10/6/10

Εσθονία: η παράνοια του ευρώ



του Δελαστίκ
Επιτέλους, βρέθηκε η χώρα που ανταποκρίνεται στο όραμα του Βερολίνου για το πώς πρέπει να είναι το... "δημοσιονομικό Νταχάου" της Ευρώπης: είναι η Εσθονία, την ένταξη της οποίας στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2011 αποφάσισαν προχθές οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την απόφαση αυτή θα επικυρώσουν την ερχόμενη εβδομάδα και οι ηγέτες της ευρωζώνης κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν.

Ως χώρα η Εσθονία δεν λέει και πολλά πράγματα. Δεν έχει παρά 1,4 εκατομμύρια κατοίκους, έκταση μικρότερη από το ένα τρίτο της Ελλάδας, μέγεθος οικονομίας κάπου... δεκάξι - δεκαεπτά φορές μικρότερο από της Ελλάδας, κατά κεφαλήν ΑΕΠ λιγότερο από το μισό του ελληνικού.

Τα δημοσιονομικά της μεγέθη όμως κάνουν να ραγίζει από συγκίνηση η καρδιά κάθε γνήσιου Γερμανού: το 2009 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ήταν μόνο 1,7% και το δημόσιο χρέος της -προσοχή, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους!- ήταν μόνο... 7,2% του ΑΕΠ!!! Ναι, όταν το δημόσιο χρέος της ίδιας της Γερμανίας ανήλθε το 2009 στο 73,2% του ΑΕΠ της ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο του 60% που ορίζει το Μάαστριχ, οι Εσθονοί πέτυχαν στο δημόσιο χρέος τους το απίστευτο ποσοστό του 7,2%. Και όταν κατά μέσο όρο το έλλειμμα των 16 χωρών της ευρωζώνης ήταν 6,3% και της ΕΕ των 27 ήταν 6,8%, η Εσθονία είχε πέρυσι έλλειμμα 1,7%.

Εκαναν παρατήρηση στην Εσθονία ότι ο πληθωρισμός της το 2008 ξεπερνούσε το 10%; Ε, το 2009 ο πληθωρισμός... τρύπησε το πάτωμα και έπεσε κάτω από το μηδέν! Σημειώθηκε μείωση, όχι αύξηση τιμών κατά 0,7%!

Δεν μπορεί να κρύψει η γερμανική "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε" τη χαρούμενη συγκίνησή της, όταν αποκαλεί την Εσθονία "υποδειγματικό μαθητή της δημοσιονομικής πειθαρχίας".
Εύλογη η απορία: πώς πέτυχε η Εσθονία μέσα σε έναν χρόνο αυτά τα δημοσιονομικά θαύματα; Η απάντηση είναι απλή, αλλά επώδυνη: καταστρέφοντας τους Εσθονούς!

Μέσα στο 2009, το εσθονικό ΑΕΠ σημείωσε αβυσσαλέο καταποντισμό: μείωση κατά... 15%!

Μόνο σε πόλεμο σημειώνεται τέτοια πτώση του ΑΕΠ.

Πόλεμο φυσικά δεν έκανε η Εσθονία, η κυβέρνησή της όμως εξαπέλυσε κοινωνικό πόλεμο εναντίον του εσθονικού λαού: εκτίναξε την ανεργία στο 20%, σφαγίασε όχι μόνο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% ως 30%, αλλά και τους ίδιους απολύοντάς τους κατά δεκάδες χιλιάδες, καταβαράθρωσε τις συντάξεις κατά 20% και πλέον, διέλυσε σχεδόν τα νοσοκομεία περικόπτοντας μέχρι και 40% τους προϋπολογισμούς τους, εξαθλίωσε κατ' ανάλογο τρόπο και τη δημόσια εκπαίδευση, κατάργησε σχεδόν εντελώς τις αποζημιώσεις απολύσεων και τα επιδόματα ανεργίας.

Οι Εσθονοί όμως έσκυψαν το κεφάλι αντί να εξεγερθούν. Ετσι οι ίδιοι βυθίστηκαν στη μιζέρια και στη δυστυχία, ενώ οι αριθμοί γνώρισαν πρωτοφανή ευημερία.
Το έλλειμμα εξαφανίστηκε, αφού η κυβέρνηση εξαπέλυσε πογκρόμ εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και άφησε χωρίς λεφτά τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα κρατικά ιδρύματα. Εξανεμίστηκε και ο πληθωρισμός, αφού η χώρα γέμισε άνεργους που δεν είχαν καλά καλά πώς να επιβιώσουν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έδινε στις ξένες τράπεζες τα περισσότερα χρήματα από όσα μάζευε, οπότε μειώθηκε και το δημόσιο χρέος.

Κάπως έτσι ονειρεύονται οι Γερμανοί και οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι της Ευρώπης να καταντήσουν τις χώρες και τους λαούς ολόκληρης της ΕΕ. Ευτυχώς όμως ούτε είμαστε ούτε θέλουμε ποτέ να γίνουμε Εσθονοί! Εμείς και πολλοί λαοί σαν εμάς δεν θα θυσιάσουμε τους ανθρώπους για χάρη των αριθμών.

Η ΕΚΤ Πρότεινε απόρριψη!

Βασανιστήρια... γερμανικού τύπου ήθελε να κάνει στην Εσθονία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, πρότεινε απόρριψη της ένταξης της Εσθονίας στην ευρωζώνη, παρόλο που πληροί τα τυπικά κριτήρια. "Θα έπρεπε να ζητηθεί η αναβολή της ένταξης... Για την Εσθονία θα ήταν εύκολο να εφαρμοστεί η αναβολή και θα μπορούσε ίσως να της προσδώσει πιθανόν μια νέα ορμή, ενώ για το ευρώ η απόρριψη θα έδινε πολύτιμο σημάδι ότι στο μέλλον θα γίνονται σεβαστοί οι κανόνες της νομισματικής ένωσης, ακόμη και όταν δεν εναρμονίζονται με την πολιτική" έγραψε χαρακτηριστικά σε άρθρο της η "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε" συμφωνώντας με την ΕΚΤ.

10 σχόλια:

  1. Δηλαδη οι νεας εσοδειας πορνες που θα εμφανιστουν σε λιγο στην Ευρωπη θα καταγονται απο την Εσθονια;Τι αλλο εμεινε σ'αυτον τον λαο να κανει εκτος απο το να πουλαει το κορμι του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 11:50 Μεγάλο λόγο μην πείς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 12:07

    Οπου ναναι ερχονται και τα δικα μας.Αυτο δεν θελεις να πεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμοι 11:50 π.μ. & 12:07 μ.μ.:

    Για να σας δείξω πόσο ανησυχητικό είναι το φαινόμενο, πήρε το αφτί μου ότι κινδυνεύουν παγιωμένα sponsorships και οι κοπέλες σκέφτονται, άκουσον-άκουσον, μέχρι και να βρουν κάποιον να παντρευτούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυριοι,
    Για το ονομα του Θεου.....τι ειναι αυτα που γραφετε???
    Ζω στο Ταλιν τα τελευταια 6 χρονια....σας διαβεβαιω οτι σχεδον τιποτα απο ολα αυτα δεν ισχυει , καποια απο αυτα μπορει να ειναι σωστα οχι ομως σε αυτον τον βαθμο με τον οποιο παρουσιαζονται στο εν λογο αρθρο....εχω ελληνικο εστιατοριο οποτε...ειμαι σε θεση να γνωριζω πολυ καλα τι λεω....οπως γνωριζετε οταν υπαρχει κριση το πρωτο που κοβουν ειναι το περιττα εξοδα...εστιασεις κτλ.
    Θα σας παρακαλουσα λοιπον να σκεφτεστε πριν γραψετε ενα σχολιο που αν μη τι αλλο μπορει να εκτεθειτε ανεπανορθωτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πέρα από τα αντιλαϊκά μέτρα που αντιμαχόμαστε όλοι, μήπως θα έπρεπε να διώξουμε και εμείς καμιά τρακοσαριά χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους - φαντάσματα (διπλοθεσίτες, τριπλοθεσίτες "αόρατους" που φαίνονται μόνο στα χαρτιά, κατά συρροή διεφθαρμένους, κομματόσκυλα, βολεμένους συνδικαλιστές και πάει λέγοντας);
    Να δεις μετά τι ωραία που το σώζεις. Το 75% των χρημάτων του ΔΝΤ πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις, στις λεγόμενες "ανελαστικές δαπάνες". Κόψε και κάνα "επιδοματάκι" από δίπλα... 900Ε μισθός και 2000Ε επιδόματα που αλλού παρατηρούνται πλην τις Ελλάδας; Και μάλιστα για τον μακρά πιο αντιπαραγωγικό και ζημιογόνο τομέα της οικονομίας. Αλλά αντί αυτού προτιμάμε να κόψουμε συντάξεις και να ακριβύνουμε τα φάρμακα, μπας και απαλλαχτούμε από κάνα συνταξιούχο γλιτώνοντας παράλληλα κάποιο κομματόσκυλο...

    Για τις τρύπες φυσικά σε νοσοκομεία, ΟΣΕ κτλ ούτε λόγος. Κατά τα άλλα τα λεφτά υπήρχαν πριν τις εκλογές, το μόνο που χρειαζόμασταν ήταν η "επανεκκίνηση της οικονομίας".
    Αλλά δεν πειράζει, αντί να γιατρέψουμε τον καρκίνο που λέγεται δημόσιο, θα αρρωστήσουμε και ότι έμεινε όρθιο από τον ιδιωτικό τομέα.

    Και αν τυχόν έρθει η ώρα που θα χρεοκοπήσουμε, τότε μπορούμε να κάτσουμε να τους ακούμε να μαλώνουν καταλάβουμε για το ποιος έφταιγε, ο Γεωργάκης ή ο Κωστάκης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ανώνυμε 4:50'
    Αυτά που γράφει ο Δελαστίκ δεν είναι από το μυαλό του αλλά παραθέτει επίσημα στοιχεία της Ε.Ε.
    Και στην Ελλάδα, δεν βλέπουμε τον πανικό που περιγράφουν οι αρνητικοί δείκτες και αριθμοί.
    Ειδικά εμείς οι ...σουβλατζήδες έχουμε αύξηση του τζίρου μας επειδή ο κόσμος που έτρωγε σε ταβέρνες και εστιατόρια, τώρα την βγάζει με πίτες, σουβλάκια και σάντουιτς.
    Εάν έχεις -το μοναδικό που ξέρω γιατί έχω έλθει εκεί- ελληνικό σουβλατζίδικο στο Ταλίν (ΑΡΤΕΜΙΣ) πολλούς συναδελφικούς αγωνιστικούς
    χαιρετισμούς !!!!!!!!!!
    ο Μανωλιός από Κρήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. *Καλησπερα Μανωλιε απο την Κρητη. (ακριβως αυτος ειμαι).

    Ευελπιστω να ειναι τα επισημα στοιχεια....αλλα αυτο ειναι ενα θεμα το οποιο θα το βρει η Εσθονικη πρεσβεια στην Αθηνα....
    Οσον αναφορα το αλλο που ειπες Μανολιο...Θελω να σου υπενθυμησω οτι μιλαμε για την Εσθονια οποτε δεν ισχυει αυτο που λες περι πιτες -σουβλακια κτλ.(εξαλου ο Εσθονος περισσοτερο πινει παρα τρωει) Εγω διαφωνω καθετα με το να βγαινει τετοιο μενος για μια χωρα που πραγματικα δεν δημιουργησε ποτε προβλημα σε εμας τους Ελληνες. Και δυστηχως με το να λεει ο κ Δελαστικ αυτα τα λογια επιβαρυνει την δικη μου θεση εδω....Σκεψου το και θα καταλαβεις τι ακριβως λεω. Για αυτο λεω οτι δεν καταλαβαινω αυτο το μενος.
    Τελος παντων να εισαστε ολοι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ARTEMIS
    Φίλε μου και οι τρεις χώρες της Βαλτικής είναι πανέμορφες και ο κόσμος πολύ καλός.
    Αυτά που γράφει ο κάθε δημοσιογράφος είναι για εσωτερική κατανάλωση και σπανίως φτάνουν κάπου εκτός Ελλάδας.
    Όπως δεν φτάνουν στην Ελλάδα και αυτά που ενδεχομένως να γράψει κάποιος Εσθονός.
    Θα τα πούμε και από κοντά, ένα 4ήμερο αρχές Σεπτεμβρίου.
    Νάσαι καλά !!!
    Μ.α.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δηλαδη ρε παιδια η Εσθονια ειναι ενας παραδεισος και ολα οσα γραφονται για τα χαλια της ειναι εκ του πονηρου;Μηπως ομως την βλεπετε ως τουριστες που δεν τους ενδιαφερουν τα ενδοτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.