27/9/16

Οικολόγοι για ΕΥΔΑΠ - Το πρωί λένε ότι δεν θα ψηφίσουν και το μεσημέρι το παίρνουν πίσω - Αυτό πώς λέγεται;

Όπισθεν από τους Οικολόγους: Τώρα λένε ότι θα ψηφίσουν τις διατάξεις για την ΕΥΔΑΠ
Έπειτα από άτυπο παζάρι και πολύωρες διαβουλεύσεις
Γιάννης Αντύπας, Ελένη Στεργίου
Προσπάθεια να μην καταρρεύσει η συμμαχία των Οικολόγων με τον ΣΥΡΙΖΑ - Οι κύριοι Τσιρώνης και Δημαράς συναντήθηκαν με τον κ. Τσίπρα και μετά ανακοίνωσαν ότι τελικώς υπερψηφίζουν
Όπισθεν ολοταχώς κάνουν οι Οικολόγοι βουλευτές που συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι είχαν απειλήσει να καταψηφίσουν τις διατάξεις που προβλέπουν τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ (μαζί με τη ΔΕΗ, τις Κτιριακές Υποδομές, την Αττικό Μετρό και την ΕΛΒΟ) στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων θεωρώντας ότι δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πρασίνων, από τους οποίους προέρχονται ένας υπουργός, ο Γιάννης Τσιρώνης, και ένας βουλευτής, ο Γιώργος Δημαράς, αποφασίστηκε να καταψηφίσουν τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής και προβλέπει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο νέο υπερ-ταμείο.

Οι κύριοι Τσιρώνης και Δημαράς κλήθηκαν εσπευσμένα στο Μαξίμου. Κι ενώ αρχικώς επρόκειτο να συναντηθούν με τον κ. Φλαμπουράρη, τελικώς συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η αρχική απόφαση των Οικολόγων να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου προκάλεσε τριγμούς στη συμμαχία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση των δύο βουλευτών με τον κ. Τσίπρα οι Οικολόγοι πείστηκαν να μεταβάλλουν τη στάση τους και να υπερψηφίσουν. Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμορφωθεί η ισχυρή άποψη ότι ο κ.Τσιρώνης πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, επειδή του αποδίδεται «χαμηλή απόδοση». Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν η συζήτηση του κ. Τσίπρα με τους κυρίους Τσιρώνη και Δημαρά επεκτάθηκε και στον φημολογούμενο ανασχηματισμό και τι ανταλλάγματα μπορεί να «απέσπασαν» οι βουλευτές των Οικολόγων προτού ανακοινώσουν ότι τελικώς θα ψηφίσουν την μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο υπό σύσταση Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Τελικώς, έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές διεργασίες, περίπου στις 14:30 το μεσημέρι της Τρίτης ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και οι δύο βουλευτές των Οικολόγων ανακοίνωσαν ότι το πρόβλημα... λύθηκε και οι  κύριοι Τσιρώνης και Δημαράς θα υπερψηφίσουν τελικώς τις διατάξεις που έλεγαν ότι θα καταψηφίσουν.

Πώς φτάσαμε στην απόφαση για «ολοταχώς» όπισθεν

Μια... διατύπωση στο πολυνομοσχέδιο κατάφερε τελικά να πείσει τους Οικολόγους Πράσινους - από τους οποίους προέρχονται ο υφυπουργός Γιάννης Τσιρώνης και ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς - να ψηφίσουν τελικά τα προαπαιτούμενα.

Και από εκεί που στην κυβέρνηση ανησυχούσαν για τις απώλειες των δύο κυβερνητικών στελεχών, μετά την... κωλοτούμπα των δύο Οικολόγων για το νερό, επιχειρηματολόγησαν ότι με την αλλαγή που συμφωνήθηκε στο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση δεσμεύεται για τον δημόσιο έλεγχο των εταιρειών ύδρευσης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη με την ψήφιση σήμερα θα δημιουργηθεί ένα... καλύτερο πεδίο για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος για τις εταιρείες που φεύγουν από ΤΑΙΠΕΔ και πάνε στο Υπερταμείο. Μάλιστα, ο κ. Ζαχαριάδης έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι έτσι προστατεύονται καλύτερα οι εταιρείες ύδρευσης. «Η  κυβέρνηση δεσμεύεται για τον δημόσιο έλεγχο των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ» είπε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη και τον κ. Τσιρώνη ζητήθηκε να συμπεριληφθεί η διατύπωση ότι διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος των εταιρειών ύδρευσης, τόσο στην αιτιολογική έκθεση, όσο και με άρθρο στο νόμο με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το Σύνταγμα.

«Ζητήσαμε κάποια νομοτεχνική βελτίωση ώστε αυτή να αποτυπώνεται και στο νόμο, ούτως ώστε  η κοινωνία να είναι ήσυχη για το δημόσιο αγαθό, για το νερό. Χαιρόμαστε που συνεισφέραμε στο διάλογο» είπε εκ μέρους των Οικολόγων ο κ. Τσιρώνης.
Πρώτο Θέμα

4 σχόλια:

 1. Ο Τσιρώνης είναι ΥΠΟΥΡΓΟΣ και ο Δημαράς εναλλακτικός μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Πλέον αυτού η σύμπραξη κομμάτων σε συνασπισμό αποφέρει οικονομικά οφέλη στα συμμετέχοντα κόμματα. Άρα ΣΥΜΦΈΡΟΝ έτσι λέγεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ειναι πολλα τα λεφτά και χωριά τα μπόνους αμαξια, ρεβεραντζες,και οι δουλικοι να τρέχουν ξ πισω τους....Θα ξαναβρούν τη φωνή να σκούξουν οταν κατέβουν απο το καλάμι τους η οταν τους ξεπετάξουμε στην λήθη της ανυπαρξίας τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. εγω παλι λεω: ξεπουληστε τα ολα ...μην αφησετε τιποτα στο Ελληνικο κρατος!!!
  Δωστε τα στο γερμανικο ή κινεζικο κρατος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Top 10 Reasons
  to Oppose Water Privatization

  The World Bank has predicted that
  by the year 2025, two-thirds of the
  world’s population will run short of
  fresh drinking water. Given such a grim
  future, it comes as little surprise that
  Fortune magazine recently defined
  water as “the oil of the 21st century.”

  1) Privatization Leads to Rate Increases
  2) Privatization Undermines Water Quality
  3) Companies are Accountable to Shareholders, not Consumers
  4) Privatization Fosters Corruption
  5) Privatization Reduces Local Control and Public Rights
  6) Private Financing Costs More Than Government Financing
  7) Privatization Leads to Job Losses
  8) Privatization is Difficult to Reverse
  9) Privatization Can Leave the Poor With No Access to Clean Water
  10) Privatization Would Open the Door to Bulk Water Exports

  Conclusion
  Water is one of the most basic human needs. Many nations and traditions, in fact, consider
  water a human right. If water rights are handed over to entities whose declared purpose
  is to maximize profits rather than to serve the public good, hundreds of millions —
  perhaps billions — of people will be elbowed out of their access to water. Multinational
  corporations are quick to argue that market forces would bring more efficiency to water
  systems. But the bottom line is that water resources — by their very public nature — require
  public oversight to ensure that people, not profits, come first.

  https://www.citizen.org/documents/Top_10_(PDF).pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.