28/7/16

«Ο Μπέρνι Σάντερς άρχισε μια πολιτική επανάσταση. Τώρα, δεν μπορεί να την σταματήσει»!

2016-07-26 01 Bernie-01
Του Γιώργου Μητραλιά
Ο παραπάνω τίτλος δεν είναι δικός μας, είναι της μεγάλης αμερικανικής   εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ, αλλά τον υιοθετούμε χωρίς κανένα δισταγμό επειδή αποτυπώνει πιστά τη δραματική πραγματικότητα των υπό εξέλιξη ιστορικών γεγονότων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, ο τίτλος/διαπίστωση της Ουάσινγκτον Ποστ αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι προέρχεται από μια εφημερίδα που μαζί με τους Τάϊμς της Νέας Υόρκης αποτελούν το δίδυμο των πιο φανατικών υπερμάχων της Χίλαρι Κλίντον –και αντιπάλων του Μπέρνι Σάντερς- στον αμερικανικό γραπτό τύπο. Εξάλλου, για όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία, ιδού οι χτεσινοί εύγλωττοι τίτλοι τόσο των Τάϊμς της Νέας Υόρκης («Ο Σάντερς μπροστά στο καθήκον να χαλιναγωγήσει την εξέγερση που ο ίδιος άρχισε»), όσο και του ιστορικού περιοδικού Τάϊμ («Ο Σάντερς έχασε τον έλεγχο της Πολιτικής του Επανάστασης»)!...

Σε τι όμως αναφέρονται οι πηχυαίοι τίτλοι των καλών αμερικανικών εντύπων; Μα, προφανώς σε όσα μας αποκρύπτουν επιμελώς τα ελληνικά ΜΜΕ, στα γεγονότα που κυριάρχησαν στις πρώτες ώρες του –όσο ποτέ άλλοτε-  κρίσιμου Συνεδρίου (Convention) του Δημοκρατικού κόμματος στη Φιλαδέλφεια. Γεγονότα που το έχουν μετατρέψει από ανώδυνο πολιτικό τσίρκο, που θα έπρεπε να είναι σύμφωνα με τις αμερικανικές πολιτικές παραδόσεις, σε αληθινή αρένα πρωτοφανών για τις ΗΠΑ άγριων πολιτικών και ταξικών συγκρούσεων! Και ακόμα πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται τόσο στο αποκαλυπτικό γιουχάισμα διαρκείας που επιφύλαξαν οι 1.900 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Μπέρνι Σάντερς στον λατρευτό τους ηγέτη όταν αυτός τους κάλεσε να ψηφίσουν την Χίλαρι Κλίντον, όσο και στα όσα  συνταρακτικά και συνάμα εύγλωττα (διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις,…) επακολούθησαν μέσα στην αίθουσα του Συνεδρίου αλλά και έξω από αυτήν, στους δρόμους της Φιλαδέλφειας.  Και τα οποία με λίγα λόγια, σηματοδοτούν δυο εξελίξεις ιστορικών διαστάσεων για τις ΗΠΑ αλλά και για ολάκερη την οικουμένη:  Τα δημόσια αποκαλυπτήρια της βαθύτερης κρίσης που έχει γνωρίσει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, και το πέρασμα στην περίφημη «δεύτερη φάση» του γιγάντιου ριζοσπαστικού κινήματος που δημιούργησε η καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς, και την οποία αναγγείλαμε ήδη στο προηγούμενο άρθρο μας. (1)

2016-07-26 02 Bernie-02Με απλά λόγια, τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος αυτού του κινήματος που –ας μην το ξεχνάμε- συσπειρώνει ή υποστηρίζεται από αρκετές δεκάδες εκατομμύρια πολίτες (!) αρνείται κατηγορηματικά να υπακούσει στις νουθεσίες του μέντορά του Μπέρνι Σάντερς που το καλεί να «ηρεμήσει», να φρενάρει τις φιλοδοξίες του και να αναπαυθεί στις δάφνες του, και αποφασίζει δυο πράγματα: α) Να κηρύξει την πλήρη ανεξαρτησία του  από το Δημοκρατικό κόμμα και τον αμερικανικό κυρίαρχο δικομματισμό, και β)  Να πάρει το δικό του δρόμο και να έλθει από εδώ και πέρα σε ευθεία σύγκρουση με το αμερικανικό κατεστημένο! Αν και τα ακριβή ποιοτικά χαρακτηριστικά και οι τελικές διαστάσεις που θα πάρει αυτό το κίνημα δεν μπορούν ακόμα να προσδιοριστούν καθώς τα πάντα απομένουν να γίνουν, πρόκειται πάντως για μια εξέλιξη που ξεπερνάει κάθε προσδοκία και που θα ήταν απλώς αδιανόητη μέχρι πριν μερικούς μήνες: Ένα ανεξάρτητο μαζικό ριζοσπαστικό κίνημα στην καρδιά του πλανητικού καπιταλιστικού γίγαντα!...
2016-07-26 03 Bernie-03Σταματάμε εδώ αυτό το –ηθελημένα πολύ σύντομο- κείμενο που δεν έχει άλλο στόχο από το να προσπαθήσει να ανοίξει μια μικρή ρωγμή στον τοίχο σιωπής και παραπληροφόρησης που περιβάλλει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (με εξαίρεση τη Βρετανία) τα πρωτόγνωρα δραματικά γεγονότα που συγκλονίζουν αυτές τις μέρες την παγκόσμια υπερδύναμη των 335 εκατομμυρίων κατοίκων.(2) Πριν όμως δώσουμε στους αναγνώστες ραντεβού στις επόμενες μέρες για μια λεπτομερέστερη παρουσίαση και εκτίμηση αυτών των γεγονότων, μερικά λόγια για δυο, από πρώτη άποψη άσχετα μεταξύ τους, γεγονότα που είναι όμως και τα δυο προάγγελοι ενός ακραία εφιαλτικού μέλλοντος. Καταρχήν, το γεγονός ότι όχι μια ή δυο, αλλά οι 9 στις 12 τελευταίες δημοσκοπήσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης, φέρουν τον Ντόναλντ Τράμπ να προηγείται όλο και πιο καθαρά της Χίλαρι Κλίντον στη πρόθεση ψήφου. Δηλαδή, ότι ο Τραμπ έχει πια όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς επωφελείται της συνειδητής –και τόσο ταξικής- επιλογής του κατεστημένου των Δημοκρατικών να μην του αντιτάξει τον μόνο πολιτικό που, σύμφωνα με όλες χωρίς εξαίρεση τις δημοσκοπήσεις,  μπορεί να τον συντρίψει, τον Μπέρνι Σάντερς! Και κατόπιν, ότι γινόμαστε μάρτυρες αλλά και θύματα μιας συνομωσίας σιωπής και παραπληροφόρησης που αποσκοπεί, και προς το παρόν πετυχαίνει, να αποκρύψει από τη διεθνή και ειδικότερα την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι στη Μέκκα του ιμπεριαλισμού γεννιέται, αναπτύσσεται και ωριμάζει το μαζικότερο ριζοσπαστικό κίνημα αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας και του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που έχουμε γνωρίσει τουλάχιστον μετά από το 1968! Δηλαδή, από τη μια το φάσμα ενός ακραίου ρατσιστή ακροδεξιού και τυχοδιώκτη στην προεδρία των ΗΠΑ και από την άλλη, η όλο και πιο χειροπιαστή πραγματικότητα ενός πλανητικού «Μεγάλου Αδελφού» που δεν αφήνει ανοιχτή την παραμικρή χαραμάδα αντικειμενικής πληροφόρησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Μήπως άραγε έχει έλθει η ώρα να ενδιαφερθούμε, να ξυπνήσουμε και να βγούμε από τη νάρκη μας;

Σημειώσεις
2. Για να σπάσετε αυτό τον τοίχο σιωπής και παραπληροφόρησης, συμβουλευθείτε το έγκυρο και πλούσιο σε έγκαιρη πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ και ειδικά στο κίνημα του Μπέρνι Σάντερς (ειδήσεις, βίντεο, άρθρα του αμερικανικού τύπου, τοποθετήσεις συλλογικοτήτων, αναλύσεις) Facebook  που δημιούργησε η Πρωτοβουλία «Έλληνες για το μαζικό κίνημα του Μπέρνι Σάντερς».7 σχόλια:

 1. Νομίζω ότι, ο Ντόναλντ πρέπει να προηγηθεί στην εξουσία ώστε, στο μεταξύ :
  - Το νέο ριζοσπαστικό κίνημα να αφομοιώσει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ το νέο πολιτικό περιεχόμενο που εισήγαγε στην πολιτική ο Μπέρνι.
  - Το υφιστάμενο κατεστημένο, να αφομοιώσει την νομοτελειακή επικράτηση του νέου κινήματος και, να συνηθίσει στην ιδέα της ριζικής αλλαγής του κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικού παραδείγματος, της Αμερικανικής κοινωνίας.

  Διαφορετικά, κατά την γνώμη μου, ελλοχεύει ο πολύ υπαρκτός κίνδυνος, η ένταση των "συγκρούσεων" μεταξύ του νέου κινήματος και του υφισταμένου κατεστημένου, να λάβει πολύ σκληρή μορφή, η οποία θα μπορούσε να αποδυναμώσει την συνολική παγκόσμια ισχύ της υπερδύναμης, επιφέροντας έτσι, μία ανυπολόγιστη καταστροφή γιά την Αμερικανική ελίτ και την παγκόσμια ισορροπία ισχύος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οτι και να κανετε , οσο και να σκουξετε ο Τραμπ θα καθαρισει σαν αυγο την αιματοβαμμενη και χιλιοκερατωμένη μεγαιρα Killary .. οσο για τον 'Μπερνι΄εναν αριστερο εβραιο που επαιξε (συνηθισμενος τους ρολος..) τον λαγο της αηδιαστικης
  υστερικιας για να μαζεψει ψηφους που πηγαιναν στον ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ (στα αμερικανικα μετρα εστω) ΤΡΑΜΠ του χαριζουμε τον απεραντο οικτο μας γιατι εκτος απο το αγριο γιουχαισμα και τον δημοσιο εξευτελισμο του, πεταχτηκε στα σκουπιδια σαν στιμμενη λεμονοκουπα, δηλαδη οτι γινεται παντα με τους αναλωσιμους αυταρεσκους ανοητους της ιστοριας (το εθεσα οσο μπορουσα πιο ευγενικα..) και ΔΕΝ προκειται ποτε να ξεμυτισει απο την χωματερη που τον εριξαν.
  Ο Τραμπ θα βγει (ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΟΥΝ - και ξερω καλα τι λεω..) σε λιγους μηνες και οπως δηλωσε ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ επιτελους στο αθλιο παρτυ των σιωνιστων ΡΟΚΦΕΛΕΡ-ΡΟΤΣΙΛΔ (αλλα και αλλων μικροτερων..) ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΩΜΟΧΕΡΑ ΤΟΥΣ την Αμερικανικη FED που αρμεγαν και εκμεταλευονταν μεχρι τωρα, επισης θα ζητησει ειτε την εισοδο (οπως εχει δηλωσει) της Ρωσσιας στο ΝΑΤΟ , ειτε (αν δεν καταστει εφικτο αυτο) ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ το οποιο κατα (σωστη) δηλωση του ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΡΟΛΟ...
  Θα βαλει αγριο χερι στην ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, θα περιορισει εως εξαφανισμου την ριζοσπαστικοποιηση των Μουσουλμανων στην Αμερικη και θα δωσει τελος στο ακρως επικινδυνο και φασιστικο φαινομενο της 'παγκοσμιοποιησης' με οτι αυτο συνεπαγεται.
  Τελος θα αυξησει τις κατωτερες αμοιβες/μισθους των αμερικανων ΦΟΡΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΑΓΡΙΑ ΤΟ ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΡΔΟΣ (οπου πρωταγωνιστει η γνωστη εθνικοτητα παντα..) ΠΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ δυναμιτιζει καθε προοπτικη αναπτυξης. Ενα αλλο θεμα που θα ΔΗΛΩΣΕ σε ολους τους τονους ειναι οτι η αμερικη ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΤΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ (περιλαμβανει και τα συμφεροντα του Ισραηλ..) ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΕΜΟ ΟΠΟΥ ΓΗΣ εκτος και αν ειναι για ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΖΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ...
  Αν αυτα ολα ειναι 'ακροδεξια' και αν η πλειοψηφια των αμερικανων που θα τα υπερψηφισει ειναι και αυτη 'ακροδεξια' (οπως 'ακροδεξιο' ειναι και το 53% του Ηνωμενου Βασιλειου, το 52% της Αυστριας και η πλειοψηφια των λαων πια της Ευρωπης) τοτε χαρές μου ετοιμαστειτε να ζησετε (ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟ ΖΗΣΕΤΕ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ) σε εναν 'ακροδεξιο' πλανητη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. «Ο Μπέρνι Σάντερς άρχισε μια πολιτική επανάσταση. Τώρα, δεν μπορεί να την σταματήσει»!
  Η ορθή έννοια τής φράσης αυτής δεν είναι η αδυναμία τού Σάντερς να σταματήσει ένα κύμα κινητοποιήσεων που υποτίθεται ότι ξέφυγε από τον έλεγχό του, όπως εμφανίζει το θέμα και το περιοδικό ΤΙΜΕ . Όχι .
  Η πραγματικότητα κατά την άποψή μου είναι ότι, ακόμα και αν είχε την δυνατότητα ο Σάντερς να σταματήσει αυτή την κίνηση αμφισβήτησης τού αμερικανικού (και πολιτικού) κατεστημενου δεν δικαιούται να το πράξει.
  Δεν μπορεί , με την έννοια τού δεν γίνεται, δεν είναι δυνατόν να θελήσει ο Μπέρνι Σάντερς να ανακόψει την φορά των εξελίξεων. Ξεκίνησε ως ανεξάρτητος μιαν αληθινή πολιτική επανάσταση που οι πολιτες των Η.Π.Α. απλά περίμεναν τον κάποιον που θα την εξέφραζε. Αυτός ο κάποιος προέκυψε τελικά να είναι ο Σάντερς.
  Ναι τώρα πιά εκφράζει αυτήν την Πολιτική Επανάσταση που ενδιαφέρει πλέον όχι μόνο τις Η.Π.Α. αλλά και όσους τα τελευταία εξήντα χρόνια επηρεάστηκαν και επηρεάζονται από το πολιτικό μοντέλο τους.
  Ναι εκφράζει μια πολιτική επανάσταση αμφισβήτησης και άρνησης πολλών "αυτονόητων" δεδομένων τής ποικιλόμορφης εξουσιαστικής ελίτ που διαφεντεύει τις Η.Π.Α. και μέσω διαφόρων (γνωστών και άγνωστων) ειδικών δεσμών επηρεάζουν τον λεγόμενο "Δυτικό" Κόσμο. Εκφράζει μια Πολιτική Επανάσταση που τελικά μάς αφορά και μάς ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα.
  Μια πολιτική Επανάσταση από την οποία κέρδος θα έχουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία της και να αξιοποιήσουμε και εμείς ιδέες και προτάσεις της και στον αποβαλτωμένο δικό μας πολιτικό βίο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Σάντες δήλωσε προχθές ότι αποσύρεται στο Vermont και θα παραμείνει ένας ανεξάρτητος γερουσιαστής της Πολιτείας, διότι έτσι έχει εκλεγεί και όχι ώς υποψήφιος των Δημοκρατικών.

  Πάνω κάτω τα ίδια λένε και οι διαρροές των e-mails από την τέως πρόεδρο του Συνεδρίου των Δημοκρατικών, ότι δηλαδή "αυτός" δεν έχει ιδέα τι κάνουμε εμείς οι Δημοκρατικοί στο συνέδριο και ότι "δεν είναι δικός μας".

  Βέβαια είναι νωρίς να κάνουμε πρόβλεψεις, αλλά το πλέον σίγουρο είναι μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του Σάντερς θα καταλήξει μενονωμένα στον υποψήφιο του ανεξάρτητου κινήματος των Πρασίνων. Απομένει να δούμε αν θα υπάρξει συνέχεια από τις πάρα πολλές οργανώσεις που υποστήριξαν τον Σάντερς, και αν θα δημιουργηθεί κάποιου είδους συλλογικό κίνημα από αυτές για να επηρεάσουν μαζικά τους ψηφοφόρους - υποστηρικτές της πολιτικής Σάντερς.

  Η ιστορία των εκλογών στις ΗΠΑ δείχνει ότι όταν υπάρχει ανεξάρτητος υποψήφιος που κορφολογεί από συγκεκριμένο κόμμα, τότε ο υποψήφιος αυτού του κόμματος χάνει.

  Κάτι ανάλογο πιθανόν να συμβεί και τώρα, οπότε η συμμορία Κλίντον πιθανόν να περάσει (με τις ευχές μας) στο περιθώριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είμαστε ωραίοι εμείς, οι Έλληνες. Γίνονται εκλογές στις ΗΠΑ, αμέσως γινόμαστε όλοι αμερικανολόγοι, προβλέπομε, αναλύομε, συμβουλεύομε τούς υποψηφίους, τούς λέμε πράγματα, που αυτοί είναι αδύνατον να τα έχουν σκεφτεί (sic), τούς κολλάμε παρωνύμια και ταμπέλες, κάνομε και φυλετική ανάλυση (Οβραίος!) και όλα τα συναφή.

  Γίνεται πραξικόπημα στην Τουρκία, αμέσως μετατρεπόμεθα όλοι σε τουρκολόγους και κάνομε όλα τα παραπάνω.

  Έτσι κάναμε πάντα :))) Μη μού πείτε, έχομε το χάζι μας :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ Nativist συμφωνώ απόλυτα.
  Μενω στις ΗΠΑ από το 2002'η ανάλυση είναι το λιγότερο επιφανειακή και πραγματικά δεν αντιπροσωπευει το τι γίνεται εδώ
  Ο Σαντερς δεν ξεκίνησε καμικά επανάσταση, απλά ο κόσμος - επειδή βαρεθηκε τα ίδια και τα ίδια - αρχισε να ακούει και το διαφορετικό (εξού και η επιτυχία του Τραμπ)
  Ο Σαντερς όμως είναι και ρεαλιστής - οι αλλαγές έρχονται σταδιακά (εξαίρεση τα πραξικοπήματα)
  Δε νομίζω να κερδίσει ο Τραμπ - η κοινή αίσθηση εδώ είναι ότι η Χίλαρι είναι λιγότερη κακή
  Το απαισόξο είναι ότι ενώ και οι ΗΠΑ άρχισαν να αλλάζουν, εμείς στην Ελλάδα πάμε πίσω ολοταχώς.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Only Ralph Bader tried something new and he couldn't even get a minute of airtime.
  Sanders could have run as independent. What he did instead is try to hand over a huge blog of voters to Hillary by force and lies

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.