30/9/16

Δύο αρχαίες Σαλαμίνες και Δόξας και Ντροπής

Με τον Λάζαρο Μαύρο
Π Ρ Ο Χ Θ Ε Σ ΗΤΑΝ η επέτειος της ένδοξης και περίλαμπρης ελληνικής νίκης, πριν 2.496 χρόνια, κατά των Περσών εισβολέων και κατακτητών του Ξέρξη, στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας του Σαρωνικού μας. 28η Σεπτεμβρίου 480 προ Χριστού. Για την οποία έγραψε το 472 π.Χρ. ο Αισχύλος, Μαραθωνομάχος και Σαλαμινομάχος ο ίδιος, τη σπουδαία του τραγωδία «Πέρσαι».
Το κορυφαίο στρατηγικό μυαλό του Αθηναίου Θεμιστοκλή, τον οποίο ο αυστηρότατος Θουκυδίδης στο Α-138 της Ξυγγραφής του εγκωμίασε, «Κράτιστος Γνώμων & Άριστος Εικαστής», κατάφερε, ο πολλοπάητος, να παρασύρει τον πολλαπλασίως υπέρτερο περσικό στόλο στα Στενά της Σαλαμίνας, ώστε η ανδρειωμένη κι επιδέξια ναυτική ελληνική ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ να τον συντρίψει.
Τ Ο Υ ΞΕΡΞΗ η εκστρατεία για την υποδούλωση της Ελλάδας υπήρξε, όμως τότε, και η ντροπή της Σαλαμίνας της Κύπρου: Ο περσόδουλος βασιλιάς της, ονόματι Γόργος γιος του Χέρση, τέθηκε επικεφαλής 150 κυπριακών καραβιών που μετείχαν στον αποτελούμενο από 1.207 πλοία περσικό στόλο, εναντίον της Ελλάδας.
Το αίσχος ήταν ακόμη μεγαλύτερης αισχρότητας επειδή ο εν λόγω Γόργος ήταν αδελφός του αδούλωτου γενναίου ήρωα Ονήσιλου, ο οποίος 19 χρόνια νωρίτερα είχε θυσιαστεί μαχόμενος εναντίον των Περσών, στην Κυπριακή Επανάσταση του 499 π.Χρ. κατά την πεζομαχία της Σαλαμίνας της Κύπρου.
Μάλιστα, οι περσόδουλοι Αμαθούσιοι αποκεφάλισαν τον νεκρό Ονήσιλο και κρέμασαν το κεφάλι του στην πύλη της Αμαθούντας, ώσπου «εσμός μελισσέων εσδύς» το μετέτρεψαν σε κυψέλη τους.

Ο ΑΡΧΑΙΟΣ μας ιστορικός, ο Ηρόδοτος, περιέγραψε, με πλήθος λεπτομέρειες, και τη θυσία του Ονήσιλου (V 104-116) στα χρόνια της Ιωνικής και Κυπριακής Επανάστασης 499 π.Χρ. και τη συμμετοχή του αδελφού του Γόργου, με τους επίσης Κυπρίους Τιμώνακτα, Πενθύλο της Πάφου, Φιλάονα επίσης αδελφό του Γόργου κ.ά. στον στόλο του Ξέρξη το 480 π.Χρ. εναντίον της Ελλάδος (VII 90 & 98 & 194, VIII-11).

Μ Ο Ν Ο ΠΑΡΗΓΟΡΟ, σ’ εκείνη την αρχαία ντροπή μηδισμού, το γεγονός ότι, κατά τη μοιραία για τους Πέρσες Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τα κυπριακά πληρώματα ανακηρύχθηκαν ως ΑΧΡΗΣΤΟΙ από την πρωτοναυμάχο του Ξέρξη την Αρτεμισία και ΔΕΙΛΟΙ από τον στρατάρχη του τον Μαρδόνιο.
Αμφότεροι έσπευσαν ν’ αποδώσουν τα αίτια της συντριβής του στόλου τους και στους άχρηστους και δειλούς Κυπρίους, όπως έγραψε επίσης ο Ηρόδοτος (VIII 68 &100) στα εννέα βιβλία της Ιστορίης του. Με αντιστρόφως σπουδαιότερο όλων στο IX-7, το αθηναϊκό «ημέτερον φρόνημα σαφέως, ότι ουδαμά προδώσομεν την Ελλάδα»…

Α Π Ο ΤΙΣ εκδόσεις «Αιγαίον» της Λευκωσίας, του κ. Βάσου Φτωχόπουλου, κυκλοφόρησε φέτος, 31 σελίδων σχετικό βιβλιαράκι του γράφοντος, με τον τίτλο «Άχρηστοι και δειλοί οι Κύπριοι - Με τον Ηρόδοτο παραμάσχαλα». Κείμενο που είχε δημοσιευτεί σε συνέχειες στη «Σημερινή» το 2003 κατά τη διάρκεια της Αντίστασης ενάντια στο Σχέδιο Ανάν…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Πόσοι άραγε, έξωθεν και έσωθεν, θα αισθανθούν ξανά άκραν απογοήτευση που κι εφέτος, 1η Οκτωβρίου 2016, στην επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παρελάσουν στη Λευκωσία οι Έλληνες Ένοπλοι Υπερασπιστές της, Κύπριοι κι Ελλαδίτες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, της όσης απέμεινε Αμυντικής Θωράκισης;
Λάζ. Α. Μαύρος
Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης

    Έλλειψη συναίσθησης του εθνικού εγκλήματος αναγνώρισης και καθαγιασμού της κατοχής από το Ελληνικό παρόν κατοχικό καθεστώς.
    Ο κ. Κοτζιάς αντί να συναισθανθεί το μέγα ολίσθημα, ζητά και τα ρέστα.

    Το ΥΠΕΞ για τη διαδήλωση έξω από την πρεσβεία στη Λευκωσία
    http://www.enikos.gr/politics/411697,To-YPEJ-gia-th-diadhlwsh-exw-apo-thn-presveia-sth-Leykwsia.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.