Κάθε φορά που ένα κρατικό μονοπώλιο απειλείται, κατακλύζεται ο δημόσιος λόγος από δακρύβρεκτες αναλύσεις για τα κοινωνικά αγαθά που ξεπουλιούνται στο αναλγητοκεφάλαιο (μία λέξη στη σοβιετική διάλεκτο, που μιλάμε εδώ και χρόνια). Και δώσ’ του κλάψες των ευαίσθητων αριστερούληδων και δώσ’ του κατάρες για τους κερδοσκόπους ιδιώτες που θα πουλάνε χρυσάφι στον γκοσμάκη το νερό, το ρεύμα, τα φάρμακα, τις παραλίες, τις συγκοινωνίες και πάει λέγοντας.
Κανένας βέβαια δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει πώς ακριβώς ορίζεται το κοινωνικό αγαθό και, κυρίως, ποιος πρέπει να πληρώνει για την παραγωγή και τη μεταφορά του. Γιατί να είναι κοινωνικό αγαθό το νερό, κι όχι το ψωμί, τα ρούχα ή η στέγη; Διότι, εκτός από το φως του ήλιου και τον αέρα που βρίσκονται εν αφθονία και έρχονται μέχρι τα μάτια και τη μύτη σου τζάμπα, όλα τα άλλα έχουν κόστος.
Μια και οι πρόσφατοι κοπετοί έγιναν για το νερό, ας προσπαθήσουμε να δούμε το θέμα χρησιμοποιώντας την κοινή λογική. Το νερό δεν πας να το πιεις εκεί που αναβλύζει, στα Ακαρνανικά Όρη, ας πούμε. Αν πήγαινες ή αν έμενες δίπλα στην πηγή, τότε θα έμοιαζε με το “τζάμπα” του φωτός, μολονότι υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά: ο ήλιος φτάνει και περισσεύει για όλη την ανθρωπότητα, αλλά αν 11 εκατομμύρια Έλληνες έπαιρναν τα βουνά για να βρουν νερό, θα γινόταν ο κακός χαμός.
Το νερό, λοιπόν, χρειάζεται εγκαταστάσεις, ταμιευτήρες, εργοστάσια φιλτραρίσματος και απολύμανσης και ασφαλές δίκτυο μέχρι τη βρύση σου. Όλα αυτά κοστίζουν. Και φυσικά, το κόστος το πληρώνεις εσύ, ο καταναλωτής. Ακόμα και οι “κοινωνικοί αγαθιάρηδες” δεν ζητούν δωρεάν νερό, διότι ο καθένας θα το ξόδευε απερίσκεπτα και τα αποθέματα σε λίγο θα εξαντλούνταν.
Για τη συνέχεια MarketNews
Άπό τα ατέλειωτα μαραγαριτάρια της σημερινής Τζημεριάδος αναμφισβήτητα ξεχωρίζει και με διαφορά το παρακάτω.
ΑπάντησηΔιαγραφή...μπαίνει η έννοια του κράτους – επόπτη, αυστηρού και αδέκαστου, την οποία η φιλελεύθερη ιδεολογία θεωρεί κομβικής σημασίας .....
Φαντάζομαι τι ωραία θα είναι(και τι χάνουμε δηλαδή!)στον πλανήτη του σοσιαλισμού που θα κυλάνε τα γάργαρα νερά και θα κελαρύζουν έξω από τα σπίτια των μπολσεβίκων!
ΔιαγραφήΑπό την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα. Ως συνήθως.
Διαγραφήμμμ...μαλιστα...δηλ. η ελλαδα φαλιρισε γιατι η ευδαπ ηταν κρατικη...μα τοσα εμφιαλωμενα ειναι ιδιωτικα...αριστερουλης και δεξιουλης...καλυτερα να πουμε ο βλακουλης κιο χαζουλης...ε,ναι ρε, δεν γουσταρω να τα τρωει ο γερμανουλης κιο κινεζουλης...δηλ. τι δεν καταλαβαινετε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοια είναι η αιτία που χρεοκοπήσαμε;
ΔιαγραφήΗ αποδεδειγμένη εδώ και έναν αιώνα (και παραπάνω) ανικανότητα του Ελληνικού κράτους (και και φυσικά των ψηφοφόρων που το διαμορφώνουν και το συντηρούν)να χρησιμοποιήσει τις ΔΕΚΟ ως υπηρεσίες κοινής και όχι ψηφοθηρικής οφέλειας κάνει τον ιδιωτικό τομέα να μοιάζει ως η μόνη λύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈιτε διαφωνεί,είτε συμφωνεί κανείς γενικότερα με τον κ.Τζήμερο, εδώ μιλάει απολύτως λογικά.
Τίποτα δημόσιο μπας και δούμε άσπρη μέρα και γλιτώσουμε απο το κάθε βολεμένο κομματόσκυλο που κοιτάει με ύφος χιλίων καρδιναλίων όποιον κακομοίρη δουλέυει για να ζήσει και το χειρότερο είμαστε υποχρεωμένοι και να ακούμε να επαναλαμβάνει ως κριτική προεκλογικά συνθήματα και αερολογίες του κάθε πανίβλακα πολιτικάντη.
"Όλα αυτά κοστίζουν. Και φυσικά, το κόστος το πληρώνεις εσύ, ο καταναλωτής." Δηλαδή, κύριε Κοινωνικέ Φωστήρα,(συντάκτη του Μάρκετ και πλασιέ του άρθρου),μας εισηγείσαι να μην τα πληρώνουμε -οι αγαθιάρηδες- και νά τ' αφήσουμε να τα πληρώνουν οι Γερμανοί σωτήρες; ΄Οπως το Ελ.Βενιζέλος και τα 14 καλύτερα επαρχιακά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της εθνικής κυριαρχίας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό εισηγείσαι; Για την ανακούφισή μας από τα βάρη;
Σίγουρα εσύ μας θεωρείς όχι αγαθιάρηδες αλλά πολύ μακάκες.
΄Εχεις καμιά συγγένεια με τον Τσίπρα, ή απλώς κόλλησες μαγκιά;
Εγώ,αγαπητοί"σύντροφοι",νομίζω ότι το καλό και αποτελεσματικό σύστημα για τα δημόσια αγαθά-το νερό είναι σίγουρα από τα πιο αναγκαία και όχι μόνο-είναι κάπου στη μέση,όπως όλα σ'αυτήν την πλάση.Κράτος άτεγκτος ελεγκτής και ιδιώτες οι λειτουργοί των συστημάτων.Αυτό για τα σημερινά και (χθεσινά) ελληνικά πράγματα,είναι (και ήταν) ΑΝΕΦΙΚΤΟ.Αν ποτέ λειτουργήσο(υ)με όπως θα έπρεπε να λειτουργούμε,δηλ.ως Πολίτες και όχι ως Πελάτες αντιδημοκρατικών κομμάτων και λαμογιο-"πολιτικών" ανθρωπάριων,τότε το (ξανα)συζητάμε.Ως τότε,θα συνεχίσο(υ)με να κατεβαίνο(υ)με του κακού τη σκάλα.Καληνύχτα...
ΑπάντησηΔιαγραφή