24/8/19

Κι όμως, η Γαλλία είναι εδώ

Φωτογραφία αρχείου από την ιστοσελίδα της TOTAL. File Photo via Total
Του ΑΓΓΕΛΟΥ Μ. ΣΥΡΙΓΟΥ*
Είχαμε παραταχθεί δίπλα ακριβώς στην πύλη του Αδριανού. Κρατούσαμε ελληνικές και γαλλικές σημαιούλες. Δίπλα μας πρέπει να ήταν και άλλα δημοτικά σχολεία από την Πλάκα και το Κουκάκι. Μόλις εμφανίστηκαν οι δύο επίσημοι, ψηλοί και ευθυτενείς ο κόσμος γύρω μας φώναζε: «Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία». Αποτελούσε μια έκπληξη η λαϊκή αποδοχή συμμαχίας με μια δυτική χώρα, σε μία περίοδο η Ελλάδα δονείτο από συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και γενικώς της Δύσεως. Η ιστορική επίσκεψη του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν στον φίλο του Κωνσταντίνο Καραμανλή είχε σφραγίσει τότε τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα.
Από τότε έχουν περάσει 44 χρόνια. Στα χρόνια αυτά σπανίως η Γαλλία φάνηκε στα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας και ιδίως στα ελληνοτουρκικά. Οι παρεμβάσεις της εντοπίζονταν κυρίως στο χώρο της ΕΕ. Ίσως η πιο κρίσιμη παρέμβαση υπέρ της Ελλάδος ήταν τον Ιούλιο του 2015, όταν ο τότε γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, πίεσε για να μη βγούμε από τη ζώνη του ευρώ.

Η Γαλλία δεν είναι υπερδύναμη. Δεν έχει την ισχύ των ΗΠΑ. Δεν παύει, όμως, να είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και να διαθέτει στρατιωτικές δυνατότητες που υπερβαίνουν αυτές τοπικών περιφερειακών δυνάμεων, όπως είναι της Τουρκίας. Εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να ενδιαφέρεται για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Βόρειας Αφρικής καθώς και της Συρίας.
Το 2009 η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε εξετάσει την πιθανότητά να δώσει στους Γάλλους μια ναυτική βάση στη Λέρο. Αργότερα, επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Κύπρο, άρχισαν να αναπτύσσονται ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και μεγαλονήσου. Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν και συγκεκριμένες προτάσεις για δημιουργία ραντάρ και για χρήση της αεροπορικής βάσεως «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και της ναυτικής βάσεως «Φλωράκης» στο Μαρί από γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε την Κύπρο και επιβεβαίωσε το γαλλικό ενδιαφέρον. Από το καλοκαίρι του 2018 τα γαλλικά πολεμικά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, επιτηρώντας στο Λίβανο αλλά και παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη Συρία, επιλέγουν να κινούνται νοτίως του νησιού.
Ο λόγος είναι ότι στην περιοχή δραστηριοποιείται η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Τotal. Μετά από διεθνείς διαγωνισμούς έχει αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση των τεμαχίων 6, 7 και 11 στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να δώσει κάποιο ποσοστό και στα τεμάχια 2, 3 και 9, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται η ιταλική ΕΝΙ και η (εντελώς αδιάφορη για τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής) κορεατική KOGAS.
Αυτό συνδέεται άμεσα και με την τελευταία τουρκική NAVTEX με την οποίαν ενημερωνόμαστε ότι το σεισμογραφικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά, θα προχωρήσει στο επόμενο πεντάμηνο σε έρευνες στα τεμάχια 2, 9 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ. Με τον τρόπο αυτό η Κύπρος ευελπιστεί ότι θα δημιουργήσει στα τεμάχια 2 και 9 αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ Γάλλων και Τούρκων. Στη φάση που βρισκόμαστε, η είδηση για συμμαχίες με ισχυρές χώρες περνά τα σωστά μηνύματα προς την τουρκική πλευρά.
* Βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

10 σχόλια:

  1. Περιγράφει, με μια δυο συγκρατημένες επισημάνσεις εκ των οποιων το ίδιο το γεγονος ότι σχολιάζει κάτι περί Γαλλίας είναι ίσως ένας υπαινιγμός... Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι, άσχετα με τον κ. Συρίγο, οι υπαινιγμοί δεν προσφέρουν λύσεις...ούτε υπαινικτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Γαλλία είναι ΚΑΙ στην Τουρκία, κ.Συρίγο, όπου έχδι τις βιομηχανιές εγκαταστάσεις της η
    μεγαλύτερη γαλλική βιομηχανία αυτοκινήτων,η Ρενώ.
    Η Γαλλά είναι παντού όπου έχει συμφέροντα και πουθενά με διάθεση να τα θυσιάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πριν αλεκτωρ φωνησαι τρις...μπαμ εικουσθη στον αερα και τα βολια πηγαν ..περα....
    Διψα θριαμβων...με ανεμομυλους...Δοξαστε τα ουρι...Νενικηκαμεν...Οχι παιζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εβλεπα το καναλι της Βουλης.Η Βουλη γεματη.Καποιος αρχηγος θαρω..μικρος..ρωτησε απανωτα Κουλη και υπουργους κι ολους. Τι θα κανουμε με την Τουρκια την προκλητικη..φουλ...και τι με τους λαθρο της Τουρκιας.Ζητησε μια απαντηση..ποια αποψη εχει η κυβερνηση τωρα.
    Ηταν σαν να μην ...ρωτησε κανεις.!! Σαν ναγινε τοταλ ντηλιτ...Ουτε κιχ..μια λεξη.!! Ουτε οι αλλοι αρχηγοι η βουλευτες λεξη..!! Σαν να υπηρξε..κενο χωροχρονου.!! Σαν να μην ακουστηκε ποτε τιποτε !! Μια απολυτη αδιαφορια..Δεν πιστευα οτι εβλεπα..Το ρολοι εκανε ενα αλμα χρονου και συνεχισαν με κατι φαιδρα..σαν να μην εγινε τιποτε.Πως το σχολιαζετε αυτο ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να μη ξεφεύγουμε και δημιουργούμε ψευδείς εντυπώσεις.
    Άλλο πράγμα είναι η πολιτική οικονομική και στρατιωτική συνεργασία, ή η αμοιβαία διπλωματική υποστήριξη στους διεθνείς οργανισμούς και άλλο η συμμαχία.

    Με τη Γαλλία είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά κανένας νατοϊκός σύμμαχος δεν θα μας βοηθήσει στρατιωτικά αν εμπλακούμε σε πόλεμο με την Τουρκία. Μόνοι μας θα πρέπει να τα βγάλουμε πέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 2.5 πολεμους ειπε ο...παιχτης..
    Εγω λεω ..1.00 ...
    ΔΙΟΤΙ εμεις 1..και Κυπρος 0.5..δεν χρειαζεται...καθολου.
    ΔΙΝΟΥΜΕ οτι θελουν απο μονοι..ακομη κι αν δεν θελουν κατι...Δινουν και οι ΗΠΑ ..5-6 θερντ χαντ Ελικοπτερα το 2022...για τα καλωδια της ΔΕΗ....Μεταπολεμικα δηλ....Ολα καλα...Θα μπει και 1.5 εκατομμ..λαθρο εως τοτε ..ανθρωπιστικα ..απο πολυπαθα κρατη πολεμικα χτυπημενα ..της Αφρικης..Τοτε ..το 2022 θαχουν παρει μυρουδια και οι ουρακοταγκοι της Ανω Βολτα τι παιζει στα ραπανακια...και θα αρχισουν ναρχονται σωρηδον...Ισως κι ο Ταρζαν..Ηθελα να πεσει στα χερια ουρακοταγκου καμμια ..παρθενα του Σορος εδω...θαναι ενα ενδιαφερον γεννετικο πειραμα μετα απ οσα εκαναν οι εξωγηινοι προ χιλαδων ετων..οταν γεννηθηκαν Λερναιες Υδρες γκουρλωματες ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα του συνιστουσα να μελετησει λιγο τα περι Καρλομαγνου και θα αντιληφθει πως ο χωρος της Φραγκικης Ευρωπης δεν ειναι ο χωρος με τον οποιον εχουμε συγγενεια πνευματικη. Μας χρησιμοποιουν κατα το δοκουν οπως εκαναν με ττα τις σταυροφοριες οτε και εγκατεστησαν φεουδαρχια στον Ελλαδικο χωρο. Τωρα εγκαθιστουν νεοφεουδαρχια και αμφιβαλλω αν θα διαρκεσει μονο 250 χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Γαλλία είναι μεγάλη και υπολογίσιμη δύναμη !!!! Η Ελλάδα την θεωρεί φίλη της αλλά ποτέ δεν μπήκε μπροστά να την προστατεύσει. Την θεωρώ φίλη διότι πότε δεν ήταν απέναντι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νίκο, η Γαλλία στην οποία αναφέρεσαι τελείωσε με τον ΝτεΓκωλ. Τώρα είναι μια χώρα υποτελής στο διεθνές υπερκράτος, φροντίδαις διαδόχων του Ντεγκώλ, όπως Σαρκοζί, Ολάντ, Μακρόν, και συστηματικά ληστευόμενη από την Μεγάλη της Σύμμαχο, που την λεηλατεί από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της και τις τράπεζές της, με σκοτεινούς εκβιασμούς.
    Αυτό που της έχει μείνει είναι μεγαλοστομίες και πολιτικό θέατρο, εσωτερικό και διεθνές, σε Λουδοβίκειες σκηνοθεσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1)Λεφτά να τους δίνουμε και θα είναι φίλοι μας όσο έχουμε να τους δίνουμε.
    2)Υδρογονάνθρακες να τους δίνουμε, λεφτά δηλ. και θα είναι φίλοι μας γιά πάντα.
    Παίζει βέβαια να έχουν γίνει μυστικές συμφωνίες με τους Γάλλους με το αζημείωτο πάντα.
    Είναι και το Neuron που όλοι γουστάρωμεν τα μέγιστα.
    Oσον αφορά τα ποσοστά από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων,ο Κύριος οίδε.
    Πάντως ελπίζαμε,ότι δίνοντάς την στους αμερικανούς θα κράταγαν ίσες αποστάσεις από τους τούρκους με ότι αυτό σημαίνει.
    Τι αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων;
    Οτι οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται την διαμάχη Ελλάδας-τουρκίας γιά να μας εκμεταλλεύονται επίσης τα μέγιστα.
    Ε,το ίδιο συμβαίνει και με τους Γάλλους.
    Οι άνθρωποι κοιτούν το συμφέρον τους.
    Πάντως αξιοσημείωτο είναι,ότι όπου πάνε οι αμερικανοί,οι Γάλλοι με τους Βρετανούς κολαούζοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.