14/8/11

Το αγκάθι της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων

...Οι αναφορές αυτές του τούρκου διπλωμάτη δεν αποτελούν όμως κεραυνό εν αιθρία, καθώς ο κ. Σημίτης στο βιβλίο του «Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα» είχε αποκαλύψει ότι ήταν ζήτημα χρόνου η ευδόκιμη κατάληξη των ελληνοτουρκικών επαφών στη βάση της αμοιβαίας συναίνεσης με κερδισμένες και τις δύο πλευρές. Αργότερα μάλιστα σε άρθρο του είχε υποστηρίξει ότι η ελληνική θέση θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια μερική και επιλεκτική επέκταση έτσι ώστε σε ορισμένες γεωγραφικές τοποθεσίες το νέο εύρος να είναι το μέγιστο δυνατόν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο των 12 ναυτικών μιλίων και σε άλλες να είναι λιγότερο (π.χ. 6, 8 ή 10 ν.μ.) με στόχο να εξασφαλίζεται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα.....

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ-ΒΗΜΑ

Το βιβλίο ενός τούρκου διπλωμάτη ήλθε να ταράξει για ακόμη μία φορά τα νερά του Αιγαίου, αποδεικνύοντας πόσο είναι δύσκολο πολιτικά να εξευρεθεί μια λύση στο ακανθώδες πρόβλημα των χωρικών υδάτων, καθώς κάθε φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο αμέσως αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι γνωστοί υπερπατριώτες με τις γνωστές επίσης και συνεχώς επαναλαμβανόμενες κατηγορίες για εθνική προδοσία, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να συνεχίζεται το αδιέξοδο. Αυτό που ουσιαστικά υποστηρίζει στο βιβλίο του ο Ντενίζ Μπουλούκμπασι, ο οποίος μετείχε ως δεύτερος της τουρκικής πλευράς στις περιώνυμες διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας επί κυβερνήσεων Σημίτη, είναι ότι η ελληνική πλευρά είχε αποδεχθεί να περιορισθεί σε συγκεκριμένες περιοχές η επέκταση των χωρικών υδάτων σε 6 μίλια και σε αντάλλαγμα η Τουρκία είχε δεχθεί να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης οι όποιες απομένουσες διαφορές.

Οι αναφορές αυτές του τούρκου διπλωμάτη δεν αποτελούν όμως κεραυνό εν αιθρία, καθώς ο κ. Σημίτης στο βιβλίο του «Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα» είχε αποκαλύψει ότι ήταν ζήτημα χρόνου η ευδόκιμη κατάληξη των ελληνοτουρκικών επαφών στη βάση της αμοιβαίας συναίνεσης με κερδισμένες και τις δύο πλευρές. Αργότερα μάλιστα σε άρθρο του είχε υποστηρίξει ότι η ελληνική θέση θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια μερική και επιλεκτική επέκταση έτσι ώστε σε ορισμένες γεωγραφικές τοποθεσίες το νέο εύρος να είναι το μέγιστο δυνατόν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο των 12 ναυτικών μιλίων και σε άλλες να είναι λιγότερο (π.χ. 6, 8 ή 10 ν.μ.) με στόχο να εξασφαλίζεται η ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Το πρόβλημα είναι ότι οι υπερπατριώτες δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι το Αιγαίο δεν είναι μια ελληνική λίμνη, ότι υπάρχουν σ΄ αυτό ελληνικά χωρικά ύδατα, τουρκικά χωρικά ύδατα και διεθνή ύδατα. Εκ των πραγμάτων και προκειμένου να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα είναι υποχρεωτικό να καθορισθεί προηγουμένως η έκταση των χωρικών υδάτων, χωρίς βεβαίως να απεμπολείται το δικαίωμα της επέκτασης στα 12 ν.μ., χωρίς όμως ταυτόχρονα να εμποδίζεται και η ελεύθερη ναυσιπλοΐα για τα πλοία των ξένων χωρών.

Ηεπίτευξη αυτού του δύσκολου συνδυασμού είναι αναγκαία καθώς στο «κλείσιμο» του Αιγαίου δεν αντιδρά μόνο η Τουρκία αλλά και μεγάλες ναυτικές δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία. Για να βρεθεί λοιπόν μια λύση, η οποία θα στηρίζεται όχι μόνο στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στην κοινή λογική (κάτι που λείπει παντελώς εδώ και χρόνια από την ελληνική πολιτική σκηνή), απαιτείται να ξεπερασθούν οι αγκυλώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την επικράτηση ενός άκρατου λαϊκισμού και ενός κακώς νοούμενου εθνικισμού, ο οποίος στο παρελθόν μάς έχει οδηγήσει σε περιπέτειες.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως για την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να απαλλαγεί επιτέλους από την τριτοκοσμική αντίληψη της στρατιωτικής υπεροχής και ισχύος και να συμπεριφερθεί με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ας ελπίσουμε ότι ο παραμερισμός του στρατιωτικού κατεστημένου από τον Ταγίπ Ερντογάν θα οδηγήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

*ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ο Κος Καρτάλης ή δεν γνωρίζει ή συνειδητά αγνοεί ότι η ΑΟΖ  δεν εμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα πλοίων  ξένων χωρών. Η ΑΟΖ ορίζεται ως ζώνη εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας.Παράλληλα, η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά (Αρθρο 121, παράγραφο 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζονται και για τις ηπειρωτικές περιοχές.Την σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, Τουρκία δεν την έχει υπογράψει και επιμένει στην θέση της αυτή.Επίσης η Τουρκία διαθέτει ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλλασα.

3 σχόλια:

  1. O συνήγορος των Σημίτη και Παπανδρέου ονομάζεται Γιάννης Καρτάλης.


    Διά μέσω του "Βήμα" και του ΔΟΛ Δίδονται Συμβουλές για πωλήσεις στην ΦΘΗΝΕΙΑ απο τον Γ. Καρτάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άν το πρόβλημα τους είναι η ελεύθερη ναυσιπλοϊα τότε να δεχτούμε τη συμφωνία που γράφει ο Μπουλούκμπασι στο βιβλίο του αλλά να δεχτούν και οι Τούρκοι την Α.Ο.Ζ της Ελλάδος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, που δίνει το 85% του Αιγαίου στην Ελλάδα και ενώνει την Α.Ο.Ζ της Ελλάδος με αυτήν της Κύπρου. Υπ' όψιν η Α.Ο.Ζ στο Αιγαίο δεν αλλάζει αν είναι 6 ή 12 μίλια τα χωρικά ύδατα λόγω της διατάξεως και της εγγύτητας των νησιών μας προς τη Μικρά Ασία. Λίγο αλλάζει στο βόρειο Αιγαίο και στο στενό Ρόδου - Καστελόριζου αλλά αυτό είναι μικρότερο από 1% και αυτό το 1% δεν περιέχει κοιτάσματα απ΄ ότι λένε οι ειδικοί. Το κοίτασμα του Μπάμπουρα π.χ παραμένει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει επίσης και το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης που ισχύει ως όρος και ως εφαρμογή παντού όπου υπάρχουν νησιά, όμως έχει θεωρηθεί από κάποιους πολύ γνωστούς μας ηγούμενους και κοντυλοφόρους ως δήθεν μη δόκιμος όρος γιατί δεν εξυπηρετεί τους άσπονδους φίλους τους που είναι άοκνοι εχθροί του λαού μας και της ιστορίας του.

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.