27/2/13

Ισόβια για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και δύο συνεργάτες του στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ποιός φωστήρας του Μαξίμου είχε βάλει το Σαμαρά να τον εκθειάζει στην Έκθεση;

Την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου είχε ζητήσει ο εισαγγελέας.
Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για το οικονομικό σκάνδαλο στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος διετέλεσε δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το 1999 έως το 2010.
Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε και στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, ενώ ισόβια και επιπλέον εννέα χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκαν στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη.

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Για τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, στους οποίους επιβλήθηκε κάθειρξη 15 και 10 ετών αντίστοιχα, το Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης, κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.

Οδηγούνται στις φυλακές
Αυτή την ώρα ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Μιχάλης Λεμούσιας και ο Παναγιώτης Σαξώνης οδηγούνται στις φυλακές Διαβατών. Συνοδεία αστυνομικών και φορώντας χειροπέδες, οι τρεις καταδικασθέντες αποχώρησαν από το Δικαστικό Μέγαρο χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση προς τους δημοσιογράφους

Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας: «Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».

Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης απάντησε: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».

Η ενοχή
Το δικαστήριο, νωρίτερα, είχε κρίνει τον πρώην δήμαρχο ένοχο για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, διά παραλείψεως.

Επίσης, για τον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια το Δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση.

Επιπλέον, ο Μ.Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας.

Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην ταμίας του Δήμου, Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς επίσης για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και για πλημμεληματικού χαρακτήρα πλαστογραφία.

Εξάλλου, ένοχοι της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κρίθηκαν οι δύο άλλοτε διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου.

Αντίθετα, αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου και κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέπτυξε διεξοδικά, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση.

«Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ.Λεμούσιας αναζητούσε μία 'πηγή' χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.

» Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ' εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης 'Αναγέννηση', της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός.

» Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη 'μηχανή' της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά» τόνισε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απόφαση.

«Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους» πρόσθεσε.

* Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ενοχή, ο Μ.Λεμούσιας απευθύνθηκε στο δικαστήριο λέγοντας -μεταξύ άλλων: «Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

12 σχόλια:

  1. Αυτή η διδακτική και συνάμα λυτρωτική εικόνα, της μεταγωγής στη φυλακή με χειροπέδες πολιτικών ανδρών, άργησε να μεταδοθεί στη χώρα μας 40 χρόνια και έτσι μια γενιά ολόκληρη έμαθε ότι ο κλέφτης είναι και μάγκας, πάντως έστω και τώρα δεν είναι αργά να βλέπουμε σωστά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός άραγε αποπλάνησε τον ανηλικο πρωθυπουργό μας; Ποιος;
    Αυτόν που είναι σάρκα εκ της σαρκός της πιο βρωμικης, εθνομηδενιστικης και καταστροφικής κάστας πολιτικών, επιχειρηματιών, παραγόντων που γνώρισε μετά το 1821 ο ελληνικός κόσμος.

    Καλά εκεί στο infognomonpolitics
    είχατε ξεκινησει με τους καλυτερους οιωνούς, μετά το χάσατε.

    Ελπίζω να ξαναβρείτε το σωστό δρόμο της αντικειμενικής πληροφορησης. Αυτός είναι και ο ΜΕΓΑΛΟΣ κοινωνικός ρόλος που μπορείτε να παίξετε.

    Μη συνεχίζετε να υπερασπιζεστε την καταστροφική κομματοκρατία που δυναστεύει και εξαθλιώνει τη χώρα μας από το 1821.
    Έλεος πια, οποιοσδήποτε γνωρίζει ανάγνωση μπορεί να διαβάσει και να μάθει τι εστί Σαμαράς. Ποιος ο βίος και η πολιτεία του. Ποιες οι αντιστάσεις του και τα κυβικά του. Ποια η συνεπειά του στα λόγια και τις πράξεις. Που δούλεψε και τι εκόμισε στην Ελληνική πολιτεία. Ο ανθρωπος που εξαγόρασε τη θητεία του, λες και ηταν πρόστιμο της τροχαίας. Και ο οποίος την εξαγόρασε και ήθελε από την άλλη να διοικήσει και την Ελλάδα. Το νόμιμο είναι και ηθικό. Αυτή είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Πρώτα από όλα η πλήρης διαστροφή των εννοιών και των νοημάτων των λέξεων, των υποχρεωσεών μας και των καθηκόντων μας.

    Θέλετε να μας πείτε πως κλεβαν τόσα χρόνια οι δευτεροκλασατοι υπάλληλοι και δεν έχουν κλέψει οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί;
    Λαδωμένοι, ελεγχόμενοι και διορισμένοι είναι στο προτεκτοράτο Ελλάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ πολις θεατρο
    Η αγανάκτηση σου είναι μάλλον αυτο τροφοδοτημένη καθώς δεν βλέπω τίποτα να τη δικαιολογήσει στη παρούσα ανάρτηση.
    Πολλές μπορούν να είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα που τίθεται στο τίτλο, μια από αυτές είναι η δική σου, ήτοι "κανένας".
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόλις θέατρο
    ο τίτλος έχει τη σημασία του. Κάποιος "θεσσαλονικάρχης", τον οποίον εμπιστεύεται ο Σαμαράς τον διαβεβαίωσε για την εντιμότητα του Παπαγεωργόπουλου, γι' αυτό οι σχετικές δηλώσεις. Αυτός που το έκανε, είναι υπεύθυνος για πολλές άστοχες, θα ελεγα καταστροφικές επιλογές.
    Θα μου πεις τότε γιατί τον έχει ο σαμαράς διπλα του.
    Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.
    Η κρτική σου στο Σαμαρα είναι ισωπεδωτική.
    Γνωρίζω τον άνδρα και έχω προσωπική άποψη.
    Είσαι λάθος.
    Τα σχόλια σου για την αντικειενικότητά μας, τα καταγράφω, όμως νομίζω ότι έιναι άστοχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γενικά στη Θεσσαλονίκη οι επιλογές της ΝΔ ήταν φοβερές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχετε διολισθήσει σε καθαρά κομματικές θέσεις και αυτό πια δεν κρύβεται.
    Το ότι έχεις συναντηθεί με τον Σαμαρά δεν σημαίνει ότι τον γνωρίζεις.
    Κι άλλοι "γνώριζαν" τον Παπαγεωργόπουλο και τον αποκαλούσαν Κολοκοτρώνη...
    Πλην όμως η τκτική είναι λάθος:
    Όταν ένα κόμμα/κυβέρνηση αρχίζει να δείχνει το ποιόν ης, δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στους συμβούλους και οι πρωθυπουργοί απλώς να προεδρεύουν, να οργίζονται ή να παρεμβαίνουν τάχα προσωπικά.
    Αυτά είναι κολπάκια του Παπαντρέα που κάποιοι τα θυμόμαστε ακόμη, καθώς δημιούργησε σχολή για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα μετέπειτα χρόνια και επίσης λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι τακτικές Αυριανής σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ που προωθούν αυτές τις ερμηνείες.
    Έχει προ πολλού μπει σε κακό δρόμο ο Ινφογνώμων σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά θέματα.
    Το ό,τι άλλοι συναφείς έχουν γίνει απροκάλυπτα τρις χειρότεροι από εσάς δεν σημαίνει ότι ισχύει το μη χείρον βέλτιστον στην ενημέρωση.
    Φιλικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Unknown
    Το έχω προσωπική άποψη δεν είναι αφηρημένη έννοια.
    Έχω προσωπική άποψη πάνω στο χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων.
    Και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς.
    Φυσικά, το ότι χειρίστηκε πρόσφατα μια σειρά από ζητήματα σωστά, δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να το κάνει, όμως είναι πρόκριμα.
    Η κριτική σου για το ιστολόγιο είναι ατεκμηρίωτη και ισοπεδωτική.
    Ποιο θέμα καλύψαμε λάθος, πού αστοχήσαμε, πού κάναμε προπαγάνδα;
    Τα άρθρα μας όλα είναι αναρτημένα, βρες ένα και γράψε το σύνδεσμο, για να αποδείξεις αυτό που λες.
    Κατά τ' άλλα, και οι Unknown κρίνοντες, κρίνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://infognomonpolitics.blogspot.gr/search?q=hellas+sat#.US8YtTfleSp

    Μία πρόχειρη αναζήτηση στο ιστολόγιό σας περί της πωλήσεως του Hellas Sat.

    Ουδεμία κριτική στον πρωθυπουργό, ωσάν να μην τον αφορά το θέμα!
    Όταν συμφωνούσαν στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ αντιπαρερχόμενοι τα θέματα εθνικής ασφαλείας ήταν οι υπόλοιποι όλοι απλώς κινδυνολόγοι.

    Τώρα η "τυχαία" συνάντηση με τον Ερντογάν στο κατάρ και η πώληση του δορυφόρου στις Αραβικές μοναρχίες (και όχι στους Άραβες γενικώς) ουδόλως συγκέντρωσε κριτική κατά του Σαμαρά.

    Δεν έχω χρόνο να συγκεντρώνω και να παραθέτω βιβλιογραφικές αναφορές για να θεωρούμαι τεκμηριωμένος.
    Δεν δέχομαι το ισοπεδωτικός καθώς μίλησα για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ τακτική.
    Ο καθένας έχει τις πολιτικές του συμπάθειες και πολλές φορές βγαίνει και φαίνεται αθέλητα.
    Αυτό δεν είναι κακό, αντιθέτως το να δίνεις το πολιτικό στίγμα είναι καλό για να καταλαβαίνει ο αναγνώστης τί διαβάζει.
    Πλην όμως όταν η κατάσταση αρχίζει να μετατρέπεται με διατυπώσεις τέτοιου είδους..Ποιός φωστήρας κλπ. τότε έχουμε θέμα, καθώς προφανώς είναι ο ίδιος φωστήρας που του σύστησε να επαινεί τον Ταμήλο δημοσίως κλπ.
    Αν δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι ο Σαμαράς είναι γέννημα θρέμμα της ίδιας παλαιοκομματικής μήτρας που γέννησε όλο αυτό το πολιτικό σύστημα, δεν είμαι εγώ ο ιδοπεδωτικός.
    Εμμ. Γεωργουδάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα άρθρα μάλλον σε διαψεύδουν

    ΛΟΓΩ ΔΑΝΕΙΩΝ Σε τροχιά πώλησης μπαίνει ο Hellas Sat από τον ΟΤΕ
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/01/hellas-sat.html#.US8hAh071QA

    Πώληση Hellas Sat: Πώς μια εθνική αποτυχία βαπτίστηκε «επιτυχία»
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/02/hellas-sat.html#.US8hIh071QA

    «Τυφλές» τώρα στο Αιγαίο (!) οι Εν. Δυνάμεις
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/02/blog-post_1285.html#.US8hRx071QA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για το ποιος φωστήρα, έχω το λόγο μου που το γράφω.
    Ίσως δούμε κάτι περισσότερο επ' αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επειδή ίσως στο 2ο σχόλιό μου "ξεχάστηκε" η ουσία:
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ!
    Άρα δεν με διαψεύδουν οι ενδεικτικές αναρτήσεις περί του Δορυφόρου!

    Ούτε καν υφίσταται αναφορά σε πρωθυπουργό!

    Απλώς τον χαϊδεύετε.

    Ελπίζω να είμαι σαφής.
    Δέχομαι ότι μπορέι για το Α ή Β θέμα να υπάρχουν μη κοινοποιήσιμοι λόγοι, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ, για τους οποίους να μην ασκείτε κριτική στον Σαμαρά.

    Από τον να αποσιωπούνται τα σφάλματα μέχρι του να επιρρίπτονται σε τρίτους οι ευθύνες η απόσταση είναι τεράστια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Unknown
    η κριτική σου ξεκίνησε ισοπεδωτικά, όπως έγραψα, και τώρα περιορίστηκε στην προσωπική κριτική εναντίον του πρωθυπουργού.
    Δηλαδή όταν γίνεται κριτική σε μια κυβερνητική απόφαση, δεν αφορά στον πρωθυπουργό;
    Όταν υπάρξει προσωπική του απόφαση με την οποία διαφωνούμε, η κριτική θα είναι δεδομένη.
    Εν πάση περιπτώσει, το ιστολόγιο είναι ανοικτό στην κριτική, αρκεί να καταλαβαίνουμε ποια είναι τα λάθη μας για να τα διορθώνουμε.
    Στην κριτική σου, δεν κατάλαβα ποιο είναι το λάθος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.