28/9/18

Σταϊνμάιερ προς Ερντογάν: Πρώτα κράτος δικαίου και μετά εξομάλυνση των σχέσεων

Στο αεροδρόμιο «Tegel» στρώθηκε κόκκινο χαλί με στρατιωτικό άγημα και ο επικεφαλής της εθιμοτυπίας έδωσε ανθοδέσμη στη σύζυγό του Εμινέ. Η Γερμανία υποδέχτηκε με όλες τις προβλεπόμενες τιμές τον Τούρκο πρόεδρο, την Πέμπτη. Ο Γερμανός πρόεδρος ωστόσο πάγωσε τις προσδοκίες του Ερντογάν περί πλήρους εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων. «Αυτό θα γίνει με την επιστροφή της χώρας στις αρχές του κράτους δικαίου».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κρύβει ότι από τις συναντήσεις του θέλει να επαναφέρει τις διμερείς σχέσεις σε τροχιά ομαλότητας. Ωστόσο ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εμφανίζεται πολύ προσεκτικός και σε συνέντευξη στο γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο «Redaktionsnetzwerk Deutschland» φρέναρε τυχόν υπερβολικές επιδιώξεις από την επίσημη αυτή επίσκεψη. «Αυτή η επίσκεψη δεν είναι ένδειξη εξομάλυνσης, βρισκόμαστε ακόμη μακριά, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει μία αρχή», σημείωσε.
Ο Σταϊνμάιερ ζήτησε να γίνουν «εμφανή βήματα» για περισσότερο κράτος δικαίου. «Αναμένουμε μετά το τραύμα του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016 την επιστροφή της Τουρκίας σε συνθήκες κράτους δικαίου, δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να δεχθούμε την άσκηση πιέσεων στα ΜΜΕ, τη δικαιοσύνη και τα συνδικάτα», υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι μόνο εφόσον βελτιωθούν οι συνθήκες θα μπορέσει η Τουρκία να ελπίζει και πάλι σε στενές σχέσεις με την Ε.Ε.
«Να τεθούν όροι»
Στη συνέντευξη ο Σταϊνμάιερ εξήγγειλε ότι στις συζητήσεις με τον Ερντογάν θα θίξει και τις περιπτώσεις Γερμανών δημοσιογράφων που για πολιτικούς λόγους βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές. Παράλληλα εξέφρασε κατανόηση για την κριτική που ασκείται σε αυτήν την επίσκεψη. «Ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν έκφραση της ελευθερίας τού συναθροίζεσθαι στη Γερμανία, αλλά κανείς δεν έχει όφελος όταν δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με μια χώρα σαν την Τουρκία παρά τις τεταμένες σχέσεις μας». Την ίδια ώρα η αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής Κλαούντια Ροτ από τους Πράσινους ζήτησε να τεθούν όροι για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, μεταξύ αυτών η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και η λύση του κουρδικού με πολιτικά μέσα.
Το επίσημο τμήμα της επίσκεψης Ερντογάν στο Βερολίνο ξεκινά σήμερα με επίσημη υποδοχή στο ανάκτορο Bellevue και θα ακολουθήσει η πρώτη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ. Η δεύτερη θα γίνει το Σάββατο το πρωί πριν αναχωρήσει ο Ερντογάν για την Κολωνία για να εγκαινιάσει τέμενος στην πόλη.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.