27/7/16

Γιατί το αυριανό Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο Κρίσεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι τόσο κρίσιμο

Γιατί το Συμβούλιο Κρίσεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι τόσο κρίσιμο

  • Ο Ερντογάν δεν θα είναι παρών στο Συμβούλιο Κρίσεων. Θεωρητικά μιλώντας... (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Turkish Presidential Press Office)
Σε περίεργο κλίμα και με διάθεση για αλλαγές εκ βάθρων συνέρχεται την Πέμπτη 28 Ιουλίου το πιο κρίσιμο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) της νεότερης ιστορίας της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ και όσα μέλη του συμβουλίου παραμένουν στη θέση τους καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. 

Συγκεκριμένα θα αποφασίσουν ποιοι στρατιωτικοί εμπλέκονται στο πραξικόπημα, ποιοι θα απομακρυνθούν, ποιοι θα προαχθούν και ποια θα είναι η νέα ηγεσία των ΤΕΔ.
Το τουρκικό Σύνταγμα προβλέπει ότι στο Συμβούλιο Κρίσεων προΐσταται ο πρωθυπουργός και συμμετέχουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο υπουργός Άμυνας, οι αρχηγοί των κλάδων των ΤΕΔ, ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής, οι διοικητές των τεσσάρων στρατιών και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί των ΤΕΔ, ενώ γενικός γραμματέας είναι ο υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου η παραπάνω σύνθεση δεν είναι δυνατή.

(Φωτ.: aljazeera.com)
Για να γίνει αντιληπτό το πόσο κρίσιμο είναι το συγκεκριμένο συμβούλιο, αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι θα εξεταστεί η κατάσταση των 358 ανωτάτων αξιωματικών των ΤΕΔ, για τους 133 από τους οποίους υπάρχουν στοιχεία συμμετοχής τους στην οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν! Επίσης, για 135 από τους 140 συνταγματάρχες που είναι υπό προαγωγή, υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία στους φακέλους τους, γεγονός που τους καθιστά ύποπτους και άρα ακατάλληλους για να αναλάβουν διοικητικές θέσεις στις ΤΕΔ.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Κρίσεων θα βάλουν στο μικροσκόπιο όλους όσοι βρίσκονται σε κρίσιμες θέσεις όπως εκείνες των υπασπιστών και των διευθυντών γραφείων όλων των ανωτάτων αξιωματικών που κατέχουν κορυφαίες διοικητικές θέσεις στις ΤΕΔ και φέρονται να είναι πιστοί στον Γκιουλέν και τους πραξικοπηματίες.
Όλα αυτά δείχνουν ότι στην κυριολεξία η «καρδιά» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι διαβρωμένη, όπως υποστηρίζει η κρατούσα λογική στην Τουρκία, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.