27/9/16

Ένας Δάσκαλος Δημοτικού Εξηγεί πώς τα Social Media Έχουν Αλλάξει το Mάθημα στην Tάξη


Τα τελευταία χρόνια τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Άνθρωποι μεγαλύτερης, αλλά και μικρότερης, ηλικίας μετέχουν μαζικά στα social media. Μελέτες που έγιναν σε μαθητές της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού αποκαλύπτουν πως ένα στα δύο παιδιά είναι μέλος μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ασχολούνται τουλάχιστον δύο ώρες με το Facebook κάθε μέρα. Ένα στα πέντε έχουν ήδη κινητό τηλέφωνο και ανταλλάσσουν σε μεγάλο ποσοστό μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ζητήσαμε τη βοήθεια του δασκάλου Μάριου Μάζαρη για να αναλύσουμε τις θετικές και αρνητικές συνέπειες αυτού του φαινομένου.

VICE: Η μεγάλη άνοδος των κοινωνικών δικτύων έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής. Ένας από αυτούς είναι και η εκπαίδευση. Εσύ, με την εμπειρία σου, πώς πιστεύεις ότι τα social media έχουν αλλάξει το μάθημα στην τάξη;
Μάριος Μάζαρης: Δεν άλλαξαν το μάθημα, άλλαξαν τις σχέσεις. Τα παιδιά σήμερα μιλούν αρκετά με όρους facebook, μεταφέρουν στην τάξη συζητήσεις που ξεκίνησαν στο chat, κάνουν like, comments και check in. Συχνάζουν αρκετά παραπάνω μεταξύ τους, ενώ για κάποιο παιδί που δεν έχει ανοίξει ακόμα λογαριασμό είναι πιο έντονο το συναίσθημα του «εγώ γιατί έμεινα απ' έξω;». Η μεγαλύτερη αλλαγή όμως είναι άλλη: ο εθισμός στη γρήγορη πληροφορία, στα χρώματα, τις εικόνες και την ταχύτητα του Διαδικτύου, κάνουν το ελληνικό μοντέλο εκπαίδευσης -παρωχημένο και απαρχαιωμένο όπως είναι- να φαντάζει σαν παλιός υπολογιστής με πράσινη οθόνη. Ο δάσκαλος είναι ο κέρσορας που αναβοσβήνει κι ο μαθητής ένας χρήστης που προσπαθεί να κάνει refresh στη σελίδα του.

Για τη συνέχεια VICE

1 σχόλιο:

  1. Γιαβάς τα γιουμουρτά· αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο:

    "Social Networking and Our State Department"... χαχαχα!

    Υποστηρίζουν δε κάποιοι ότι, για να σχηματίσει εικόνα για τους υπαλλήλους (Πρεσβευτοπαίδια, Κεντρο-Διοικητικούς κλπ.) του ΥπΕξ ο Υπουργός κ. Κοτζιάς, παρακολουθεί τις σελίδες τους στο Facebook (ιδίως τους... «Ντορακικούς», τους «Σαμαρικούς», τους «Αβρααμικούς» κ.ό.μ.)... χαχαχα!

    Πηγή: «Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά» < http://www.tribune.gr/author/presvis >

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.