8/2/09

Εξωτερική πολιτική με στόχο να γίνει περιφερειακή... υπερδύναμη

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, εμπνευστής της πολιτικής εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε συνάντησή του με τον υπουργό εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος του Μπαρζανί.

Το επεισόδιο με τον Πέρες ανέδειξε τον Ερντογάν σε «ήρωα» του αραβικού κόσμου.
Εμπνευστής του ο σύμβουλος του Ερντογάν, Νταβούτογλου, και «έπαθλο» η ανάδειξη της Τουρκίας σε ηγέτιδα δύναμη σε αραβικό και ισλαμικό κόσμο.

Η θεαματική αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν από το Νταβός και η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε εναντίον του προέδρου του Ισραήλ Σ. Πέρες σηματοδοτεί και επισημοποιεί την αναπροσαρμογή των κατευθύνσεων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από την
κυβέρνηση του ΑΚΡ.
Το ξέσπασμα Ερντογάν δεν οφείλεται μόνο στο... ταμπεραμέντο του, ούτε βεβαίως στην απόφασή του να στρέψει τα νώτα του στο Ισραήλ και στη Δύση, αλλά περισσότερο εντάσσεται στο νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής που επιβάλλει κινήσεις και πρωτοβουλίες για την προβολή και καθιέρωση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης.
Κοινό άρθρο στη Μοντ υπέγραψαν Σαρκοζί και Μέρκελ, με το οποίο ζητούν στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας.
Κοινό άρθρο στη Μοντ υπέγραψαν Σαρκοζί και Μέρκελ, με το οποίο ζητούν στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας.
Το νέο αυτό σκηνικό αφορά άμεσα και την Ελλάδα, η οποία αμήχανα μένει προσκολλημένη στη θέση «πλήρης συμμόρφωση με τα κριτήρια, σημαίνει πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.», όταν κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι η ίδια η Τουρκία που θα επιδιώξει τελικά ένα καθεστώς Ειδικής Σχέσης με την Ε.Ε.
Εμπνευστής της αναπροσαρμογής αυτής είναι ο κορυφαίος σύμβουλος του Τ. Ερντογάν και θεωρητικός του ΑΚΡ για την εξωτερική πολιτική, καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος κρύβεται πίσω από όλα τα ανοίγματα που επιχειρεί η Τουρκία στην Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και κατευθύνει τους λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς είτε στο Κυπριακό και στο γενικότερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων είτε στο Βόρειο Ιράκ, στη Γάζα και στην Αρμενία.
Το νέο δόγμα που διέπει την τουρκική εξωτερική πολιτική, όπως το διατύπωσε ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους, είναι: Εξωτερική πολιτική που ενσωματώνει στόχους, παρά εξωτερική πολιτική που εγκλωβίζεται σε προτεραιότητες.
Πρόσφατα ο κ. Νταβούτογλου είχε επισημαίνει ότι πρέπει να επιδιώκεται ο «μηδενισμός των προβλημάτων με τους γείτονες και ότι μια χώρα με τόσο προνομιακή γεωγραφική θέση όπως η Τουρκία δεν μπορεί να αυτοκαθορίζεται με αμυντικό τρόπο. Δεν θα πρέπει να εμφανίζεται ούτε σαν χώρα-γέφυρα, που απλώς συνδέει δύο σημεία, ούτε σαν χώρα-σύνορο, ούτε βεβαίως σαν μια συνηθισμένη χώρα που βρίσκεται στο όριο είτε του μουσουλμανικού κόσμου είτε της Ευρώπης».
Το «έπαθλο» αυτού του δόγματος είναι μεγάλο, καθώς αναδεικνύει ως στόχο τη μετατροπή της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη με αποφασιστικό ρόλο στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και στη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και κατοχύρωσης θέσης ηγέτιδας δύναμης στον ισλαμικό και αραβικό κόσμο, διατηρώντας συγχρόνως την προνομιακή σχέση με την Ε.Ε. και την ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ.
Η αναπροσαρμογή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προκαλεί βεβαίως αντιδράσεις πρωτίστως στο εσωτερικό, καθώς το στρατιωτικό κατεστημένο βλέπει καχύποπτα την «κατάργηση» των προτεραιοτήτων, θεωρώντας ότι αποτελεί εν δυνάμει το πρώτο βήμα της εφαρμογής της ισλαμικής ατζέντας του ΑΚΡ, με την εγκατάλειψη του στόχου ένταξης στην Ε.Ε. και στροφή προς τον ισλαμικό κόσμο.

Η στήριξη στη Χαμάς
Η στήριξη την οποία προσέφερε από το 2006 στη Χαμάς η Αγκυρα (με την επίσκεψη στην Τουρκία αμέσως μετά τις εκλογές στη Γάζα του ηγέτη της οργάνωσης Χαλέντ Μεσαάλ) είναι κάτι το οποίο ερεθίζει τόσο το Ισραήλ όσο και το ισχυρότατο εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ. Ακραίες εκδηλώσεις όπως αυτή του κ. Ερντογάν στο Νταβός και κυρίως το κλίμα αντισημιτισμού που καλλιεργήθηκε τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία προκαλούν προβληματισμό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο και υπό τη διοίκηση της Χίλαρι Κλίντον κυριαρχείται από το φιλοεβραϊκο λόμπι.
Η Τουρκία δεν προτίθεται φυσικά να διαρρήξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, αλλά ο κ. Ερντογάν με τη στάση του θέλησε να δείξει ότι ακόμη και οι σχέσεις αυτές πρέπει να εντάσσονται και να υπακούουν στη λογική των στρατηγικών στόχων της ίδιας της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτής της αναπροσανατολισμένης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής επηρεάζονται άμεσα και κρίσιμα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα. Το πώς η Αγκυρα θα επιχειρήσει να είναι «ένα βήμα μπροστά» στο Κυπριακό, όπως διακηρύσσει ο κ. Ερντογάν, και το πώς θα επιδιώξει να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο υπό την ομπρέλα ανοχής που θα της προσφέρει ο ισχυρός περιφερειακός ρόλος της, είναι θέματα που έπρεπε ήδη να απασχολούν την ελληνική πολιτική ηγεσία.Απο κοινου ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΡΚΟΖΙ

Ζητούν άρση του αδιεξόδου στη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις και στο μέτωπο των σχέσεων της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, όπου η Αγκυρα με μοχλό πίεσης το μπλοκάρισμα της συνεργασίας των δύο οργανισμών, επιδιώκει να θέσει ντε φάκτο τη βάση για τη διαμόρφωση της Ειδικής Σχέσης, μιας sui generis κατάστασης, όπου η Τουρκία, χωρίς να υποχρεωθεί σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα απολαμβάνει οικονομικές ενισχύσεις, προσφέροντας τη συμμετοχή της στην Κοινή Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η αναφορά στη διένεξη αυτή στο κοινό άρθρο που υπέγραψαν (στη Μοντ) ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ζητούν στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ στον τομέα της Ασφάλειας.
Οι δύο ηγέτες, από τους οποίους η Αθήνα θα ανέμενε μια περισσότερο διακριτική στάση, «εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους γιατί η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών μεταξύ συγκεκριμένων κρατών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει» επισημαίνουν ο Ν. Σαρκοζί και η Α. Μέρκελ εξομοιώνοντας ουσιαστικά «θύμα» και «θύτη».
Με δεδομένη μάλιστα την επιδίωξη της Γαλλίας να επιστρέψει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ (κάτι για το οποίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Μπαμπατζάν δήλωσε ότι... εκτιμάται ακόμη από τη χώρα του) δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την ελληνική εξωτερική πολιτική να είναι η άσκηση πιέσεων όχι προς την Τουρκία, αλλά προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε να ανακοινωθεί πανηγυρικά στη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου, παρουσία και του προέδρου Μ. Ομπάμα, η άρση του αδιεξόδου στη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ.

ETHNOS-ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

7 σχόλια:

  1. Μα η αναφορά σε στενότερες σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ γίνεται ακριβώς στο πλαίσιο της αλλαγής διακυβέρνησης στις ΗΠΑ. Είναι πολύ χαρακτηριστική η πρόσφατη στάση Γαλλίας – Γερμανίας στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε Ουκρανία – Γεωργία. Δηλαδή ουσιαστικά ζητούν την αναγνώριση από την πλευρά των ΗΠΑ ότι θα αλλάξουν από εδώ και πέρα οι σχέσεις με την Ρωσία και δεν θα ζητούν πλέον οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην επαναφορά ενός «Ψυχρού Πολέμου» εκεί όπου ήθελε να οδηγήσει τα πράγματα η προηγούμενη διακυβέρνηση. Σύσφιξη σχέσεων ΕΕ – ΝΑΤΟ δε σημαίνει κατ’ ανάγκη προώθηση της Τουρκίας στην ΕΕ. Μάλλον το αντίθετο σημαίνει. Πάντως ανεξάρτητα από τις θέσεις σε σχέση με την Τουρκία μια αλλαγή στις σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ σίγουρα σηματοδοτεί μια καλλίτερη κατανόηση και σεβασμό των θέσεων της Ευρώπης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Τώρα αν ψάχνουμε για την αιτία κάποιων πιθανών πιέσεων προς την πλευρά της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία. Δεν βλέπω από πού μπορούν να έρθουν αυτές προς την Ελλάδα την στιγμή μάλιστα που είμαστε οι μόνοι ένθερμοι υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής πορεία της Τουρκίας. Και μάλιστα εμείς μείναμε ακόμα να πιστεύουμε σ΄ αυτή ενώ οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν την θεωρούν πλέον σημαντική. Και για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα. Η πρόσφατη ιστορία μας έχει δείξει ότι σε όλες τις περιπτώσεις οι Αμερικανοί για διάφορους λόγους ασκούσαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στην πλευρά της Ελλάδας. Τώρα ποιες μεγαλύτερες πιέσεις μπορούν να ασκήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι την στιγμή που ξέρουμε τις έως τώρα θέσεις των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά; Μήπως θα είναι τόσο αφελής οι εταίροι μας ώστε να απαξιώσουν τελείως ένα μέλος της ευρωζώνης άρα και το ίδιο το νόμισμα αυτό καθ’ αυτό για χάρη μιας οικονομικής «Μαύρης Τρύπας» που λέγεται Τουρκία και θα χρειαστεί πολλαπλάσια κονδύλια από ένα απαξιωμένο ευρώ, από τις ίδιες τις «ατμομηχανές» του, για να μπορεί να λέγεται Ευρώπη κατ’ όνομα;

    Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο θα μειώνεται ο ρόλος της Τουρκίας σε μια «αντιρωσική» αμερικανικής έμπνευσης πολιτική στην Κεντρική Ασία τόσο θα μειώνεται και η αξία της Τουρκίας. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε αν ατονήσει αυτή η πολιτική είτε αν αλλάξει ο φορέας της λόγω ακριβώς της ανικανότητας της Τουρκίας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της περιοχής. Δεν ξέρω τι θα συμβεί. Αλλά οποιαδήποτε από τις δύο εξελίξεις δεν είναι καλή για τις τουρκικές θέσεις έναντι της Ελλάδας σε σχέση με την υποστήριξη που απολαμβάνει έως τώρα από τους υπόλοιπους εταίρους σε ΝΑΤΟ και δευτερευόντως στην ΕΕ.

    Τα πράγματα τώρα από πλευράς πιέσεων μόνο καλύτερα μπορούνε να πάνε αρκεί να το καταλάβουμε και να μην είμαστε εμείς που θα κάνουμε πρώτοι τις υποχωρήσεις πριν αυτές μας ζητηθούν. Γιατί αλλοίμονο το συνηθίζουν αυτό οι ηγεσίες μας.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιφερειακή δύναμη με την δεδομένη οικονομική, πολιτική, κοινωνική κατάσταση της Τουρκίας μοιάζει ουτοπικό. Απλά μέσο προστασίας αναζητεί.Δύσκολο και αυτό καθώς οι Αραβες δεν αποτελούν μια ενότητα, αλλά είναι διχασμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δεν γίνουμε υποτελείς της Τουρκίας με την χώρα αυτή εντός της ΕΕ τότε θα βρούμε τρόπο να γίνουμε υποτελείς της όταν αυτή θα συνδεθεί με ειδική σχέση. Αυτό έχει μάθει η άρχουσα τάξη της χώρας μας να κάνει και αυτό θα κάνει πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΌΤαν ένα κράτος δεν έχει ενιαια εξωτ. πολιτική όπως η Ελλάδα και για ψηφοθηρικούς λόγους λειτουργεί όπως λειτουργεί γιατί θα πρέπει οι εταίροι και οι συνεταίροι και οι όποιο έχουν μπει στην τσέπη, σύνορα και γενικός στην ζωή μας να μας πάρουν στα σοβαρά...ΑΦού η Ελλάδα μέχρι τώρα υπαναχωρεί ή το σκέφτεται πρώτα και μετά υπαναχωρεί εδώ δεχτήκαμε τις γρίζες ζώνες στο Αιγαίο αν είναι δυνατόν εδώ δεν τολμάμε να θέσουμε σε ισχύ τα 12ν.μ. γιατί οι Τούρκοι το θεωρούν casius belli εδώ κοντεύουν να πίνουν καφέ στην πλατεία Ομονοίας με τις παραβιάσεις που κάνουν και λέμε εμείς τώρα γιατί άραγε να πιέσουν εμάς οι ''συνεταίροι'' και όχι τους Τούρκους ? μα νομίζω η απάντηση είναι απλή γιατί τις περισσότερες φορές η εξωτ. πολιτική που κάνουμε είναι αμυντική με την λογική να μη τραβιχτούν τα πράγματα στα άκρα και ρωτώ εγώ τώρα ...Δηλ αυτή η αμυντική πολιτική που θας μας φτάσει μέχρι τους Δελφούς και μέχρι την Μύκονο και αν ναι γιατί δεν το τελειώνουν απο τώρα να ξέρει ο καθείς τι μπορεί να περιμένει και τι όχι γιατί μια φορά μα μία φορά δεν έχει κάποιος το σθένος να πει ναι δεν έχουμε άντερα δεν μπορούμε δεν θέλουμε δεν μας αφήνουν κάτι τελος πάντων να κάνουμε αυτά τα οποία έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, ψηφισθεί, υπογραφεί...
    ΧΡιστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστίνα όλα κρίνονται σε βάθος χρόνου. Η Τουρκία ασκεί μια πολιτικής πίεσης και μέσα απο αυτή ευελπιστεί σε καταπόνηση μας. Ολα αυτά όμως κρίνονται σε βάθος χρόνου.
    Το πιο βασικό είναι η κοινωνική συνοχή της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Sub92
    Πιστεύεις από αυτά που γνωρίζεις έχεις δει διαβάζεις κρίνεις πως υπήρχε ποτέ κοινωνική συνοχή πέραν αυτής που δημιουργόταν 24 μετά την έναρξη των 2 πολέμων? Η Ελλάδα ως χώρα ώς λαός δεν έχει μέχρι τώρά δείχνει να είναι ενωμένη στον πόλεμο και αυτό μπορεί να συζητηθεί και το κατα πόσο αλλά σε γενικές γραμμές ενωμένη αλλά εν καιρό ειρήνης ή όταν πλησίαζε η ειρήνη να γίνετε του κουτρούλη ο γάμος .Αρα πότε είχαμε κοινωνική συνοχή ?Οσο δε για το βάθος χρόνου συμφωνω έτσι λειτουργεί και η ΙΣτορία σε βάθος χρόνου μόνο που το μέλλον στηρίζετε σε επιλογές του παρόντος.Αλλωστε ο άνθρωπος που είναι νεκρός στο παρόν δεν μπορεί να ζήσει στο μέλλον
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Χριστίνα
    Κάνω αυτό που μου αναλογεί. Το άν δεν υπήρξε η κοινωνική συνοχή και εθνική ενότητα μέχρι σήμερα , δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνω απαθής.
    Η πολιτική του τρόμου είναι ένας μοχλός πίεσης , μπορεί να φαίνεται και ως αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης της Τουρκίας.Η ελληνική πολιτεία και κοινωνία μπορεί να αντέξει την πίεση αυτή και να την απορροφήσει μέσα απο την ενίσχυση της παρουσίας της. Είναι αυτό το αλησμόνητο πρέπει να δεχθούν συντριπτικό χτύπημα και οι ηθικές δυνάμεις. Στην πολιτική του τρόμου, μπορεί να αντιταχθεί η πολιτικής της ήρεμης δύναμης. Μα επαναλαμβάνω πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία της ελληνικής πολιτείας.
    Προτιμώ την ουσία απο τις εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.