Αθήνα: Στη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί αναφορικά με την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), από την Ελλάδα, αναφέρθηκε την Τρίτη, η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη δευτερολογία της στη Βουλή των Ελλήνων, στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα αγροτικά προβλήματα, η οποία τελικά εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης.
Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την άποψη πως η σημερινή ή η αυριανή κυβέρνηση, θα συρθεί σε μια συζήτηση για αποδοχή συνδιαχείρισης στο Αιγαίο με συμφωνία επιχειρήσεων και όχι διακρατική και χωρίς χάρτες με τον εκβιασμό πως σε αντίθετη περίπτωση χάνει τα θαλάσσια «οικόπεδα».
Όπως είπε χαρακτηριστικά αν είσαι μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ακόμα και αν έχεις 400 χαρτιά, δεν μπορείς να αγνοήσεις το συσχετισμό δυνάμεων που είναι συγκεκριμένος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν δέχεται χάρτες και εκτιμώντας ότι το μοναδικό ζήτημα για την ανακήρυξη ΑΟΖ, δεν είναι η Τουρκία. Όπως είπε έχει σημασία τόσο ο συσχετισμός δυνάμεων όσο και οι ανταγωνισμοί, λέγοντας «για ρωτήστε τους Κύπριους ποια ήταν η πιο σκληρή ανταγωνίστρια; Η γαλλική Τotal. Δεν έκανε βήμα πίσω».
Η ΓΓ του ΚΚΕ πρόσθεσε αναφορικά με το κόμμα της ότι υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα και όσο υπάρχουν ξεχωριστά κράτη και ιμπεριαλισμός το ΚΚΕ δε δέχεται ούτε την παραμικρή υποχώρηση στα σύνορα, προσθέτοντας σχετικά με τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν στην περιοχή, ότι «αν έχεις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν μπορείς να βάλεις τους δικούς σου κανόνες».

Στο ίδιο πλαίσιο η κα Παπαρήγα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι υδρογονάνθρακες θα είναι ο "τάφος" του Κυπριακού. Είμαστε αντίθετοι να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες; Όχι. Τις αντιφάσεις όμως αυτές, δεν τις λέτε».

Πηγή: ΚΥΠΕ