22/8/19

Στο ακουστικό με Πούτιν και Τραμπ ο Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Συρία



Στις θέσεις τους θα παραμείνουν όλα τα παρατηρητήρια της Τουρκίας στη Συρία και θα συνεχιστεί να τους παρέχεται υποστήριξη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Όπως είναι γνωστό οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν στη Καν Σεϊχούν και η παρουσία τουρκικής φάλαγγας η οποία έγινε στόχος βομβαρδισμού, ανέβασαν την ένταση μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας. Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι πρόκειται για μία νίκη κλειδί των δυνάμεων του καθεστώτος της Συρίας, καθώς η πόλη βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο Μ5, ο οποίος συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με την άλλοτε συριακή οικονομική πρωτεύουσα, το Χαλέπι, και περνά επίσης από τη Χομς.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από υπουργική σύσκεψη ο Καλίν είπε, ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τις επόμενες ημέρες θα έρθει σε τηλεφωνική επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο Καλίν είπε επίσης, ότι η προγραμματισμένη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη σχεδιασμένη ζώνη ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη, στη Συρία, θα εφαρμοστεί σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες, προσθέτοντας ότι Τούρκοι και Αμερικανοί στρατιώτες θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες σύντομα στην περιοχή.

Στην Ουάσινγκτον το Πεντάγωνο δήλωσε, ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του (Ακάρ) την Τετάρτη και από τη συνομιλία τους προέκυψε η πληροφορία, ότι ο μηχανισμός ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία θα εκτελεστεί σε «καθορισμένες φάσεις»

Ο Έσπερ και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ «επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αναλάβουν άμεσα και συντονισμένα βήματα για την εφαρμογή του πλαισίου, όπως αποδεικνύεται από την ίδρυση του Κοινού Κέντρου Συντονισμού στην Τουρκία», ανέφερε η τοποθέτηση του Πενταγώνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.