20/2/09

Τουρκική άσκηση διχοτόμησης του Αιγαίου με συμμετοχή ΗΠΑ και Βρετανίας


Τη γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου, πάνω στον 25ο μεσημβρινό, θα επιχειρήσει να θέσει η τουρκική πλευρά με την τουρκική αεροναυτική άσκηση «EGEMEN» («Ηγεμόνας»), που θα διεξαχθεί το δεύτερο 15ήμερο του Μάρτη και στην οποία προβλέπεται να πάρουν μέρος με δυνάμεις τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Η άσκηση αυτή που είναι η πρώτη με το όνομα «Ηγεμόνας», σηματοδοτεί τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και μάλιστα φιλοδοξεί να...έχει και συμμαχική νομιμοποίηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τουρκικές αρχές για τις ανάγκες της άσκησης έχουν εκδώσει χάρτη, όπου τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος κλπ) εμφανίζονται με άλλο χρώμα, ως δήθεν αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Οπως είναι γνωστό η Τουρκία εδώ και χρόνια, με διάφορα μέσα, επιχειρεί να κάνει πράξη τη γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό με απώτερο στόχο της αλλαγή της εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Ως πρώτο βήμα, διεκδικεί όλη τη θαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται ανατολικά αυτής της κάθετης από βορρά προς νότο γραμμής, εντός της οποίας υπάρχουν τα περισσότερα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ως δική της ζώνη έρευνας και διάσωσης, ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας (FIR) αλλά και επιχειρησιακού - στρατιωτικού ελέγχου.
RIZOSPASTIS

20 σχόλια:

  1. Καλημέρα κύριε Καλεντερίδη

    Με ανησυχούν πολύ οι προσπάθειες της Τουρκίας για την διχοτόμηση του Αιγαίου.
    Μια και έχετε προϋπηρεσία σε ιδιαίτερα ευαισθητές για τα εθνικά συμφέροντα θέσεις και επομένως, έχετε εμπειρία στους χειρισμούς των Ελληνικών Κυβερνήσεων, θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί κατα την γνώμη σας η Ελλάδα δεν ακολουθεί μια πιο αυστηρή πολιτική αντιμετώπισης της Τουρκικής Επιθετικότητας?
    Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, γιατι δεν προχωρούμε στην μαζική και ηθελημμένη κατάρριψη Τουρκικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον Εθνικό εναέριο χώρο και το ΦΙΡ Αθηνών? και
    λαμβάνοντας υπόψην την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας γιατί δεν απαγορεύουμαι την είσοδο και την χρήση του Αιγαίου στις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις? Μιας και είναι γνωστό ότι και ακόμα όταν η Τουρκία ασκείται σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο προσπάθεί να αμφισβητήσει τα κυρίαρχα Ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαιο?

    Ευχαριστώ για τον χώρο σας

    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA σε ρεπορτάζ του Κου Βερυκίου αναφέρθηκε ότι έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν παρόμοια προσπάθεια απο τουρκικής πλευράς . Πάντως αυτό που κατάλαβα απο όλα αυτά, είναι ότι απο τα βασικά θέματα στον χώρο του Αθαίου είναι αυτό της ΕΡΕΥΝΑΣ & ΔΙΑΣΩΣΗΣ. Στο οποίο σήμερα η Τουρκία υπερέχει εξαιτίας της γραφειοκρατείας και της πολυδιάσπασης ευθυνών των ελληνικών υπηρεσιών που εμπλέκονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Panagioti
    Tha prepei na gnorizoume emeis oi Ellines oti to Aigaio exei diethni enaerio xoro kai diethni ydata. Kai o xoros aytos einai ektetamenos sto Boreio kai Kentriko Aigaio, epeidh den yparxoyn polla nisia.
    Se ayto to xoro prospathei na deiksei stratiotiki parousia me kathe eukairia h Tourkia.
    To provlima tha eixe lithei ousiastika ean h Ellada eixe epkteinei ta xoriak ths ydata sta 12 N.M.
    Tote den tha ypirxe xoros na kinithei nomotypa h Tourkia.
    To problima den linete me katarripseis. Den einai stratiotiko, einai politiko.
    Kata ti gnomi mou h Ellada den kserei ti akrivos thelei sto Aigaio.
    Kathorizei ti stasi tis apo to vathmo antidrasis pou ypologizei oti tha epideiksei kathe fora h Toyrkia kai auto einai to epikindyno.
    To thema einai megalo.
    As elpisoume oti tha vroume kapoia stigmi ti dynami nakanoume auta pou dikaioumaste sto Aigaio.

    filika

    Savvas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ κύριε Καλεντερίδη για την απάντηση σας.

    Με ανησυχεί η διαπίστωσή σας "... ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε στο Αιγαίο.." και ότι οι κινήσεις μας εξαρτώνται απο τις διαθέσεις της Άγκυρας.
    Μάλιστα τότε τι σόι εξωτερικη πολιτική έχουμε? (εάν έχουμε)

    Και πάλι ευχαριστώ για το εύστοχο σχολιό σας

    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλους.

    Προσωπικά πιστεύω πως μόνο η παιδεία μας μπορεί να στείλει το σωστό μήνυμα στους εκάστοτε κυβερνώντες να κάνουν τα μίλια 12 ή να κόψουν το βήχα στις προκλήσεις όλων των γειτόνων.

    Η παιδεία περιλαμβάνει πολλές έννοιες και μία εξ'αυτών είναι και η πατριωτική συνείδηση την οποία πολλοί Έλληνες σήμερα στερούνται για διάφορους λόγους.

    Για να γίνω πιο σαφής, δεν νομίζω να μπορούσαν οι σημερινοί πολιτικοί να έκαναν τόσες υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, αν η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είχαν τη παιδεία π.χ. του Κωνσταντίνου Κουκκίδη, που προτίμησε να πέσει από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης τον Απρίλιο του 1941 ώστε να μην παραδώσει το εθνικό μας σύμβολο στους κατακτητές.

    Ένα εθνικό σύμβολο που σε καθημερινή βάση καίνε και ξευτυλίζουν κάποιοι...πολιτογραφημένοι Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια θεωρείται αιτία πολέμου απο την Τουρκία .Οι φιλονατοικοί ελληνες πολιτκοι μας δεχθηκαν περιπτωσεις όπως Κύπρου,Οτσαλάν,Ιμίων,Τουρκικού Προξενίου, σιγα να μην ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Διαφωνώ κύριε Σάββα ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν υπακούουν τυφλά στα ιδεολογικά αφεντικά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κομποσκοίνι και επέκταση στα 12 εδώ και τώρα.

    Πριν μας πάρει ο δ....

    Αν μαζεύονταν όλοι οι ολυμπιακοί ή οι παοκτζήδες π.χ. και λέγανε για για 1 ώρα ή για 3 λεπτά την ευχή του Ιησού, τι θα γράφανε οι εφημερίδες την άλλη μέρα;

    Με άλλους θα κοιμόμασταν και με άλλους θα ξυπνάγαμε!

    Θυμάστε το παιχνίδι μπάσκετ με τη Γαλλία; τη πρώτη μεγάλη διάκριση της τωρινής ομάδας μπάσκετ; το "βάλτο αγόρι μου"; Κάποια στιγμή είδα τον εκπρόσωπο των "Πελεκάνων" -τους ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ που ακολουθούν πιστά την εθνική απο το 1987- να λέει ότι τους ρώτησαν γιατί ξαφνικά στη πιο κρίσιμη στιγμή, εκεί γύρω στο 1:30 πριν το τέλος, σταμάτησαν να φωνάζουν και να ενισχύουν τη εθνική. Απάντησε ότι εκείνη τη στιγμή σίγασαν, γιατί λέγανε την ευχή του Ιησού.

    Τότε, καθισμένος μπροστά στη τηλεόραση μου σχεδόν ανατρίχιασα. Γιατί και εγώ την ίδια ακριβώς στιγμή (έβλεπα τι έρχονταν) έκλεισα την τηλεόραση-ήμουν τότε στη Μυτιλήνη- και είπα δεν τη ξανανοίγω παρά μόνο μετά τα 2-3 λεπτά. Και τι έκανα; άρπαξα το κομποσκοίνι και άρχισα να λέω κι εγώ την ευχή. Και Θεός ξέρει και πόσοι άλλοι μαζί εκείνη τη ώρα.
    Λέω την αλήθεια, ως προσωπική μαρτυρία.

    Τι να έκανα. Τι άλλο μπορούσα να κάνω όχι για εμένα (στο κάτω-κάτω αραχτός ήμουν στο καναπέ), αλλά γιατί ήταν κρίμα τόσο ταλέντο και δουλειά να μην αναγνωριστεί μ’ ένα κυπελάκι και να τραβήξει και άλλα παιδιά μακριά από τα ξύδια.

    "...ώσπερ πελεκάν".


    Προτείνω σους ολυμπιακούς, αν και είμαι παοκτζής, ας το κάνουν δοκιμαστικά στην Ευρώπη (του χρόνου τώρα). Αλλά please μόνο στην Ευρώπη, μπας και πάρουμε κι εμείς κανένα(;) πρωτάθλημα.

    Α, θυμήθηκα τώρα και κάτι άλλο. Τη καρδιά του ξενιτεμένου (και ο Χριστός ξενιτεμένος ήταν): είχα πάει στο Βερολίνο να δω κάποτε μαζί με συμφοιτητές μου Γερμανούς, το παιχνίδι Άλμπα-Ολυμπιακός. Καθόμουνα στις εξέδρες του Berliner Arena "κατάσκοπος" βαμμένος με χρώματα της Άλμπα βέβαια (εννοείται).

    Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, έξω από το γήπεδο, πηγαίνοντας προς τις εξέδρες, βλέπω προς μεγάλη μου έκπληξη, μια μεγάλη ομάδα οπαδών με μπλουζάκια του δικέφαλου παοκτζήδικα (α ρε συγκίνηση) να βρίζουν τον ολυμπιακό, το λιμάνι κ.λ.π.

    Να μην τα πολυλογώ. Τζάμπ-μπολ. Ξεκινάει το παιχνίδι. Και βλέπεις τους παοκτζήδες, μαζεμένους όλους μαζί στο πάνω απέναντι από εμάς γωνιακό διάζωμα, χωρίς άλλους φιλάθλους δίπλα τους, να αρχίσουν και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του Ολυμπιακού ,με δύναμη ,ένταση και πάθος! Έμεινα … Α ρε συγκίνηση....

    Και όχι μόνο αυτό. Επειδή έχασε τελικά ο Ολυμπιακός και πίστευαν ότι έφταιγαν οι διαιτητές, έβαλαν φωτιά και στα καθίσματα ή άναψαν φωτοβολίδα! (δεν θυμάμαι ακριβώς).

    Βγήκε η φωτιά (το πυρ) που έχουμε μέσα μας προς τα έξω.

    Αυτά είδα, αυτά λέω.

    Αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να χαμε ένα κουκί Κουκκίδη μέσα μας.

    Αιωνία του η μνήμη! Καλό παράδεισο!

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Παναγιώτη

    "και λαμβάνοντας υπόψην την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας γιατί δεν απαγορεύουμαι την είσοδο και την χρήση του Αιγαίου στις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις?"

    Διάβασε εδώ.

    Ούτως έχοντος του πράγματος, συμφωνώ με τον sub92 και επαναλαμβάνω (το έχω πολλές φορές γράψει) ότι είναι ολοφάνερο πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις, τουλάχιστον από Σημίτη και μετά, έχουν συναινέσει στον διαμελισμό του Αιγαίου, αν όχι και σε χειρότερα.

    Ο Λουκάς γράφει ότι είναι θέμα παιδείας. Συμφωνώ. Αν οι Έλληνες ήσαν ευαίσθητοι στα εθνικά μας θέματα, δεν θα ψήφιζαν κυβερνήσεις εθνικών μειοδοτών. Δεν είναι όμως, ακριβώς επειδή δεν έχουν εθνική παιδεία και τα εθνικά θέματα "κρύβονται" από τα ενορχηστρωμένα ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ό,τι θέλει η Τουρκία θα γίνει στην περιοχή. Έτσι δεν γίνεται πάντα; Πριν 30 χρόνια τα έπαιρνε με "ψιλές φέτες σαλαμιού", τώρα τα παίρνει με χοντρές.
    Έχει στηθεί και το ανάλογο κλίμα με τρομοκρατία κλπ και έχει στηθεί και το ανάλογο επιτελείο σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με Ντόρες Χρυσοχοϊδηδες Πάνγκαλους κλπ που εργάζονται πυρετωδώς πώς θα το φέρουν στον κόσμο για να νοιώσει και... εθνική ανάταση από πάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά σας παιδιά. Διάβασα πρόσφατα το "Η Συνωμοσία της Κύπρου" από τους Βρενταν Ο΄Μάλλευ και Ίαν Κρέιγκ. Εκτός του ότι κατάλαβα επιτέλους τί συνέβει στην Κύπρο και γιατί, κατάλαβα επίσης ότι δεν γίνεται να πάς ενάντια στην βούληση των μεγάλων. Απλά δεν γίνεται. Οι τρόποι να σε "πείσουν" είναι άπειροι. Οι μέθοδοί τους απλές και αποδοτικές με εύρος από τον απλό εξευτελισμό μέχρι τον θάνατο σε προσωπικό επίπεδο και από την ανακίνηση "μακεδονικών" ζητημάτων μέχρι την απειλή πολέμου σε εθνικό. Έτσι γίνονται οι δουλειές. Όσο για τους Έλληνες πολιτικούς και τους δημοσιογράφους, τί να πεις και τί να τους χρεώσεις...απλοί υπάλληλοι είναι και αυτοί...
    Τελικά, νομίζω ότι χρειαζόμαστε έναν σαν τον Πούτιν. Να ξέρει τα κόλπα, να εξαφανίσει όλους τους κακούς και να καταφέρει να ενώσει τους Έλληνες με ένα κοινό όραμα...
    Ερώτηση: Ποιό όραμα θα μπορούσε να ενώσει τους Έλληνες;

    Δημ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καί ένα τελευταίο. Ποια ήταν τα λόγια που είπε ο Ατατούρκ στον φίλο του Χασάν Ριζά Σογιάκ, την 10 Μαρτίου 1930 στην Αττάλεια; Έχω φάει τον κόσμο να τα βρώ!!!

    Δημ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ακριβώς η ξεφτίλα. Αυτό δηλ. που χρησιμοποιούν οι "μεγάλοι" και "περήφανοι", είναι ικανό να αποτελέσει απαρχή ενώσεως των ελλήνων. Ας μας εξευτελίσουν λίγο με Σκόπια, Αιγαίο κ.λ.π., δεν πειράζει (η σπάθα του Ταξιάρχη χωράει χιλιάδες F16). Κι αν χρειαστεί ας βγάλουν και μερικούς από εμάς από τη μέση. Αν πάμε υπέρ πίστεως και πατρίδος, λέω αν, τότε είναι που θα μας έχουν ακόμα περισσότερο και οριστικά ανάμεσα τους. Και να δούμε τότε, ποιος θα βλέπει ή δεν θα βλέπει ποιόν.

    Αυτή η ίδια η ξεφτίλα που προωθούν ως μέσο ταπείνωσης είναι που θα ξυπνήσει το πεθαμένο φιλότιμο. Και μια απόλυση από εδώ, λίγη πείνα από εκεί (αυτά που προωθούν οι ίδιοι), να δεις για πότε συνέρχεται ο Έλληνας. Γιατί απλά τότε (το αργότερο) θα ξαναρχίσει να σκέφτεται. Νομίζουν είναι έξυπνοι.

    Για να δούμε ποιός θα νικήσει πάλι.

    Ο Στρατής ή ο Χριστός!

    Και μη νομίζουμε ότι είναι παντοδύναμοι (μόνο ο Παντοδύναμος). Το γράφει και η Αποκάλυψη: τους πάνε όλα καλά γιατί βοηθιούνται άμεσα από σκοτεινές δυνάμεις (Απ. Παύλος, Αγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης κ.λ.π.). Χωρίς άμυνα και χωρίς καμία αντίσταση για την ώρα.

    Η μεγαλύτερη επιτυχία του Διαβόλου, λένε οι (Έλληνες) Πατέρες της Εκκλησίας, είναι ότι έχει πείσει τους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει (και ότι όλα αυτά, δηλ. είναι κατασκευάσματα των παπάδων- που λένε σήμερα).

    Αν δεν επέμβει ο Θεός, αυτός δεν σταματάει. Τι σημαίνει Ελ αλα Μέϊν στα αραβικά;
    (ο τόπος του Μηνά. Ήταν στρατιωτικός ο Άι Μηνάς και μάλιστα είχε δείρει κι έναν.
    Άντε γιατί δεν θα την πληρώνουμε εμείς συνέχεια. Όχι γιατί είμαστε καλοί και αγαθοί, αλλά έχει κι ο καιρός γυρίσματα).

    Όραμα: http://www.youtube.com/watch?v=IfDISFLjGbU

    Δεν προσκυνώ!

    Ο Μεγάλος Θεός θα αναστήσει το Βασιλέα των Ελλήνων.

    Όπου Θεός βούλεται, νικάτε φύσεως τάξη (από τους ύμνους της ημέρας του Ευαγγελισμού, 25 Μαρτίου του 21 Αιώνα)

    21.02.09

    Χαιρετώ τα αδέρφια μου, τα τέκνα των Ελλήνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "...φώς εσύ και καρδιά εγώ πόσο σ’ αγαπώ"

    Δεν προσκυνώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αδερφέ,

    θα έχεις δει τη φωτογραφία με τον σοβιετικό (ρώσσο) στρατιώτη να υψώνει στο Reichstag στο Βερολίνο τη σημαία με το σφυροδρέπανο.

    Το ίδιο θα επαναληφθεί στη Πόλη. Μόνο που αυτή τη φορά θα υφωθεί ο Τίμιος Σταυρός!

    Στο τρούλο της Αγια Σοφιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παιδιά κι εγώ πιστεύω σε όσα έχει αναφέρει ο γερό Παΐσιος αλλά καλύτερα είναι να λέμε λίγα λόγια τώρα, να κρατάμε δυνάμεις κι όταν έρθει η στιγμή να φανούμε παληκάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σωστά μιλάς. Έτσι είναι.

    Αλλά ας μη ξεχνάμε οτι "η στιγμή" μπορεί να είναι και τώρα. Για να μη μας πιάσουνε στον ύπνο περιμένοντας. Π.χ. ποτέ δεν είχα φανταστεί οτι τα 6 μίλια μπορεί να είναι και τα Ίμια (το διάβασα σε σχόλειο’ δεν ξέρω αν ισχύει). Αν και δεν μου φαίνεται.

    Μη ξεχνάμε και το άλλο:
    μην αναβάλεις για αύριο, αυτό που
    μπορείς να κάνεις σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ 6:59
    Ερώτηση: Ποιό όραμα θα μπορούσε να ενώσει τους Έλληνες;

    -Mas balane ws orama thn isotimh enta3h sthn EE ... to petyxame

    -Mas balane Olympiakous Agwnes...tous kaname

    -Twra den 3eroun pws na mas katey8ynoun ... kai ayto prokalei olh ayth thn entash

    Nomizw oti twra to orama prepei na to broume monoi mas: Na diw3oume thn plempa kai tous alhtes apo thn politikh zwh tou topou .. Skandala kai lamogies panta ginontan, alla paliotera mporousan na kalyf8oun. Twra , 8elei 8rassos giati boleyontai kai tous blepoun oloi (milaw gia ta teleytaia 25 xronia).
    Kai afou ka8arisei h xwra apo th mpoxa kai tous 3eftyles, pame kai gia na 3eka8arisoume tous logariasmous mas me tous pi8ikous pou katoikoun sta peri3 .

    Stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αλλά πρώτα, πιστεύω, απο μέσα μας πρέπει να ξεκινήσουμε το ξεκαθάρισμα. Και μετά στους πολιτικούς και άλλους Δαρβίνους."Γνώθι σ’ εαυτόν".Και όλα τ΄αλλα θα έρθουν. Πριν της αλώσεως της Πόλεως προηγήθηκε η εσωτερική άλωση των βυζαντινών. Όπως πριν της επαναστάσεως του ΄21 προηγήθηκε η εσωτερική καλή άλωση-αλείωση (διδάσκαλοι του γένους, Άγ. Κωσμάς, Φιλοκαλική παράδοση, Φιλικοί, ιεροίς, οπλαρχηγοί και αγωνιστές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Symfwnw apolyta ...
    Prwta o ka8e enas apo emas prepei na katalabei oti h eytyxia brisketai se alla pragmata, makrya apo thn synexh katanalwsh h opoia gennaei synexws epi8ymies kai tis opoies xrhsimopoioun gia na mas allwtriwnoun. Kai meta 8a mporoume na leitourghsoume ws demenh omada.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.