16/8/11

Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει.

-Η ιστορική μνήμη δηλ. η γνώση και η παραδοχή του παρελθόντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και μακρόχρονη επιβίωση κάθε λαού.
- Η Ιστορική μνήμη είναι η πυξίδα για κάθε λαό και για κάθε άνθρωπο. Είναι αυτή που επιτρέπει να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος.
-Λαός χωρίς ιστορική μνήμη είναι λαός που κινδυνεύει να χαθεί
-«Έχει αποδειχθεί ότι οι λαοί χωρίς ιστορική μνήμη είναι καταδικασμένοι στην αφάνεια. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε. Είναι σημαντικό κάθε μέρα να αναλογιζόμαστε το χρέος που μας βαραίνει.

Τό ἀντάρτικο ἀεροδρόμιο τῆς Νεβρόπολης
.Τά Ἂγραφα ἦταν ἡ καρδιά τῆς Ἀντίστασης. Γιά τίς ἀνάγκες επικοινωνίας τῶν ἀνταρτῶν μέ τό συμμαχικό στρατηγεῖο τῆς Μέσης Ἀνατολῆς ἀποφασίστηκε νά κατασκευαστῆ ἓνα πρόχειρο ἀλλά καλά προφυλαγμένο ἀεροδρόμιο στό ὀροπέδιο τῆς Νεβρόπολης ἐκεῖ ὃπου σήμερα βρίσκεται ἡ λίμνη Πλαστῆρα.
Τό ἀεροδρόμιο ἦταν τό μοναδικό πού ὑπῆρχε τότε στά Βαλκάνια καί τήν ἒμπνευση τῆς κατασκευῆς εἶχε ὁ τότε ἀρχηγός τῆς Ἀγγλικῆς συμμαχικῆς ἀποστολῆς, Ταξίαρχος Ἒντι Μάγιερς, πού ἀπό τήν ἂνοιξη τοῦ 1943 εὶχε ἐγκατασταθῇ στήν Νεράιδα Ἀγράφων
Μάταια αναζήτησα κάτι που να μαρτυρά την παρουσία του 

Μνημείο για τους άνδρες της Ιταλικής Μεραρχίας "Pinerolo"

Είσοδος Νεράϊδας, Μνημείο για τους άνδρες της Ιταλικής Μεραρχίας "Pinerolo" που προσχώρησε στις δυνάμεις του  ΕΛΑΣ και έχασαν την ζωή τους, κατά την περίοδο 1943-44 στο υψίπεδο της Νεράιδας του οροπεδίου της Νεβρόπολης Αγράφων. Απουσιάζει η όποια αναφορά στον ΕΛΑΣ Που να χωρέσει να γραφεί ότι οι Αγγλοι έκαναν τα αδύνατα δυνατά ώστε ο οπλισμός της μεραρχίας να μην πέσει στα χέρια του ΕΛΑΣ .Αποτέλεσε η υπόθεση αυτή μια απο τις βασικές αιτίες της κήρυξης του εμφυλίου πολέμου μεταξύ ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ

 

Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών "Νικόλαος Πλαστήρας"

Στο χωριό Μορφοβούνι το Μουσείο Πλαστήρα, αφιερωμένο στο έργο και τη ζωή του μαύρου καβαλάρη, με έγγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει, γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του Νικολάου Πλαστήρα. Μετά από επίπονες προσπάθειες αποκτήθηκε σημαντικό αρχειακό υλικό που αναφέρεται στον Ν. Πλαστήρα. Συγκεκριμένα περιήλθαν στην κατοχή του Μουσείου:
  • 75 εφημερίδες με πρωτοσέλιδα άρθρα για τον Ν. Πλαστήρα και τις προεκλογικές ομιλίες του το '51.
  • 123 προπολεμικά άρθρα που ξεκινούν απ' το '22.
  • Μια σειρά από εφημερίδες σε ένα φύλλο, με άρθρα για το Ν. Πλαστήρα, για τα Δεκεμβριανά γεγονότα και το διάγγελμα του ως πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 45.
  • 45 γελοιογραφίες από 1949-50 που δείχνει με γλαφυρό τρόπο το κλίμα της εποχής.
Όλο το υλικό εκτίθεται στο Μουσείο και για τις γελοιογραφίες υπάρχει η σκέψη να εκδοθούν σε ειδικό λεύκωμα.
Από το 1994 στο χωριό καταγωγής του θρυλικού «μαύρου καβαλάρη» υπάρχει το Κέντρο Ιστορικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας» με σημαντικό πεδίο δραστηριοτήτων. Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά και το επισκέπτονται σχολεία, σύλλογοι και ιδιώτες απ' όλη την Ελλάδα.
Μάταιη η προσπάθεια σας να το επισκεφθείτε κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού .Φυσικά και αποτελεί τιμή για τον Νικόλαο Πλαστήρα το άγαλμα του στον περίαυλο χώρο του ξενοδοχείου και η Φωτογραφία του στην πρόσοψη Εστιατορίου.

Μηλιές Πηλίου-Μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς το 1943

Η  καταστροφή του χωριού από τους Γερμανούς
Στις 4 Οκτωβρίου 1943 το χωριό καταστράφηκε (πυρπολήθηκε) από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, σε αντίποινα για την απώλεια 2 γερμανών αξιωματικών σε μάχη με μαχητές της αντίστασης, που έγινε λίγο έξω από το χωριό, στον δρόμο που οδηγεί στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας.  Παράλληλα με την πυρπόληση ολόκληρου του χωριού οι Γερμανοί συγκέντρωσαν και 33 χωριανούς, τους οποίους εκτέλεσαν σε αντίποινα, στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού. Η εκτέλεση έγινε στον πέτρινο τοίχο που συναντάμε στην έξοδο του σταθμού προς Λεχώνια - Βόλο, αμέσως πριν φτάσουμε στην τοποθεσία με τα νερά και τους μικρούς καταρράκτες (Λισμά). Ακριβώς από πάνω έχει ανεγερθεί μνημείο σε ανάμνηση των πεσόντων, και κάθε χρόνο τελείται στον χώρο αυτό μνημόσυνο, την κοντύτερη Κυριακή προς την 4η Οκτωβρίου). Η καταστροφή αυτή αποτέλεσε σταθμό για την ιστορία του χωριού και σημάδεψε την ζωή του  για πάρα πολλά χρόνια.
 Πιστεύω πώς όποιος δεί το Μνημείο η φρικτή  είκόνα του θα τον σημαδέψει για πάντα,

Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών Πηλίου
"ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ"
"Θεραπεία Ψυχής"
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών βρίσκεται στις Μηλιές του Πηλίου, 26 χλμ από την πόλη του Βόλου. Στεγάζεται σε κτίριο που ανεγέρθη το 1928 με έξοδα της Μηλιώτισσας Κρυσταλλίας Οικονομάκη, στη μνήμη του συζύγου της Γεωργίου, δίπλα στην πλατεία του χωριού και στον ιστορικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών. Το κτίριο ανακαινίστηκε και απέκτησε δεύτερο όροφο το 1974 σε σχέδια του Μηλιώτη αρχιτέκτονα Αργύρη Φιλιππίδη. 
Το κτίριο καταστράφηκε το 1943, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό. Αυτο αναφέρεται στο επίσημο site της βιβλιοθήκης και συμπληρώνει η ξεναγός λόγω εκτέλεσης δύο Γερμανών απο τους αντάρτες. 

Μάταια τα λόγια, ότι οι αντάρτες ήταν Έλληνες που πάλευαν να αποτινάξουν τον Γερμανικό Φασιστικό Ζυγό.Οτι το να κάψεις μια Βιβλιοθήκη με τέτοια Ιστορία δεν είναι πράξη αντιποίνων αλλα αποτελεί μέρος οργανωμένου σχεδίου να ξεριζώσεις την Ιστορία μιας Φυλής που τολμά διαχρονικά να λέγει Μολών Λαβέ και "Τώρα πες στο Μαρδόνιο ότι η απάντηση των Αθηναίων είναι αυτή: Εφόσον ο ήλιος πορεύεται τον ίδιο δρόμο, τον οποίο ακολουθεί και τώρα, εμείς δεν πρόκειται να έλθουμε σε συμβιβασμό με τον Ξέρξη". 

Μάχη των Μύλων (1825)

Μακρυγιάννης:«Εκεί οπούφκιαχνα τις θέσες εις τους Μύλους (Κοντά στο Ναύπλιο) ήρθε ο Ντερνυς (Derigny Anri Gautier, Γάλλος ναύαρχος) να με ιδή. Μου λέγει. 'Τι κάνεις αυτού; Αυτές οι θέσεις είναι αδύνατες. Τι πόλεμον θα κάνετε με τον Μπραϊμηδείξωμεν την τύχη μας σ' αυτές τις θέσεις τις αδύνατες. Κι αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος του Μπραϊμη, παρηγοριόμαστε μ' ένα τρόπον, ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν. Κι όταν κάνουν αυτήνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν»
Μάταια  έψαξα να βρω  κάτι που να μαρτυρά τον τόπο που έγινε η μάχη

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς

Η Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς ιδρύθηκε το 1762.Βασικοί και αποτελεσματικοί συντελεστές της ιδρύσεως της είναι δυο μεγάλες προσωπικότητες της Ζαγοράς. Οι φιλογενείς και φιλόμουσοι Ιωάννης Πρίγκος(1725-1789) και οικουμενικός πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ΄(1713-1791).

Η Εκπαιδευτικός που ήταν μέσα με πολύ ευγενικό τρόπο μου εξήγησε ότι δεν είχε οριστεί αντικαταστάτης της και ότι δεν μπορεί να μου επιτρέψει την είσοδο καθώς παρέδιδε και έπρεπε να συντάξει πολλά έγγραφα.Μάταια τη ς είπα δεν ξέρω αν ποτέ στην ζωή μου μπορέσω να ξαναβρεθώ εκεί και να έχω την τιμή να ιδώ τον πλούτο της  


Σχολειο Ρηγα Φεραιου, Ζαγορά  
Να με συγχωρέσει η συμπαθητική υπάλληλος αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω την σκοπιμότητα απουσίας έργων του Ρήγα Φεραίου ενώ υπήρχε πληθώρα  αντιτύπων  του βιβλίου της Ιστορίας του Διοικητή του 52 Συντάγματος του ΕΛΑΣ Δ. Κασλά (Στόν οποίον είχαν απονεμηθεί το Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας, ο Πολεμικός Σταυρός Γ΄ Τάξεως, ο Αργυρούς Σταυρός του Β΄ Τάγματος, το Μετάλλειον στρατιωτικής αξίας Δ΄ Τάξεως. για την δράση του απο την Μικρασιατική Εκστρατεία, για την δράση του την περίοδο 1940-1945  με αποκορύφωμα την επική μάχη του υψώματος 731 το οποίο υπεράσπιζε το ΙΙ/5 του οποίου ήταν διοικητής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.