15/8/11

"Μην θυσιάσετε τις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου για το Φυσικό Αέριο"

Την γνωστή τουρκική στρατηγική προπαγάνδας αναλύσει σε άρθρο της για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Τουρκική Εφημερίδα Χουρριέτ. Βασικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής αυτής είναι να στραφεί η διεθνή κοινή γνώμη εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Η εμμονή και η επιμονή της Κύπρου στα ενεργειακά της σχέδια καθώς και το γεγονός ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2012 σημαίνουν αυτόματα το Βατερλό της προσπάθειας των Τούρκων να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να καταστήσουν την Κύπρο σατραπεία τους. Παράλληλα διάχυτη είναι και η ανησυχία -ως φαίνεται στο δημοσίευμα- το παράδειγμα της Κύπρου να το ακολουθήσει και η Ελλάδα.

Για τον σκοπό αυτό η Τουρκική στρατηγική στοχεύει στο:
1) να καταδειχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως η υπαίτια του ναυαγίου των συνομιλιών για την επανένωση του νησιού λόγω των φιλοδοξιών της στον ενεργειακό τομέα

2) να καταδειχθεί οτι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζει την διεθνή νομιμότητα

3) να αναβληθούν τα ενεργειακά σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι την επανένωση του Νησιού ώστε τα οφέλη να περιοριστούν στον οικονομικό τομέα μόνο και παράλληλα ακόμα και αυτά , να μην τα καρπωθεί μόνο η Ελληνοκυπριακή πλευρά

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής η Άγκυρα αυξάνει τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ μεταφέροντας τις επιφυλάξεις και ανησυχίες της τόσο στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα , όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον αλλά και σε υψηλούς αξιωματούχους.

Προτρέπει την Ουάσιγκτον "να μη θυσιάσει την πολιτική διαδικασία επανένωσης της Κύπρου για το εμπόριο.Σχεδιάζει παράλληλα να μεταφέρει τις ανησυχίες της και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την επίκληση της Διεθνής νομιμότητας την ανατρέπει άλλη τουρκική εφημερίδα τονίζοντας ότι η Τουρκία ενω είναι χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ,αναγνωρίζει μόνο αυτή το ψευδοκράτος της ΤΔΒΚ και διατηρεί παρουσία 35.000 στρατιωτών του τουρκικού στρατού σε αυτό.

7 σχόλια:

  1. Ας την διαβάσουμε λοιπόν πλήρη, την "βελούδινη" απειλή/προτροπή της Τουρκίας προς ΗΠΑ, στην σελίδα της Χουριέτ:
    "http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=8216don8217t-sacrifice-talks-in-cyprus-for-natural-gas8217-2011-08-14", και ας δούμε προσεκτικά και τον χάρτη που έχει αναρτηθεί εδώ (και στην εφημερίδα), για να βγάλουμε ασφαλή τα συμπεράσματά μας τί επιδιώκει η Τουρκία. Τέλος, καλό θα ήταν όλοι οι ασχολούμενοι με την ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα, να διαβάσουμε πιο προσεκτικά και την ακόλουθη παράγραφο που γράφει η Χουριέτ ότι απηχεί απόψεις τούρκων επισήμων για να αναθερμάνουμε την σκέψη μας πάνω την πάγια πολιτική της Τουρκίας:"Ankara’s second reservation over Greek Cypriot’s economic zone agreements in the eastern Mediterranean is on the continental shelf delineation that Greek Cyprus determined in its agreement with Egypt in 2003. Turkey has said it has rights in an area that run from its southern coast to the northern coast of Egypt". Και θα καταλάβουμε πάρα πολλά!!!
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Παύλο
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_7829.html
    Δε υπάρχει θέμα ακύρωσης της συμφωνίας με την Αίγυπτο για το Φυσικό Αέριο, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών

    ...Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν έχει δικαίωμα για καμιά ενέργεια εναντίον της Κύπρου όσον αφορά τον καθορισμό των ΑΟΖ, αφού δεν έχει υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για το δίκαιο της θάλασσας.,...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης
    ...Δεν θα τα βάλει με τους Αμερικανούς

    Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν, πάντως, ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να εναντιωθεί σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, όπως είναι η Noble Energy, η οποία θα πραγματοποιήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Αν δεν επικυρώσει άλλωστε τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν συνεργαστεί με τις γειτονικές της χώρες, δεν δικαιούται, νομικά, να παρουσιάζει χάρτες οριοθέτησης της δικής της ΑΟΖ
    (http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/410010)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν η Κύπρος συμφωνήσει σε λύση τύπου Ανναν, θα είναι μεγαλύτερη τραγωδία απ' ότι το 1974 διότι τώρα θα χάσει την κυριαρχία της σε όλο το νησί. Αν δεν μπορεί να διώξει τους εποίκους και τον κατοχικό στρατό να επιλέξει τη διχοτόμηση. Ούτως ή άλλως η Α.Ο.Ζ της νότιας πλευράς του νησιού έχει τα κοιτάσματα και όχι της βόρειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_4701.html?showComment=1313321491407#c3335046140445807456

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύπρος: Διαβήματα του υπουργείου Εξωτερικών για τις απειλές της Άγκυρας σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ

    Η Κύπρος προχωρά αποφασιστικά, εν αντιθέσει προς την παραπαίουσα Ελλάδα.

    ΥΓ: Παρακαλώ, διορθώστε στον τίτλο της ανάρτησης το "Μην θυσιάσεται" στο σωστό "θυσιάσετε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ «Ακρίτα»
    Ευχαριστώ για τις δύο επισημάνσεις σας. Παρακολουθώ με προσοχή όλες τις σχετικές αναρτήσεις, καθώς επίσης και δημοσιεύσεις/ειδήσεις/συνεντεύξεις/αρθρογραφία, επί των εθνικών θεμάτων. Ιδιαιτέρως μάλιστα επί της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας. Είναι γνωστές οι διπλωματικές κινήσεις που γίνονται από πλευράς Κύπρου προς ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αντιδράσεις σε διπλωματικό επίπεδο από τους δύο νέους ΥΠΕΞ Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και τα παρασκηνιακά δρώμενα από Νταβούτογλου προς Κλίντον.
    Στον, με λίγα όντως λόγια, προηγούμενο σχολιασμό μου, επιχειρούσα να αναφερθώ σε δύο χαρακτηριστικά συμπεράσματα:
    1) την «βελούδινη απειλή» της Τουρκίας προς ΗΠΑ. Αυτή κατά την άποψή μου, θέλει να τους επισημαίνει ότι (οι Τούρκοι) δραστηριοποιούνται διπλωματικο-πολιτικά για αποκατάσταση της Συριακής αναταραχής, να εκμεταλλευτούν την προσπάθεια/παρότρυνση εξομαλύνσεως των σχέσεών της με Ισραήλ, την ενεργητική εμπλοκή στην Αίγυπτο, και την προσέγγιση προς το Ιράν και έτσι τεχνηέντως επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ και των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Επίσης επισήμανα και την «προτροπή» (εύσχημη απειλή), προς τα ίδια μέρη, και ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ, να μην «θυσιάσουν την επανένωση της Κύπρου» για χάρη των οικονομικών προσόδων που θα αποφέρουν στις αμερικανο-εβραϊκές εταιρείες οι εκμεταλλεύσεις της ΑΟΖ Κύπρου –Αιγύπτου, και
    2) από πλευράς διεθνούς δικαίου προέτρεπα τους ασχολούμενους νομικά με την ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα, να συνειδητοποιήσουμε και να μελετήσουμε: α)την πάγια πολιτική της Τουρκίας να μην παραιτείται από όσα θεωρεί πως μπορεί να διεκδικεί, και β) το σοβαρό νομικό ζήτημα της «επίμονης αντιδράσεώς» της (persistent objection), που θεμελιώνει δικαιώματα βάσει του διεθνούς εθιμικού δικαίου και που της επιτρέπει ακόμη και την χρήση δυνάμεως για να προασπίσουν αυτά που θεωρούν ότι δικαιούνται (την πρακτική που κατά κόρον έχουν χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ για να θεμελιώσουν την αντίδρασή τους στην από άλλα κράτη, κατά την δική τους νομική άποψη, παράβαση ή πλημμελούς εφαρμογής διεθνούς εθιμικού ή συμβατικού κανόνα).
    Και είναι γνωστό ότι, η Υφαλοκρηπίδα αλλά και η ΑΟΖ (για την οποία έτσι έχει αποφανθεί από το 1985 το ΔΔΧ) ανήκουν στον χώρο του διεθνούς εθιμικού δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι, η Τουρκία δεν απαιτείται να έχει κυρώσει την Σύμβαση 1982, ώστε να νομιμοποιείται να την διεκδικεί και να την οριοθετήσει με τα άλλα κράτη (εδώ δεν θέλω να σχολιάσω την νέα ΥΠΕΞ της Κύπρου που διατείνεται διαφορετικά και ζητά από την Τουρκία πρώτα να κυρώσει την Σύμβαση και μετά να φέρει τις αντιρρήσεις της).
    Τέλος (αν και υπάρχει λάθος στα πλαίσια «κίτρινο» και «πορτοκαλί», που θα πρέπει το κείμενο που περιέχουν να είναι αντίστροφα, αλλά αυτό δεν με ενδιαφέρει στην περίπτωσή μας), πρότεινα την εμβριθή μελέτη του χάρτη που έχει αναρτηθεί στην Χουριέτ (αλλά και στην ιστοσελίδα σας), γιατί όσοι ασχολούνται νομικά αλλά και χωροθετικά με την ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα θα βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για την ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία και που αφορούν μεν την Κύπρο, αλλά παρεμπιπτόντως και την Ελλάδα, αφού μας παρουσιάζει να μην έχουμε επαφή της ΑΟΖ μας με την αντίστοιχη της Κύπρου, πράγμα που κατ’ επέκταση σημαίνει πολλά και για την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
    Λυπάμαι που δεν μπορώ να αναλύσω περισσότερο το θέμα λόγω του περιορισμένου χώρου.
    Φιλικά
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.