31/10/14

Πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές μέσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές μέσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν χθες στην Μπουρκίνα Φάσο (άλλοτε γαλλική αποικία και νυν σύμμαχο των ΗΠΑ και της Γαλλίας στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών στην περιοχή του Σαχέλ νοτίως της Σαχάρας), με τους πολίτες να βάζουν φωτιά στο Κοινοβούλιο, τον πρόεδρο να κηρύττει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τον στρατό να επεμβαίνει με... πραξικόπημα για να αποκαταστήσει την τάξη.

Οι πολίτες ξεσηκώθηκαν ενάντια στο καθεστώς του «ισόβιου» προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ που κατέχει την εξουσία εδώ και 27 χρόνια. Οι ταραχές, στο πλαίσιο των οποίων έχασε τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν δεκάδες, ξεκίνησαν έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει νομοσχέδιο που προβλέπει την αναθεώρηση του Συντάγματος και επιτρέπει στον πρόεδρο να ανανεώσει τη θητεία του για άλλα πέντε χρόνια. Οι πολίτες έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πυρπολήσουν το Κοινοβούλιο καθώς και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Ο Κομπαορέ ανακοίνωσε ότι διαλύει την κυβέρνηση και κήρυξε τη δυτικοαφρικανική χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η αντιπολίτευση ζητούσε επιμόνως την παραίτηση του προέδρου, την οποία μάλιστα προέβαλλε ως «μόνη λύση». Εν τω μεταξύ, ωστόσο, ήρθε ο στρατός να δώσει τη δική του «λύση» παίρνοντας την εξουσία με πραξικόπημα. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων έθεσε ως στόχο τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και διάστημα ζωής το πολύ 12 μήνες. Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στη Δύση και ειδικά στη Γαλλία, που διατηρεί στρατιωτική βάση στην περιοχή.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.