30/9/18

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Κατατάχθηκε πρώτο στην Κύπρο και στην Ελλάδα

«Πρώτο στην Κύπρο και στην Ελλάδα κατατάχθηκε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη νέα διεθνή κατάταξη των Τimes World Universities Rankings (2018-19)  και αποτελεί το μοναδικό ελληνόφωνο πανεπιστήμιο στη θέση 301-350, ανάμεσα στα καλύτερα 1258 πανεπιστήμια παγκοσμίως» αναφέρει το Πανεπιστήμιο σε σχετική ανακοίνωση.
Επισημαίνεται ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η κατάταξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σημειώνει σταθερή άνοδο στα World University Rankings, από τις θέσεις προηγούμενων χρόνων 401-500 (2016) και 350-400 (2017) στη φετινή θέση 301-350 παγκοσμίως, κατακτώντας την πρωτιά στον κυπριακό και ελλαδικό χώρο (2018).
Επιπλέον, στη φετινή κατάταξη, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει εξασφαλίσει την πολύ τιμητική 60η  θέση παγκοσμίως και την υψηλότερη θέση από όλα τα κυπριακά και ελληνικά πανεπιστήμια στην κατηγορία «Ετεροαναφορές Ερευνητικών Δημοσιεύσεων (citations)». Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποδεικνύει την απήχηση του ερευνητικού έργου στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.
Σημειώνεται ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη φετινή κατάταξη κατάσσεται στην κατηγορία 301-350 με πανεπιστήμια όπως τα Technion Israel Institute of Technology, George Mason University και Polytechnic University of Milan. Στην ακριβώς προηγούμενη θέση (250-300) κατατάσσονται  πανεπιστήμια όπως τα University of Essex, North Carolina State University και Vienna University of Technology, ενώ σε χαμηλότερες θέσεις (350-400) συγκαταλέγονται πανεπιστήμια όπως το Rensselaer Polytechnic Institute, University of Kent, City University of London.
Όπως αναφέρει το ΤΕΠΑΚ,  «οι σταθερά ανοδικές επιδόσεις του  επιδεικνύουν ότι διαθέτει  τη δυνατότητα να διακρίνεται ως προς το ερευνητικό του έργο και να διατηρεί θέση ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς, ενώ παρά τη σύντομη του ιστορία, το νεαρότερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου συνεχίζει να διασφαλίζει μια συνεπή παρουσία στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι».
«Η νέα παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων (World University Rankings) η καταδεικνύει τα καλύτερα διεθνή πανεπιστήμια βάσει των επιδόσεων τους σε όλες τις βασικές αποστολές των ιδρυμάτων, σχετικά με τη διδασκαλία, έρευνα, τη μεταφορά γνώσεων και τη διεθνή προοπτική. Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων βασίζεται σε αυστηρά κριτήρια για πέντε τομείς: Διδασκαλία, Έρευνα, Ετεροαναφορές Ερευνητικών Δημοσιεύσεων (citations), Μεταφορά Τεχνογνωσίας-Έσοδα από Βιομηχανία,  και Διεθνής Προσανατολισμός.
Η μεθοδολογία των Times Ηigher Education περιλαμβάνει τροφοδότηση από ανοικτές βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων (Scopus), ερωτηματολόγια αξιολόγησης της διδακτικής και ερευνητικής φήμης και υποβολή στοιχείων από τα ίδια τα πανεπιστήμια, αποτελώντας ένα ασφαλές εργαλείο για φοιτητές, ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς ιθύνοντες, τη βιομηχανία αλλά και τις κυβερνήσεις».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Οι συνεχόμενες διακρίσεις στις διεθνείς κατατάξεις αναγνωρίζουν τον διεθνή αντίκτυπο του Πανεπιστημίου. Είναι εμφανές ότι έχουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για το έργο που παράγει το  Πανεπιστήμιο. Η αναγνώριση της ακαδημαϊκής έρευνας αντανακλάται και από την πολύ τιμητική 60η θέση στην κατηγορία Ετεροαναφορές Επιστημονικών Δημοσιεύσεων, η οποία οφείλεται στην ποιότητα των δημοσιεύσεων των ακαδημαϊκών μας σε υψηλού κύρους περιοδικά και συνέδρια. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου οφείλει, με σκληρή δουλειά, να διατηρήσει τον πήχυ της κυπριακής ανώτατης εκπαίδευσης ψηλά  ενισχύοντας τον ρόλο του στους τομείς εξειδίκευσής του».
Περισσότερες πληροφορίες για την κατάταξη των Times Higher Education World University Rankings 2018-19 μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2019/world-ranking#!/page/0/length/-1/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.