6/2/09

Συμφωνία Τατζικιστάν-ΗΠΑ για τη διέλευση αεροσκαφών του ΝΑΤΟ

Όσο δυσχαιρένεται η πρόσβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από βορρά και νότο, τόσο ενισχύεται η ανάγκη της συνεργασίας των ΗΠΑ με το Ιράν για να επιλυθεί το "αφγανικό πρόβλημα" σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον

Το Τατζικιστάν επέτρεψε τη διέλευση μη στρατιωτικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ με προμήθειες για το Αφγανιστάν πάνω από τον εναέριο χώρο του για να βοηθήσει την Ουάσινγκτον να αυξήσει τις γραμμές μεταφορών στην περιοχή δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στο Τατζικιστάν.
Το Κιργιστάν από την πλευρά του είπε αυτήν την εβδομάδα ότι ενδέχεται να κλείσει...σημαντική αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο έδαφός του, αναγκάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρουν εναλλακτική οδό για τις προμήθειες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στο Αφγανιστάν.
«Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν επιβεβαίωσε τη συμφωνία για τη διέλευση από τον εναέριο χώρο της χώρας προς το Αφγανιστάν», δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα, Ανν Τζέικομπσον, μιλώντας ρωσικά προς τους δημοσιογράφους.
Δυτική διπλωματική πηγή, είπε χθες στο Reuters ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με το Ουζμπεκιστάν ώστε η Ουάσινγκτον να ανοίξει νέα σιδηροδρομική οδό για την τροφοδοσία των στρατιωτών της στο Αφγανιστάν.

ΗΠΑ: Στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ανησυχίες για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν, καθώς η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να στείλει ενισχύσεις στην περιοχή.
Ο Ομπάμα μίλησε στο Γουίλιαμσμπεργκ, σε συγκέντρωση των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, που επικεντρώθηκε στην κατάσταση της οικονομίας. Στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις και για άλλα θέματα και αρκετοί βουλευτές έθεσαν το θέμα του Αφγανιστάν.
Ο πρόεδρος απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο μόνο με στρατιωτικά μέσα. "Χρειάζεται ένας σαφής στόχος" και ο βασικός κίνδυνος για τις αμερικανικές δυνάμεις είναι "μία αποστολή που σέρνεται χωρίς σαφείς παραμέτρους", όπως δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Από πηγές που γνωρίζουν τον διάλογο του προέδρου Ομπάμα με τους βουλευτές έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός ηγέτης επισήμανε την ανάγκη να αναληφθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες με το γείτονα του Αφγανιστάν- το Πακιστάν- προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο Αφγανιστάν.
Οι δηλώσεις Ομπάμα έγιναν την παραμονή του ταξιδιού του αντιπροέδρου, Μπάιντεν, στο Μόναχο, όπου θα συναντηθεί με ευρωπαίους ηγέτες, για να τους ενημερώσει για διάφορα θέματα άμεσης προτεραιότητας, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στο Αφγανιστάν.
NAFTEMPORIKI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.