28/7/16

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Ποιο ήταν το σχέδιο «Επιχείρηση Γιλντιρίμ»

  • (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Οι τουρκικές διωκτικές Αρχές και η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης, στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγονται για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, μεταξύ άλλων έχουν στα χέρια τους και το σχέδιο του πραξικοπήματος, που φέρει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γιλντιρίμ*».
Για την ακρίβεια πρόκειται για το σχέδιο με το οποίο θα ασκούσαν την εξουσία, μετά την επιτυχή κατάληξη του πραξικοπήματος.
Το σχέδιο στάλθηκε από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ σε όλα τα υπουργεία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, δηλαδή λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος και στην ουσία αποτελεί Οδηγία Επιβολής Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης,  η οποία φέρει την ηλεκτρονική υπογραφή του προέδρου της «Επιτροπής Ειρήνης και  Συμφιλίωσης στην Πατρίδα».
Σε κάποιο σημείο της Οδηγίας, όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής Βουλής, αναφέρονται τα εξής: «Η Βουλή έχει χάσει την νομιμοποίησή της και η εκτελεστική εξουσία έχει απωλέσει τις αρμοδιότητές της. Η Βουλή έχει διαλυθεί. Όσοι υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς και έχουν προδώσει την πατρίδα, θα οδηγηθούν στα δικαστήρια το ταχύτερο δυνατόν και θα απολογηθούν σε αυτά».
Συνεχίζοντας, η Οδηγία αναφέρεται στην κατάσταση των κομμάτων ως εξής: «Έχει τερματιστεί η λειτουργία όλων των κομμάτων. Όλες οι δικαστικές και διοικητικές πράξεις εναντίον των κομμάτων, θα ολοκληρωθούν το συντομότερο από τις αρμόδιες Αρχές».
Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, νομάρχες και δημάρχους, η Οδηγία προβλέπει τα εξής: «Όλοι οι νομάρχες έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους. Οι νομάρχες και οι δήμαρχοι Άγκυρας, Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Καισάρειας, έχουν τοποθετηθεί από την “Επιτροπής Ειρήνης και Συμφιλίωσης στην Πατρίδα” με τη μορφή του κατεπείγοντος. Οι λοιπές τοποθετήσεις νομαρχών και δημάρχων θα γίνουν από τις κατά τόπους Διοικήσεις Έκτακτης Ανάγκης. Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθούν όλες οι αναθέσεις καθηκόντων νομαρχών, δημάρχων και επάρχων».
Ιδιαίτερη μνεία έκαναν οι πραξικοπηματίες στον έλεγχο όλων των πυλών εισόδου της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Από τις 03:30 της 16ης Ιουλίου 2016, όλα τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και οι πύλες εισόδου στην Τουρκία, θα τεθούν υπό έλεγχο. Μέχρι νεωτέρας διαταγής, δεν θα επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα σε κανέναν Τούρκο πολίτη. Μέχρι τις 12:00 της 16ης Ιουλίου 2016 δεν θα επιτραπεί ο απόπλους σε κανένα πλοίο από τα λιμάνια της Τουρκίας. Όλα τα πλοία και οι λέμβοι της Διοίκησης Ακτοφυλακής, από τις 03:30 της 16ης Ιουλίου 2016, έχουν τεθεί υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Διοίκησης Πολεμικού Ναυτικού».
Όσον αφορά τη λειτουργία του κράτους, η Οδηγία αναφέρει ότι όλες οι τοποθετήσεις και οι μεταθέσεις θα γίνονται από την νέα διοίκηση και ότι όλοι οι προγραμματισμοί ματαιώνονται.

(Φωτ.: EPA / Deniz Toprak)
Τέλος, για να επιτευχθεί ο έλεγχος της Αστυνομίας, που αποτελεί σημαντική δύναμη στην Τουρκία, με την Οδηγία το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων περνά στις κατά τόπους Διοικήσεις Εκτάκτου Ανάγκης, που θα αποτελούσαν το περιφερειακό κέντρο άσκησης εξουσίας από τους στρατιωτικούς πραξικοπηματίες. Όσον αφορά τη στελέχωση των Διοικήσεων Εκτάκτου Ανάγκης, αλλά και τη στελέχωση των Υπουργείων, των διαφόρων Υπηρεσιών του κράτους, ακόμα και των τραπεζών, είχαν εκδοθεί σχετικές διαταγές με τα ονόματα εκείνων που θα καταλάμβαναν τις θέσεις.
Αυτό σε γενικές γραμμές ήταν το σχέδιο «Επιχείρηση Γιλντιρίμ», που αφορούσε την επόμενη μέρα του πραξικοπήματος.
Φαίνεται άρτιο στη σχεδίασή του, όμως οι πραξικοπηματίες στάθηκαν άτυχοι.
Μάλλον τους «πρόδωσε» στην ΜΙΤ κάποιος ανώτερος ή ανώτατος αξιωματικός, του οποίου το όνομα ίσως να μην μάθουμε ποτέ.
Σάββας Καλεντερίδης
*Γιλντιρίμ, σημαίνει κεραυνός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.