30/9/16

Η πρόκληση Ερντογάν

Η σαφής αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης και κατ' επέκταση του διεθνούς δικαίου από τον τούρκο ηγέτη δημιουργεί δικαιολογημένες ανησυχίες για τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις του κ.Ερντογάν.Ένα σχεδόν αιώνα μετά την υπογραφή της συνθήκης που διαμόρφωσε τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή μας ,η αμφισβήτηση της  έρχεται να δημιουργήσει ένα ακόμα παράγοντα αστάθειας και αβεβαιότητας σε μια περιοχή ιδιαίτερα φορτισμένη.
Πέρα από τις όποιες εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες μπορεί να κρύβει η κίνηση Ερντογάν, καθώς  αμφισβητεί ευθέως τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ, η αναθεωρητική λογική του ,ανοίγει ένα ακόμα παράθυρο διενέξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κι όλα αυτά μια εβδομάδα μόλις μετά τη συνάντηση και τα χαμόγελα Τσίπρα -Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Η αναφορά του τούρκου προέδρου εκτός από τα νησιά και στην υφαλοκρηπίδα είναι προφανές ότι εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της  Τουρκίας να δημιουργεί γκρίζες ζώνες και να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έρχονται μάλιστα σε μια περίοδο που κυοφορούνται εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ είναι σε εξέλιξη το μεγάλο αγκάθι του προσφυγικού.
   
Με τα μέτωπα της οικονομικής κρίσης  ανοικτά, το μόνο που δεν χρειάζεται η Ελλάδα είναι να ανοίξει και πάλι η ανοιχτή πληγή των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Ως απόλυτος ηγεμών πλέον, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν συνεχίζει  το  επικίνδυνο παιγνίδι της γεωπολιτικής αστάθειας, με  αμφισβήτηση τώρα διεθνών συνθηκών, σε μια περιοχή που ήδη φλέγεται από συγκρούσεις και θρησκευτικούς φανατισμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μη ρίξει λάδι στη φωτιά, αλλά δεν μπορεί ούτε να αγνοήσει ούτε να υποβαθμίσει την τουρκική πρόκληση. Έχει σύμμαχο το διεθνές δίκαιο και οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες και να αναζητήσει όλες τις δυνατές συμμαχίες για να διασφαλίσει τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.

ΤΟ ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

 1. Δεν είναι μόνο ο Ερντογκάν. Εγώ θα έλεγα πως όλοι οι ονομαζόμενοι "τούρκοι" διακατέχονται από κόμπλεξ κατωτερότητας έναντι των Ελλήνων, όχι μόνο σήμερα μα από τότε που πάτησαν το καταραμένο τους πόδι στη Μικρά Ασία. Το πρόβλημα δεν είναι οι αμφισβητήσεις των τούρκων αλλά οι δικοί μας που δεν βλέπω να κάνουν κάτι σωστό για να με κάνουν να καμαρώσω επειδή είμαι Έλληνας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν είναι μόνο ο Ερντογκάν. Εγώ θα έλεγα πως όλοι οι ονομαζόμενοι "τούρκοι", ένας λαός χωρίς σαφή όρια προέλευσης ("τούρκ" στην αλταϊκή διάλεκτο σημαίνει "κράνος" και κράνη φορούσαν οι δούλοι των Ούννων που εργάζονταν στην πολεμική τους βιομηχανία, δηλαδή οι σιδεράδες), διακατέχονται από κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντι στους Έλληνες, από τότε που πάτησαν το καταραμένο τους πόδι στη Μικρά Ασία.
  Το πρόβλημα δεν είναι οι αμφισβητήσεις των τούρκων αλλά οι δικές μας μαριονέτες που μας κάνουν να χορεύουμε το σκοπό που επιθυμούν οι τούρκοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "...Με τα μέτωπα της οικονομικής κρίσης ανοικτά, το μόνο που δεν χρειάζεται η Ελλάδα είναι να ανοίξει και πάλι η ανοιχτή πληγή των ελληνοτουρκικών σχέσεων."
  Σταθερά Γκαιμπελικό στην προπαγάνδα το ΒΗΜΑ βλέπει ότι οι πληγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν κλείσει.
  Τις καθημερινές εναέριες παραβιάσεις δεν τις βλέπει γιατί έχει το κεφάλι χωμένο στην άμμο.
  Την απαίτηση της Τουρκίας για εγγυήσεις και νομιμοποίηση των Τούρκων εποίκων στο Κυπριακό τις κάνει "γαργάρα".
  Την απειλή να μας γεμίσει λαθρομετανάστες (ούπς απαγορευμένη λέξη!) γιατί συναρτάται η συμφωνία της Τουρκίας με την Ε.Ε. με τις...ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως είπε ο σουλτάν-Ταγίπ προχτές στον ΟΗΕ επιμελώς δε τη θυμάται.
  Κατά τα άλλα, τώρα πρέπει να μην ανοίξει η κλειστή -κατά το ΒΗΜΑ- πληγή των ελληνοτουρκικών.

  Βρε ούστ από δω προσκυνημένες μαριονέτες που εθελοτυφλείτε-ο υποχωρητισμός σας κι η παραπληροφόρηση σας, μας φέραν ως εδώ, ένα βήμα πριν την απώλεια κι άλλου εθνικού εδάφους, ενώ έχουμε ήδη απωλέσει τις προσωπικές μας ελευθερίες και δικαιώματα!
  Στημμένα παπαγαλάκια, δεκανίκια των "Δούρειων Ίππων", που θυμηθήκατε να ασχοληθείτε με την Πατρίδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.