30/5/15

Τσαβούσογλου: Ρίχνει το μπαλάκι των εγγυήσεων στους Τ/κ

Ενόσω οι Τ/κ θέλουν, η Τουρκία θα είναι εκεί ως εγγυήτρια δύναμη, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να χαλάσουν τη διαδικασία, ρίχνοντας την μπάλα εκτός γηπέδου, με το να φέρνουν στην ημερήσια διάταξη το θέμα των εγγυήσεων.
Μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία στο θέμα της λύσης του Κυπριακού είναι πολύ ειλικρινής. "Το δείξαμε αυτό το 2004. Καθ' οδόν προς τις εκλογές της 7ης Ιουνίου συζητείται; Υπάρχει συζήτηση στα πολιτικά κόμματα; Παλαιότερα στις τοπικές εκλογές του 2007 συζητείτο το Κυπριακό. Έλεγαν `Η Κύπρος πουλήθηκε`. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην Τουρκική Δημοκρατία υπάρχει ομοφωνία για τη λύση. Αυτοί που στο παρελθόν έλεγαν πωλείται, σήμερα λένε θέλουμε λύση. Πλέον υπάρχει συμφωνία για τη λύση. Θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό. Να είναι μια μόνιμη ειρήνη".

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως "αν υπάρχει ειλικρίνεια και στην ε/κ πλευρά, μπορούμε να το λύσουμε. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε με κάθε τρόπο θετικό κλίμα. Οι συνομιλίες για επίλυση μπήκαν σε μια διαδικασία, κάθισαν πάλι στο τραπέζι οι πλευρές. Αυτή τη φορά ας μην χάσουμε την ευκαιρία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Πρέπει να στηρίξουμε τους ηγέτες που εκλέγονται στην `ΤΔΒΚ`. Τους στηρίζουμε".

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι για τη λύση πρέπει και οι δύο πλευρές να έχουν αποφασιστικότητα. "Στον κ. Ακιντζί αυτή η αποφασιστικότητα υπάρχει. Φτάνει να μην βγάλουν την μπάλα έξω. Στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις έκαναν εργασίες γεώτρησης στη Μεσόγειο. Τώρα φέρνουν στην ημερήσια διάταξη των θέμα των εγγυήσεων. Αυτό χαλά τη δουλειά. Όταν οι δουλειές πάνε καλά προσπαθούν αμέσως να βγάλουν την μπάλα έξω. Ενόσω ο τ/κ 'λαός' θέλει, εμείς θα είμαστε εκεί εγγυήτρια δύναμη. Αν εσύ είσαι ειλικρινής, γιατί φοβάσαι τις εγγυήσεις της Τουρκίας; Η Τουρκία παίζει ένα αρνητικό ρόλο; Όχι. Υπάρχει μια πολύ θετική κατάσταση. Εγώ παρομοιάζω την ε/κ πλευρά και λίγο με το Ισραήλ. Όποτε υπάρξει ένα θετικό βήμα αμέσως βομβαρδίζει τη Γάζα. Επειδή δεν θέλει μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη. Μακάρι να υπάρξει μια μόνιμη ειρήνη στο νησί. Μακάρι φέτος να γίνει έτος ειρήνης. Εμείς θα δείξουμε την αποφασιστικότητά μας", είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Για την Ελλάδα είπε ότι έχουν προβλήματα αλλά δεν είναι προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν. "Αλλά ενώ συνεχίζονται τα προβλήματα δεν πρέπει να υπάρχει κλιμάκωση. Στο θέμα των νησιών του Αιγαίου διανύσαμε μεγάλη απόσταση. Αν η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραφε συμφωνία, θα κάναμε σημαντικά βήματα αλλά η Ελλάδα δεν είναι όπως εμάς. Αν κάναμε συμφωνία εμείς θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι, αλλά αυτοί δεν είναι έτσι. Προσπαθούμε με ειλικρίνεια", δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Καλά σάς λέει και καλά σάς κάνει! Από τότε που αρχίσατε τις «συνομιλίες» διαρκώς ΥΠΟΧΩΡΕΊΤΕ.
    Μιά μειοψηφία 16% καθορίζει τίς τύχες του νησιού από τό 1956!
    Η Τουρκική ηγεσία (και το υπόλοιπο ιμπεριαλιστικό σκυλολόι) γρήγορα διαπίστωσε την αθλιότητα και δουλοφροσύνη της Έλληνικής ηγεσίας -στήν Κύπρο και στήν «μητέρα Ελλάδα»- και εφαρμόζει (ζουν) τήν πολιτική της (τους) με σταθερότητα και συνέπεια από το 1956 ώς σήμερα. Καί, η Ηγεσία του Ελληνισμού, έγκαταλείπει το ένα Φρούριο μετά το άλλο.... Να δούμε που θα φτάσει.
    Απόστολος
    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.