28/9/16

Εδαφικό και εγγυήσεις μονοπώλησαν την συνάντηση Αναστασιάδη και βρετανίδας πρωθυπουργού Mέι

Μια ώρα περίπου διήρκησε η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Εδαφικό και περιουσιακό ήταν τα θέματα που τέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» της πρώτης επίσημης συνάντησης των δυο.
Κατά τη συνάντηση, η κα Μέι ανέφερε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου αναπτύσσονται πολύ καλά και υπάρχουν και άλλα πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η συνάντηση «παρέχει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, και να γίνει ανταλλαγή ιδεών (brainstorming) για τις διμερείς μας σχέσεις, για το Brexit, αλλά επίσης και για το Κυπριακό. Είμαι σίγουρος ότι οι δεσμοί που μας ενώνουν εδώ και αιώνες θα συνεχίσουν και στο μέλλον».

Ακολούθως, η κα Μέι ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χρόνια πολλά και του προσέφερε ένα προσωπικό δώρο για τα γενέθλια του σήμερα.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε την συνάντηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια της οποίας δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν.

Καταρχάς οι διμερείς μας σχέσης, και η ανάγκη – μετά και το πρόσφατο δημοψήφισμα του βρετανικού λαού σε σχέση με το Brexit – όπως αυτές οι σχέσεις όχι μόνο διατηρηθούν αλλά ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε συζήτηση και για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο που αναμένεται να αρχίσουν αφότου η Βρετανική Κυβέρνηση αποφασίσει να ενεργοποιήσει το Αρθρο 50,και η ανάγκη όπως επιτευχθεί μια ομαλή μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στη νέα δημιουργηθείσα κατάσταση.

Το κυπριακό σε πρώτο πλάνο

Συνεχίζοντας την ενημέρωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση σε τρεις πτυχές, σε τρία θέματα.

Καταρχήν θέματα που άπτονται της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για θέματα που άπτονται της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων – έγινε λεπτομερής παρουσίαση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας της πρότασης που έχει υποβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα Εδαφικού και Περιουσιακού και για τη σύνδεση αυτών των δύο κεφαλαίων».

Ερωτηθείς για την ανταπόκριση της κας Μέι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οφείλω να πω από την ανταπόκριση ότι η κα Μέι γνωρίζει πολύ καλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και γενικότερα την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εχει συζητήσει το Κυπριακό και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, εξέφρασε την ετοιμότητα της Βρετανίας να βοηθήσει είτε μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο που διαδραματίζει παραδοσιακά στο Κυπριακό, ενώ είναι σημαντικό ότι επανέλαβε τη γνωστή θέση της Βρετανίας σε σχέση με τις

Εγγυήσεις ότι, δεν διεκδικούν τον όποιον ρόλο εγγυήτριας δύναμης αλλά είναι έτοιμοι να διαδραματίσουν τον όποιο ρόλο τους ζητηθεί και οποίος (ρόλος) συμφωνηθεί και από τις δύο κοινότητες».

Από κυπριακής πλευράς στη συνάντηση παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.