30/9/16

Πλήθος κόσμου στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας παρά τις αντιδράσεις

Πλήθος κόσμου στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας παρά τις αντιδράσειςΤην παράσταση “Αντιγόνη” στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας,  παρακολούθησαν, πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, παρά τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν τις τελευταίες μέρες από πλευράς πολιτών και κομμάτων για το γεγονός. Η είσοδος, σε αντίθεση με τις παραστάσεις στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν δωρεάν, ενώ υπήρχαν υπέρτιτλοι στα τουρκικά και αγγλικά.
Για την εξυπηρέτηση των Ελληνοκυπρίων ο ΘΟΚ διέθεσε έντεκα πούλμαν, ενώ πολλοί πήγαν με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα τους.
Την παράσταση παρακολούθησαν ξένοι διπλωμάτες, πλην των Ελλήνων, και προσωπικότητες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο των δύο κοινοτήτων.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Γιάννης Τουμαζής υποστήριξε ότι «δεν πάρθηκε καμία άδεια από τις κατοχικές αρχές, και όλα όσα ακούγονται περί άδειας και αναβάθμισης των κατοχικών αρχών είναι ψευδή». Η παράσταση, είπε, ανέβηκε μέσω του MASDER.
σαλαμινα 2
 Ωστόσο, δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια το ερώτημα πώς ο Σύνδεσμος εξασφάλισε την άδεια χωρίς έστω συνεννόηση με τις αρχές της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».
Ο Τάκης Χατζηδημητρίου, επικεφαλής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στην μεικτή επιτροπή για την συντήρηση μνημείων, ανέφερε ότι η απόφαση που πάρθηκε «ήταν εξ αρχής παρακινδυνευμένη, και για ακόμη μία φορά τίθεται το ερώτημα, νομιμοποιείται ή όχι ο εισβολέας με μία τέτοια ενέργεια; Πέρυσι στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας παρουσιάστηκε η τραγωδία του Ευριπίδη «Ιππόλυτος» από τον ΘΟΚ, μία παράσταση η οποία ειδώθηκε μέσα από διαφορετικά πρίσματα και αναγνώστηκε κατά το δοκούν».
Από πέρυσι έως σήμερα, είπε, δεν άλλαξε κάτι στο Κυπριακό, και εξέφρασε την γνώμη ότι και αυτή τη φορά θα γίνει το ίδιο. «Η τέχνη δεν είναι καρτοκινητή τηλεφωνία, και δεν πρέπει να τη μεταχειριζόμαστε ως τέτοια, την τέχνη πρέπει να την αφουγκραζόμαστε, αν θέλουμε να διδασκόμαστε», κατέληξε ο κ. Χατζηδημητρίου.
σαλαμινα 1
 Στο μεταξύ χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαμαρτυρία πολιτών έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, με αφορμή την παράσταση που ανέβασε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) , το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος (ΕΘΕ) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).
Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανέλαβε ο Σύλλογος Ελλαδιτών Λεμεσού,υποστηριζόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το ΕΛΑΜ.
Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και επέδωσαν ψήφισμα στο Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλία Φωτόπουλο.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.