27/7/16

Ιφιγένεια ἐν Κύπρῳ

Γιώργος Περδίκης
Η Δημοκρατία αποτελεί κατάκτηση για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Βασική προϋπόθεση της Δημοκρατίας είναι να καθορίζει ο λαός, ποιος θα τον κυβερνά.
Από τον καιρό της αρχαίας Αθήνας του Κλεισθένη μέχρι τη σημερινή Τουρκία του Ερντογάν, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι ίδιοι οι πολίτες μιας χώρας, μιας πόλης, μιας κοινότητας πρέπει να καθορίζουν ποιος τους διοικεί, κι ας είναι σίγουρο 100%, ότι η επιλογή τους είναι εξόφθαλμα λαθεμένη. 

Το να λέει λοιπόν ο πρόεδρος Αναστασιάδης ότι "δεν έχει σημασία ποιος θα διοικεί" στην Κερύνεια, στη Λάπηθο, στον Καραβά αποτελεί απαράδεκτο αναχρονισμό, διότι εννοεί ότι οι Ελληνοκύπριοι (και γηγενείς) κάτοικοι της επαρχίας Κερύνειας δεν θα έχουν τα ουσιώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Πως δεν έχει σημασία; Έχει και παραέχει και μάλιστα μεγάλη σημασία.
Θα είναι δηλαδή φιλοξενούμενοι στο τόπο τους, και μάλιστα με τη νομιμοποίηση που θα δώσει η υπογραφή μίας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τουλάχιστον ας ήταν ειλικρινής. Ας έλεγε στους Κερυνειώτες, ότι για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να θυσιαστούν τα ανθρώπινα και πολιτικά σας δικαιώματα, όπως η αρχαία Ιφιγένεια.
Με αυτή την επισήμανση δεν ισχυρίζομαι ότι ακόμα και υπό αυτές τις αντιδημοκρατικές συνθήκες δεν πρέπει να επιστρέψουν - ουσιαστικά υπό κατοχή- οι γηγενείς κάτοικοι στις εστίες τους, στην γη του Πράξανδρου και του Κηφέα. Ακόμα και σήμερα πριν από την υπογραφή της όποιας αντιδημοκρατικής λύσης θα έπρεπε να επιδιωχθεί - υπό συνθήκες κατοχής- η επιστροφή. Το ίδιο άλλωστε δεν ζητούμε για τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας και του Κορμακίτη; Αλλά να ξέρουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θυσιάζουν τα δικαιώματα τους για το γενικό καλό κι όχι να τους λέμε κι από πάνω "δεν πειράζει, δεν έχει σημασία που θα είστε φιλοξενούμενοι στα σπίτια σας".

Αλλά φαίνεται ότι γενικώς ο πρόεδρος Αναστασιάδης για τους δικούς του λόγους αποφάσισε εσχάτως να υιοθετήσει την πολιτική της "θετικής ατζέντας" στο Κυπριακό. Θέλει να βλέπει το "ποτήρι μισογεμάτο". 
Είναι απορίας άξιο πως υπάρχει τόση αισιοδοξία για πρόοδο στις συνομιλίες όταν διαπιστώνονται τόσο μεγάλες διαφορές στα κρίσιμα ζητήματα. Όταν ο Ακιντζί επιμένει σε εκ περιτροπής προεδρία, σε πενταμερή διάσκεψη και σε τουρκικές εγγυήσεις, ο πρόεδρος Αναστασιάδης βλέπει πρόοδο στα θέματα που υπάρχει προ πολλού συμφωνία πχ δικαστική εξουσία, πάνω και κάτω βουλή κοκ.

Από την άλλη, δεν βλέπει την εσωτερική κόντρα στα κατεχόμενα μεταξύ Ακιντζί - Ερτουγρούλογλου για τις εκκλησιαστικές λειτουργίες, δεν ακούει τις απειλές Ακιντζί αν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και δε δίνει σημασία στην αυξανόμενη διασύνδεση των κατεχομένων με τη Τουρκία.

Εάν ο κ. Ακιντζί, δεν μπορεί να επιβάλει τη θέση του για τις λειτουργίες στις κατεχόμενες εκκλησίες πως θα περάσει μία θέση αντίθετη με τα σχέδια της Τουρκίας για το Κυπριακό; Εκτός αν πιστεύει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι ο Ερντογάν θα γίνει διαλλακτικός έναντι της Κύπρου, τώρα που έφτασε στο απόγειο της ισχύος του. Κάτι τέτοιο πάντως - έστω και ως ένα από  τα πιθανά  σενάρια - οραματίζεται ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης.
Όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αντέδρασε στο θέμα των απειλών, πως να περιμένουμε αντίδραση σε άλλα θέματα;

Και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στα κρίσιμα κεφάλαια του περιουσιακού, του εδαφικού, της ασφάλειας και της εφαρμογής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου επιβάλλεται να επιδείξει "καλή θέληση" η Τουρκία.
Θέλω να πω, ότι  όταν όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα είναι ανοικτά και υπάρχουν ακόμα οι πάγιες χαοτικές διαφορές δεν αρκεί η θυσία των Kερυνειωτών, ως άλλης Ιφιγένειας για να φυσήξει ούριος άνεμος για τη λύση του Κυπριακού. Αν βεβαίως αυτή η λύση θα είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές της φυσικής δικαιοσύνης.
O Γιώργος Περδίκης είναι Πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.