30/10/14

Οι κάλπες της Τυνησίας ανέδειξαν τους κοσμικούς, τιμώρησαν τους ισλαμιστές

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών για το κοινοβούλιο
Τύνιδα
Τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο της Τυνησίας απέσπασε το κοσμικό κόμμα Νίντα Τούνις, με το μέχρι πρότινος κυρίαρχο κόμμα των μετριοπαθών ισλαμιστών της Ενάχντανα γλιστρά στη δεύτερη θέση. Το Νίντα Τούνις -που έχει δεσμούς και με το καθεστώς που ανέτρεψε η «Αραβική Άνοιξη»- πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η Τύνιδα ετοιμάζεται επίσης για προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης η εκλογική επιτροπή, το Νίντα Τουνές κατακτά 85 έδρες στο σύνολο 217 του Κοινοβουλίου. Η Ενάχντα απέσπασε τον έλεγχο 69 εδρών, με το μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα -στο τιμόνι της χώρας μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι- αναγνώρισε την ήττα του.

Στα υπόλοιπα κόμματα, το κοσμικό UNL απέσπασε 16 εδρες, το αριστερόστροφο Λαϊκό Κίνημα 15 και το φιλελεύθερο Αφέκ Τουνές 8.

Το Νίντα Τούνις θα ξεκινήσει συνομιλίες για αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου. Η Ενάχντα έχει καλέσει σε σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την ίδια εντός, κάτι όμως στο οποίο το Νίντα Τούνις εμφανίζεται αρνητικό.

Η Τυνησία έχει περιδινιστεί μεν σε οικονομική κρίση και περίοδο έντονης πολιτικής πόλωσης μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι, αλλά θεωρείται η μοναδική χώρα της Αραβικής Άνοιξης στην οποία οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις κατάφεραν να συνεννοηθούν, αποφεύγοντας εκτροχιασμό της κατάστασης στους δρόμους.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.