11/6/10

Το δόγμα Νταβούτογλου και η θέση της Τουρκίας



Tου Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα πρόσωπα του ελληνικού Τύπου. Αν διαβάσει κανείς τα σχόλια που του αφιερώνονται, αναρωτιέται πολλές φορές μήπως ο Τούρκος υπουργός είναι δημοφιλέστερος στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην Τουρκία.

Συχνά οι απόψεις του συνδέονται με την αναβίωση του «νεοοθωμανισμού». Πέραν της εννοιολογικής συγχύσεως με την οποία συνοδεύεται η χρήση αυτού του όρου, λίγη προσοχή έχει δοθεί στο ακριβές περιεχόμενο των απόψεών του, οι οποίες έχουν διατυπωθεί σε βιβλία, ακαδημαϊκά άρθρα και ομιλίες, σημαντικότερο από τα οποία είναι το βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος» (Stratejik Derinlik) το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2001.

Κατά τον Νταβούτογλου, η Τουρκία δεν είναι μια περιφερειακή αλλά μια «κεντρική δύναμη» η οποία διαθέτει πολλαπλές ταυτότητες. Είναι χώρα της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μεσογείου, του Ευξείνου Πόντου, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής, ακόμη και του Περσικού Κόλπου. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να θέτει τις δυνατότητές της στην υπηρεσία των στρατηγικών προτεραιοτήτων άλλων μεγαλύτερων δυνάμεων, αλλά να διεκδικεί τον δικό της αυτόνομο ρόλο.

Αυτό που επιδιώκει ο Νταβούτογλου δεν είναι η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά η διεκδίκηση από την Τουρκία ενός παγκόσμιου στρατηγικού ρόλου. Ηδη η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Καθώς διαθέτει τη 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ήδη μετέχει στο G20, τη σύνοδο κρατών η οποία συγκεντρώνει τις κορυφαίες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις και έχει πρωταγωνιστήσει στην διαχείριση της παγκοσμίου οικονομικής κρίσεως. Ο στρατηγικός στόχος αυτής της πολιτικής, όπως τον έθεσε ο ίδιος ο Νταβούτογλου πριν από μερικούς μήνες, είναι η είσοδος της Τουρκίας στο κλαμπ των δέκα ισχυροτέρων κρατών μέχρι το 2023, την επέτειο των εκατό χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο Νταβούτογλου επιδιώκει να αναμορφώσει τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας προβάλλοντάς την ως «ήπια δύναμη» (soft power). Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και οι στενές σχέσεις συμμαχίας με τη Δύση δεν προβάλλονται πλέον ως το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Αντιθέτως καλλιεργείται η εικόνα της χώρας ως «νησίδας δημοκρατίας, οικονομικής ευημερίας και πολιτικής σταθερότητος» η οποία επιδιώκει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων και να πρωταγωνιστήσει στον διάλογο μεταξύ της Δύσεως και του ισλαμικού κόσμου.

Για να εκπληρώσει, ωστόσο, η Τουρκία τις φιλοδοξίες της σε παγκόσμιο επίπεδο, χρειάζεται να απαλλαγεί από δύο καίρια εσωτερικά προβλήματα τα οποία λειτουργούν ως τροχοπέδη. Ο Νταβούτογλου θεωρεί αναγκαία και επείγουσα τη διευθέτηση των δύο καίριων εκκρεμών εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας. Η επίλυση του κουρδικού ζητήματος επί τη βάσει του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητος της Τουρκίας και των πολιτιστικών δικαιωμάτων των Κούρδων όχι μόνον αποτελεί προϋπόθεση κοινωνικής ειρήνης στην Τουρκία, αλλά και θα ενισχύσει τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.

Η άρση της αντιπαραθέσεως μεταξύ συντηρητικών μουσουλμάνων και κοσμικών κεμαλικών επί τη βάσει ενός «φιλελευθέρου συμβιβασμού» που θα επιβάλει και στις δύο πλευρές αμοιβαία ανοχή και σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων θα απαλλάξει την Τουρκία από μια γάγγραινα. Αυτή ταλανίζει την εσωτερική συνοχή και αποσταθεροποιεί το πολιτικό σύστημα, με τις συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνήσεως και γραφειοκρατίας.

* Ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

15 σχόλια:

  1. ας φανταστούμε τώρα τον ΓΑΠ να βγάζει ένα βιβλίο από κοινού με την Ντορα ..
    και να θέλουν να το πουλήσουν κιόλας..
    -------------------
    Ας προσέχαμε ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνεργάτης τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ, αὐτὸ λέει ἀκριβῶς ποιὲς εἶναι οἱ προθέσεις αὐτοῦ ποὺ ἔγραψε τὸ κείμενο.
    Τὸ διάβασα καὶ διακρίνω μία ὑποψία ἀνησυχίας -καλυμμένης ἐντέχνως ὡς οὐδετερότητα ἢ ἐπιστημονικὴ ἀνάλυση- ἐξ ΗΠΑ προερχομένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρετε, και οι μυστικές υπηρεσίες κρατών ... γράφουν βιβλία, και τα προσδίδουν σε ορισμένους ...συγγραφείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά ο κ. Γρηγοριάδης δεν ξέρει ότι το γειτονικό κράτος δεν ονομάζεται
    "Τουρκική Δημοκρατία" αλλά "Δημοκρατία της Τουρκίας";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Αυτό που επιδιώκει ο Νταβούτογλου δεν είναι η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά η διεκδίκηση από την Τουρκία ενός παγκόσμιου στρατηγικού ρόλου".

    ΝΙΑΟΥ ΝΙΑΟΥ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ
    Τα ίδια πράγματα δηλαδή εκσυγχρονισμένα.

    "Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και οι στενές σχέσεις συμμαχίας με τη Δύση δεν προβάλλονται πλέον ως το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας".

    ΘΕΛΕΙ Η ΠΟΥΤΑΝΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΙ
    Δεν προβάλλονται γιατί είναι κ. καθηγητά μου

    "Η επίλυση του κουρδικού ζητήματος επί τη βάσει του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητος της Τουρκίας και των πολιτιστικών δικαιωμάτων των Κούρδων"

    ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΟΛΑΟΥΖΟ ΔΕ ΘΕΛΕΙ
    Με τη ισχύ των όπλων ΒΊΑ, ΚΛΠ

    "Η άρση της αντιπαραθέσεως μεταξύ συντηρητικών μουσουλμάνων και κοσμικών κεμαλικών επί τη βάσει ενός «φιλελευθέρου συμβιβασμού» που θα επιβάλει και στις δύο πλευρές αμοιβαία ανοχή και σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων θα απαλλάξει την Τουρκία από μια γάγγραινα".

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ...ΑΔΕΛΦΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαβάστε τι λέει και his master voice ο κ Βερέμης http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_344.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29. Σαφώς πρόκειται για γραμμή κατά των ανησυχούντων ... Το πρόβωλημα είναι όμως ότι σε αυτή την προπαγάνδα παραπληροφόρησης που άρχισαν έχουν ένα μεγάλο αντίπαλο: ... Τον Νταβούτογλου με αυτά που λέει ο ίδιος και ας μην ξεχνούν ότι είναι ΥΠΕΞ της φίλης τους Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απίστευτο αυτό το «ίδρυμα». Έχει σχέσεις με «ιδρύματα» της Αμερικής, το χρηματοδοτεί ο Σόρος και πολυεθνικές εταιρείες, έχει καθηγητές στην … Τουρκία (υποθέτουμε για να εκπαιδεύουν τους τούρκους υπέρ των συμφερόντων τους καθότι εκεί μόνο αυτό θέλουν να ακούνε), στηρίζουν τις πλεκτάνες όπως αυτές του Αναν, τα ανέκδοτα των ρεπούσιων ιστοριογραφιών και χλευάζουν όποιο θέλει να αμυνθεί και να διαφυλάξει την ακεραιότητα της πατρίδας του. Και τώρα να μας πείσουν ότι πρόβλημα δεν υπάρχει. Δεν …. Καταλάβαμε καλά τον νέο-Οθωμανισμό. Ξέρετε μάλλον όλοι οι άλλοι είναι αγράμματοι και δεν καταλαμβαίνουν τι διαβάζουν στο Στρατηγικό βάθος. Το Ελιαμέπ είναι καλά εκπαιδευμένοι να διαβάζουν ότι τους λένε και να μας το λένε όπως τους το λένε; Έλεος πια. Χάνεται η Ελλάδα και αντί να κρυφτούν τολμούν να βγαίνουν στο φως της μέρας και να μας λένε πώς να διαβάζουμε … τους τούρκους … Έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρχίζουν τα τύμπανα του ΕΛΙΑΜΕΠ: Μπες Μπες Μπες και πες πως ο Νταβούτογλου είναι αθώος…. Μπες Μπες Μπες και πες ότι οι έλληνες είναι αγράμματοι και δεν ξέρουν να διαβάσουν Νταβούτογλου … Μπες Μπες Μπες και πες ότι δεν είναι και τίποτα σπουδαίο το ξέραμε εδώ και καιρό … Μπες Μπες Μπες και πες ότι ο νέο-Οθωμανισμός είναι παρεξηγημένος … Μπες Μπες Μπες και πες ότι παρεξήγηση ήταν που λέγαμε άλλα πλην και πάλιν δεν είναι και τόσο θηριώδης αυτός ο Νταβούτογλου … Μπες Μπες Μπες και πες ότι θέλεις γιατί τους έλληνες τους θεωρούμε ψάρια …
    Χάος ΕΛΙΑΜΕΠ, την πατήσατε. Όσο βαράτε τον Νταβούτογλου τόσο περισσότερο θα εκτίθεστε γιατί τόσο περισσότερο θα το διαβάζουν και θα αποκαλύπτεστε για τα λάθη που ισοδυναμούν με παραπληροφόρηση (όχι δα και εσκεμμένα!!) που πετάγατε στην μούρη των ελλήνων από καιρό. Μάλλον κάποιος που ξέρει στρατηγική σας έκανε κίνηση μάτ…
    Εγώ θα σας συμβούλευα να το κλείσετε το μαγαζί, να δωρίσετε το γιγαντιαία ποσά σε κανένα ίδρυμα ορφανών και να πάτε όλοι ας να διδαχθείτε ή να διδάξετε στην Τουρκία. Το κλίμα δεν σας σηκώνει πια εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω Πω Πω. Οι του Ελιαμέπ εκπαιδεύουν και εκπαιδεύονται στην Τουρκία! Ωραίο αυτό. Περνάνε όλοι με την σειρά από εκεί ή πάνε ένας ένας; Ανοίξτε τα αυτιά σας. Αυτά που θα διαβάζετε στο Στρατηγικό βάθος του Νταβούτογλου και αυτά που θα ακούτε από το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι συμπληρωματικά. Δεν μπορούμε πλέον να παραπονιόμαστε. Θα έχουμε μια πλήρη εικόνα της τουρκικής πολιτικής και αποφασίζουμε αναλόγως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΛΙΑΜΕΠ. Ωχ! Κουμπωθείτε! Δηλητήριο εν όψει...
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα
    Ρίξτε μια ματιά στα ψεύδη της άλλης πλευράς για το θέμα της Χαράς Νικοπούλου..:
    http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/06/blog-post_1311.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΛΙΑΜΕΠ; Μα δεν είναι αυτό το ίδρυμα που γράφει «Αλφαβητάριο των ελληνοτουρκικών σχέσεων»; Αυτοί, δηλαδή οι Τούρκοι, στρατηγικό βάθος και εμείς αλφαβητάριο … του στρατηγικού βάθους μέσα στην Ελλάδα. Ποιοι τους δίνουν λεφτά; Πότε θα γίνουμε ανεξάρτητοι. Στείλτε τους όλους στην Τουρκία ίσως εκεί μάθουν τι σημαίνει εθνικό συμφέρον για μια χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. • Εμένα μπερδεμένος μου φαίνεται ο εκ Τουρκίας ορμώμενος Κύριος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Δεν ξέρουμε τι διαβάζουμε; Αυτός τι λέει ουσιαστικό; Ή μήπως ο σκοπός είναι να μην λέμε την ουσία για να … ξεχνάμε την ουσία, δηλαδή αυτά που γράφει ο Νταβούτογλου και αυτά που κάνει ως Υπουργός Εξωτερικών που είναι ακριβώς αυτά που λέει στο βιβλίο. Μα αν όλα αυτά αναιρούν το τι έλεγε το ΕΛΙΑΜΕΠ τι μας νοιάζει εμάς. Τίμια να πουν ότι έκαναν λάθος. Αν συνεχίσουν αυτά τα μουρμουρητά θα ρεζιλευτούν και αν το κάνουν αυτό τους αξίζει. Οι τούρκοι στο Σούνιο και η Ελλάδα χρεοκοπημένη δεν είναι κάτι που προσπερνιέται. Υπάρχει και η λέξη «σκασμός» αν το παρακάνουν. Εδώ ο κόσμος χάνεται και το ελιαμέπ μουρμουράει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ναι 0954 αυτοί γράφουν Αλφαβητάριο. Εδώ οι τούρκοι γράφουν για το στρατηγικό βάθος και εδώ τα τρωκτικά των δημόσιων και διεθνικών κονδυλίων γράφουν Αλφαβητάρια. Δεν ντρεπόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχουν από καιρού στρατηγικό βάθος στην Ελλάδα οι Τούρκοι... Έχουν τον Γονίδη, τον Βολάνη και αμέτρητους άλλους "καλλιτέχνες" που ακούν ό,τι τούρκικο CD κυκλοφορεί και το βγάζουν αυτούσιο στα "Ελληνικα"... Έχουν και το Pan-Kάlos να δηλώνει ότι αν δεν ανήκει η Τουρκία στην Ευρώπη τότε δεν ανήκει ούτε η Ελλάδα (!!!). Εχουν και τις χίλες και μια νύχτες του ΑΝΤ1... έχουν... έχουν και τα φέσια στην "εθνική" μας ενδυμασία... έχουν... έχουν... και τι δεν έχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.