27/9/18

Το 2017 η δημόσια περιουσία των Νορβηγών έβγαλε κέρδη 131 δις.


Είναι σαν να λέμε η μέση οικογένεια Νορβηγών κέρδισε 100.000. Δεν είναι ότι τα πήρε στο χέρι καθώς τα περισσότερα κέρδη ξανα-επενδύονται, αλλά η καταπληκτική κερδοφορία της δημόσιας περιουσίας εκεί θεμελιώνει την μελλοντική ασφάλεια και ευημερία του νορβηγικού λαού.
Στην Ελλάδα έχουμε επίσης δημόσια περιουσία, αλλά εδώ πληρώνουμε από την τσέπη μας για την συντηρήσουμε. Βλέπετε στην Ελλάδα έχουμε κοινωνική ευαισθησία και θεωρούμε ότι το δημόσιο πρέπει κυρίως να υπολογίζει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων - και όχι το χρήμα και το κέρδος όπως γίνεται στο ηθικά κατώτερο ιδιωτικό τομέα. 
Αλίμονο αν το ελληνικό κράτος αρχίσει να σκέφτεται όπως οι νεοφιλελεύθεροι ξένοι. Έτσι εμείς πληρώνουμε από την τσέπη μας για τις ζημιές των δημόσιων επιχειρήσεων, για τα ασφαλιστικά ταμεία τους, κοκ.

Βέβαια θα έλεγε κανείς ότι ακούγεται κάπως ανόητο κάποιος αντί να κερδίζει να πληρώνει για την περιουσία του. Αλλά εμείς είμαστε ανώτερος λαός και βάζουμε τον άνθρωπο πάνω από τους αριθμούς. Για την ακρίβεια βάζουμε τον κρατικοδίαιτο άνθρωπο πάνω από τον αριθμό των χρημάτων που μένουν στην τσέπη μας. Γι' αυτό εξάλλου πρώτο κόμμα στην χώρα μας είναι αυτό που παραβιάζοντας το μνημόνιο μονιμοποίησε τον ΕΝΦΙΑ - έτσι ώστε να πληρώνουμε όχι μόνο για την δημόσια αλλά και για την ιδιωτική μας περιουσία.

Τέλος, ισχύει ότι οι περιπτώσεις των δυο κρατών είναι διαφορετικές καθώς η δημόσια περιουσία στην Νορβηγία βασίζεται κυρίως στα κοιτάσματα πετρελαίου. Όμως η ουσιαστική διαφορά είναι στον τρόπο που τα δυο κράτη αξιοποιούν την δημόσια περιουσία τους, δηλαδή το ένα υπέρ του γενικούς συμφέροντος και μάλιστα μακροχρόνιου, και το άλλο υπέρ του συμφέροντος του πελατειακού/διαπλεκόμενου κατεστημένου. 
Οι Νορβηγοί έχουν την τύχη στο κράτος τους να βρίσκονται μεγάλα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Εμείς οι Έλληνες έχουμε την τύχη το κράτος μας να είναι ένα από τα καλύτερα τουριστικά οικόπεδα του πλανήτη, να είναι η είσοδος της Ευρώπης για το εμπόριο από Κίνα, να είμαστε η πιο προικισμένη χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πέρυσι οι Νορβηγοί κέρδισαν 317 δις. Εμείς τι κερδίσαμε από την δική μας δημόσια περιουσία; Λιγότερα ακόμα χρήματα στην τσέπη μας – αυτό κερδίσαμε. Π.χ. για την τιμή του ότι η ΔΕΗ ήταν δημόσια περιουσία πληρώνουμε κάθε χρόνο 600 εκ. ευρώ για τους συνταξιούχους της. Και ποιος ξέρει πόσα έχουμε πληρώσει συνολικά για τους 30δες συνταξιούχους της Ολυμπιακής. Για να καλύψουμε τις ζημιές του ΟΣΕ πληρώναμε ένα δις το χρόνο. Και αφήσαμε την τεράστια ακίνητη περιουσία του δημοσίου αναξιοποίητη και απροφύλακτη με τους επιτήδειους να βάζουν φωτιές και να την καταπατούν κλέβοντας από την δημόσια περιουσία άλλα δισεκατομμύρια.
Διανέλος Γεωργούδης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Δημιουργίας, ξανά!
blog: http://www.mnimonio.info
προσωπική σελίδα: http://bit.ly/fb-Dianelos

9 σχόλια:

  1. That is exactly what I have been saying for Greece for years; Natural Resource Fund

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Even though that would be completely logical, in our reality Nico, the only gain out of a fund as the one you propose would be several well paid jobs for some political rubbish...
      Don't forget why we arrived in that miserable position and why 8 years later practically nothing has changed!!!

      Διαγραφή
    2. Μπορουμε να κανουμε ενα ταμειο ..υπερ αναπαυσεως των ψυχων των σκουπιδιων.Αυτη ειναι η καλυτερη επενδυση για τις γενιες που θαρθουν.Θα εξοικονομηθουν εκατονταδες δις....Προτεινω σε καθε γεωτρηση που θα γινει να ανοιγουμε δυο τρυπες.Μια για το αεριο...και μια για τα σκουπιδια.Μετα ταπωνουμε τις τρυπες για ενα μηνα κι ανακατευουμε το μειγμα.Απ την βρωμα το αεριο θα πολλαπλασιαστει επι δεκα.Μετα αντλουμε τον ...πακτωλο. Ολα τα χαμενα δις...θα ανακτηθουν σε ενεργεια για τις γκαζιερες των φτωχων ...

      Διαγραφή
  2. Και τα τοποθέτησαν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Καλή τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΄Αντε τώρα με τέτοιο λαό, να κάνεις σοσιαλισμό...Ναί;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κι εγώ το 2002 "έβγαζα" από το χρηματιστήριο άλλοτε 170€άλλοτε 250€ και στο τέλος με γδαρανε σαν αγραμματο.... κάτσε να δούμε πόσα από τα 100000 θα βάλει στην τσέπη του ο Γιουρκεν και μετά τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου έπρεπε να προσέχεις... Κάπως έτσι από μηχανισμός ανάπτυξης (γιατί με αυτό τον αρχικό σκοπό σχεδιάστηκαν τα χρηματιστήρια) δυστυχώς κατέληξαν τζόγος (στερώντας πρακτικά κι ένα εργαλείο χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις). Και μιας και παρακολουθώ τους σχολιασμούς σου, να σου πω πως όντως, ο νεοφιλελευθερισμός κατάντησε τα χρηματιστήρια και τους επενδυτές σε αυτά, καζίνο και ραντιέρηδες αντίστοιχα, αλλά πάντα φίλε μου απαιτούνται "χρήσιμοι ηλίθιοι" για να γίνει η μετάβαση, μιας και κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει κάποιον να το κάνει, εάν πραγματικά δεν θέλει!!!
      Καλό το άκοπο μεροκάματο, αλλά καλύτερο το γδάρσιμο των "κορόιδων". Το είπες και μόνος σου, αλλά μην στεναχωριέσαι. Τα καλύτερα μαθήματα στη ζωή είναι και τα πιο ακριβά!!!

      Διαγραφή
    2. Πολυ σωστα τα λες Μπαμπυ.
      Ομως εχω μια αξιολογη παρατηριση.Συμβαινει στην ζωη και στην φυση ...το θελω να εξαρταται απο το μπορω.Ολοι θελουν...ολα.Δεν μαθαμε ομως το τι μπορω.Συμβαινει λοιπον εδω κατι που οι δημιουργοι του το ηξεραν απο πριν...διοτι μελετουσαν την φυση των
      ανθρωπων.Ηξεραν οτι το 90 % δεν μπορει για διαφορους λογους...κι αρα θαταν παντα το κοροιδο..ο χαμενος..ο χρησιμος ηλιθιος που λες.Αυτο ομως εχει δολο.Μπορεις να κατηγορησεις κατσαριδα γιατι δεν πηδαει υψος 10 χιλιομετρα ?? Αρα ολο αυτο εγινε για λιγους...και με δολο.Αν εδω υπαρχει μια κατηγορια ...ειναι αυτη σε οσους απο πλεονεκτικη θεση συνειδητα...το εκαναν χωρις προνοιες ετσι.Δεν φταιει οποιος δεν γνωριζει...αλλα οποιος γνωριζει κι ομως το κανει.Μην πεις το επετρεψε ο κοσμος.Διοτι παλι δεν ηξερε ....Κοιτα εδω μιλαμε για δημοκρατιες..ισοτητες..κλπ.Αυτα ειναι μπουρδες.Ολα ειναι ανομοια..ανισα..και με διαφορες ικανοτητων..γνωσεων..κλπ.Δεν ξεκινα τιποτε απο μια γραμμη ιδια εκκινησης.Πως λοιπον ζηταμε ολα αυτα ? Υπαρχουν πονηροι που ζητανε το αφυσικο...ισοτητες..ισες ευκαιριες...δημοκρατιες μεταξυ ανισων σε ικανοτητες...σε εκκινηση..σε ολα.Αυτο ειναι παραλογο.. και δεν θα γινει ποτε διοτι ετσι ειναι η φυση παντου.Ολα τα θεματα..μα ολα...ειναι ηθικα..Ειδες τι ειπες αθελα σου..."τα κοροιδα "....Αυτο το λεμε ολοι καθε μερα σαν λογικο.Θεωρουμε οτι οι αλλοι ειναι κοροιδα..κι αρα ...πατα τους.! Αλλα αυτο δεν ειναι ηθικο..απο πλεονεκτικο ατομο σε αδυναμο που δεν "μπορει"....Ειναι κολαφος...Υποτιθεται οτι εχεις προσοντα...αρα γνωση πιο πολλη...αρα ευθυνη...και δεν την εχεις τελικα...διοτι δεν εχεις ηθικα ορια...εισαι δηλαδη ..παλιοτομαρο με προσοντα.Ολο ειναι ψυχικο θεμα.Γιαυτο τον λογο ατονισαν την ηθικη μας...την εξαφανισαν οι πονηροι με κολπα κι ωραιες λεξεις.Τα χρηματιστηρια ειναι οπως ολα...Ταχα ναναι ετσι...αλλα να γινουν αλλιως..Κι εμεις αφου τα κανουμε αλλιως να λεμε σε ολους που δεν ..μπορουν ..." μα ειχαμε καλο σκοπο οταν τα καναμε...μην αντιδρας " !!! Οχι δεν ειχαν καλο σκοπο .Αν ειχαν θα τα διορθωναν .Καλος ειναι μονο οποιος διορθωνει τα λαθη πονηριες...

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.