Ιβάν Σαφρόνοφ, Ελένα Τσερνιένκο, Kommersant 
Δύο κρίσιμα ζητήματα συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη διήμερη επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόουζ Γκιοτεμίλερ, στη Μόσχα. Η δυνατότητα για περαιτέρω μειώσεις των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και η συμφωνία συνεργασίας, που μπορεί να αντικαταστήσει το πρόγραμμα Nunn-Lugar (CTR program).
Σχετικά με το πρώτο, η Ρώσικη Ομοσπονδία φαίνεται να μην το θεωρεί «θέμα του εγγύς μέλλοντος» λόγω των διαφορών των δύο χωρών στην πυραυλική άμυνα, ενώ θετική εξέλιξη σημειώνεται σχετικά με το ζήτημα της αντικατάστασης του προγράμματος για την εξάλειψη πλεονάζοντος πυρηνικού και χημικού εξοπλισμού (πρόγραμμα Nunn-Lugar).
Την παραμονή της επίσκεψής της στη Μόσχα η Ρόουζ Γκιότεμίλερ δήλωσε ότι μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα για να διαπραγματευθεί νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, η οποία θα «καλύπτει όλες τις κατηγορίες όπλων, συμβατικών και στρατηγικών, που είτε έχουν αναπτυχθεί είτε πρόκειται να αναπτυχθούν».
Στον Λευκό Οίκο θεωρούν, ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μειώσουν στο μισό τις πυρηνικές κεφαλές που διαθέτουν, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλειά τους. Σε περίπτωση που η Μόσχα αρνηθεί να εξετάσει αυτή την πρόταση, τότε ο Λευκός Οίκος μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των δύο τρίτων των γερουσιαστών και να ξεκινήσει τις μειώσεις μονομερώς.
Στη Μόσχα, βλέπουν με σκεπτικισμό την πρόταση της Ουάσιγκτον. Πηγή στο ρωσικό ΓΕΕΘΑ, θεωρεί ότι η αμερικανική πρωτοβουλία «δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα» και ότι η ιδέα του μονομερούς αφοπλισμού, είναι μια «πολιτική κίνηση».
 «Χρησιμοποιώντας αυτό το πρόσχημα, θέλουν να μαλακώσει η στάση μας για την πυραυλική άμυνα» θεωρούν στο ρωσικό ΓΓΕΘΑ.
Αγκάθι η ευρωπαϊκή πυραυλική άμυνα
«Για μας, η πυραυλική άμυνα, είναι το βασικό ζήτημα. Χωρίς συμφωνία σε αυτό το θέμα, η Ρωσία δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των οπλοστασίων», υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Μόσχα και Ουάσιγκτον ψάχνουν για εναλλακτικές λύσεις στην παροχή εγγυήσεων προς τη Ρωσία, σχετικά με την κατεύθυνση της αντιπυραυλικής ασπίδας. Δηλαδή, ότι το αμερικανο-νατοϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν προσανατολίζεται στις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας. Εγγυήσεις οι οποίες δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις, για τις οποίες επέμενε προηγουμένως η Ρωσία. Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Μόσχα θεωρεί ως προϋπόθεση για την περαιτέρω μείωση των οπλοστασίων, την εκπλήρωση των απαιτήσεων της συνθήκης START: «Και αν θέλουμε να μιλήσουμε για μια συμφωνία-πακέτο, θα επιθυμούσαμε να δούμε μέσα σε αυτήν και τα στρατηγικά μη πυρηνικά όπλα, ωστόσο η Ουάσινγκτον δεν είναι έτοιμη για αυτό το βήμα»,. Χωρίς λύση παραμένει) και το πρόβλημα της ανισορροπίας (υπέρ των ΗΠΑ), στα συμβατικά όπλα. «Γενικότερα, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που θα επιλυθεί στο κοντινό μέλλον» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Ο διάλογος συνεχίζεται…
Πιο παραγωγικές ήταν οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο θέμα. Συζητήθηκε η συμφωνία που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα Nunn-Lugar, στο πλαίσιο του οποίου εξαλείφτηκε με αμερικανικούς πόρους, το πλεονάζον υλικό του ρώσικου πυρηνικού και χημικού οπλοστασίου, από τις αρχές του 1990 . Οι αρχές της Ρώσικης Ομοσπονδίας, έχουν αποφασίσει να μην ανανεώσουν την ισχύ του προγράμματος που λήγει τον Ιούνιο, ανακοινώνοντας ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται πλέον τις σχετικές επιδοτήσεις. 
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα «έμεινε ικανοποιημένη με το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων» για το συγκεκριμένο θέμα.
 «Προχωράμε μπροστά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είχαμε σημαντικά επιτεύγματα, όμως παρά τις διαφορές μας, ο διάλογος συνεχίζεται…» δήλωσε ο κ. Ριαμπκόφ.
Το νέο πρόγραμμα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κέντρου πολιτικών ερευνών, PIR-Center, Βλαντίμιρ Ορλόφ, ένα σχέδιο συμφωνίας θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Θα μπορούσε να παρουσιαστεί στη συνάντηση των Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στη Αγία Πετρούπολη. Ο εμπειρογνώμονας, πιστεύει ότι σε αντικατάσταση της συμφωνίας Nunn-Lugar θα έρθει ένα νέο πρόγραμμα για μια περίοδο δέκα ετών. Το νέο πρόγραμμα, θα είναι πιο συμπαγές τόσο από την άποψη της χρηματοδότησης, όσο και του αριθμού έργων.
 «Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη χρήση της θετικής εμπειρίας του προγράμματος Nunn-Lugar για την υλοποίηση έργων σε τρίτες χώρες. Με την έξοδο των αμερικανικών προγραμμάτων βοήθειας από τη Ρωσία, δεν θα εξαλείψουμε μόνο ένα αναχρονισμό, αλλά θα διαγράψουμε και επώδυνες ερωτήσεις, όπως η ευθύνη για ζημιές» ανέφερε ο κ. Ορλόφ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Nunn-Lugar, οι αμερικανοί εργολήπτες που είχαν προσληφθεί για να εργαστούν στη Ρωσία, δεν έφεραν καμία ευθύνη για ατυχήματα και για τις συνέπειες από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που συνέβησαν με δική τους υπαιτιότητα.
Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Ορλόφ, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος μεταξύ της Ρώσικης Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν έργα στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, για παράδειγμα, για τη βελτίωση της ασφάλειας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να υλοποιήσουν projects επανεκπαίδευσης πυρηνικών επιστημόνων, στρατιωτικών χημικών και βιολόγων από το Ιράκ και τη Λιβύη.
Επιπλέον, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υλοποιήσουν έργα στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://kommersant.ru/doc/2127445