30/9/18

Μια ζωή κ@ριόληδες οι Άγγλοι - To Foreign Office χρηματοδοτεί μυστικά το “ΝΑΙ” στα Σκόπια

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προβαίνει ο βρετανικός Independent ο οποίος μέσω ερευνητικής δημοσιογραφίας αποκαλύπτει ένα σκοτεινό δίκτυο Εταιριών δημοσίων σχέσεων το οποίο χρηματοδοτείται από το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η εμπλοκή των ξένων δυνάμεων προκειμένου να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους υπέρ του “ΝΑΙ” θυμίζει τις αντίστοιχες πιέσεις που είχαν ασκηθεί στους Κυπρίους προκειμένου να υποκλαπεί η ψήφος τους στο Σχέδιο Αννάν.

Η έρευνα του Independent υποδεικνύει την εταιρία δημοσίων σχέσεων Stratagem International, η οποία λέει ότι ειδικεύεται σε «συγκεκαλυμμένες» επιχειρήσεις που αποσκοπούν να επηρεάσουν ψηφοφόρους, καθώς και την εταιρία Gabara Strategies η οποία πληρώθηκε προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην αλλαγή του ονόματος, ενώ συμμετείχε και σε σχέδιο δημιουργίας παραπλανητικών λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να «διεισδύσουν και να δημιουργήσουν διαιρέσεις στην αντιπολίτευση».
Ενδιαφέρον θα έχει να πληροφορηθούμε κατά πόσο οι εταιρίες αυτές, ή άλλες, έχουν εμπλακεί και στην Ελλάδα συνεργαζόμενες με την Ελληνική πλευρά προκειμένου να περάσει στην κοινή γνώμη η συμφωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Ζάεφ.
Γράφει ο Independent
Το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος έχει εξελιχθεί στο τελευταίο πεδίο συγκρούσεων μιας μάχης επιρροής που διεξάγεται με δημοψηφίσματα και εκλογές ανά την υφήλιο -μιας μάχης που συχνά υπερβαίνει τη γραμμή Ανατολή-Δύση και διεξάγεται όλο και περισσότερο υπόγειαΑπό τη μία πλευρά λέγεται ότι βρίσκονται οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και από την άλλη, όπως υποστηρίζει το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, εμπορικοί σύμβουλοι έτοιμοι να αναπτύξουν μεθόδους του 21ου αιώνα.
Οι Ρώσοι δεν είναι οι μόνοι που προσπάθησαν να ασκήσουν επιρροή στη «Μακεδονία», διαπιστώνει το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, στην αντίληψη του οποίου έχει περιέλθει πληροφορία ότι η βρετανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων, Stratagem International, η οποία λέει ότι ειδικεύεται σε «συγκεκαλυμμένες» επιχειρήσεις που αποσκοπούν να επηρεάσουν ψηφοφόρους, εργάζεται για την καμπάνια του «ναι» στη «Μακεδονία» και αμείβεται από το Foreign Office για το έργο της εκεί.
Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο χρηματοδοτεί έναν μικρό αριθμό ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για να προσφέρουν τεχνικές συμβουλές προς υποστήριξη του δημοψηφίσματος». Η εντύπωση που δόθηκε ήταν ότι επρόκειτο για αμερόληπτη τεχνική βοήθεια ωστόσο σε επικοινωνία με τη Stratagem το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας διαπίστωσε ότι δεν επρόκειτο περί αυτού, διαβάζουμε. Ανακάλυψε επίσης ότι και μια άλλη εταιρία δημοσίων σχέσεων που εδρεύει στη Βρετανία,  η Gabara Strategies, προσέφερε υπηρεσίες για την υποστήριξη της αλλαγής του ονόματος, που φαίνεται πως περιελάμβαναν και σχέδιο δημιουργίας παραπλανητικών λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να «διεισδύσουν και να δημιουργήσουν διαιρέσεις στην αντιπολίτευση».
 Το ενδιαφέρον των δυτικών εταιρειών δημοσίων σχέσεων στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ αναδεικνύει το πόσο η πόλωση και η αδυναμία πρόβλεψης του σημερινού πολιτικού κλίματος μεταβάλλουν ακόμη και ασήμαντες χώρες σε στόχους επιχειρήσεων επιρροής τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.
Πηγή: The President

4 σχόλια:

  1. Η Κυπρος κειται μακραν .

    Τα Σκοπια ομως ειναι πλησιον.

    Αν ξερατε ποσο καιρον σας περιμεναμε να τα πουμε.

    Ελατε λοιπον, θα γνωρισθωμεν καλλιτερα.

    Ελατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θεμα ειναι ..ποτε θα γινουμε ..καριοληδες κι εμεις...διοτι πολυ...αγιασαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μούτζες που τρωνε Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία από λαούς όπως ο Τουρκικός, ο Σκοπιανός, ο Ουκρανικός βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα στρατηγικά τους κέντρα έχουν πέσει σε χέρια κεφτέδων.

    Οι άνθρωποι πίάνουν χρυσάφι και το κάνουν κάρβουνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ενώ οι ρώσοι που δεν εάναι καρ@@δες αντιστέκονται στην συμφωνία επειδή ...γουστάτρουν σκέτο "μακεδονία"... -- γιατί άργε??


    Με βέτο στη Συμφωνία των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου είναι μόνιμο μέλος, απειλεί η Ρωσία καθώς με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ κατηγορεί τη Δύση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της πΓΔΜ και για επιβολή λύσης έξωθεν.
    Η Ρωσία δηλώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που καθορίζουν τη ρωσική θέση και ότι «μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να προκύψει μόνο από συμφωνία των δύο μερών, χωρίς εξωτερική παρεμβολή, μόνο εντός του πλαισίου του νόμου και με ευρεία λαϊκή υποστήριξη». Επιπλέον, υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία του VMRO-DPMNE και του προέδρου Ιβανοφ, επισημαίνει ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της "Μακεδονίας", όπως επανειλημμένα τονίστηκε από τον "Μακεδόνα" πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανοφ, και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών».
    Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Ρωσία δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και προειδοποιεί ότι η λύση του ονοματολογικού θα κριθεί τελικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει της παραγράφου 3 του Ψηφίσματος 845 του ΣΑ, σύμφωνα με το οποίο διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις όλα αυτά τα χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Μια ευθεία απειλή δηλαδή ότι θα θέσει βέτο στην Συμφωνία, η οποία θεωρεί ότι δεν συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο και το Σύνταγμα της «Μακεδονίας» και δεν είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των δυο πλευρών.

    Βεβαίως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει συνταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε πρακτικά να αποφευχθεί απευθείας εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όμως στο άρθρο 20 παρ5 και παρ6 υπάρχουν αναφορές πρώτον ότι «η διαφορά και τα εναπομείναντα θέματα που αναφέρονται στις αποφάσεις 817(1993) και 845(1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας θα θεωρούνται ότι έχουν επιλυθεί από την θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας» και ότι το «συντομότερο δυνατόν από την θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα ενημερώσουν τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας θέσης σε ισχύ, για την εφαρμογή της στα Ηνωμένα Έθνη». Επίσης, «η Συμφωνία θα πρέπει να πρωτοκολληθεί στην Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών», ενώ εκτός των δυο υπουργών έχει υπογραφεί και από τον Μ. Νίμιτς με την ιδιότητα του «μάρτυρα σύμφωνα με τις αποφάσεις 817(1993) και 845 (1993)». Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ έχει δυνατότητες πάντως να μπλοκάρει τη Συμφωνία καταρχήν σε ό,τι αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας στον ΟΗΕ και την αντικατάσταση του FYROM από το North Macedonia (εφόσον ολοκληρωθεί η Συμφωνία).

    Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ το βράδυ της Δευτέρας, που περιέγραψε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και το ποσοστό αποχής, τόνισε ότι «δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο» και αφήνει αιχμές για την προσπάθεια επιβολής της συμφωνίας των Πρεσπών.

    «Οι "Μακεδόνες" ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν - με πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και κρατών-μελών της E.E. να συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν τη μεγάλης κλίμακας καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ανεμπόδιστα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του κράτους των Βαλκανίων».
    Η Μόσχα επισημαίνει ακόμη ότι ενώ τα 2/3 του πληθυσμού τη χώρας δεν ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. έσπευσαν να χαιρετίσουν το αποτέλεσμα καθώς είναι «εμφανής η επιθυμία να επιταχυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παρά την θέληση του λαού της Μακεδονίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.