30/9/16

Αυτόχθονες της φυλής Σιού εναντίον του πετρελαιαγωγού Dakota Access Pipeline

  Μαλαβάκης Σάκης   
Αυτόχθονες Αμερικανοί της φυλής Σιού αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα να μην κατασκευαστείΣιού εναντίον του πετρελαιαγωγού Dakota Access Pipeline
Μερικοί από τους χιλιάδες γηγενείς Αμερικανούς, μέλη της φυλής των Σιου που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή Κάνονμπολ της Βόρειας Ντακότα, απαιτώντας τον τερματισμό των έργων κατασκευής του πετρελαιαγωγού Dakota Access Pipeline
Εδώ και πολλές εβδομάδες, στο σημείο όπου ο ποταμός Κάνονμπολ εκβάλλει στον κραταιό Μισούρι στη Βόρεια Ντακότα, υπάρχει ένας καταυλισμός διαμαρτυρίας με τροχόσπιτα, υπαίθριες κουζίνες, χημικές τουαλέτες αλλά και ψηλές σκηνές, σύγχρονες και  παραδοσιακές, και στάβλους για άλογα και πάγκους με παραδοσιακά χειροτεχνήματα.
Οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους είναι αυτόχθονες Αμερικανοί, κυρίως μέλη της φυλής των Σιου. Δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα ώστε να τερματιστούν οι εργασίες κατασκευής του Dakota Access Pipeline, ενός πετρελαιαγωγού συνολικού κόστους 3,2 δισ. ευρώ και μήκους 1.880 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει ως και περισσότερα από 500.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από τη Βόρεια Ντακότα σε ένα διυλιστήριο στο Ιλινόι, κοντά στο Σικάγο, διασχίζοντας τη Νότια Ντακότα και την Αϊόβα.

Τι έλεγαν δύο παλιές ινδιάνικες προφητείες
Αρκετοί από τους Σιου μιλούν διαρκώς για δύο προφητείες που ανάγονται στα τέλη του 19ου αιώνα, στη δεκαετία του 1890. Ενας ηγέτης των Σιου ονόματι Μαύρη Αλκη προέβλεψε τότε ότι έπειτα από επτά γενιές τα έθνη των αυτοχθόνων Αμερικανών θα ενωθούν για να σώσουν τη Γη, ενώ η άλλη προφητεία αναφέρει ότι κάποια στιγμή ένα μαύρο φίδι θα απειλήσει ολόκληρο τον κόσμο. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ο πετρελαιαγωγός που κατασκευάζεται στην περιοχή είναι αυτό το μαύρο φίδι. Και γνωρίζοντας πως είναι αυτοί τα μέλη της έβδομης γενιάς, αισθάνονται πως είναι η μοίρα που τους καλεί  να αντιταχθούν σε ένα έργο το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, όχι μόνο θα βεβηλώσει διασχίζοντάς τα τα ιερά εδάφη τους αλλά θα μολύνει τα αποθέματα πόσιμου νερού της περιοχής πλήττοντας εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο πληθυσμός αυτού του αυτοσχέδιου καταυλισμού διαμαρτυρίας αυξομειώνεται διαρκώς. Αρκετοί εγκατέλειψαν τις δουλειές τους για να μεταβούν και να εγκατασταθούν στην περιοχή, μαζί μάλιστα με τις οικογένειές τους, ενώ κάποιοι έχουν στήσει τις σκηνές τους από τις αρχές του περασμένου Απριλίου. Και δηλώνουν πως θα παραμείνουν εκεί, διαμαρτυρόμενοι, για «όσο διάστημα χρειαστεί». Την ίδια ώρα ο αμερικανικός αλλά και ο διεθνής Τύπος μιλούν για μια πρωτόγνωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εξαιτίας της συμμετοχής εκατοντάδων μελών περισσότερων από 90 εθνών και φυλών γηγενών Αμερικανών.
Πριν από λίγες ημέρες ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των επικεφαλής των γηγενών περί περιβαλλοντικής απειλής και καταπάτησης των ιερών εδαφών τους. Στη συνέχεια, ωστόσο, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ανακοίνωσε την προσωρινή παύση των εργασιών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα επανεξετάσει τις όποιες προηγούμενες αποφάσεις σχετικά με το εν λόγω έργο.
«Πρόκειται για μια ιστορική νίκη. Δεν επικρατήσαμε αλλά αποδεικνύεται ότι κερδίζουμε, ότι παραμένουμε σε εγρήγορση, προσεκτικοί και προετοιμασμένοι να προτάξουμε τα στήθη μας για να υπερασπιστούμε τη Μητέρα Γη και να προστατέψουμε τα δικαιώματα των γηγενών πληθυσμών» δήλωσε ένας από τους διαμαρτυρόμενους μέσω μηνύματός του στο Facebook.

Μακρά η εκμετάλλευση των γηγενών Αμερικανών
Αλλά ο επικεφαλής της Energy Transfer, της εταιρείας  πίσω από τον αγωγό, φαίνεται πως έχει διαμετρικά αντίθετη άποψη. Εσπευσε να δηλώσει ότι οι εργασίες ολοκλήρωσης του έργου θα συνεχιστούν κανονικά προκαλώντας αντιδράσεις στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στη Νέα Ζηλανδία.
Ακτιβιστές στο Λονδίνο ανήρτησαν πανό διαμαρτυρίας έξω από τα ανάκτορα του Γουεστμίνστερ, ενώ στις ΗΠΑ σε μία από τις τουλάχιστον 100 συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχε και ο γνωστός κεντροαριστερός γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς
«Είναι ζωτικής σημασίας να δείξουμε αλληλεγγύη στα έθνη των αυτοχθόνων Αμερικανών αυτής της χώρας. Το δεύτερο ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου είναι παγκόσμιες, είναι ότι πρέπει να κατανοήσουμε πως το μέλλον της ενέργειας σ' αυτή τη χώρα δεν είναι περισσότερο πετρέλαιο, δεν είναι περισσότεροι αγωγοί, δεν είναι περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το μέλλον είναι η αλλαγή του ενεργειακού μας συστήματος και η απεξάρτησή του από το πετρέλαιο και τον άνθρακα» δήλωσε ο κ. Σάντερς, πρώην υποψήφιος για το  προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έξω από τον Λευκό Οίκο. Επεσήμανε επίσης ότι η θέση της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά το εν λόγω έργο, το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά 60%, αποτελεί τμήμα της μακράς ιστορίας εκμετάλλευσης των γηγενών Αμερικανών από τις πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ και την εκάστοτε ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
«Το δυστύχημα είναι ότι οι πολυεθνικές επιλέγουν να αγνοούν τους εκατομμύρια ανθρώπους και τις εκατοντάδες φυλές των αυτοχθόνων Αμερικανών που εναντιώνονται στην καταστροφή των εδαφών, των φυσικών πόρων, των υδάτων και των ιερών τόπων μας. Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει αποδείξει πλειστάκις ότι σε τελική ανάλυση ενδιαφέρεται μόνο για τα λεφτά» επεσήμανε από την πλευρά του ένας από τους ηγέτες των Σιου.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.