29/9/16

Σημαντική δήλωση - Τερέζα Μέι: «Η Βρετανία δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο»

Θα βοηθήσει, όμως ενεργά σε ότι της ζητηθεί από τις 2 κοινότητες , πρόσθεσε
Δώρο και ευχές για χρόνια πολλά στον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, για τα σημερινά, εβδομηκοστά γενέθλιά του, έδωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στη συνάντησή τους το απόγευμα, στο πρωθυπουργικό γραφείο, στο Λονδίνο.
Κατά τη συνάντηση, η κ. Μέι ανέφερε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται πολύ καλά και υπάρχουν και άλλα πάνω στα οποία μπορούν να οικοδομήσουν». 
Ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, ότι η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία για να γίνει ανταλλαγή ιδεών (brainstorming) για τις διμερείς μας σχέσεις, για το Brexit, αλλά επίσης και για το Κυπριακό.  
Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι κυριάρχησαν οι διμερείς μας σχέσεις και η ανάγκη -μετά και το πρόσφατο δημοψήφισμα του βρετανικού λαού σε σχέση με το Brexit- όπως αυτές οι σχέσεις, όχι μόνο διατηρηθούν, αλλά ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε συζήτηση και για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο, που αναμένεται να αρχίσουν αφότου η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, και η ανάγκη να επιτευχθεί μια ομαλή μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, στη νέα.

Επίσης, συζητήθηκε το Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση σε τρεις πτυχές, σε τρία θέματα. Καταρχήν, θέματα που άπτονται της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ασφάλειας και του Εδαφικού και Περιουσιακού και για τη σύνδεση αυτών των δύο κεφαλαίων. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η κ.Μέι, και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, εξέφρασε την ετοιμότητα της Βρετανίας να βοηθήσει, είτε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο που διαδραματίζει παραδοσιακά στο Κυπριακό, ενώ είναι σημαντικό ότι τόνισε τη θέση της Βρετανίας, σε σχέση με τις Εγγυήσεις, ότι «δεν διεκδικούν τον όποιον ρόλο εγγυήτριας δύναμης, αλλά είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον όποιο ρόλο της ζητηθεί και ο οποίος (ρόλος) θα συμφωνηθεί και από τις δύο κοινότητες».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.