχαν οικτρά. Το
  φαινόμενο είναι θαυμαστό. Ελάχιστοι είναι οι Ηπειρώτες πού προσχωρήσανε στο ΕΑΜ και
  αυτοί για να εξασφαλίσουνε το ψωμί των παιδιών τους.
  Οι κομμουνιστές δε συγχωρήσανε ποτέ στους Ηπειρώτες την αδάμαστη θέληση τους να
  μείνουν Έλληνες και ν’ αγωνιστούνε για το μεγαλείο και την τιμή της πατρίδας τους. Και
  όταν αργότερα εξαπολύσανε τη δολοφονική επίθεση τους εναντίον των Εθνικών Ομάδων
  Ελλήνων Ανταρτών, οι ερυθρές συμμορίες, επιπέσανε με ιδιαίτερη μανία εναντίον της
  Ηπείρου και ρήμαξαν, λεηλάτησαν, σφάξανε το Λαό της με αφάνταστη αγριότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. ΠΟΙΟΣ ήταν αυτός ο Άρης; Ήταν ο πραγματικός αρχηγός των Ελλήνων Κομμουνιστών
  στο διάστημα τής κατοχής. Παρά τη σατανική ικανότητα και την καταχθόνια δύναμη που
  συγκέντρωνε η μυστική Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ στην Αθήνα, ο Άρης ήτανε πάντα η
  ανώτατη κομμουνιστική εξουσία, ο ύπατος Ερυθρός αυθέντης στην Ελλάδα και η κυρίαρχη
  θέση του επί κεφαλής των ένοπλων κομμουνιστών έμεινε ακλόνητη ως το θάνατο του. Ήταν
  ο Κόκκινος Φύρερ τής Ελλάδος. Και επειδή ήτανε σατανικά ικανός, κατόρθωσε να
  παρασύρει χιλιάδες Έλληνες στον πόλεμο εναντίον άλλων Ελλήνων, στη σφαγή των
  αδελφών τους. Με άλλα λόγια, έθεσε σ’ εφαρμογή την Κομμουνιστική θεωρία.
  Το αληθινό όνομα του Άρη Βελουχιώτη ήταν Αθανάσιος Κλάρας. Γιος έντιμης αστικής
  οικογένειας, διώχτηκε νέος από το πατρικό σπίτι, πού το είχε ατιμάσει με τις αποτρόπαιες και
  αναίσχυντες εκδηλώσεις της σεξουαλικής του διαστροφής. Κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια,
  καταδικάστηκε επανειλημμένως για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, αρχίζοντας από
  την πλαστογραφία και την κλοπή και φτάνοντας στην ομοφυλοφιλία. Ήταν εκ γενετής
  διεστραμμένος και σαδιστής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Εν τω μεταξύ, όμως, από της ηλικίας των 20 ετών, δηλαδή από του 1925 είχε επιδοθεί επαγγελματικώς και σε άλλου είδους δραστηριότητες, δηλαδή ασχολήθηκε με κλοπές, πλαστογραφίες, ψευδορκίες και λοιπές αξιόποινες πράξεις. Μάλιστα, ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του ΚΚΕ, ο Γιάννης Ιωαννίδης στην σελίδα 158 του βιβλίου του «Αναμνήσεις» παραδέχεται ότι ο Άρης Βελουχιώτης ήταν, πράγματι, «πορτοφολάς»! Συγκεκριμένα γράφει:
  …Από το 1923-1925 μπήκε (ο Θανάσης Κλάρας) στη νεολαία, στην Ο.Κ.Ν.Ε. Είχε μπλέξει παλιά με πορτοφολάδες. Εμείς δεν το ξέραμε βέβαια αυτό. Κάποτε όμως οι αντιδραστικές εφημερίδες γράψαν ότι οι κομμουνιστές είναι αλήτες σαν τον Κλάρα...
  Αυτό προκύπτει κι από το υπ' αριθμόν 21.722 πιστοποιητικό ποινικού μητρώου του, της Διευθύνσεως Εγκληματικών Υπηρεσιών, στο οποίο περιλαμβάνονται ένδεκα καταδίκες του σε φυλακίσεις μέχρι και τεσσάρων ετών. Η πρώτη καταδίκη του έγινε την 24η Ιουλίου 1925, οπότε καταδικάσθηκε από το Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκη, σε φυλάκιση 2 ετών, για κλοπή. Μετά από μια τετραετία, στις 25 Σεπτεμβρίου 1929, καταδικάστηκε εκ νέου για κλοπή από το Πλημμελειοδικείο Αθηνών, σε φυλάκιση 20 ημερών.
  Ο Βελουχιώτης θα επιβεβαιώσει και θα δικαιολογήσει την παραβατική του συμπεριφορά, με δημοσίευμά του στον «Ριζοσπάστη» (9/9/1931), ρίχνοντας τις ευθύνες στην...σάπια κοινωνία που μεγάλωσε και στην έλλειψη ιδανικών, τα οποία απέκτησε με την ένταξή του στο ΚΚΕ.
  Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ένταξή του στο ΚΚΕ και την επιβολή της Μεταξικής δικτατορίας, η ζωή του Βελουχιώτη μοιράστηκε μεταξύ των διαφόρων κομματικών χρεώσεων, των συνεπειών, των διώξεων (φυλακές, εξορίες κλπ.) και περιστασιακών βιοποριστικών δραστηριοτήτων (ως οικοδόμος, μπογιατζής κ.α.).
  Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, ο Κλάρας συνελήφθη κατηγορούμενος για ανατρεπτική δράση, καταδικάζεται σε 4ετή φυλάκιση και εγκλείεται αρχικώς στις Φυλακές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. ENA APOSPASMA APO TIS KOUMOUNOILITHIOTITES TIS KLARENAS
  Μεθαύριο θα τραβήξουμε στις εκλογές. Το πρώτο ράπισμα πρέπει να δοθεί στο δημοψήφισμα, με την οριστική καταδίκη του φιλοβασιλισμού και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Αλλά γιατί στρεφόμαστε με τόση μανία ενάντια στο βασιλιά;
  1. Γιατί αυτός πρώτα-πρώτα δεν είναι ούτε Έλληνας.
  2. Γιατί μας τον φέρανε με το ψεύτικο δημοψήφισμα του 1935.
  3. Γιατί είναι επίορκος. Καταπάτησε το Σύνταγμα του 1911 κι έβαλε δικτάτορα τον πεμπτοφαλαγγίτη Γιάννη Μεταξά.
  4. Γιατί άφησε όλους τους ανίκανους και πεμπτοφαλαγγίτες στρατηγούς και υπουργούς να προδώσουν τον πόλεμο της Αλβανίας και να υποδουλώσουν την πατρίδα μας.
  5. Τέλος, γιατί στην εθνική μας συμφορά του 1941, αντί να καθίσει εδώ και να θυσιαστεί σαν άλλος
  Κόδρος των Αθηνών, μας εγκατέλειψε. Αν είτανε καλός έπρεπε να καθίσει εδώ κι αντί να βγει στο κλαρί ο Άρης και δεν ξέρω ποιος άλλος, να βγει αυτός να οργανώσει τον αγώνα και να είναι τώρα δικαιωματικά βασιλιάς μας και αρχηγός μας. Με τη στάση του ο ίδιος παραιτήθηκε ουσιαστικά και τυπικά του δικαιώματος επί του θρόνου της Ελλάδος.


  KALA DEN IKSERA OTI O METAXAS EXASE TON POLEMO STIN ALBANIA?????
  I KALRENA DEN MPOREI NA KRATITHI.

  TO kalitero omos einai oti ta Ellinika koumounia exoune alaksei poses fores stin Wikipedia oti afora tin Kalrena.. EIDIKA TO KOMATI OTI FORAGE FOUSTA KLAROTI

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. και θυσιάζοντας τη ζωή μας ακόμα για τη λαοκρατική λύση του ελληνικού προβλήματος.
  O Άρης Βελουχιώτης εφέρετο να είναι αναμειγμένος σε 4.000 περίπου εγκλήματα...
  ...κατά της ζωής αθώων ανδρών και γυναικόπαιδων, τα οποία είτε διέπραξε προσωπικά ο ίδιος, είτε εις τα οποία παρευρίσκετο συμμετέχοντας και επιστατώντας κατά την διάπραξή των (συναυτουργία). Τα εγκλήματα αυτά, σύμφωνα προς το Άρθρο 3 του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Βάρκιζας (12 Φεβρουαρίου 1945), δεν συμπεριλαμβάνοντουσαν εις την δοθείσα αμνηστία, χαρακτηρισθέντα «ως κοινά αδικήματα κατά της ζωής και της περιουσίας, τα οποία δεν ήσαν απαραιτήτως αναγκαία δια την επιτυχία του πολιτικού αδικήματος (της ενόπλου στάσεως)» (Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, «Η απελευθέρωση της Ελλάδος και τα μετά ταύτη γεγονότα», σελίδες 343-344).

  Ευθύς, λοιπόν, ως ο «Άρης Βελουχιώτης» διαπίστωσε ότι εξαιρείτο της δοθείσης αμνηστίας, έγινε έξαλλος και αφού κατηγόρησε την ηγεσία του Κ.Κ.Ε., επειδή φρόντισε να εξασφάλιση μόνον δι' αυτήν αμνηστία, αδιαφορήσασα δια τους λοιπούς ενόπλους αντάρτες, ηρνήθη να συμμορφωθεί προς την υπογραφείσα Συμφωνία της Βάρκιζας και να αντιμετώπιση την ελληνική Δικαιοσύνη, και ακολουθούμενος υπό μικράς ομάδος πιστών συντρόφων του, ενεχομένων και αυτών εις εγκλήματα, συγκρότησε ληστοσυμμορία και συνέχισε να περιφέρεται εις τα όρη των Αγράφων και της Πίνδου. Διακήρυσσε δε ότι «ο συμβιβασμός της Βάρκιζας είναι ολέθριος και ο άγων προς κατάκτηση της εξουσίας θα πρέπει να συνεχισθεί άνευ διακοπής».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. O απόρρητος φάκελλος του Άρη Βελουχιώτη στα Βρετανικά Αρχεία
  Πέτρος Στ. Μακρής-Στάϊκος
  Τον Μάιο του 2003 τα Βρετανικά Αρχεία (TheNationalArchives-PublicRecordOffice) έδωσαν στην δημοσιότητα μία νέα σειρά, 14.000, περίπου, ατομικών φακέλων που περιέχουν στοιχεία για το προσωπικό της Special Operations Executive (SOE) της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας που έδρασε και στην Ελλάδα, στην διάρκεια της Κατοχής, με ολέθρια για τον τόπο αποτελέσματα. Στην χώρα μας ο όρος SOE είναι, σχεδόν, άγνωστος, ενώ περισσότερο γνωστοί είναι οι όροι ΜΟ4 και Force 133, διαδοχικές ονομασίες της SOE Καΐρου.
  Η δημοσιοποίησις των παραπάνω φακέλων ισχύει μόνον κατ’όνομα: Οι περισσότεροι είναι κλειστοί για 85 χρόνια, ενώ για να ανοίξουν απαιτούνται αίτησις του συγκεκριμένου προσώπου, αν ακόμη ζει, ή αποδεικτικά στοιχεία για τον θάνατό του ή, τέλος, να έχουν συμπληρωθεί 100 χρόνια από το έτος της γέννησής του, αν αυτό είναι γνωστό. Εκτός τούτου, οι ατομικοί φάκελλοι ορισμένων προσώπων-»κλειδιών» της SOE δεν περιλαμβάνονται στους σχετικούς καταλόγους ή αφαιρέθηκαν από αυτούς μετά την έναρξη ισχύος στην Αγγλία, ενός νέου νόμου, του Freedom of Information Act, που θα καθιστούσε το άνοιγμά τους υποχρεωτικό, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις.
  Στους ατομικούς φακέλλους των στελεχών και πρακτόρων της SOE περιλαμβάνεται, παραδόξως, και εκείνος του Θανάση Κλάρα ή Άρη Βελουχιώτη ή «Μιζέρια», με στοιχεία HS 9/1524/3. Είχε χαρακτηρισθεί «κλειστός για 84 χρόνια» αλλά άνοιξε πριν από λίγες εβδομάδες, με πρωτοβουλία του γράφοντος. Αποτελείται από 9 εκθέσεις Ελλήνων και Βρετανών (Nat Barker, Θέμις Μαρίνος, λοχαγός Αγγελάτος, ταγματάρχης Wright, λοχαγός Gibson κ.α.) που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες των θηριωδιών του ή θύματα βιαιοπραγίας εκ μέρους του. Οι εκθέσεις συνοδεύονται και από σχετική αλληλογραφία, ολόκληρος δε ο φάκελος είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος, όπως προκύπτει από τα ακόλουθα:
  Μετά την δημιουργία της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής (Ιανουάριος 1943) και ύστερα από σχετική συμφωνία της με το ΕAM, ο λοχαγός Nat Barker τοποθετήθηκε ως αξιωματικός-σύνδεσμός της (BLO) με τον Βελουχιώτη. Όπως αφηγείται ο ίδιος, ένας από τους όρους της συμφωνίας προέβλεπε ότι θα προσπαθούσε να σταματήσει τις κτηνωδίες του «Άρη», τον οποίο περιγράφει ως εξής: Είναι γενναίος και, σε ήρεμη συζήτηση, πολύ συμπαθής. Όμως, όπως παραδέχθηκε σ’εμένα, είναι ομοφυλόφιλος (έχει πάντοτε κοντά του ένα μικρό αγόρι που κρατάει τα χαρτιά του και είναι ο υπασπιστής του) και αναμφίβολα είναι σαδιστής. Του αρέσει να κομπάζει για τις κτηνωδίες του. Εύρισκε, παραδείγματος χάριν, ευχαρίστηση στο να εξιστορεί, πώς έβαλε να αποκεφαλίσουν έντεκα Ιταλούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Ο Barker διευκρινίζει, ότι στην έκθεσή του παραθέτει μόνον εκείνες τις θηριωδίες του Βελουχιώτη, στις οποίες υπήρξε παρών. Πάρα πολλών άλλων, προσθέτει, έλαβε γνώση από αφηγήσεις, δεδομένου ότι, λόγω της συμφωνίας με το ΕΑΜ, έγιναν «πίσω από την πλάτη του». Οι περιγραφές του τοποθετούνται με χρονολογική ακρίβεια και συμπληρώνονται με αποσπάσματα από το προσωπικό του ημερολόγιο, που επισυνάπτονται. Εδώ, μία μόνον από τις εγγραφές του ημερολογίου, συνδυασμένη με την έκθεση:
  Στις 26 Ιανουαρίου του 1943 ο Βελουχιώτης έφθασε στο Γαρδίκι. Έφερε μαζί του τον γνωστό Αθηναίο μουσικό Λεωνίδα Μακρίδη, την γυναίκα του, άλλους οκτώ άνδρες και άλλες τέσσερις γυναίκες. Το ίδιο πρωί κάλεσε τον Barker να επισκεφθεί το κτίριο του σχολείου, όπου τους κρατούσε, για να δει, πώς τιμωρεί τους προδότες. Ο Barker αντίκρυσε τους άντρες και τις γυναίκες ολόγυμνους και χτυπημένους σε όλο τους το σώμα, προκειμένου να ομολογήσουν, κάτι που όμως, δεν έπραξαν. Όταν έπεσαν αναίσθητοι, έρριξαν καυτό λάδι στις πληγές τους και τους άφησαν έτσι για 24 ώρες. Μόνον ένας άνδρας δεν υπέστη αυτό το μαρτύριο. Αυτόν τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ο Θάνος, ο υπαρχηγός του Άρη. Την επομένη, ζούσαν μόνον δύο άνδρες που πυροβολήθηκαν χωρίς άλλη σκέψη. Τότε ο Βελουχιώτης διέταξε να πεταχθούν τα πτώματα έξω από το νεκροταφείο και απαγόρευσε στους χωρικούς να τα θάψουν…
  Ο λοχαγός W. J. Martin υπηρέτησε ως αξιωματικός-σύνδεσμος στο Στρατηγείο του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, στο διάστημα που ο Βελουχιώτης βρισκόταν εκεί. Έχοντας πληροφορηθεί διάφορες θηριωδίες του, με θύματα, ιδίως, τις οικογένειες ανδρών των Ταγμάτων Ασφαλείας, τον προειδοποίησε, ότι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. οι Σύμμαχοι καταρτίζουν μητρώο «εγκληματιών πολέμου». Η απάντηση που πήρε ήταν: Στα αγγλικά λέτε οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος. Εγώ, όμως, θέλω κεφαλήν αντί οδόντος. Και ο Martin καταλήγει λέγοντας πως, «αν αφοπλισθούν ο Άρης και οι μαχαιροβγάλτες του, να είστε βέβαιοι πως δεν θα υπάρξει έλλειψη Ελλήνων που θα βγουν από την σκιά και θα καταθέσουν αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος αυτού του ανθρώπου».
  Από την αλληλογραφία που περιλαμβάνεται στον φάκελο, προκύπτει ο προβληματισμός των Βρετανών σχετικά με την δυνατότητα δολοφονίας ή απαγωγής του Βελουχιώτη, της δεύτερης, μάλιστα, «κατά το πρότυπο της απαγωγής του Στρατηγού Kreipe». Ο προβληματισμός αυτός γίνεται πιο έντονος το καλοκαίρι του 1944, την εποχή που ο Βελουχιώτης βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Όμως, τόσον η απαγωγή όσον και η δολοφονία του προσκρούουν σε ποικίλα εμπόδια. Όπως αναφέρει σε ιδιόγραφο σημείωμά του ο Chris (Woodhouse) …με οποιαδήποτε μέθοδο και αν ξεφορτωθούμε τον Άρη θα τον μετατρέψουμε σε μάρτυρα. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ότι η παρουσία του μας κάνει καλό, διότι δυσφημεί τον ΕΛΑΣ ολοένα και περισσότερο, αν και παραδέχομαι ότι η ύπαρξίς του, μόνον για τον σκοπό αυτό, αποτελεί δαπανηρή πολυτέλεια.
  Όσον αφορά την απαγωγή του Βελουχιώτη τα εμπόδια είναι μεγαλύτερα: Μόνον αν επιστρέψει στην κεντρική Ελλάδα θα είναι πραγματοποιήσιμη. Αλλά και τότε ακόμα, η εκτός Ελλάδος μεταφορά του προϋποθέτει ότι θα περάσει δέσμιος μέσα από ελασοκρατούμενες περιοχές. Οι σκέψεις αυτές, μαζί με άλλες, οδηγούν σε προσωρινή διακοπή της σχετικής συζήτησης. Και ο φάκελος συμπληρώνεται με μία φαιδρή επιστολή του συνταγματάρχη της SOE Καΐρου, Guy Tamplin, του «κακού δαίμονα της Ελλάδος», όπως τον χαρακτήριζαν στο Κάιρο. Απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τον Βελουχιώτη, στις 4.5.1943 γράφει, μεταξύ άλλων: Έχουμε, εντούτοις, την εντύπωση, ότι ο κ. Τσουδερός συγχέει τον Άρη με κάποιον άλλο. Από ό,τι γνωρίζουμε σχετικά με την συμπεριφορά του απέναντί μας, δεν δίνει δείγματα ότι είναι αμετανόητος κομμουνιστής…Δυστυχώς, για τα «κατορθώματα» του Tamplin αλλά και για τα μυστηριώδη αίτια του θανάτου του, τον Νοέμβριο του 1943, δεν μπορεί να γίνει λόγος στο παρόν κείμενο.
  Ο φάκελος του Άρη Βελουχιώτη ολοκληρώθηκε το 1945, προκειμένου να στηρίξει αξιόπιστη καταγγελία εις βάρος του, ότι υπήρξε «εγκληματίας πολέμου». Τα γεγονότα όμως, πρόλαβαν του Βρετανούς: Η εκ μέρους του μη αναγνώρισις της συμφωνίας της Βάρκιζας, η αποκήρυξή του από το ΚΚΕ, η καταδίωξή του από τις κρατικές δυνάμεις Ασφαλείας και η φερόμενη ως αυτοκτονία του, σε ηλικία 40 ετών, έφεραν την «κάθαρση». Μέσα στην αγριότητα των καιρών, το κεφάλι του κόσμησε για αρκετές ημέρες στον κεντρικό φανοστάτη της πλατείας Ρήγα Φεραίου, στα Τρίκαλα…
  * Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, τον Δεκέμβριο του 2009. Έχουν γίνει μερικές διορθώσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. @ dimiki
  Aγαπητέ φίλε,

  H επίκληση στην αυθεντία από μόνη της δεν πείθει. Ο καθένας μπορεί να βγάζει ότι συμπέρασμα θέλει για το τι έχει διαβάσει και τι γνωρίζει ο άλλος. Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να ναι Ελεύθερος.

  Αν η φράση μου (που σχολίασες) δεν έφτασε για να σε πείσει τότε ίσως σε πείσει μια εικόνα διότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις.

  Υπάρχει μια εικόνα στην Κύπρο:

  Η τεράστια τουρκική σημαία των Ισλαμοφασιστομογγόλων για να μας θυμίζουν το αποτέλεσμα της ηλιθιότητας των σύγχρονων «Βαλκάνιων Ταλιμπάν».

  1)Ποιοι κάνανε θέλανε πειράματα με τη σταθερότητα στην χώρα και κάνανε το πραξικόπημα το 1967?

  2) Ποιοι αποσύρανε την μεραρχία?

  3) Ποιοι με το πραξικόπημα τους εναντίον του Μακαρίου δώσανε την αφορμή για εισβολή στους Τούρκους?

  Το πιο πρόσφατο παράδειγμα στην Ελληνική ιστορία για το τι μπορούμε να πάθουμε όταν κάνουμε πειραματισμούς στη διακυβέρνηση της χώρας. Μα, μου, δικαιολογίες και φιλοσοφίες δεν έχει διότι το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ μετράει.


  Η κάθε χώρα ανάλογα με τις γεωπολιτικές συνθήκες της περιοχής της, τις ανάγκες της και γενικότερα τα συμφέροντα της πρέπει να κάνει την κατάλληλη επιλογή για την περίπτωση της.

  Η Κούβα για παράδειγμα με αστική δημοκρατία θα ήταν πολύ χειρότερα στην περιοχή που βρίσκεται. Έχουν κάνει την καλύτερη επιλογή όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους για τους δικούς τους λόγους.

  Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" αλλά αυτό που εξυπηρετεί με το καλύτερο τρόπο τα Εθνικά συμφέροντα της κάθε χώρας για συγκεκριμένους λόγους Α, Β, Γ, σε μια δεδομένη στιγμή Φ, Χ, Ψ.

  Να είμαστε πρακτικοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.