30/9/18

Σκόπια: Άρχισε η ώρα της καταμέτρησης των ψήφων


Σεπτέμβριος 30, 2018. 20:41
Στις 19:00 τοπική ώρα (ώρας Ελλάδας 20:00) έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα όπου οι πολίτες μπορούσαν να επιλέξουν στο ερώτημα «Συμφωνείτε για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με αποδοχή της Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;» υπήρχαν δύο κύκλοι ο ένας ‘Ναι’ και ο άλλος ‘ Όχι’.
Μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, μόνο τα άτομα που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στις εκλογικά τμήματα είχαν το δικαίωμα της ψήφου.
Δικαίωμα ψήφου είχε  1.806.336 ψηφοφόρων  εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
 Η ψηφοφορία έγινε σε 3.748 εκλογικά τμήματα και ξεκίνησε τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, η προσέλευση μέχρι τις 18: 50 ήταν στο 34,76%.

Μία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα, ψήφισαν χθες οι φυλακισμένοι, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι που βρίσκονται σε κατ ‘ οίκον περιορισμό, οι ασθενείς που αιτήθηκαν σχετικά στις εκλογικές επιτροπές.

Στις φυλακές η προσέλευση έφθασε μέχρι τις 17:00 το ποσοστό των 64,69%. Από τους 1558 εγγεγραμμένους ψήφισαν 1008. Στα σπίτια τους από τους 1859 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 1520 άρρωστοι ή αδύναμοι.

Χθες πολίτες της χώρας ψήφισαν στο εξωτερικό. Οι πολίτες ενημερώθηκαν για την ψηφοφορία και θα μπορούσαν να ψηφίσουν σε 33 διπλωματικά- προξενικά  γραφεία και πρεσβείες σε όλον τον κόσμο. 

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανέφερε ότι μέχρι τις 17:00 χθες συνολικά  985 μετανάστες ψήφισαν ή 36.5%, αλλά δεν έχουν καταγραφεί εκείνοι που βρίσκονται στις ΗΠΑ, Καναδά και Λονδίνο (έξι συνολικά κέντρα).

Μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 19:00, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα δημοσιεύσει διαδοχικά τα αποτελέσματα- ηλεκτρονικά- με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει, εντός 24 ωρών από τη λήψη τους.

Η Επιτροπή θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα εντός 24 ωρών από την ημέρα οριστικοποίησης τους και εντός 15 ημερών θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι ‘Sitel’.
--

Σκόπια: Ανέβηκε το ποσοστό των ψηφισάντων κατά πέντε μονάδες


Σεπτέμβριος 30, 2018. 20:17

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής μέχρι τις 19:12 , ψήφισαν 620.077 ψηφοφόροι από το σύνολο του 1.806. 336 εγγεγραμμένων.

Ήτοι το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 34,72 τοις εκατό.

Βρισκόμαστε σε αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων
--

Σεργκέι Λαβρόφ στα Ηνωμένα Έθνη: Γίνονται ξένες παρεμβάσεις στο δημοψήφισμα στα Σκόπια



Σεπτέμβριος 30, 2018. 18:23

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της Ρωσίας σε αυτό που αποκάλεσε «Νέα Γραμμή Αντιπαράθεσης στην Ευρώπη», τα Βαλκάνια.

Μιλώντας για την Ουκρανία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ,  αναφέρθηκε αμέσως στα Βαλκάνια, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, ο Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

«Μας ενοχλεί η επιθυμία να ανοιχθεί μια νέα γραμμή αντιπαράθεσης  στην Ευρώπη, αυτή τη φορά στα Βαλκάνια. Οι χώρες της περιοχής επιμένουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Επαναλαμβάνοντας την απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ηγέτες προωθούν με προσωπικές επισκέψεις,  την ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην Ευρω-Ατλαντική Συμμαχία», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Στο Κοσσυφοπέδιο, η στρατιωτική παρουσία που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο  Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετατράπηκε σε μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Δημιουργήθηκε η στρατιωτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου. Μεταξύ της Πρίστινα και Βελιγραδίου παρεμβαίνει η ΕΕ», είπε τονίζοντας τις παρεμβάσεις.

Ο Λαβρόφ κάλεσε τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο σύμφωνα με τις αρχές του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε ανοικτά στα Σκόπια, αλλά στη συνέντευξη Τύπου  που έδωσε είπε χαρακτηριστικά: 

«Δείτε τι γίνεται πριν από το δημοψήφισμα στη ‘Μακεδονία’. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ, έρχονται προσωπικά και λένε στο λαό ότι υπάρχει μία λύση για τη χώρα, να επιλέξετε την αλλαγή του ονόματος και να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το ίδιο ζητήθηκε και από τους Αμερικανούς  ηγέτες. Πρόσφατα, μάλιστα, ο κ. Ματίς, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μετέβη για το σκοπό αυτό στα Σκόπια. Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε αρχές του μήνα ότι τα Βαλκάνια είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, που είμαστε, δεν υπάρχει χώρος για άλλους», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Gazeta Tema
--

Έκκληση Αλβανού προέδρου σε Σκοπιανούς: Πείτε σήμερα ναι στην ευρωατλαντική ένταξη!Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου



Σεπτέμβριος 30, 2018. 16:11

Τίρανα.

Ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες των Σκοπίων και ιδιαίτερα στους Αλβανούς να πάνε να ψηφίσουν μαζικά στο σημερινό  δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.

Η έκκληση έγινε μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπου ο Μέτα καλεί του Αλβανούς να συμμετάσχουν σε αυτό το δημοψήφισμα που είναι σημαντικό για την ευρωατλαντική ένταξη της χώρας.
Για τον Μέτα- σημειώνει το δημοσίευμα – είναι μια ευκαιρία να δείξουν  τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό τους.

«Σήμερα οι ‘Μακεδόνες’ πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους.  Η μεγάλη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα θα είναι καθοριστική, σωστή, και υπεύθυνη, σε αυτήν την ιστορική ημέρα για αυτούς. 
Οι Αλβανοί της ‘Μακεδονίας’ έχουν την ευκαιρία και πάλι σήμερα να δείξουν την ευρωατλαντική τους υπαγωγή όχι μόνο με το 'ναι', αλλά κυρίως συμμετέχοντας μαζικά σε αυτήν την ιστορική ψηφοφορία για το μέλλον της ‘Μακεδονίας’, δήλωσε ο Μέτα.

shqiptarja.com
--

Έντι Ράμα σε Αλβανούς Σκοπίων: «Είναι προδότης όποιος δεν ψηφίσει στο δημοψήφισμα»

Σεπτέμβριος 30, 2018. 02:19
Τίρανα.
«Αύριο (σήμερα δηλαδή) είναι η ημέρα που κάθε Αλβανός θα πρέπει να πάει να ψηφίσει για την Ευρωπαϊκή Μακεδονία, τη Μακεδονία της επόμενης γενιάς των Μακεδόνων και των Αλβανών, ως δύο λαοί που ίδρυσαν τη χώρα αυτή και οι δύο πλευρές από κοινού», δήλωσε  ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση  της κυβέρνησης στην Κορυτσά.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το ψήφισμα στη ‘Μακεδονία’, ο Ράμα δήλωσε ότι «κάθε Αλβανός (των Σκοπίων)  πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν ψηφίσει αύριο  για να υποστηρίξει το δημοψήφισμα, προδίδει το σπίτι του και την επόμενη γενιά Μακεδόνων και Αλβανών,  είναι  πολύ απλό», σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλβανίας.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.