23/6/10

Τα «χώνουν» σε Τουρκία για YouTube-Google

Ο ΟΑΣΕ ζήτησε σήμερα από την Τουρκία σήμερα να σταματήσει να μπλοκάρει την ιστοσελίδα YouTube του Google και χιλιάδες άλλους δικτυακούς τόπους που έχουν απαγορευτεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της για το Διαδίκτυο. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε ο νόμος, που θεσπίστηκε το 2007, επεκτάθηκε για να απαγορεύσει πάνω από 5.000 δικτυακούς τόπους κατά τα τελευταία δύο χρόνια και πλήττει σοβαρά την ελευθερία της έκφρασης και τα δικαιώματα πληροφόρησης.

"Ζητώ από τις τουρκικές αρχές να ανακαλέσουν τις διατάξεις παρεμπόδισης που δεν επιτρέπουν στους πολίτες να είναι μέρος της σημερινής παγκόσμιας κοινωνίας της πληροφορίας", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής του τομέα των ελευθεριών στα μέσα ενημέρωσης στον ΟΑΣΕ Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η Τουρκία πέρασε αρχικά το νόμο για να περιορίσει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες με πορνογραφία και άλλα περιεχόμενα που θεωρούνται επιβλαβή για τα παιδιά. Ο εδρεύων στη Βιέννη 56εθνής ΟΑΣΕ αναφέρει ότι η νομοθεσία χρησιμοποιείται πλέον για θέματα που υπερβαίνουν κατά πολύ τα παραπάνω αναφερθέντα.

"Αντί να επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, νέοι τρόποι έχουν προκύψει που μπορούν να περιορίσουν περαιτέρω την ελεύθερη ροή των πληροφοριών στη χώρα", δήλωσε ο Μιγιάτοβιτς. Η Τουρκία, μέλος του ΟΑΣΕ, άρχισε το μπλοκάρισμα του YouTube το 2008 αφότου απεφάνθη ότι ορισμένα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα αυτή ήταν προσβλητικό για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης δημοκρατίας.

Η τουρκική κυβέρνηση επικαλείται επίσης παραβιάσεις, που περιλαμβάνουν παιδική πορνογραφία και ενθάρρυνση της αυτοκτονίας, για το μπλοκάρισμα του δικτυακού τόπου. Ο ΟΑΣΕ δήλωσε ότι ο Μιγιάτοβιτς έστειλε επιστολή στον Τούρκο ΥΠΕΞ για να παραπονεθεί για τους νέους περιορισμούς που τέθηκαν νωρίτερα το μήνα αυτό και παρακωλύουν την πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες της Google-όπως την ιστοσελίδα άμεσης μετάφρασής και εκείνη της παρακολούθησης της κυκλοφορίας.

Ο Μιγιάτοβιτς δήλωσε ότι ο προβαλλόμενος λόγος πίσω από το μπλοκάρισμα ήταν μια φορολογική διένεξη που δεν έχει διευθετηθεί μεταξύ των τουρκικών αρχών και της Google, αλλά το θέμα αυτό δεν καλύπτετο στην αρχική νομοθεσία.
athina984.gr

2 σχόλια:

  1. ξαφνικα τους επιασε η σφειξη?ρε κατι συμπτωσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εμεις μονο ξεναμε αυτους που πεθαναν για την ελευθερια μας και δινουμε συνταξεις στους σφαγιαδες.ας οψονται τα πολιτικα παιγνιδια καποιου ομοφυλοφυλου εκ παρισιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.