Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο απόηχος από τις δηλώσεις του Tayyip Erdogan σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και η Τουρκία, με την έκδοση δύο NOTAM (ειδοποιήσεων προς αεροναυτιλλομένους) επανέφερε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Ειδικότερα, με την ΝΟΤΑΜ A4248/16 που εκδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου και απαντά στην ΝΟΤΑΜ A2077/16 της ελληνικής ΥΠΑ για την πραγματοποίηση ασκήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στο διάστημα από 2 έως 7 Οκτωβρίου η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει υποχρεώσεις της που απορρέουν από την "Απόφαση των Έξι Δυνάμεων” του 1914, τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, με το να περιλαμβάνει στο σενάριο της άσκησης τις νήσους Χίο, Ψαρά, Σαμοθράκη, Αστυπάλαια, Κάρπαθο και Ικαρία.

Παράλληλα, με τη NOTAM A4233/16, σε απάντηση προς την ελληνική NOTAM A2088/16 επαναλαμβάνονται τα ίδια επιχειρήματα σε σχέση με τις νήσους Χίο και Ρόδο. Παράλληλα καταγγέλλεται εκ νέου ως "άκυρος”, "παράνομος” και "απαράδεκτος” για την Τουρκία ο ορισμός του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου στα 10 ναυτικά μίλια.
Πρόκειται βεβαίως για πάγιες τουρκικές θέσεις, ωστόσο η συγκυρία είναι εξαιρετικά λεπτή, στον βαθμό που ο ίδιος ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δείχνει να τροφοδοτεί "αναθεωρητική” φιλολογία, με αιχμή μάλιστα τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.