21/8/11

Γιατί η Τουρκία προειδοποιεί και απειλεί ξανά την Κύπρο για την ΑΟΖ

Του Σάββα Ιακωβίδη
Οι παίκτες στη σκακιέρα του αερίου
Οι Ισραηλινοί, οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, η Ε.Ε. και γιατί η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας είναι σήμερα πιο ισχυρή απέναντι στην Άγκυρα

Το φυσικό αέριο θα δημιουργήσει νέες συμμαχίες και πιθανές αντιπαλότητες και ίσως κινδύνους
Οι τελευταίες νέες τουρκικές απειλές και εκβιασμοί κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορούν ν' αναλυθούν μέσα από τη δυναμική της γεωπολιτικής, των νεο-ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της Τουρκίας στην περιοχή, σε συνάρτηση προς τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Επίσης μπορούν να ερμηνευθούν στο πλαίσιο των εξελίξεων στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και στην ταραγμένη ευρύτερη Μέση Ανατολή. Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συνυπογράψασα τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που μορφοποιήθηκε στο Μοντίγκο Μπέι, της Ιαμαϊκής, νομιμοποιείται να διεξαγάγει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της για την ανακάλυψη και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία, η οποία πεισματικά αρνείται να υπογράψει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν νομιμοποιείται να απειλεί, να εκβιάζει ή και να εμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία να ενεργεί όπως η ίδια νομίζει, στο πλαίσιο της Συνθήκης και της διασφάλισης των συμφερόντων της. Αυτά στη θεωρία. Στην πράξη, όπως πολύ ορθά λέχθηκε, η Τουρκία επιμένει να λειτουργεί με την πρακτική των κανονιοφόρων και της εποχής της πειρατείας. Ο τουρκικός ισλαμοφασισμός εκδιπλώνεται ξανά και νομίζει ότι θα εκφοβίσει ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ και, κυρίως, της Ε.Ε.

Αμφισβήτηση κυριαρχίας
Οι απειλές της Τουρκίας και η κλιμάκωση των προκλήσεών της στην προσπάθεια να ματαιώσει τις ήδη προγραμματισμένες έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου, για την ανακάλυψη και εξόρυξη φυσικού αερίου, έχει τέσσερις στόχους:

Πρώτον, να αμφισβητήσει τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της.

Δεύτερον, να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες με γειτονικές χώρες και, γενικά, να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, με το κωμικό επιχείρημα ότι, δήθεν, δεν συμφωνούν και οι Τ/κύπριοι.

Τρίτον, να εκδηλώσει όχι μόνο το ενδιαφέρον της για τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής αλλά και να διεκδικήσει μερίδιο ή και συνεκμετάλλευση ή και έλεγχο, στο πλαίσιο ακριβώς των μεγαλοϊδεατικών σχεδιασμών της για ανάδειξή της σε περιφερειακή ή και παγκόσμια δύναμη.

Τέταρτον, να εκβιάσει ναυάγιο στην αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, που έτσι κι αλλιώς οι συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο, εξαιτίας των τελευταίων εξοργιστικών δηλώσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Η στόχευση της Τουρκίας είναι απλή στη σατανικότητά της: Επιδιώκει να αμφισβητήσει ξανά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και δι’ αυτής την ύπαρξή της ως υποκειμένου του Διεθνούς Δικαίου, επειδή η διεθνής νομιμότητά της ματαιώνει τα τουρκικά σχέδια.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/411455

12 σχόλια:

  1. Η τουρκια θυμιζει τον αθλιο και ανανδρο νταβατζη που δεν θελει να αφησει την μικρουλα που εκμεταλευεται ο παναθλιος νταβατζης
    και την απειλει διοτι η μικρουλα εκδηλωσε τον ποθο της να συναψει μια υγιη σχεση που δεν θα ελεγχει αυτος.Ξερετε η ζωη επαναλαμβανεται συνεχεια και συνεχεια σε μικροτερους και μεγαλυτερους κυκλους με τον ιδιο κεντρικο πυρηνα και διαφορετικη ισως εξωτερικη εικονα καθε φορα που αν παρατηρηθει με αναλυτικη διαθεση θα βρεθουν απειρες ομοιοτητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε πέντε περίπου χρόνια θα έχει αναπτυχθεί το δίκτυο φυσικού αερίου Ισραήλ,Κύπρου και Ελλάδος αυτό σημαίνει τα κάτωθι:
    -Χάνει την αξία της σαν ενεργειακός κόμβος αφού η Ευρώπη θα τροφοδοτείται απο ΝΑ Ευρώπη
    -Το κλίμα αγανάκτησης των υγιών Κύπριων Μουσουλμάνων θα γιγαντώνεται,βλέποντας ότι ο μεγαλοιδεατισμός των Τούρκων πολιτικών τους στερεί έσοδα αρκετά σοβαρά και ο κίνδυνος να στείλουν το Τούρκικο στρατό πίσω στην Τουρκία είναι μεγάλος.
    -Η συμμαχία των ΗΠΑ,Ισραήλ,Κύπρου και Ελλάδος έχει αφήσει,νόμιμα βάσει του Δ.Κ, έξω απο την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων,για τους Τούρκους θεωρείται μεγάλη προσβολή και χάσιμο εσ'οδων και δέχεται βέβαια μεγάλο πλήγμα η φιλοδοξία τους για την εποπτεία όλης της περιοχής.
    -Παύει η Ελλάδα να παίζει τον ρόλο του πυγμαχικού σάκου και αυτό τους στοιχίζει αφάνταστα διότι πίστεψαν ότι σε μερικά χρόνια θα μας ρουφούσαν και απ΄ότι φαίνεται έχει αρχίσει το ΥΠΕΞ Ελλάδος να μεταχειρίζεται την μουσουλμανική κοινότητα υπερ της χώρας μας.
    Θα πρέπει να τους ευχηθούμε περαστικά διότι πράγματι έχουν πολλά προβλήματα που θα τους ταλανίσουν στο άμεσο πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλο και τούτο πάλι " .. Η τουρκια θυμιζει τον αθλιο και ανανδρο νταβατζη .." ούτε από καρμπόν, προπαγάνδας, για τα συμφέροντα των λευκών επιταγών των ιδιοκτητών του Ισραήλ!

    Για τους μουλωχτούς, η σιωπή είναι χρυσός. Τράπεζα της Ελλάδος, ή ΠΟΙΩΝ:?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 21 Αυγούστου 2011 10:36 μ.μ.

    Μηπως θα επρεπε να επιμενεις πριν μιλησεις στο να κατανοεις τι λεει ο αλλος???
    Καλε μου ανθρωπε η..."μικρουλα" που ανεφερα δεν ειναι το ...Ισραηλ αλλα η Κυπρος!!!!
    Το Ισραηλ μου φαινεται...μεγαλουτσικο αν οχι και υπερδυναμη στους περισσοτερους τομεις και θα μπορουσε μονο να αντιμετωπισει καθε επιδοξο...νταβατζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sterg, έβρισκε και το έκανε.
    Άσε να μη σου πω πόσο δίκιο έχεις για το συμπέρασμα: "Ξερετε η ζωη επαναλαμβανεται [...] θα βρεθουν απειρες ομοιοτητες."... Άντε να μην ανοίξω το στόμα μου και πω "πικάντικα" παραδείγματα που, δυστυχώς, γνωρίζω από πρώτο χέρι...

    Ioannis, τί ήθελες και έγραψες "Θα πρέπει να τους ευχηθούμε περαστικά διότι πράγματι έχουν πολλά προβλήματα που θα τους ταλανίσουν στο άμεσο πρόβλημα."; Μου θύμισες ότι "Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται απλά για τα πετρέλαια: ξέρει ότι, αν χάσει σε αυτό το παιχνίδι, θα αρχίσει να χάνει και σε μια σειρά άλλα." (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_3594.html?showComment=1313916516614#c8380485892692270706) και δεν μπορώ να απεξαρτηθώ από το Ινφογνώμων=manual. Τέλος.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο μεταξύ Ελλάδα και Ισραήλ έχουν ήδη συμφωνήσει για την πραγματοποίηση, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κοινής άσκησης που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, σε επίπεδο συνεργασίας μαχητικών αεροσκαφών, με ορμητήριο την Ανδραβίδα.
    Αυτό σημαίνει ότι αδιευκρίνιστος μέχρι στιγμής αριθμός ισραηλινών αεροσκαφών F-16 και F-15 θα μετασταθμεύουν για το διάστημα αυτό στην Ανδραβίδα και από κοινού με ελληνικά F-16 και Fantom F4 θα συνασκούνται τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας.
    Η άσκηση πραγματοποιείται εξ αναβολής, καθώς αρχικά επρόκειτο να γίνει το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου με βάση τη Σούδα.
    Από τον τουρκικό Τύπο πάντως, και συγκεκριμένα από την Cumhuriyet, τόσο η απόφαση για την υπογραφή της συμφωνίας όσο και η άσκηση, σε συνδυασμό με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Μεγαλονήσου, ερμηνεύονται ως «απόφαση Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ να κινηθούν από κοινού στην Ανατολική Μεσόγειο».

    http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=302918

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Αθανασιάδη, μήπως είστε ο τέως κ. Τζίμης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Sterg, με την ανάρτησή σου 22 Αυγούστου 2011 11:53 π.μ. μήπως επικροτείς νοερά με την πρότασή μου για άμεση στράτευση ανδρών και γυναικών στα 18 άνευ δικαιώματος αναβολής;

    Μου βάζεις και ιδέες για αξιοποίηση της οσονούπω κενής συχνότητας της ΕΤ1 από τις Ένοπλες Δυνάμεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Anaconda
    Δεν θα χρειαζοτανε η ΕΤ1 γιατι υπαρχει το καναλι ΕΡΤ3 που κανει πολυ σοβαρη δουλεια εδω και χρονια και τωρα μετατρεπεται και επισημα σε καναλι εθνικης εμβελειας και για Εθνικους σκοπους.Οσον αφορα το βιντεο της 11.53 πμ εμενα ο σκοπος μου ητανε να δουνε ολοι οτι αυτα τα νεα παιδια δεν μου θυμιζουν τις εγκληματικες φατσες των αραβων αλλα ειναι τα παιδια της διπλανης πορτας που με μεγαλη χαρα θα τους διναμε την κορη η το γιο μας για να ζησουνε μαζι.Αυτο τα λεει ολα.
    Τωρα αυτο που μου ζητας να πω την γνωμη μου μη επιμενεις γιατι θα κανω εχθρο την ...Ελινα και δεν το θελω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα ενοχληθεί η Ελίνα εάν όλες οι 18χρονες Ελληνίδες γλυτώσουν τα έξοδα γυμναστηρίων -και όχι μόνο- για ένα χρόνο και μάθουν να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν, να πειθαρχούν, και πολλά άλλα χρήσιμα, πρώτα για τις ίδιες και μετά για την κοινωνία γενικότερα, μέχρι τα 19; Δε νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.