2/8/11

ΟΗΕ: Αποφασίζει για τη Συρία

Συμβούλιο για τις εξελίξεις στη Συρία συγκάλεσε ο ΟΗΕ, ενώ νέες κυρώσεις στη χώρα επέβαλε η ΕΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έχει σήμερα διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την κρίση στη Συρία, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της προεδρίας του Συμβουλίου, την επέμβαση του οποίου έχουν ζητήσει αρκετές δυτικές χώρες.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 (24:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος της ινδικής αποστολής στον ΟΗΕ, η οποία έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Αύγουστο.
Οι διαβουλεύσεις αυτές ανακοινώθηκαν την ώρα που η Ιταλία και η Γερμανία ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συγκληθεί εκτάκτως για τη Συρία.
Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει χωρίς καθυστέρηση ώστε να σταματήσουν οι βιαιότητες στη Συρία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φέρεται να πληροφορήθηκε «με αποτροπιασμό» τις εξελίξεις και διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον πρόκειται να επιδιώξει την απομόνωση του καθεστώτος στην Δαμασκό. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε να «ενταθεί η διεθνής πίεση» στη Συρία.
Ο Βέλγος ΥΠΕΞ, Στίβεν Βανάκερε, δήλωσε από την πλευρά του ότι συμφωνεί με την «γερμανική και γαλλική πρόταση να υπάρξει διάλογος σε βάθος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ώστε να δοθεί «ένα σαφές μήνυμα στο συριακό καθεστώς πως αυτή η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως».
Η ΕΕ νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τις κυρώσεις που επιβάλει σε βάρος της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δεσμεύοντας πόρους και επιβάλλοντας ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε πέντε ακόμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που φέρονται να συνδέονται με την αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων.
Η επίσημη έγκριση των νέων κυρώσεων, που αποφασίστηκαν από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, σημειώνεται αφού η ΕΈ κατηγόρησε τη Συρία ότι «σφάγιασε» αδιακρίτως αμάχους στην πόλη Χάμα το σαββατοκύριακο.
Ανακοινώνοντας την επέκταση των κυρώσεων η Άστον επισήμανε ότι ενδέχεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα εάν «η συριακή ηγεσία συνεχίσει τον δρόμο που ακολουθεί».

Μέρκελ: «Να παύσει η βία»
Η κυβέρνηση της καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ, ενέτεινε την καταδίκη της βίαιης καταστολής από μέρους των αρχών της Συρίας των διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας και την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, από την οποία βρήκαν το θάνατο πάνω από 130 άνθρωποι το σαββατοκύριακο.
«Η καγκελάριος απαιτεί με πλήρη σαφήνεια ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας εναντίον του ίδιου του λαού του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Κρίστοφ Στέεγκμανς.
Η Μέρκελ απαιτεί ακόμα η συριακή ηγεσία να «σεβαστεί το δικαίωμα του λαού να εκφράζει τις απόψεις του με διαδηλώσεις, και τελικά να επιδιώξει ένα σοβαρό διάλογο με τους ειρηνικούς διαδηλωτές και οργανώσεις της αντιπολίτευσης».
Η καταστολή από μέρους των υπηρεσιών ασφαλείας αυτό το σαββατοκύριακο σηματοδοτεί «μια ποιοτική διαφοροποίηση του μηχανισμού καταστολής του Άσαντ», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.
Το Βερολίνο πίεσε να επιβληθούν αυστηρότερες πιέσεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Σέφερ. Οι κυρώσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν την κατάρτιση μιας 'μαύρης λίστας' με αξιωματούχους σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν απαγορεύσεις σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στην ΕΕ και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επρόκειτο να συζητήσει τις εξελίξεις στη Συρία εντός της ημέρας μετά από πρωτοβουλία της Γερμανίας, η οποία μόλις ολοκλήρωσε την μηνιαία προεδρία της στο σώμα.
Το Βερολίνο ελπίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα πείσουν τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ταχθούν υπέρ μιας απόφασης που θα καταδικάζει τις ενέργειες της συριακής κυβέρνησης, είπε ο Σέφερ. Ινδία, Νότια Αφρική και Βραζιλία μέχρι τώρα αντιτάχθηκαν στην έγκριση μιας τέτοιας απόφασης, όπως μέχρι στιγμής και η Ρωσία και η Κίνα.

Ανησυχία από τη Βουλγαρία
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μλαντένοφ και καταδίκασε την αιματοχυσία στη Χάμα και τις άλλες συριακές πόλεις.
«Η βία των συριακών αρχών κατά του ίδιου τους του λαού είναι άνευ προηγουμένου και ειδεχθής. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις βίας και δολοφονιών και χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί για διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος», ανέφερε ο κ. Μλαντένοφ, σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα στη Συρία.
«Η Βουλγαρία, όπως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καταδικάζει κατηγορηματικά αυτή τη βία και ζητεί τον άμεσο τερματισμό της. Αναμένουμε επίσης μια σαφή καταδικαστική αντίδραση από τα κράτη του Αραβικού Συνδέσμου, τους γείτονες της Συρίας, που δεν μπορούν να μένουν αδιάφοροι στα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται σε αυτή τη χώρα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας.
«Η κοινωνία της Συρίας έχει αρκετό σθένος ώστε να υπερβεί τις διαφορές και να μπει στο δρόμο ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Η Βουλγαρία έχει εκφράσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της να συμβάλλει στην υλοποίηση αυτού του διαλόγου», κατέληξε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Πω-πω ανησυχια που την εχουνε!!!
    Παντως η Νορβηγια εβαλε την ουρα στα σκελια κιαποχωρησε απο την Λιβυη...
    Παλι θα μεινουν οι Αμερικανοβρετανοι μονοι τους να κοπανουν τον αερα στην Σουρια...
    Ευτυχως που το Ισραηλ το παιζει κοινωνικα επαναστατημενο...και αρα μαλλον δεν ξερει ,δεν ειδε ,δεν ακουσε...
    Να δουμε ποτε θα μας ερθουν τα μαντατα κιαπτην Αιγυπτο...
    Πολυ αργει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.