12/8/19

Ομάδα έξι Αμερικανών αξιωματικών στην Ούρφα της Τουρκίας, για το Κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων

Αμερικανική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία
Μια αμερικανική αντιπροσωπεία έφτασε στην νότια τουρκική επαρχία Σανλιούρφα για την έναρξη των εργασιών για τη σύσταση ενός κέντρου κοινών επιχειρήσεων με στόχο το συντονισμό της σχεδιαζόμενης ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοι συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη σύσταση αυτού του κέντρου στη γειτονική χώρα, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι κρίσιμες λεπτομέρειες της ζώνης αυτής, όπως η έκταση της περιοχής που θα καλύπτει και η δομή της διοίκησης των κοινών περιπολιών που θα διεξάγονται στο τμήμα αυτό της συριακής επικράτειας.
Το μέτρο έχει στόχο να προλάβει μια σύγκρουση μεταξύ τουρκικών και κουρδικών δυνάμεων.

Το κέντρο κοινών επιχειρήσεων είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει να λειτουργεί τις προσεχείς ημέρες, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. «Εντός αυτού του πλαισίου, μια εξαμελής αμερικανική αντιπροσωπεία έφτασε στην Σανλιούρφα για τις προπαρασκευαστικές προετοιμασίες», τόνισε το υπουργείο με ανάρτηση στο Twitter.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο TRT προειδοποίησε ότι η Άγκυρα έχει εναλλακτικά σχέδια αν η συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν επιτύχει.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα βήματα που έχουν γίνει με τις ΗΠΑ έπειτα από τη σύσταση του κέντρου θα είναι σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα της συμμαχίας και της στρατηγικής συνεργασίας.

Προειδοποίησε πως αν δεν οι εργασίες με τις ΗΠΑ για τη ζώνη ασφαλείας δεν έχουν αποτέλεσμα, η Άγκυρα μονομερώς θα εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια για το βόρειο τμήμα της Συρίας. «Πείτε το σχέδιο Β, ή σχέδιο Γ, αν δεν λειτουργήσει αυτό, θα καταφύγουμε σε μονομερείς δράσεις στη βόρεια Συρία», είπε ο Ακάρ χαρακτηριστικά. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.