4/8/11

"Tα πολιτιστικά και ο τουρισμός είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας λαός τον άλλο

6498

"Tα πολιτιστικά και ο τουρισμός είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας λαός τον άλλο και πάντα αυτή η βάση – είτε ο πολιτισμός είτε ο τουρισμός- είναι το καλύτερο θεμέλιο πάνω στο οποίο να κτίσουν οι δύο χώρες μια σχέση" δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος , σε συνέντευξη που παραχώρησε του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ο Υπουργός για την ελληνοτουρκική προσέγγιση είπε ότι «είναι πάρα πολλά όσα μπορούμε να κάνουμε μαζί και αυτό θυμάμαι από τη στιγμή που ξεκίνησε η ελληνοτουρκική προσέγγιση με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ισμαήλ Τζεμ» ανέφερε. «Θυμόσαστε ήταν αυτό που λέγαμε «διπλωματία των σεισμών», είχαν γίνει οι σεισμοί στην Τουρκία, μετά έγιναν στην Ελλάδα και βοήθησε η μια χώρα την άλλη. Από τότε ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια και ανταποκρίθηκε όλος ο κόσμος και από τους δυο λαούς, θυμάμαι ήμασταν στο ΥΠΕΞ και ερχόντουσαν όλο και περισσότεροι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι και τουριστικοί ακόμα οι οποίοι θελαν να κάνουν δράσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Κι εκεί ξεκίνησε σχετικά αργά η προσέγγιση. Οι δυο λαοί ήταν εκείνοι που πήραν τα πράγματα στα χέρια τους και άρχισαν να ανταλλάσσουν εμπειρίες και να έρχονται οι Τούρκοι εδώ, να πηγαίνουν οι Έλληνες εκεί. Ήταν μια καταπληκτική περίοδος και αυτό πήρε μια δυναμική. Αργότερα αυτό ηρέμησε λίγο» συνέχισε ο Παύλος Γερουλάνος .

«Τώρα όμως βλέπουμε ότι και τα πολιτιστικά και ο τουρισμός είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας λαός τον άλλο και πάντα αυτή η βάση – είτε ο πολιτισμός είτε ο τουρισμός- είναι το καλύτερο θεμέλιο πάνω στο οποίο να κτίσουν οι δύο χώρες μια σχέση. Αυτό εγώ και ο ομόλογός μου το έχουμε πάρει από εκεί που το άφησαν ο Παπανδρέου και ο Τζεμ και έχουμε προσπαθήσει να το κάνουμε πράξη στα θέματα του Πολιτισμού και του Τουρισμού με αρκετά σημαντικές επιτυχίες μέχρι τώρα» τόνισε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός Τουρισμού στην ερώτηση «πώς βλέπετε το γεγονός ότι υπάρχει μια εκπομπή που στέλνει 4-5 θέματα την εβδομάδα στην Τουρκία από την Ελλάδα;» απάντησε:
«Είναι ό,τι πιο σημαντικό. Ξέρετε, οι λαοί συνήθως έχουν εντάσεις μεταξύ τους όταν δεν γνωρίζονται. Αν κανείς θυμάται μόνο ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν θα μείνει εγκλωβισμένος εκεί πέρα. Όταν αρχίζει κανείς και βλέπει ότι τα πράγματα αλλάζουν, ότι νέες κυβερνήσεις έρχονται, νέες ηγεσίες, ότι νέες γενιές αρχίζουν και καταλαβαίνουν διαφορετικά τα πράγματα, τότε γίνεται κατανοητό ότι οι όποιες λύσεις μπορούμε να βρούμε θα προκύψουν μέσα από τη συνεργασία και όχι από την έλλειψη επικοινωνίας. Εκπομπές σαν και τη δική σας βοηθούν ώστε να δημιουργηθούν τέτοιες γέφυρες.»

Ο Υπουργός ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση μετά την κατάργηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες που κατέχουν πράσινα διαβατήρια να δούμε σύντομα και μια πρωτοβουλία για κατάργηση βίζας για μπλε διαβατήρια είπε τα εξής: «Θέλω να φανταστείτε για μια στιγμή πως θα ήταν τα νησιά του Αιγαίου και πως θα ήταν τα παράλια της Τουρκίας αν καταργούσαμε τη βίζα. Εάν δηλαδή μπορούσαν να ταξιδέψουν οι Τούρκοι πέρα δώθε και οι Έλληνες το ίδιο, τι καταπληκτικό τουριστικό προϊόν προσφέρει από τη μια πλευρά η Τουρκία και από την άλλη μεριά τα ελληνικά νησιά. Σήμερα έρχεται η Ευρώπη και βάζει έναν τεχνικό φράγμα ανάμεσα στα δυο και καταστρέφει ένα καταπληκτικό πράγμα το οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε μαζί αν υπήρχε η δυνατότητα να ταξιδέψει ο ένας στη χώρα το άλλου ελεύθερα. Στην Ευρώπη εμείς έχουμε πάει κι έχουμε πει ότι δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζετε όλες τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες της ΕΕ και όταν έρχεται στον τουρισμό να βάζετε ένα φραγμό ο οποίος είναι τόσο απαγορευτικός για να υπάρχει κίνηση σοβαρή μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών είναι οι πρώτοι που μιλάνε στην Ευρώπη για το πόσο σημαντική είναι η κατάργηση της βίζας. Υπάρχουν ακόμα αντιστάσεις στην Ε.Ε. αλλά η Ελλάδα σε αυτήν την περίπτωση είναι από τους καλύτερους συμμάχους της Τουρκίας για να προωθηθεί αυτό το θέμα. Εν τω μεταξύ όμως αυτό το οποίο έχουμε πει στα προξενεία μας στην Τουρκία είναι ότι θέλουμε να εξαντλήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να δώσουν εύκολα βίζα στους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα κι έτσι πολύ γρήγορα να δίνονται οι βίζες και να μην έχουμε τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν. Ήδη έχει αυξηθεί η κίνηση από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα έλεγα ότι έχει διπλασιαστεί από πέρυσι κάτι το οποίο για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θέλουμε να δούμε πολύ περισσότερους Έλληνες να ταξιδεύουν και προς τα τουρκικά παράλια.»
http://www.turkishgreeknews.org

11 σχόλια:

  1. -Tουρκικά Παράλια

    -η Ελλάδα σε αυτήν την περίπτωση είναι από τους καλύτερους συμμάχους της Τουρκίας για να προωθηθεί αυτό το θέμα.

    -Θέλω να φανταστείτε για μια στιγμή πως θα ήταν τα νησιά του Αιγαίου και πως θα ήταν τα παράλια της Τουρκίας αν καταργούσαμε τη βίζα.

    -Ξέρετε, οι λαοί συνήθως έχουν εντάσεις μεταξύ τους όταν δεν γνωρίζονται. Αν κανείς θυμάται μόνο ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν θα μείνει εγκλωβισμένος εκεί πέρα.

    Καμιά δήλωση για τον λαλίστατο Υπουργό ή λόγο δευτεροξάδερφου και πολιτικού τζακιού Μπενάκη ακολουθούμε την συμβουλή διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλον

    Μην ξεχνάμε και τον σε αργία περιφερειάρχη με την TourkishAirlines (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/turkish-airlines.html)

    Καθαρά Λοιπόν το Παιχνίδι είναι στημένο και απο πριν ξεπουλημένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά είπε το βασιλόπουλο και προχώρησε στο δάσος...

    Κατάγομαι από Σινώπη, Αίνο, Ραιδεστό και Μενεμένη κε Υπουργέ κι αυτά δεν είναι resorts, συνεννοηθήκαμε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "νέες κυβερνήσεις έρχονται, τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα τώρα..."

    Για την Ελλάδα μιλάει, ή νομίζει ότι βρίσκεται αλλού;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χε χε, είχε πει κι ένα πετυχημένο παλιά ο τέως (όταν ο ΓΑΠ πήρε τον Γερουλάνο στο ΠΑΣΟΚ): "Εμένα ο πατέρας του (τού Γερουλάνου) μού διάλυσε το παλάτι, τώρα ο γυιός θα τού διαλύσει το κόμμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτός είναι ο πόνος σου; Πώς θα γνωριστούμε με τον Τούρκο; Έννοια σου και δεν σε περίμενε κανένας για να κάνεις τον διάμεσο. Γνωριζόμαστε πολύ καλά με τον Τούρκο κι απ΄ την καλή κι απ' την ανάποδη. Ο πόνος σου είναι πώς να ξεχαστεί η Ιστορία, εις βάρος μας φυσικά, για να υπηρετήσεις κι εσύ την παγκοσμιοποίηση και το Ισλαμαδελφάτο... Πού σας βρίσκουμε μωρέ.... Νομίζετε ότι είστε πολιτικοί στην... Ανδόρα και όχι στην ΕΛΛΑΔΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοια επίθεση σ' έναν άνθρωπο, γόνο μεγάλης κεφαλλονίτικης οικογένειας, ευγενέστατο, αλλά εντελώς άσχετο με τον ελληνικό πολιτισμό, καίτοι .... υπουργός του. Μήπως δεν έχουμε πρωθυπουργό, ο οποίος έχει μόνο την ελληνική υπηκοότητα, αλλά από ελληνική παιδεία μηδέν "εις το πηλίκιον"(!); Μήπως η κ. Πανάρετου δεν δηλώνει Αμερικανίδα; Τι τους τα σούρνετε; Οι άνθρωποι δεν είναι Έλληνες, απλώς εδώ βρήκαν καλύτερα και ευκολότερα λεφτά.

    ΠΙΓΚΟΥΙΝΟ,

    Δεν ξέρω αν ο πατέρας διέλυσε το παλάτι (πότε και πού είπε ο "τέως" κάτι τέτοιο;), αλλά δεν νομίζω ότι ο φιλιότσος του πρώην Άνακτος θα διαλύσει το "κόμμα". Ούτως ει άλλως από αλλοδαπούς απαρτίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος. Όπως έγραψα και παραπάνω, μακάρι να ήταν ο μόνος άσχετος εκεί μέσα. Το δύσκολο είναι να βρεις εκεί έναν σχετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξέρετε, οι λαοί συνήθως έχουν εντάσεις μεταξύ τους όταν δεν γνωρίζονται(sic!). Αν κανείς θυμάται μόνο ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν (ερωτημαρικό ?) θα μείνει εγκλωβισμένος εκεί πέρα. . . . Όταν αρχίζει κανείς και βλέπει ότι τα πράγματα αλλάζουν

    Ο κομψευόμενος υπουργός, μπορεί αν θέλει, να μελετήσει το βιβλίο "Χρονικόν Μεγάλης Τραγωδίας" του Αγγγελομάτη, Εκδόσεις ΕΣΤΙΑΣ.

    Έχει τιμηθεί με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

    Έτσι θα μάθει τι είδους βελτίωση σχέσεων οραματίζονται οι εγκληματίες και άτιμοι δολοφόνοι τουρκαλάδες!

    Δεν χρειάζεται να παραμείνει κανείς "εγκλωβισμένος" (κατά την Εξοχότητα του κ. υπουργού!) στα παλιά.Όπως π.χ. - στα τρομερά βασανιστήρια και στον φόνο του πρόκριτου πρόγονού μου το 1821 στα καταγώγια του Λευκού Πύργου -, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στην τότε Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τον Ναό του Αγίου Μηνά.

    Απλά να ανατρέξει στα πρόσφατα γεγονότα, όπως π.χ. στην ερήμωση και δήωση της Ελληνικής Κύπρου, στην δολοφονία του Σμηναγού Ηλιάκη, καθώς και την δολοφονία τόσων άλλων καλών Ελλήνων!

    Τι θα θέλει να μας πεί δηλαδή ο καλός υπουργός, ότι εδώ και δεκαετίες δεν βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο με τους δόλιους εξ ανατολών βάρβαρους γείτονες ;


    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Nativist

    Καταγωγή από την Κεφαλλονιά και γόνος καλής οικογενείας, ήταν κάποτε και ο Παύλος Καλλιγάς.
    Εδωσε όμως πάρα πολλά και προσπάθησε να δώσει και περισσότερα για την συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Φτάνει που δίδαξε και 5 χρόνια αμισθί στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Ρωμαικό Δίκαιο.
    Φτάνει που έφτιαξε το νομοθετικό πλαίσιο της Ενωσης των Ιονίων με την Ελλάδα, μόνος του.
    Τότε όμως, ήταν η εποχή για ευπατρίδεις. Τώρα η εποχή των λαμογιών. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ελίνα Γαληνού

    Ε, και; Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις. Και ο προπάππος του Γερουλάνου, ο χειρουργός Μαρίνος Γερουλάνος, έδωσε πολλά, καθώς και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Είπα εγώ πουθενά ότι φταίει η κεφαλλονίτικη καταγωγή του;
    Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το νόημα του σχολίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με τέτοιους χαλβάδες τι να μας πάρει σοβαρά κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Nativist, αυτή τη "ρήση" την είχα ακούσει εδώ και χρόνια σε κάποιο μικρό κανάλι και είχε επίσης δημοσιευθεί σε παραπολιτική στήλη εφημερίδας. Από την άλλη, αυτό που λες έτσι είναι, πολλοί μεταλλαγμένοι (μην πω γενετικά τροποποιημένοι) σοσιαλιστές έχουν μαζευτεί εκεί και τα αποτελέσματα είναι ορατά (δυστυχώς) σε όλη την κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.