28/2/13

Ενδιαφέρον κολοσσών για υδρογονάνθρακες στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο

Η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil θέλουν να εξαγοράσουν τα δεδομένα των ερευνών της PGS, που ολοκληρώθηκαν χθες
Της Χρύσας Λιάγγου
Το ερευνητικό σκάφος της PGS ολοκλήρωσε το ταξίδι του στα νερά του Ιονίου και της Ν. Κρήτης και συνέλεξε τα απαραίτητα σεισμικά δεδομένα που θα καταδείξουν εάν και σε ποιο βαθμό επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για πιθανολογούμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Το γεγονός πάντως ότι ήδη δύο κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες, η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil, φέρονται να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για εξαγορά δεδομένων από την PGS, δείχνει ότι οι υψηλές προσδοκίες για επέκταση των πλούσιων κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν σε Ισραήλ και Κύπρο έως τα νότια της Κρήτης μάλλον επιβεβαιώνονται. Το ενδιαφέρον των δύο πολυεθνικών δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, επιβεβαιώνεται ωστόσο από κυβερνητικές πηγές, αλλά και από την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ με αφορμή την ολοκλήρωση των ερευνών της PGS. «Τα δεδομένα που συνελέγησαν υπερέβησαν τελικά τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες αν και ακόμη λίγες στον αριθμό, κάτι αναμενόμενο λόγω της αρχικής φάσης που βρίσκεται το πρόγραμμα, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

Σαφής εικόνα για το πραγματικό ενδιαφέρον της πετρελαϊκής βιομηχανίας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα υπάρξει περί τα τέλη του έτους, οπότε η PGS θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που έχει συλλέξει. Στην περίπτωση που τα δεδομένα αποτυπώνουν πράγματι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, δεδομένo θεωρείται το ενδιαφέρον της ισραηλινής Delek, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου από κοινού με την αμερικανική Νoble, καθώς και της νορβηγικής Statoil, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών μεσαίου μεγέθους.

Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της φάσης συλλογής σεισμικών δεδομένων θα δώσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στη χώρα να προσδιορίσει τα πραγματικά αποθέματα υδρογονανθράκων, ξεδιαλύνοντας τους μύθους που έχουν καλλιεργηθεί επί χρόνια, απουσία μιας συστηματικής προσπάθειας αξιοποίησης του πιθανολογούμενου ορυκτού πλούτου. Οι Νορβηγοί της PGS έκαναν έρευνες επί τέσσερις μήνες, συνέλεξαν στοιχεία συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χιλιομέτρων, καλύπτοντας μια έκταση όση η Ρουμανία, από την οποία μόνο η επιφάνεια στα νότια της Κρήτης ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου.

Αμέσως μετά την αξιολόγηση των στοιχείων από την PGS, περί τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2014, η κυβέρνηση θα προγραμματίσει τη χάραξη των οικοπέδων μαζί με την προκήρυξη για τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων.

Στόχος είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις παραχώρησης με τις εταιρείες που θα επιλεγούν και να μπουν τα πρώτα γεωτρύπανα για έρευνες που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μέχρι το 2018 - 2019.

Πολύ νωρίτερα, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα έχουν μπει τα γεωτρύπανα στις περιοχές Ιωαννίνων, Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και Κατάκολου, που βρίσκονται σε διαγωνισμό με τη διαδικασία του opedoor. Και στις τρεις περιοχές υπάρχουν ενδείξεις για απολήψιμα αποθέματα υδρογονανθράκων από γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το μεγαλύτερο από τα τρία κοιτάσματα είναι αυτό του Πατραϊκού Κόλπου, όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα υπολογίζονται σε 200 εκατ. βαρέλια. Στην ορεινή περιοχή των Ιωαννίνων, που θα απαιτήσει υψηλού κόστους έρευνα σε βάθη άνω των 4.000 μέτρων, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου της τάξης των 50 - 80 εκατ. βαρελιών, ενώ στο Κατάκολο έχουν εντοπιστεί από το 1982 εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου 3 εκατ. βαρελιών σε βάθος 2.500 μέτρων. Τις τρεις περιοχές διεκδικούν 8 συνολικά κοινοπραξίες με τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων εταιρειών μεσαίου μεγέθους και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η short list. Oσοι προκριθούν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το ΥΠΕΚΑ, με στόχο να υπογραφούν συμβάσεις και να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.