19/6/10

Γιατί η Τουρκία δημιουργεί ισχυρή πολεμική βιομηχανία;

ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες χάθηκε στα ψιλά των εφημερίδων μια πάρα πολύ σημαντική είδηση: Η Τουρκία ενισχύει τη δημιουργία ισχυρής στρατιωτικής βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό, καθελκύστηκε το πρώτο από τέσσερα πλοία έρευνας-διάσωσης, που κατασκεύασε ο γνωστός επιχειρηματικός κολοσσός Κοτς. Σε ομιλία του, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Γκιονούλ, είπε ότι ο τουρκικός στρατός έχει υιοθετήσει ως θεμελιώδη στρατηγική να κατασκευάζονται στην Τουρκία όλα τα μέσα που χρειάζονται οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας και η ακτοφυλακή.

Πρόσθεσε πως σε πέντε τουρκικά ναυπηγεία συνεχίζεται η ναυπήγηση στρατιωτικών πλοίων αξίας δύο δισεκ. δολαρίων. Γιατί, λοιπόν, η Τουρκία προχωρεί στη δημιουργία ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας; Αναζητήσατε την απάντηση στον… Νταβούτογλου. Όντως, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στο ήδη κυκλοφορούν βιβλίο του, «Το Στρατηγικό Βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας», αναλύει τις παραμέτρους ισχύος σε συνάρτηση προς την αμυντική βιομηχανία.

«Η αμυντική βιομηχανία μίας χώρας», γράφει, «είναι συνάμα το αποτέλεσμα και το μέρος της εξίσωσης ισχύος της. Όταν εξετάσουμε το θέμα από την άποψη των σταθερών δεδομένων, η ιστορία μίας χώρας επηρεάζει απευθείας, κατ’ αναλογίαν της βαρύτητάς της, την εξωτερική πολιτική και την πορεία εξέλιξης και την κατεύθυνση της αμυντικής βιομηχανίας. Ένα καλό παράδειγμα της επίδρασης, που ασκούν τα ιστορικά γεγονότα στην αμυντική διάρθρωση μίας χώρας προσφέρει η Γερμανία, η οποία από την εποχή τής Αγίας Ρωμαιογερμανικής αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου έχει έναν άξονα, που εκτείνεται από το Βορρά προς το Νότο της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπου η ενδοχώρα (Hinterland) του άξονα αυτού στις στέπες της Ανατολικής Ευρώπης απαιτεί κυρίως χερσαίες στρατιωτικές δομές». Ο Νταβούτογλου υποστηρίζει πως «μία χώρα που είναι εξαρτημένη στο θέμα της άμυνας από το εξωτερικό, δεν είναι δυνατόν να διαμορφώσει μία ανεξάρτητη και μόνιμη πολιτική βούληση».

Επισημαίνει ακόμα σε τι βαθμό «οι στρατηγικές της Αμερικής, της Γερμανίας και της Ρωσίας έχουν συνδέσει στενά τη δομή της αμυντικής βιομηχανίας τους με σταθερά και μεταβλητά δεδομένα», που για τον Νταβούτογλου είναι η ιστορία, η γεωγραφία και ο πληθυσμός. Γιατί, συνεπώς, η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει ανεξάρτητη αμυντική δομή; Ας προσεχθούν αυτά που λέγει: «Η Τουρκία οφείλει να επιδείξει μία αμυντική δομή, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα σημαντικά εκείνα στοιχεία που τη διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα κράτη. Οι ιστορικοί παράγοντες αυτής της αμυντικής δομής έχουν αναγκάσει την Τουρκία να αναπτύξει μιαν αμυντική στρατηγική. Είναι αδύνατο για την Τουρκία, η οποία δημιουργήθηκε στη βάση του ιστορικού και γεωπολιτικού παρελθόντος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και υπεισήλθε στην κληρονομιά της, να διανοηθεί και να σχεδιάσει την άμυνά της αποκλειστικά στο πλαίσιο των συνόρων που κατέχει».

Γιατί; Ιδού η αποκαλυπτική θέση Νταβούτογλου: «Η ιστορική κληρονομιά μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να επέμβει σε de facto καταστάσεις, που εμφανίστηκαν πέραν των συνόρων της». Όπως οι κρίσεις στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο, οι κρίσεις στις σχέσεις της με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και, το 1974, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το μήνυμα Νταβούτογλου είναι σαφέστατο: Η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει αμυντική βιομηχανία για να υλοποιήσει τη νεο-οθωνανική πολιτική τής επέκτασης και της ανάδειξης της χώρας ως μεγάλης δύναμης και ως πόλου συσπείρωσης και συνένωσης του μουσουλμανικού-ισλαμικού κόσμου. Καταλαβαίνει κανείς, στην Αθήνα και στη Λευκωσία;
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

10 σχόλια:

  1. Είναι μόνο δική μου εντύπωση ή όντως ο Νταβούτογλου λέει τα αυτονόητα την ώρα που οι διάφοροι έλληνες "αναλυτές" εντυπωσιάζονται με το βάθος της σκέψης του ή σοκάρονται απο τις "πρωτότυπες" απόψεις του;
    Δηλ πόσο εγκέφαλο θέλει για να καταλάβεις τον λόγο για τον οποίο μια χώρα αποφασίζει να φτιάχνει η ίδια τα στρατιωτικά της μέσα αντί να τα αγοράζει απο τους διάφορους νταβατζήδες εντός και εκτός ευρώπης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 10 μικρά και μεγάλα ναυπηγεία που μπορούν να κτίσουν από φρεγάτες και υποβρύχια μέχρι ακάτους καταδρομών.
    Δεν λείπουν ούτε η τεχνογνωσία, ούτε τα μέσα, ούτε το προσωπικό.
    Λείπει μόνο ο πατριωτισμός των κυβερνώντων που προτιμούν να τα παίρνουμε από το εξωτερικό για να εισπράττουν τις μίζες τους.
    Με σύμμαχους τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Καταλαβαίνει κανείς, στην Αθήνα και στη Λευκωσία;"

    Μου αρεσει το χουμορ σας, κυριε Ιακωβιδη!

    Εδω δυστυχως κυριαρχουν "συνειδητα" η μοιρολατρια, ηλιθιοτητα και ο Εθνομηδενισμος - νοοτροπιες καθυστερημενων, με αλλα λογια.

    - Π. Ηφαιστος, Χαλαρά και Επίκαιρα 2010, 5.6.2010. Οι τούρκοι "στρατηγικό βάθος" και εμείς ΑΒΓ....

    "Αν λάβουμε υπ' όψιν μας μόνον όσα πράττονται και αφήσουμε εντελώς στην άκρη την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους οι πράττοντες, τότε φαίνεται να βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας, υπό τον ορό να σκηνοθετηθούν έτσι τα πράγματα, ώστε κανείς να μην έχει την άμεση ευθύνη, και επίσης υπό τον ορό να τεχνουργηθούν απροσμάχητες ανακουφιστικές εκλογικεύσεις («ελληνοκεντρικές» ή «εξευρωπαιστικές», αδιάφορο). Τις τραγωδίες ή τις κωμωδίες, που μπορούν να περιγράψουν με τις αρμόζουσες αποχρώσεις αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνική και ψυχολογική κατάσταση, θα τις γράψουν ίσως άλλοι. Εμένα μου έρχεται στον νου η τετριμμένη, αλλά πάντοτε ευθύβολη θυμοσοφία: όπως στρώνει ο καθένας, έτσι και κοιμάται."
    (Π. Κονδυλης, Θεωρια του Πολεμου, 1996)

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επικουρικά ως προς το Τζίμη (4:23 μ.μ.), όταν τα ναυπηγεία μας εδώ και πολλές δεκαετίες "έχτιζαν" το νούμερο 1 εμπορικό στόλο στον κόσμο, είναι ανεπίτρεπτο σήμερα να τα ψωνίζουμε όλα "ετοιματζίδικα" για τους γνωστούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Τούρκοι κοιτάνε τη θάλασσα ,που ποτέ δεν ήταν ναυτικοί, και χάνουν τα βουνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 5:56 μ.μ. Ισως ετσι να ειναι το σχεδιο.Μας δινετε Κουρδισταν,σας δινουμε Αιγαιο.

    5:46 μ.μ. Οι εργατοπατερες τι λενε για αυτο ? Περα απο απεργιες δεν ενδιαφερονται για τιποτε αλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 19 Ιουνίου 2010 5:56 μ.μ.

    Είναι υποχρεωμένοι να την κοιτάνε κι αυτήν! :) Και γιατί χάνουν τα βουνά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 8:03 μ.μ.
    Τα χάνουν αφού έχουν αρχίσει και τους κυνηγούν οι Κούρδοι.
    20 νεκροί Τούρκοι σήμερα. Και έπεται συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ 5.56. Όντως αυτό συμβαίνει ή Τουρκία χάνει = δίνει Τό Κουρδιστάν καί τής ''δίνουν'' Αιγαίο. Συρρικνώνεται ανατολικά. ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΑΙΓΑΙΟ ΘΡΑΚΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ...... Αυτό παιχνίδι παίζεται ΠΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.