19/2/09

Kιργιστάν: Κλείνει η αμερικανική βάση

Το οριστικό κλείσιμο της αμερικανικής βάσης Μανάς, σημαντικού σταθμού ανεφοδιασμού των αμερικανικών στρατευμάτων στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αποφάσισε σήμερα το Κοινοβούλιο του Κιργιστάν.
Mε 78 ψήφους υπέρ και μόλις μία κατά, οι Κιργίσιοι βουλευτές ενέκριναν την απόφαση της κυβέρνησης για ακύρωση της συμφωνίας με την Ουάσιγκτον που προέβλεπε τη...χρήση της αεροπορικής βάσης Μανάς από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Απομένει η κύρωση από τον πρόεδρο της χώρας, Κουρμάνμπεκ Μπακίγιεφ, προκειμένου το κείμενο της απόφασης να τεθεί επισήμως σε ισχύ. Μόλις αυτό συμβεί, οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν 180 μέρες στη διάθεσή τους για να εγκαταλείψουν τη βάση.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το κλείσιμο της συγκεκριμένης βάσης ενδέχεται να δυσχεράνει τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα για ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Έως τώρα από τη βάση Μανάς μεταφέρονταν κάθε μήνα από και προς το Αφγανιστάν περισσότεροι από 15.000 στρατιώτες και 500 τόνοι πολεμικού υλικού.
Ο Κιργίσιος πρόεδρος, Κουρμάνμπεκ Μπακίγιεφ, είχε ζητήσει πρώτος το κλείσιμο της συγκεκριμένης βάσης στις αρχές Φεβρουαρίου, λίγο μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα ενισχύσει τη χώρα του με 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Μπράιν Γιούτμαν σημείωσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους ώστε το Κιργιστάν να διατηρήσει την αμερικανική βάση στα εδάφη του.
«Συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στην κυβέρνηση του Κιργιστάν, όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραμείνουμε με οποιοδήποτε κόστος» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η βάση Μανάς είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις μας στο Αφγανιστάν, όμως δεν είναι και αναντικατάστατη».

Πηγές: Αssociated Press, Reuters, NAFTEMPORIKI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.