27/2/13

ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ Ο ΙΣΤΑΥΡΙΟΓΛΟΥ Πρόστιμο και απέλαση στον Ελληνα που έκλεψε τον Νταλί

Πρόστιμο και απέλαση στον Ελληνα που έκλεψε τον ΝταλίΑπέλαση στην Ελλάδα και πρόστιμο 9.100 δολαρίων επέβαλε αμερικανικό δικαστήριο στον Έλληνα που τον περασμένο Ιούνιο έκλεψε τον πίνακα «Cartel de Don Juan Tenorio» (1949) του καταλανού σουρρεαλιστή ζωγράφου, Σαλβαδόρ Νταλί από γκαλερί στη Λεωφόρο Μάντισον του Μανχάταν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο 29χρονος Φοίβος Ισταυρίογλου άρπαξε τον πίνακα και τον έβαλε σε μία σακούλα από ψώνια, τη στιγμή που οι κάμερες ασφαλείας κατέγραφαν το γεγονός.

Μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων της κλοπής, ο πίνακας ταχυδρομήθηκε ανωνύμως από την Ελλάδα στη διεύθυνση της γκαλερί. Στη συνέχεια, ο κ. Ισταυρίογλου έλαβε πρόσκληση από έναν ανακριτή που υποδυόταν τον ιδιοκτήτη της γκαλερί για να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, προσφέροντάς του μία θέση συμβούλου. Έτσι, μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο Κένεντι συνελήφθη από την αστυνομία.
Ο κ. Ισταυρίογλου, παρουσιαζόμενος στο δικαστήριο, είχε υποστηρίξει ότι ήταν αθώος και μετά από σύντομη ακροαματική διαδικασία είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση εκατό χιλιάδες δολάρια.
Χθες, ομολόγησε την ενοχή του, τονίζοντας ότι «ήταν μια ηλίθια πράξη» και τελικά το δικαστήριο αποφάσισε, ο κατηγορούμενος να καταβάλει 9.100 δολάρια και να απελαθεί στην Ελλάδα.
Η απώλεια του πίνακα «Cartel de Don Juan Tenorio», η αξία του οποίου εκτιμάται στα 150.000 δολάρια, ήταν ένα πλήγμα για την γκαλερί, η οποία είχε ανοίξει μόλις ένα μήνα. Ο ιδιοκτήτες της, Ανταμ Λίντμαν, είναι ένας ευκατάστατος συλλέκτης έργων τέχνης και η σύζυγός του έχει κι εκείνη γκαλερί.
Ο κλεμμένος πίνακας ήταν ένα από τα δύο έργα του Νταλί στην πρώτη έκθεση του κ.Λίντμαν, ο οποίος την περιέγραψε ως μία συλλογή εμπνευσμένη από ένα γαλλικό μυθιστόρημα φαντασίας του 19ου αιώνα με τίτλο «À Rebours».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.