29/9/18

Προβολή της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας

Δήμητρα Λάντου  
Με στόχο την προβολή του επιχειρηματικού μοντέλου και θεσμικού πλαισίου της Κύπρου σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτών της Wall Street πραγματοποιήθηκε χθες το δεύτερο συνέδριο «Επενδύοντας στην Κύπρο» (Capital Link Invest in Cyprus Forum) που συνδιοργανώθηκε από την Κυπριακή ΈνωσηΠλοιοκτητών και την Capital Link. Η εξέλιξη της Κύπρου σε ένα ναυτιλιακό και χρηματοοικονομικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας ήταν το κύριο αντικείμενο που ανέλυσαν οι εφοπλιστές μέλη της Ένωσης Πλοιοκτητών.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ανδρέας Χατζηγιάννης αξιολόγησε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως ένα διεθνές ναυτιλιακό, επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο.
Μεταξύ αυτών των πλεονεκτημάτων, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, είναι η ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συμπαγές πολιτικό της σύστημα και τα μεγάλα της αποθέματα υδρογονανθράκων (που θα επιτρέψουν στην Κύπρο να διατηρήσει και να βελτιώσει περαιτέρω την επιχειρηματική υποδομή, θεσπίζοντας μια ακόμη πιο ελκυστική φορολογική πολιτική) και τόνισε τη συγκυρία που διαμορφώνεται για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Κύπρο στη μετά Brexit εποχή.
Σε μια περίοδο που η Κύπρος εισήλθε σε μια νέα φάση ανάπτυξης σε πολλούς τομείς όπως ο τραπεζικός τομέας, η διαχείριση κεφαλαίων, η ενέργεια, ο τουρισμός και η φιλοξενία, ο κ. Χατζηγιάννης επανέλαβε τη δέσμευση της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών για ενεργή στήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης της Κύπρου.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Πόλυς Χατζηιωάννου αναφέρθηκε στην εκτόξευση της αύξησης του ΑΕΠ της Κύπρου σε 3,8%, επισημαίνοντας ότι αυτό καθιστά την Κύπρο μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ το κυπριακό νηολόγιο κατατάσσεται στη 10η θέση παγκοσμίως και στην 3η θέση στην Ευρώπη.
Ο καπετάνιος Eberhard Koch αναφέρθηκε και σε ένα άλλο παράγοντα ο οποίος συνετέλεσε στην ανάπτυξη της Κύπρου σε σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο, δηλαδή τη σημασία της γεωγραφικής της θέσης, όντας 120 μίλια από τη Διώρυγα του Σουέζ. Περαιτέρω τόνισε ότι είναι σημαντικό οι πλοιοκτήτες να στηρίξουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Νηολογίου, ούτως ώστε να ισχυροποιηθεί ο κοινός στόχος για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ιδανικού για επενδύσεις.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους από κυβερνητικής πλευράς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και η υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου.  
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.