21/8/19

Ήττα του τουρκικού στρατού - Η πόλη Han Şeyhun έπεσε και τα τουρκικά στρατεύματα στο Ιντλίμπ εγκαταλείφθηκαν σε πύρινο κλοιό

Του Burak Tuygan
Η πόλη Han Şeyhun, που είναι από τις πιο σημαντικές από πλευράς στρατηγικής αξίας στη Συρία, από σήμερα πέρασε στον έλεγχο του εθνικού στρατού της Συρίας.   Στη ΒΔ Συρία, στην περιφέρεια Ιντλίμπ, όπου η Τουρκία εξασφαλίζει στους τζιχαντιστές όπλα, πυρομαχικά, εκπαίδευση και διοικητική μέριμνα, οι άνθρωποι δίνουν μάχη με τη ζωή.
Μετά τις χθεσινοβραδυνές εξελίξεις, το υπ’ αριθμόν 9 Παρατηρητήριο-Στρατόπεδο της περιοχής Murek, που είναι ένα από τα 12 Παρατηρητήρια που διατηρεί η Τουρκία στην περιοχή του Ιντλίμπ, έχει περικυκλωθεί από τις δυνάμεις του στρατού της Συρίας πανταχόθεν.
Παραμένει ερωτηματικό για το ποια θα είναι η τύχη δεκάδων στρατιωτών που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή. Δεν είναι δε ακόμα γνωστό αν θα συνεχίσει τη λειτουργία του το Παρατηρητήριο αυτό, που λειτουργεί με βάση συμφωνία με τους Ρώσους ή αν θα εκκενωθεί αμέσως.
Όμως ο αεροπορικός βομβαρδισμός που δέχτηκε από ρωσικά αεροσκάφη η φάλαγγα 50 στρατιωτικών οχημάτων και αρμάτων που έστειλε στην περιοχή η Τουρκία ως υποστήριξη, δείχνει σε τι κίνδυνο είναι εκτεθειμένοι οι Τούρκοι στρατιώτες.
Στη φάλαγγα την πορεία της οποίας σταμάτησαν οι Ρώσοι, αποτελείται από 50 τεθωρακισμένα οχήματα και τουλάχιστον πέντε άρματα.
Η κατάρρευση πριν δύο εβδομάδες της συμφωνίας κατάπαυσης τους πυρός που συνομολογήθηκε μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, άνοιξε το δρόμο στους ρωσικούς σφοδρούς βομβαρδισμούς και στην προέλαση των δυνάμεων του στρατού της Συρίας, που έφθασαν στην κατάληψη της πόλεως Han Şeyhun.
Παρότι η Τουρκία μετέφερε στην πόλη αυτή ομάδες τζιχαντιστών που είχε η ίδια εκπαιδεύσει, παρότι είχαν σπεύσει για ενίσχυση της πόλης ομάδες της Ceyş el İzze και Heyet Tahrir Şam (HTŞ)*, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που είχαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη, δεν μπόρεσαν όλοι αυτοί να σταματήσουν την προέλαση του συριακού στρατού, με αποτέλεσμα η Han Şeyhun να πέσει σήμερα στα χέρια της Δαμασκού. Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι ομάδες τζιχαντιστών και ομάδες ενόπλων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, υποχώρησαν προς βοράν και προσπαθούν να αναχαιτίσουν την προέλαση του συριακού στρατού.
Η Han Şeyhun, που βρίσκεται επί του αυτοκινητοδρόμου M-5, που ενώνει τη Δαμασκό και το Χαλέπι, δέχτηκε το 2107 επίθεση με χημικά όπλα.
Η Ρωσία στο παρελθόν προειδοποίησε και ζήτησε από την Τουρκία να πάψει να υποστηρίζει τις ομάδες των τζιχαντιστών και να κρατήσει την υπόσχεσή της, προχωρώντας στον αφοπλισμό τους με βάση τη συμφωνία που είχε υπογράψει.
Όμως η Τουρκία, αντί να αφοπλίσει, συμφώνησε με την HTŞ, που διαθέτει 40 χιλιάδες ενόπλους, και προχώρησε στην ενίσχυσή της με άλλες ομάδες ενόπλων.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πώς θα προχωρήσει η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία και εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, που έχει αναπτύξει σχέση με τον Β. Πούτιν, καθίσει στο τραπέζι μαζί του και συζητήσουν το θέμα της προέλασης του στρατού της Συρίας στην περιφέρεια Ιντλίμπ.
Ο ρωσικός και ο ρωσικός στρατός, που τονίζει επανειλημμένα ότι αν δεν τεθεί υπό τον έλεγχό τους η περιοχή, που έχει μετατραπεί σε βάση των ομάδων των τζιχαντιστών, δεν θα σταματήσουν οι εναντίον τους επιθέσεις, δίνουν μήνυμα ότι δεν θα σταματήσουν αν δεν εκκαθαρίσουν πλήρως την περιοχή από τις ομάδες των τζιχαντιστών.
Η Ρωσία, είχε σταματήσει επί δύο μήνες τη βοήθεια που παρείχε στη Συρία, με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, περιμένοντας την κατάληξη των συνομιλιών Τουρκίας-ΗΠΑ για την Ιεράπολη/Μένπετζ και τους S-400.  Αφού πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε στους S-400, τώρα η Ρωσία δίνει ένα ηχηρό μήνυμα από το Ιντλίμπ στην Τουρκία, για να παρεμποδίσει τη δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας στη Β. Συρία.
Η κατάσταση αυτή θα αποτελέσει ένα είδος τεστ της σχέσης Ερντογάν-Πούτιν. Αν συνεχιστεί η προέλαση τους υριακού στρατού, αυτό θα σημαίνει ότι οι δύο ηγέτες έκοψαν τις μεταξύ τους γέφυρες.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 100 χιλιάδες ένοπλοι σε όλη την περιφέρεια Ιντλίμπ, που ανήκουν στις ομάδες HTŞ, Ceyz el İzze και στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που υποστηρίζεται από την Τουρκία. Η HTŞ που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας Ιντλίμπ, συμφώνησε πριν λίγες ημέρες και επέτρεψε στα ομάδες που εκπαίδευσε η Τουρκία να περάσουν από τις περιοχές της και να μεταβούν στο μέτωπο.
Όμως οι ομάδες που εκπαίδευσε η Τουρκία, που δεν είχαν πολεμική εμπειρία και όπου συμμετείχαν είχαν την υποστήριξη από αέρος και εδάφους της Τουρκίας, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αποτελεσματικές στις μάχες.
Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, το 2016, και Κλάδος Ελαίας, το 2018, στις οποίες οι κύριες μάχιμες δυνάμεις ήταν του τουρκικού στρατού.

*Η οργάνωση αυτή έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα ahvalnews και μεταφράστηκε από τον Σάββα Καλεντερίδη

3 σχόλια:

  1. αμ πως..??!! εαν δεν ειναι το παιχνιδι σικε ο Τουρκικος στρατος ειναι για κλαματα...Μηπως ειναι υπερεκτιμημενος σκοπιμα στην εγχωρια καταναλωση για συγκεκτριμενους σκοπους??!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω την εντύπωση ότι έχουμε πολύ δρόμο και μετά την Ιντλίμπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο δημοσιευμένος χάρτης φαίνεται πως είναι τελικά ψεύτικος. Μπορείτε να δώσετε κάποια εξήγηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.